Po těžkém boji Orlová odváží všechny body

Zveřejněno 30.11.2008 | mk, vs, jh
SKLH Žďár nad Sázavou Orlová
22., neděle 30.11.2008
SKLH Žďár nad Sázavou - Orlová ZNS - ORL
SKLH Žďár nad Sázavou: Blažíček - Koželuh, R. Sobotka, Moščic, Fibikar, Pleva, Jelínek - Fila, M. Sobotka, Plachý "C", Vránek, Dítě, Štěpánek, Kaut, Křišťan, Havelka, Šulc
Orlová: Šafránek (Unzeitig) - Kudláček, Machálek, Goláb, Mintěl, Vydra, Prokop - Dušek D., Zaoral, Samiec, Grygar, Minařík, Kotásek, Blatoň, Stránský, Studený, Dušek J., Potočný, Kraft
Branky a nahrávky: 16. Plachý (Křišťan), 30. Vránek (Dítě, Kaut), 47. Křišťan (Sobotka M.) - 19. Kudláček (Kraft), 22. Kraft (Prokop, Mintěl), 32. Vydra (Potočný), 32. Samiec (Studený, Minařík), 60. Dušek J. (Kraft)
Rozhodčí: Kubičík - Humpolíček, Pospíšil
Vyloučení: 11:14 navíc Pleva 10min OT a Sobotka R.OK (oba ZNS) Využití: 3:1
Diváci:750
Střely na branku: 27:28
Průběh utkání: 1:0, 1:2, 2:2, 2:4, 3:4, 3:5
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U - Domácí rozehráli utkání s Orlovou velmi dobře. Získané vedení však ještě před první sirénou ztratili. Ve druhé třetině hosté ze Slezska získali dvoubrankový náskok, který se později ukázal jako rozhodující. Do závěrečné části sice dali žďárští velkou bojovnost a hodně snahy, ale nevycházelo to a štěstí stálo tentokrát na straně soupeře. Podařilo se ještě snížit na rozdíl jedné branky, ale na vyrovnání jsme již nedosáhli i když několikrát k němu bylo velmi blízko. Ještě i při závěrečné power-play zahrozili žďárští velkým závarem, ale patnáct sekund před koncem, střelou do opuštěné domácí klece, orlovští definitivně rozhodli o svém triumfu.

