Vstup do play off se nevydařil

Zveřejněno 11.03.2009 | mk
Orlová SKLH Žďár nad Sázavou
předPO1, úterý 10.3.2009
Orlová - SKLH Žďár nad Sázavou ORL - ZNS
SKLH Žďár nad Sázavou: Němec M. – Poskočil, Soldán, Koželuh, Souček, Pleva, Sobotka R., Kolda – Sobotka M., Plachý, Havelka – Vránek, Křišťan, Bukáček – Dobiáš, Kaut T., Kaut J., Štěpánek
Branky a nahrávky: 9. Samiec (Potočný), 29. Haas (Prokop, Potočný), 38. Grygar (Kraft), 44. Škatula (Hass), 55. Haas (Škatula) - 50. Sobotka (Havelka)
Rozhodčí: Jeřábek - Adamec, Štěpán
Vyloučení: 10:17 navíc Souček a Koželuh (oba ZNS) 10 min OT Využití: 1:1
Diváci: 600
Střely na branku:
Průběh utkání: 4:0, 4:1, 5:1
O R L O V Á - Hokejisté žďárského SKLH sehráli v úterý své první utkání předkola play off na ledě Orlové. Zápas však domácí favorit zvládnul lépe a po vítězství 5:1 se ujal v sérii vedení, čímž získal první matchball, který bude chtít ve čtvrtečním utkání na žďárském ledě proměnit v postup do čtvrtfinále. Utkání, které mělo být pravým hokejovým kláním hodným zápasu play off, však více než obě mužstva na ledě dirigoval rozhodčí Jeřábek, jenž naprosto necitlivým a arogantním výkonem změnil zápas na něco co se ani moc hokejovým zápasem nazvat nedá.

Reportáž

Přesto je třeba uznat, že domácí byli rozhodně lepším mužstvem a šli za vítězstvím důsledně od první třetiny, jejíž úvod přinesl asi nejzajímavější momenty. Vyrovnaný hokej a v těchto chvílích ještě i pohledný hokej, předváděli hráči obou mužstev, která si vypracovávala zajímavé šance, ale na obou stranách se překonávali brankáři. V polovině první třetiny otevřeli orlovští skóre zápasu přesnou trefou Davida Samiece do horního rohu Němcovy branky. Po chvíli domácí získali příležitost k navýšení náskoku při dvojnásobné přesilovce, ale tu se žďárským podařilo ubránit a pak měli i několik šancí k vyrovnání. Největší z nich měl Plachý, který dostal přihrávku přímo z buly, ale jeho střelu stihl Šafránek vytěsnit betonem. V závěru třetiny pak domácí opět hráli s výhodou jednoho hráče v poli a jejich tlak ukončila první siréna a řadu vynikajících zákroků si připsal žďárský brankář Němec, který tak po první třetině držel naděje hostí na zvrat.

Druhá třetina byla již velmi výrazně poznamenána velkým množstvím vyloučení, takže se prakticky nehrálo ve standardních pěticích. Paradoxně druhá branka utkání padla právě v tuto vzácnou chvíli z hole Marka Haase. Zvýšení Orlové na 3:0 již přišlo z jedné z přesilovek. Kotouč po střele Petra Grygara skončil na Němcově rameni, odkud nešťastně spadl za brankovou čáru. Zvrátit takto nepříznivý stav ne ledě soupeře, který byl nejúspěšnějším týmem v domácím prostředí základní časti, bylo spíše jen zbožným přáním, než reálnou možností, ale rozhodně se žďárští nevzdávali a chtěli s nepříznivým vývojem ještě něco udělat.

Závěrečná část utkání však byla již víceméně soubojem mezi rozhodčím a žďárskými hráči o to za jaký neuvěřitelný zákrok je dokáže vyloučit. V pohodě hrající domácí z toho těžili, jakékoli žďárské útočné snahy likvidovala perfektní a bezchybná obrana a vynikající brankář Šafránek. Zvýšení skóre na 4:0 domácím Petrem Škatulou již znamenalo definitivní zmar všem nadějím Žďáru na úspěch. Deset minut před koncem sice vykřesal jakousi jiskřičku naděje Martin Sobotka, který se po přihrávce Pavla Havelky natlačil před domácího gólmana, který sice jeho první střelu ještě vyrazil, ale přímo zpět na jeho hokejku a na podruhé již puk prošel mezi jeho betony. Hosty přeci jen tato branka povzbudila a získávali si mírnou převahu, ani jednu z vypracovaných šancí však nevyužili. Přítrž snahám o kontaktní branku udělal pět minut před koncem opět domácí Marek Haas, který svojí druhou brankou večera uzavřel konečný stav utkání a pečetil zasloužené vítězství orlovského celku. Diváci pak byli svědky ještě několika extempore mezi žďárskými hráči a rozhodčím. Ten byl dnes skutečně ústřední postavou zápasu, nelze říci, že by přímo tlačil domácí, byla to spíše jeho vlastní exhibice, kterou chtěl zřejmě zapůsobit a nutno říci, že se mu to opravdu povedlo, na čemž se shodli oba aktéři utkání i přítomní diváci. Za vše hovoří 27 udělených dvouminutových trestů a dvě desítky jako bonus, tedy 74 trestných minut.

Ve čtvrtek nás čeká odveta na domácím stadionu a před žďárskými hokejisty bude nelehký úkol, odvrátit matchball Orlové a vynutit si třetí rozhodující zápas.

Ostatní výsledky prvních zápasů předkola play off skupiny Východ:

HC Slezan Opava - HC Břeclav 2:3 (0:1, 2:1, 0:1)
Branky a nahrávky: 21. Kukol (Měch), 34. Suchánek (Tichý, Rehuš) - 10. Karný (Prachař), 36. Prachař, 51. Barák (Hrůza, Čikl)
Stav série: 0:1

VHK Vsetín - HC Nový Jičín 4:3 (2:0, 0:2, 1:1)
Branky a nahrávky: 15. Mikeš (Štraub, Rajnoha), 19. Ašer (Zavrtálek), 46. Hrňa (Mikeš), 70. Rajnoha (Štraub) - 37. Bacul (Hruškovský, Štindl), 40. Bacul (Štindl), 59. Tomášek (Sluštík, Bacul)
Stav série: 1:0

HC Uničov - HC ZUBR Přerov 0:3 (0:0, 0:0, 0:3)
Branky a nahrávky: 43. Matějka (Hanák), 45. Menšík (Matějka), 58. Vlček (Martinák)
Stav série: 0:1

VSK Technika Brno - HC TJ Šternberk 1:3 (0:0, 0:2, 1:1)
Branky a nahrávky: 54. Liška (Látal) - ?. Zapletal (Jurák, Klimovič), 33. Klimovič (Stříteský, Zima), 55. Šimo (Dobrý)
Stav série: 0:1