Vajgar vykoupal Žďár

Zveřejněno 01.10.2009 | mk, Jan Wirkner
Jindřichův Hradec SKLH Žďár nad Sázavou
5., středa 30.9.2009
Jindřichův Hradec - SKLH Žďár nad Sázavou JHR - ZNS
Jindřichův Hradec: Melišík - Bílek, Bláha - Klíma, Chmel - Fiedler, Ištvánik - Štaša (od 21. min. Mikš), Kupec, Skokan - Kraus, Šachl, Bula - Šulčík, Dvořák, Kašpárek
SKLH Žďár nad Sázavou: Vajner - Pleva, Doležal, Smejkal, Šulc, Sobotka R., Fibikar, Plachý, Vránek, Sobotka M., Dítě, Bukáček, Kunstmüller, Havelka, Kaut, Kočan, Dobiáš.
Branky a nahrávky: 39. Dvořák (Šulčík, Skokan), 47. Šachl (Klíma, Kraus), 50. Chmel (Kraus), 55. Kašpárek (Šachl) - 10. Bukáček (Kunstmuller)
Rozhodčí: Mertl S. - Mertl J., Novák
Vyloučení: 8:4 Využití: 0:0 V oslabení: 0:0
Diváci: 680
Střely na branku: 31:24
Průběh utkání: 0:1, 4:1
J I N D Ř I C H Ů V   H R A D E C – Dnešní utkání na jihu Čech ukázalo, že doposud vynikající hráči žďárského SKLH si dokážou vybrat i slabší chvilky. Po relativně dobře odehrané úvodní třetině, ve které jsme se dostali do vedení a měli i šance k jeho navýšení, nás paradoxně srazila k zemi čtyřminutová přesilovka pěti proti třem, ve které nejen, že jsme trestuhodně nedokázali další brankou pojistit vedení, ale sami jsme dvakrát málem inkasovali. Od té chvíle začala domácím narůstat křídla a naopak žďárští začali vytvářet chyby a vytratila se přesnost a kombinace, za což jsme před druhou sirénou zaplatili vyrovnávací brankou a moc nescházelo, abychom ještě před koncem druhé třetiny neprohrávali, čemuž jsme dokázali zabránit jen za cenu faulu. Závěrečnou třetinu jsme začínali v oslabení, které jsme ještě ubránili, ale nešťastný vlastní gól žďárské hráče srazil do kolen a ve zbytku zápasu předvedli svůj nejhorší letošní výkon, který se s počtem inkasovaných branek úměrně ještě zhoršoval, aby závěr zápasu odehrál Vajgar v téměř exhibiční pohodě. Jediným kdo dnes ze žďárských hráčů vyčníval nad ostatními, byl opět vynikající Vráťa Vajner, jenž dlouho držel naše naděje na bodový zisk a v závěrečné třetině nás uchránil od hrozícího debaklu. Svým průběhem toto utkání nápadně připomínalo nedělní utkání s Pelhřimovem, bohužel však v opačné režii.

Foto: Jan Votava (www.klhvajgar.cz)

Reportáž

Jako první se osmělil domácí Šachl, ale jeho pokus z první minuty olíznul síťku Vajnerovy brány z vnější strany. Za hosty odpověděl o dvě minuty později Bukáček. V polovině 4. minuty se Melišík opřel při rozehrávce do puku až moc a ten skončil mimo hrací plochu. Vajgar oslabení ustál bez větších problémů a stejně si vedli i hosté, když v polovině šesté minuty špatně střídali a za hru v šesti dostali první menší trest. Na konci početní výhody se výhoda domácích zdvojnásobila, ale ani proti třem se Jihočeši neprosadili. V polovině desáté minuty Žďár pronikl do obranné třetiny Vajgaru, Roman Šulčík si na postu obránce nepočínal bezchybně, kolem něj se protáhl Miroslav Bukáček a ranou švihem na Melišíkovu vyrážečku otevřel účet středečního utkání – 0:1. Hosté z Vysočiny dostali vzápětí další možnost přesilové hry, ale paradoxně největší šanci těchto okamžiků měl na své holi Kraus, ale trefil jen lapačku Vratislava Vajnera. Čtrnáctá minuta patřila hostům, Chmel nevyhodil a forvardi v bíločerveném se málem prodrali k zakončení. O pár vteřin později nevyšlo hostům vysunutí Luboše Kunstmüllera do brejku. V polovině 17. minuty se mezi dva beky Vajgaru dral jeden z hostů a k překvapení všech z toho byla další početní výhoda pro Žďár. Na sklonku 18. minuty dostal Plachý přesný pas zpoza branky, ale Melišík byl na jeho rychlý švih připraven.

Do druhé třetiny vstoupil Vajgar velmi aktivně, jenže tutovky Krause nebo Šachla změnu skóre nepřinesly. Ve 23. minutě fauloval v útočné třetině Šulčík a hosté měli k druhému gólu opravdu blizoučko. Jenže poskakující puk v brankovišti nakonec skončil ve výstroji Lukáše Melišíka. Obrovskou příležitost měl o minutu později David Kupec, jenže netrefil odkrytou branku Vratislava Vajnera. Ve 26. minutě musel za katr Klíma a hosté hráli celých 69 vteřin proti trojici domácích. Za další minutu se to malinko strkalo před žďárskou střídačkou a byly z toho další dvě minuty pro Vajgar, tentokrát musel na trestnou lavici Pavel Bláha. A aby mu nebylo za katrem smutno, tak stejným směrem putoval i Jakub Kraus, kterému k vychýlení žďárské branky pomohl někdo z hostů, což trojlístku v pruhovaném trochu uniklo. V oslabení se jeden na jednoho rozjel Skokan a tváří v tvář trefil jen břevno. Vyrovnání přinesla 39. minuta. Mertl ponechal domácím výhodu po faulu na Skokana, Šulčík vrátil puk před branku a Marek Dvořák měl před ležícím Vajnerem lehkou úlohu – 1:1 Stejný hráč byl v poslední vteřině prostředního dějství faulován a Vajgar tak zahajoval třetí třetinu přesilovou hrou.