Reportáž

V úvodní desetiminutovce měli více ze hry hosté. Bylo to dáno zejména poměrem vyloučených 4:1 v neprospěch domácích. Největší šanci si pak hosté připravili ve 12 minutě, kdy hostující Grygar v samostatném nájezdu nastřelil horní tyč a následná dorážka o jen kousíček minula branku. O chvíli později dostali výhodu přesilové hry i domácí a byli mnohem efektivnější. Křišťan se drze natlačil zpoza branky i s pukem do brankoviště a v nepřehledné situaci se nejlépe zorientoval dorážející Plachý. Bohužel z vedení se domácí radovali jen dvě minuty. V 18.minutě potáhl po křídle rychlou akci Kudláček a z kruhů se rozhodl pro samostatné zakončení. Jeho prudkou střelu švihem do horního rohu sice Blažíček lapačkou zasáhl, ale puk mu přes rameno přeskočil do branky. Tímto stavem také první třetina skončila.
Druhou třetinu zahajovali domácí dohrávanou přesilovkou. Nejenže v ní nebyli úspěšní, ale navíc v jejím závěru hosté ujeli do přečíslení, ke kterému se ještě připojil hráč vracející se z trestné lavice. Jejich gólová akce po ose Mintěl - Prokop - Kraft byla ukázková a hosté tak strhli vedení na svoji stranu. Pak ale začali hosté doplácet na svoji nečistou hru a domácím se naskytla série přesilovek. Ve 28.minutě to byla výhoda dokonce dvojnásobná, ale hostující tým odolával. Největší šanci spálil Plachý, který ze své parkety mezi kruhy trefil dobře postaveného gólmana. Nakonec se ale domácí přeci jen dočkali. V pokračující přesilovce se na modré dostal k puku Kaut a místo střely našel chytrou křížnou nahrávkou Dítěte. Jeho střelu ještě tečoval Vránek a srovnal tak stav zápasu. Jenže i tentokrát hosté reagovali bleskurychle. Už za necelé dvě minuty dostali výhodu přesilové hry (příliš mnoho domácích hráčů na ledě) a hostující Vydra se štěstím prostřelil od modré Blažíčka. Domácí hráče branka viditelně zaskočila a vzápětí měli hosté další tutovku. Tu ještě Blažíček kryl, ale o dalších 20 vteřin později napřáhl od modré Studený a jeho střílenou nahrávku usměrnil za záda bezmocného domácího gólmana Samiec. Domácí je jen těžko vzpamatovávali a přestože do konce třetiny jim hosté nabídli ještě dvojnásobnou přesilovku, do vážnější šance se už nedostali.
Zbraně ale nesložili a hned od počátku třetí třetiny šli aktivní hrou za vyrovnáním. Už ve třetí minutě trefil Fibikar z dobré pozice pouze masku hostujícího gólmana. Pak vystrčili drápky i hosté, ale Blažíček byl na místě. Ve 47.minutě předvedl parádní samostatnou akci M.Sobotka. Obešel dva soupeřovy hráče, ale jeho zakončení hostující gólman jen s námahou vyrazil. Naštěstí domácí Křišťan byl před odkrytou brankou právě včas, aby do ní uklidil puk. Tempo utkání se v těchto chvílích vystupňovalo a zápas plný ostrých soubojů (bohužel často i za hranicí pravidel) gradoval. Bohužel v závěru do jeho průběhu zasáhl hlavní rozhodčí, když současně vyloučil dva domácí hráče, z toto R.Sobotku nepochopitelně na 5+OK. Domácí sice dlouhé oslabení ubránili, nicméně jim vzalo mnoho sil a hlavně čas potřebný ke srovnání skóre. Největší šanci na vyrovnání tak měli domácí až v samém závěru, kdy opakovaná střela Dítěte trefila hostujícího gólmana, který puk vůbec neviděl. Vzápětí ale hostující Dušek zachytil domácí rozehrávku a do prázdné branky dal výsledku konečnou podobu.
 

Ohlasy po utkání

Petr Česlík (trenér HC Orlová):
První třetinu jsme vyhráli i když domácí do nás šli opravdu tvrdě, někdy až za hranicí tvrdosti a zranili nám jednoho z klíčových obránců. Rozhodčí ty zákroky bohužel neviděl, protože byly až po odehrání puku, ale tady jsme to odehráli dobře. Druhou třetinu se nám podařilo vstřelit dvě branky navrch, vedli jsme už 4:2 a ve třetí třetině jsme si nechtěli vítězství nechat vzít. I když soupeř nám dal po naší chybě na modré čáře a laxním přístupu kontaktní gól a my přestali hrát. Nám paradoxně "uškodila" skoro tříminutová přesilovka 5 na 3. Úplně jsme přestali hrát, bruslit a to si ještě s hráči musíme probrat. Tady mohl ještě nastat zvrat i pro soupeře.

Jaroslav Benc (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):
Proti zkušenému mančaftu z Orlové, který má ve svém středu starší, zkušené a ještě dobře bruslící hráče, se nám nedařilo. Vždycky jsme se dotáhli do nějakého kontaktu, ale nedařilo se nám dát gól navíc. I když jsme do poslední třetiny přeházeli sestavu a vrátili první lajnu zpátky a do druhé dali na pravé křídlo Křištana, který je spíš zvyklý hrát tady nebo na centru, tak se hra zlepšila, ale do vítězného konce jsme to nedotáhli. Ještě v power-play jsme měli dvě šance, ale potom jsme bohužel dostali gól na 3:5 a to byl konec zápasu.

Fotogalerie