Roman Sobotka zhatil žďárským volný víkend !

Zveřejněno 12.03.2009 | mk, jh
SKLH Žďár nad Sázavou Orlová
předPO2, čtvrtek 12.3.2009
SKLH Žďár nad Sázavou - Orlová ZNS - ORL
SKLH Žďár nad Sázavou: Němec - Havelka, Křišťan, Kaut T., Kaut J., Bukáček, Štěpánek, Poskočil, Fibikar, Dobiáš, Pleva, Sobotka R., Plachý, Vránek, Sobotka M., Koželuh, Soldán
Orlová: Unzeitig - Sznapka, Haas, Chomič, Kudláček, Vrbánek, Samiec, Grygar, Goláb, Hanzl, Kotásek, Blatoň, Stránský, Stuený, Škatula, Mintěl, Dušek, Vydra, Potočný, Kraft, Prokop
Branky a nahrávky: 3. Plachý (Sobotka M.), 16. Vránek, 24. Plachý (Havelka, Fibikar), 42. Křišťan (Bukáček, Pleva) , 53. Sobotka R. (ZNS) 15. Kraft, 42. Kraft, 47. Urbánek (Potočný), 50. Škatula (Prokop)
Rozhodčí: Kubičík, Held, Lošťák
Vyloučení: 3:7 navíc Plachý 10 min OT Využití: 1:1
Diváci: 810
Střely na branku:
Průběh utkání: 1:0, 1:1. 4:1, 4:4, 5:4
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U - Na žďárských Bouchalkách byl dnes večer k vidění další parádní zápas domácího SKLH. Ve druhém zápase předkola play off 2.ligy, porazili žďárští hosty z Orlové 5:4. Vývoj zápasu však pořádně pocuchal nervovou soustavu osmi set přítomných diváků. Když už se zdálo, že by se při vedení 4:1 mohl zápas ubírat ke klidnému konci a jistému vítězství, umožnili žďárští svoji nepozorností Orlové vstřelit kontaktní branku, která je pořádně nakopla a tím na sebe navázala další dvě branky ve žďárské síti a vyrovnání stavu. Naštěstí předvedl Roman Sobotka střelu jako z učebnice „střelba obránce od modré“ a vrátil domácím vedení, které již pak svým bojovným a zodpovědným výkonem uhájili. Ve svém důsledku to znamená, že žďárští pozastavili Orlům cestu do čtvrtfinále a vše se rozhodne v sobotu na severu Moravy.

Reportáž

Navzdory papírovým předpokladům to byli domácí, kdo od prvního buly udával tón zápasu. Hned ve druhé minutě se výborně uvolnil M.Sobotka u zadního mantinelu, parádně našel před brankou Plachého a ten bez přípravy trefil skulinu mezi betony hostujícího Unzeitiga. A domácí kapitán byl při chuti i nadále, když o čtyři minuty později po jeho dalším pokusu famózně zasáhl Unzeitig lapačkou. Hosté v této fázi působili mírně řečeno „nevýrazným dojmem“ a domácí branku v podstatě neohrozili. V polovině třetiny pak dostali domácí výhodu přesilové hry pět na tři. A byl to opět Plachý, kdo se mohl zapsat do střelecké listiny. Nejprve těsně minul odkrytou branku a proti jeho dalšímu pokusu opět skvěle zasáhl Unzeitig. Bohužel pro domácí se skóre ale nepohnulo. Naopak ubráněné oslabení povzbudilo hosty k větší aktivitě. Výsledkem byla vyrovnávací branka v 15.minutě. V přesilovce nahodil Kraft z ostrého úhlu puk na branku a ten Němcovi v domácí brance nešťastně propadl mezi betony. Nicméně se zastavil ještě před brankovou čárou, ale v nastalé mlýnici jej hosté dotlačili do branky. Domácí se naštěstí rychle oklepali a už za dvě minuty strhli vedení opět na svoji stranu. Důrazné napadání celé pětky zužitkoval Vránek, když mezi kruhy zachytil nepřesnou rozehrávku hostí a nekompromisní střelou pod horní tyč podruhé překonal Unzeitiga. Do kabin tak odcházeli domácí s jednogólovým vedením, které však mohlo být vzhledem k poměru šancí podstatně vyšší.