Hosté se v úvodu třetí třetiny zodpovědně ubránili domácí přesilovce. Ve 45. minutě neudržel Vajner Chmelovu ránu, ale na dorážku nebyl nikdo poblíž. Na druhé straně zkoušel Melišíkovu pozornost chytrým pasem Luboš Kunstmüller. Do hrudi hradeckého gólmana pálil o minutu později Martin Sobotka. Červené světlo za brankou se rozsvítilo na druhé straně hradeckého stadionu. Petr Šachl chtěl přihrát lépe postavenému Krausovi, jenže puk se za asistence někoho z obránců hostí odrazil přímo do branky – 2:1. Neuběhly ani tři minuty a Vajgar vedl o dvě branky. Na modré se napřáhl Ondřej Chmel a puk se zastavil až za zády Vratislava Vajnera – 3:1. Domácí byli od těchto dvou branek jasně lepším týmem a měli více šancí. Jenže Mikš ve vyložené šanci minul a Šulčík s Dvořákem puk do brány také nedostrkali. Za Žďár kontroval rychlou střelou Martin Pleva. V 53. minutě kombinovali před hostující brankou Šachl s Krausem až musel Smejkal do hry zasáhnout nedovoleným způsobem. Přesilovku Vajgar sice nevyužil, ale pár vteřin po návratu provinilce na led ujel Šachl s Kašpárkem do učebnicového brejku dvou na jednoho. Šachl přesně přihrál a Adam Kašpárek ještě přesněji zakončil nad Vajnerovu lapačku – 4:1. Zbytek zápasu již mnoho vzruchu nepřinesl a Vajgar si tak připisuje tři body do druholigové tabulky Střed. Naopak hosté ze Žďáru nad Sázavou poprvé v této sezóně okusili hořkost porážky.

Žďárští budou mít příležitost napravit dnešní zaváhání již tuto neděli, avšak čeká je další velmi těžký soupeř Milevsko.

Převzato z www.klhvajgar.cz

 

Ohlasy po utkání

Jiří Hájek (trenér KLH Vajgar Jindřichův Hradec):
Věděli jsme, že budeme hrát proti kvalitnímu soupeři, což ukazovaly ty výsledky. I když jsme si říkali, že zatím neměli ty úplné top soupeře, jako Písek nebo Milevsko, tak nám bylo jasné, že tím, že všechno v podstatě vyhráli, tak budou v pohodě. Kdežto my jsme si předešlými zápasy nadělali problémy, hlavně psychického rázu, takže to sebevědomí tam nebylo a my jsme se tu první třetinu až do poloviny zápasu trápili. Nebylo to tím, že bychom nevěděli co hrát, ale odskakovali nám puky, nic nám nevycházelo. Rozhodující bylo, že nás nezlomila ta vyloučení, ale naopak nás to nakoplo a pak ten druhý gól to celé odpáral a myslím si, že od toho okamžiku jsme byli jednoznačně lepší, i když to jsme byli i s Milevskem a nevyšlo to. Jinak klobouk dolů před bojovností žďárských kluků, ale pak už si myslím, že nestíhali. Ono v takových zápasech kde se to takhle urve, tak to víc chutná, než když od začátku zdobíme. Na závěr bych chtěl vyzdvihnout našeho i soupeřova gólmana, opravdu oba dva byli velice top.
Myslíte, že zlomový okamžik byly ty nevyužité přesilovky hostů?
Stoprocentně, nás to nakoplo a ono vyznívá i takové to hokejové přísloví, že kdo nevyužije pět na tři, nezaslouží si vyhrát, tak dneska se to zaplaťpánbůh pro nás potvrdilo.
Jindřichův Hradec má velice zkušený a kvalitní kádr. Myslíte, že tento zápas vás nastartuje a že už se budete posouvat v tabulce na ty příčky, kde by asi takovýto celek měl být?
V to pevně doufáme, protože jinak by nás to asi stálo všechny šediny (smích).

Jaroslav Benák (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):
Byl to suverénně náš nejhorší zápas v letošní sezóně. Prohráli jsme si ho sami. Hlavně jsme si to pohnojili těma přesilovkama, kde jsme hráli skoro pět minut pět na tři a tam to mělo být 3:0 a bylo by hotovo. Místo toho nám tam jeli třikrát dva na jednoho nebo dokonce tři na jednoho a to prostě se nesmí stát. Tím jsme je posadili do sedla a úplně jsme přestali i bojovat, celý mančaft jsme ohromně znervózněli, nenahráli jsme si, nevystřelili jsme, dozadu jsme dělali školácké chyby, jak obránci, tak útočníci. Zase musím vyzvednout „Vajnyho“, protože díky jemu to nedopadlo ještě hůř. Dneska jsme zaslouženě prohráli, ale musíme se z toho rychle otřepat a v neděli nás čeká Milevsko.

Fotogalerie