Jak Plameny vypálily Vajgaru rybník

Zveřejněno 18.02.2010 | mk
SKLH Žďár nad Sázavou Jindřichův Hradec
38., středa 17.2.2010
SKLH Žďár nad Sázavou - Jindřichův Hradec ZNS - JHR
SKLH Žďár nad Sázavou: Vajner – Sobotka R., Koželuh, Doležal, Mühlfait, Krejnus, Zdráhal – Sobotka M.,Štěpánek R., Štěpánek P.,Vítek, Dobiáš, Vránek, Kunstmüller, Kočan, Hron
Jindřichův Hradec: Rautiola – Tupý, Fiedler, Klíma, Zich, Chmel, Vinogradov, Šulčík, Dvořák, Kupec, Nielikäinen, Skokan, Hájek, Mazanec, Bula, Kašpárek, Mikš, Zhukov, Bílek
Branky a nahrávky: 6. Koželuh (Doležal), 17. Kunstmüller (Doležal), 26. Vránek (Sobotka M.), 30. M. Sobotka (TS), 40. Kunstmüller (Doležal), 48. Vránek (Kunstmüller, Sobotka M.) - 21. Tupý (Skokan), 35. Mikš (Kašpárek), 35. Dvořák (Chmel), 41. Tupý (Dvořák), 48. Kupec (Šulčík)
Rozhodčí: Dědek – Lošťák, Pospíšil
Vyloučení: 4:7 navíc Skokan 10 min OT a Chmel 10 min OT + trest ve hře (oba JHR) Využití: 4:1 V oslabení: 0:1
Diváci: 526
Střely na branku:
Průběh utkání: 2:0, 2:1, 4:1, 4:3, 5:3, 5:5, 6:5
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U – Poměrně slabší návštěva dnešního utkání, něco málo přes pětset diváků, dávala tušit, že domácí diváci příliš nevěřili v možný úspěch svého týmu. Ti, kteří se však rozhodli přijít, byli odměněni opravdovým hokejovým zážitkem. Utkání přineslo velmi atraktivní hokej, kterému nechybělo velké množství branek a hlavě dramatická zápletka s happy-endem pro domácí fanoušky. Přestože žďárští nastoupili v improvizované sestavě, ve které chybělo šest klíčových hráčů základní sestavy včetně kapitána, nejproduktivnějšího hráče či tří obránců, dokázali přehrát druhý celek tabulky, který je nyní ve velmi dobré formě, v minulém kole porazil suveréna skupiny Písek a navíc získal několik nových posil. Kdo přišel, určitě nelitoval, protože se jednalo o jeden z nejatraktivnějších zápasů celé letošní sezóny. SKLH tak dokázal letos poprvé porazit Jindřichův Hradec, když předchozí tři zápasy pohrál.
Ohlasy trenérů v článku

Reportáž

Již úvod zápasu naznačil, že bude ve Žďáře k vidění pěkný a rychlý hokej. Oba soupeři si vypracovali několik zajímavých šancí, ovšem ty nebyly pro dobře chytající gólmany větším problémem. K otevření bohatého skóre zápasu došlo v šesté minutě domácím týmem. Martin Sobotka se šikovně uvolnil v rohu a z kruhu poslal přesnou přihrávku na volného Aleše Koželuha před brankou a ten nasměroval puk do branky Vajgaru. Inkasovaná branka Jihočechy poněkud rozhodila a naopak domácí hráči byli při chuti, byl jich plný led a hosté se jen pasivně bránili a dalšímu zvýšení skóre několikrát zabránila pohotovými zákroky nová hradecká akvizice, finský brankář Antti Rautiola. Světlejší okamžiky ve hře hostů přineslo pár minut uprostřed první třetiny, kdy se několikrát usadili v útočném pásmu. Hosté však nedokázali sehrát účinnou akci k vážnému ohrožení domácí branky, nebezpečné byly pouze střely ze střední a větší vzdálenosti. Nejprve Skokan obral v obraném pásmu domácích, obránce o puk, ale sám z úhlu netrefil přesně. Proti přesné střele Mikše vytáhl domácí gólman parádní zákrok betonem a poradil si i s nepříjemnými střelami Kašpárka a Tupého. Od třinácté minuty již opět převzali aktivitu žďárští a po zbytek třetiny byli lepším týmem. Ve čtrnácté minutě Martin Sobotka, který dnes odehrál fantastický zápas, poslal další ze svých geniálních přihrávek před branku na Vránka, ten však kotouč netrefil dobře. O minutu později se do nadějné pozice snažil prosmýknout Petr Štěpánek, ale dva hradečtí beci jej nekompromisně sevřeli a jeho šanci ukončili. Utkání se hrálo velmi čistě a rozhodčí posuzoval zákroky s velkým přehledem a citem. K prvnímu vyloučení došlo až v sedmnácté minutě a to nikoli za faul, ale za příliš mnoho hráčů na ledě hostujícího týmu. Ke smůle domácích však přišlo přesně ve chvíli, kdy se od modré řítil osamocený Kočan na Rautiolu. Nemuseli však litovat, neboť již po půl minutě nabídnutou přesilovku zužitkovali. Po střele Aleše Koželuha zůstal kotouč před Rautiolovou brankou a Luboš Kunstmüller se nejrychleji zorientoval a zvýšil na 2:0. V samotném závěru přišlo první vyloučení za faul. Na trestnou lavici usedl domácí Doležal za držení a do první sirény chyběla minuta a jedenáct sekund. Vajgar se okamžitě usadil v útočném pásmu a rozehrál přesilovkový vzorec. Avšak po chybě obránců na útočné modré se dostal do brejku domácí Kunstmüller, ale jeden z beků jej stihl dojet a trvrdě, ale čistě mu zkomplikoval situaci, takže nezakončil přesně. Následně skončila první třetina a hosté si uschovali do začátku druhé ještě padesát sekund přesilovky.

