Naděje Žďáru se utopily ve Vajgaru

Zveřejněno 16.03.2010 | mk, Jan Wirkner
Jindřichův Hradec SKLH Žďár nad Sázavou
ČF3, neděle 14.3.2010
Jindřichův Hradec - SKLH Žďár nad Sázavou JHR - ZNS
Jindřichův Hradec: Kubeš - Zíb, Chmel, Klíma, Bula, Kanov, Voříšek, Šulčík, Dvořák, Fiedler, Kupec, Skokan, Nielikäinen, Hájek, Tupý, Milotinský, Hofmeister, Zich, Schmidt
SKLH Žďár nad Sázavou: Vajner - Zdráhal, Novák, Doležal, Koželuh, Smejkal, Pleva, Posmyk - Bukáček, Kunstmüller, Vránek, Man, Sobotka M., Dobiáš, Plachý, Havelka, Šulc.
Branky a nahrávky: 23. Milotinský (Voříšek, Hofmeister), 29. Kupec (Dvořák), 32. Kupec (Kanov), 38. Nielikäinen (Dvořák), 39. Milotinský (Hofmeister) - 2. Posmyk (Kunstmüller, Sobotka M.), 33. Kunstmüller (Zdráhal, Bukáček), 49. Kunstmüller (Vránek, Posmyk)
Rozhodčí: Würtherle - Marek, Žemlička
Vyloučení: 6:7 navíc Bukáček a Sobotka M. (oba ZNS) 10 min. OT Využití: 1:1 V oslabení: 0:0
Diváci: 835
Střely na branku:
Průběh utkání: 0:1, 3:1, 3:2, 5:2, 5:3
J I N D Ř I C H Ů V   H R A D E C - Čtrnáctý březnový večer byl zároveň posledním dnem letošní sezóny pro hokejisty SKLH Žďár nad Sázavou. Ve třetím zápase čtvrtfinálové série opět podali žďárští bojovný výkon, opět dali první branku v zápase, ale bohužel opět prohráli. Celkově skončila série vítězstvím Jindřichova Hradce 3:0 na zápasy. Vajgar si tak zajistil postup do semifinále a pro Žďár končí sezóna. Žďárští i přes dobré hokejové výkony v play-off, nedokázali favorita ani jednou porazit, žádné překvapení se tedy nekonalo a papírové předpoklady byly potvrzeny.

Reportáž

Nedělnímu utkání předcházela smutná vzpomínka na Jaroslava Kubína, bývalého výtečného jindřichohradeckého trenéra, který zemřel náhle v sobotu 13. března ve věku 82 let. Čest jeho památce.

Počáteční oťukávání přerušil v polovině druhé minuty Ondřej Posmyk. Domácí nevyhodili, mladší sourozenec slavnějšího Marka vystřelil golfákem od modré čáry a kotouč se zastavil až v brance – 0:1. Hostující náskok se mohl navýšit o dvě minuty později, ale přesilovkový pokus Smejkala gólem neskončil. Jihočeši měli blízko k brance v polovině šesté minuty, ale Kupec trefil tyčku. I další minuty se nesly v tlaku Vajgaru, Skokan střílel bekhendem, Hofmeister tečoval Zíbovo nahození, skóre se však nezměnilo. Na sklonku 12. minuty hráli přesilovou hru hosté ze Žďáru a Miroslav Bukáček olízl svou ranou tyčku Kubešovy branky. V 17. minutě se hrálo ve čtyřech na obou stranách. David Kupec se dral do samostatného úniku a po faulu Aleše Koželuha nařídil hlavní arbitr Würtherle trestné střílení. K jeho exekuci se rozjel Marek Dvořák, ale při jeho bekhendovém blafáku ho kotouč neposlechl.