I nástup do druhé třetiny patřil domácím. Ti hned v úvodu využili trochu netypickým způsobem přesilovou hru, když Plachý proskočil mezi obránci soupeře a svůj samostatný nájezd přehledem proměnil. Domácí dál pokračovali ve výborném výkonu, ale i hosté dokazovali, že jejich postavení v tabulce po základní části nebylo náhodné. Obě mužstva si tak vytvořila řadu solidních příležitostí, ale brankáři obou mužstev se překonávali. Zejména hostující Unzeitig předvedl několik bravurních zákroků a hlavně díky němu se tak skóre ve druhé třetině už nezměnilo.

Třetí třetina začala už tradičně další gólovou radostí domácích. V přesilové hře krásně uvolnil Bukáček Křišťana a ten z kruhů vymetl pavučinku nad lapačkou hostujícího gólmana. Jenže v zápětí se z jasné záležitosti stalo drama. Po necelé minutě atakoval za hranicí pravidel hostující hráč domácího Dobiáše. Rozhodčí však nechal zákrok bez povšimnutí a následné nekoncentrovanosti domácích využil Kraft k vstřelení laciné branky. Zatímco domácí tým obdržený gól viditelně rozhodil, hosté vycítili šanci. Domácí znervózněli a zejména v rozehrávce začali zbytečně chybovat. Jedno takové zaváhání vystihl za domácí brankou Potočný, křížně naservíroval puk Urbánkovi a rázem už to bylo pouze o gól. Domácí dřeli, ale lehkost z prvních dvou třetin byla pryč. Naopak každý protiútok hostů byl mimořádně nebezpečný. V polovině závěrečné třetiny se jim nakonec podařilo i vyrovnat, když využili nepříliš šťastného střídání domácích hráčů a po přečíslení domácí obrany se z dorážky prosadil Škatula. Rozhodující okamžik zápasu přišel za další dvě minuty. Domácí M.Sobotka se za brankou soupeře snažil vydolovat puk z pod ležícího hráče, když jej hostující kapitán Potočný zcela nesmyslně udeřil do obličeje. Ale na rozdíl od všech jeho dalších faulů a provokací, které předtím prováděl za zády rozhodčího, tento provedl přímo před ním. Putoval po právu na trestnou a v následné přesilovce R.Sobotka dělovou ránou od modré rozhodl o domácím vítězství. Hosté se v závěru ještě snažili o vyrovnání, ale domácí už si zaslouženou výhru vzít nenechali, navíc v samém závěru při power-play hostů ještě nastřelili tyč prázdné branky.

 

Ohlasy po utkání

Radomír Grimm (as.trenéra HC Orlová):
Bylo to klasické utkání play off. Počítali jsme s tím, že to tu nebude lehké, za stavu 4:1, kdy jsme prohrávali, se zdálo, že je rozhodnuté. Zmobilizovali jsme síly, dali jsme na 4:4 a po hloupém vyloučení a chybě jsme dostali na 5:4 a už jsme to neotočili. Takové je play off a každá chyba se tvrdě trestá. Je to 1:1 na zápasy a rozhodne se v sobotu u nás. Věřím, že se potvrdí domácí prostředí, že vyhrajeme a postoupíme do druhého kola.

Jaroslav Benák (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):
Dnes to byl parádní zápas, hlavně první dvě třetiny jsme odehráli úplně perfektně, tam nebylo co vytknout hráčům. Bojovali, bruslili, hráli čistě do těla. Ta poslední třetina nám trošku utíkala, dostali jsme laciné góly, trochu jsme znervózněli. Ale přesto 4:1 jsme vedli, pak 4:4 a ještě jsme dokázali vstřelit rozhodující gól na 5:4. Poděkování všem hráčům, gólmanovi a divákům! Takováhle kulisa, to je nádhera. Díky! Zkusíme tam vyhrát, v té Orlové, když už tam pojedeme. Uděláme vše pro postup do čtvrtfinále.

Fotogalerie