A to se jim náramně hodilo, protože již po půl minutě ji zužitkoval Tomáš Tupý přesnou bombou od modré. Jeho spoluhráči navíc šikovně zakryli Vajnerovi výhled a ten neměl šanci reagovat. A nebylo to vše, z jejich hry bylo patrné, že přestávku v kabině netrávili jen odpočinkem. První minuty ostřelovali Vajnera, který v těchto okamžicích výrazně podržel svůj tým. Domácí nebyli sto vymanit se z tlaku a dostat se z obraného pásma. Až chyba ve středním pásmu umožnila první vjetí domácích do útočného pásma v prostřední části hry. Po této chybě se osamocený Kunstmüler dostal do obrovské šance, ale také Rautiola parádním zákrokem své spoluhráče podržel. Po chvíli se poprvé provinili nečistým zákrokem také hosté, konkrétně Mazanec za faul loktem. Že domácí přesilovky umí, dokázali již po deseti sekundách a nikdo jiný než opět Martin Sobotka doslova naservíroval gólovou přihrávku zpoza branky a tentokrát se již Jakub Vránek nemýlil. Rychlé snížení nabídli domácí Jihočechům v sedmadvacáté minutě, když chybovali v rozehrávce na vlastní modré, ale hostující útočník svoji šanci nezužitkoval dobře a Vajner si s ním poradil. V polovině zápasu se dostal do gólové situace Luboš Kunstmüler, který rovněž v tomto zápase předváděl skvělý výkon. Jeho tutovku do již prázdné branky však překazil seknutím Zich a sudí nařídil trestné střílení. Toho se ujala hvězda večera Martin Sobotka, který doslova nadchl a rozjásal přítomné diváky dokonale provedenou tzv. Forsbergovou kličkou, proti níž neměl Rautiola šanci. Zdálo se, že čtvrtá branka v síti Jindřichova Hradce bude znamenat jeho totální rozkol a většina přítomných tušila, že tři body pro domácí jsou hodně nablízku. Vajgar má však velice kvalitní a zkušený kádr, takže se nehodlal s tímto stavem smířit. Již o minutu později se dostal do brejku hostující Skokan, ale byl zastaven Dobiášem. Podle názoru rozhodčího čistě, přesto kdyby na oplátku nabídl hostům také trestné střílení, asi by se nikdo moc nedivil. K návratu do zápasu pomohla Jihočechům šťastná branka. David Mikš posílal přihrávku svému spoluhráči ke vzdálenější tyči, ale trefil přesně brusli domácího Vránka a puk zamířil přímo do protipohybu přesouvajícího se Vajnera do domácí branky. Uběhlo pouhých sedmnáct sekund a do situace jeden na jednoho se dostal Marek Dvořák, který přes bránícího beka vyslal přesnou střelu nad Vajnerovu lapačku a rázem to bylo o gól a hosté byli opět ve hře. Ovšem osm sekund před druhým odchodem do kabin vrátil dvoubrankovou pojistku Žďáru Luboš Kunstmüller, který skvěle usměrnil střílenou přihrávku Tomáše Doležala od bočního mantinelu.