Ve 22. minutě fauloval Nielikäinena Martin Pleva a Vajgar v přesilovce vyrovnal. Po půlminutě početní výhody přihrál zpoza branky Luboš Voříšek přesně na hůl Michala Milotinského, jehož dorážka do horní poloviny branky znamenala srovnání na 1:1. Domácích byl najednou plný led a hosté z Vysočiny si museli pomáhat nedovolenými zákroky. Jenže šance Voříška, Skokana nebo Hofmeistera zůstaly jen šancemi. Ve 29. minutě našel Marek Dvořák přesným pasem Davida Kupce, který neměl před brankou se zakončením sebemenší problémy – 2:1. Za hosty kontroval Kunstmüller, jenže skákavý puk netrefil nejlépe. O dvě minuty později se David Kupec protáhl mezi dvěma beky soupeře a mazácky ranou po ledě zvýšil na 3:1. O pár vteřin později fauloval Nielikäinen a i Žďár využil přesilovou hru, kdy krásnou tečí zády k brance snížil Luboš Kunstmüller – 3:2. O dvě minuty později zvedali Hofmeister s Milotinským již ruce nad hlavu, ale puk v brance neskončil jen díky úmyslnému posunutí branky Tomášem Smejkalem, který za tento přestupek dostal dvouminutový trest. Hosté oslabení zvládli, ale půl minuty po návratu Smejkala na led ujel Dvořák s Nielikäinenem do brejku dvou na jednoho. Marek Dvořák načasoval svou přihrávku naprosto přesně a Pasi Nielikäinen neměl se zakončením pod padajícího Vajnera sebemenší problém – 4:2. A aby studená sprcha pro hosty byla ještě studenější, tak o dvě minuty později se tento scénář zopakoval, jen v jiném personálním obsazení. Jakub Hofmeister servíroval kotouč Michalu Milotinskému, který vymetl pravý horní růžek Vajnerovy branky – 5:2. Hosté s plamenem na prsou mohli v závěru třetiny snížit, ale velké šance Doležala či Bukáčka stav na ukazateli nezměnily.

Vajgar vstoupil do třetí třetiny vlažněji se snahou udržet příznivý stav. Hosté se však do šancí moc nedostávali, naráželi na dobře postavenou hradeckou obranu. Dobiáš střílel z úhlu, Plachý mířil do levého betonu Tomáše Kubeše. Až ve 49. minutě se bíločervení dočkali. Vránkovu ránu Kubeš vyrazil, byl však hodně z branky, čehož využil Luboš Kunstmüller, který zametl kotouč do odkryté brány – 5:3. O minutu později, při vlastním oslabení, upaloval směrem k Vajnerovi David Kupec, ale hostující obránci jej do vyložené šance nepustili. V úvodu 54. minuty Aleš Skokan obral hostující zadáky o kotouč, vyslal jej do prostoru před Vajnerem, odkud pálil Luboš Voříšek. Kotouč skončil v náruči žďárského gólmana. I v dalších minutách se více hrálo před brankou Vratislava Vajnera. Kupec střílel z dobré pozice, Voříšek kombinoval s rychlíky Hofmeisterem a Milotinským a Marek Dvořák trefil v úvodu 57. minuty tyčku. Dvě a půl minuty před koncem vyhodil Tomáš Tupý puk ze hřiště a nabídl hostům poslední šanci na prodloužení mistrovské sezóny 2009/2010. Hosté se tlačili dopředu, ale po odpískané přihrávce rukou na straně Vajgaru neudržel nervy na uzdě Martin Sobotka, za což byl odměněn desítkou. Oslabení Vajgar zvládl bez sebemenších zádrhelů. V samotném závěru utkání hosté málem přidali čtvrtou branku, ale místo žďárské radosti se konalo dvouminutové vyloučení pro Tomáše Doležala za hru vysokou holí.

Vajgar tak v nejkratším možném čase postoupil do semifinále. Žďár nad Sázavou byl kvalitním soupeřem, který prověřil hráče od Vajgaru před dalšími těžkými bitvami, které začnou v neděli 21. března. Jihočeši zahájí semifinálovou sérii na domácím ledě. Na jméno soupeře si musí ještě počkat.