Do závěrečné třetiny vstoupili opět lépe hokejisté hostujícího celku. Po čtyřiapadesáti sekundách hry prostřelil ve vlastním oslabení Vajnera opět Tomáš Tupý, kterému asistoval Marek Dvořák. Po chvíli následovala početní výhoda hostí, kteří ji sehráli dobře a několikrát byli blízko vyrovnání, ovšem Vajner opět svoji klec neprodyšně uzavřel. Jindřichohradečtí se však přeci jen dočkali. Po přihrávce Romana Šulčíka vyrovnal na 5:5 David Kupec. Z vyrovnání se však hosté radovali pouhých devatenáct sekund. Bleskurychle zařídil domácím opětovné vedení hvězdný první útok. Po nahrávkách Martina Sobotky a Luboše Kustmüllera skóroval podruhé rovněž skvělýJakub Vránek. V padesáté minutě během hry poslal nějakou nevhodnou poznámku směrem k rozhodčímu hostující Chmel, ten jej okamžitě poslal na deset minut sednout. Bohužel pro Žďár se tak stalo zrovna ve chvíli, kdy se ve slibné akci dva na jednoho řítili k brance. Osm minut před koncem třetí třetiny mohl zkompletovat hattrick domácí Vránek, který, zasouval puk do již prázdné branky, ale Rautiola se ještě stihl zázračně natáhnout. Po nevyužití této šance se rozhodli Jihočeši, že se nevzdají a sevřeli domácí do drtivého tlaku, ze kterého se dlouho nedokázali vymanit. Když se konečně dostali k puku, neváhali a vyhodili jej přes všechny čáry i za cenu zakázaného uvolnění. V pětapadesáté minutě chyboval hostující obránce na modré a poskytl šanci domácímu Mühlfaitovi, ale dostal se ke střele až z ostrého úhlu a tou Rautiolu příliš neohrozil. V dalších minutách již neměli domácí tolik sil, aby dokázali účinně forčekovat a útočníci Vajgaru několikrát nabrali dobrou rychlost a pokoušeli se dostat do útočného pásma a do šance k vyrovnání. Obránci však bojovali ze všech sil a jejich nájezdy likvidovali buď za modrou nebo je vytláčeli do rohu, kde již soupeř nebyl tak nebezpečný. Půl druhé minuty před koncem si hradecká lavička vyžádala oddechový čas. Ten jim ale moc nepomohl, naopak ke slibné střele se dostal Doležal, ale Rautiolova lapačka byla opravdu velice hbitá. Žďárským se dlouho dařilo držet protihráče v jejich obranném pásmu a nedovolit jim závěrečný tlak a power-play. To se Vajgaru podařilo až na posledních třicet sekund, když nahodili puk, který musel Vajner skrýt v lapačce. Poslední šanci k vyrovnání měl hradecký útočník, který se obtočil kolem branky a z boku se pokusil ohrozit Vajnera, tan byl však pozorný a deset sekund před závěrečnou sirénou naposledy přerušil hru.

Domácí si již své vítězství ohlídali a po bojovném až heroickém výkonu proti favorizovanému soupeři, si zaslouženě ponechali všechny tři body na Vysočině.

 

Ohlasy po utkání

Miloslav Čech (trenér KLH Vajgar Jindřichův Hradec):
Na dnešek jsme měli trochu improvizovanou sestavu, nebyla to ta vítězná, ve které jsme v neděli porazili Písek. Myslím, že se to hodně podepsalo na psychické pohodě hráčů. V každém případě si žďárští kluci zasloužili to vedení v úvodu zápasu, byli aktivnější a agilnější, byl jich plný led a naši hráči vyrobili několik chyb. Bohužel zatím nemáme ty beky, které bychom měli mít, ještě jsou ve hře v první lize a hlavně na tu defenzivu jsme doplatili. Bylo dobře, že jsme se dokázali i po špatném začátku vrátit do zápasu, ale nakonec jsme to již nezvládli. Byl to dramatický zápas, který se musel divákům hodně líbit a gratuluji soupeři k vítězství.
Jak hodnotíte výkon dvou nových finských posil?
Pasi (Nielikäinen pozn.redakce) je zkušený borec, ale rok a půl nehrál, zatím se trochu hledá a bloudí, spíš dává pozor, aby si něco neudělal. Gólman vypadal dobře, na to, že je to mladý kluk si myslím, že se musel líbit, ale dnes mu nepomohli beci. Dostál góly, za které si myslím moc nemohl. Třeba to trestné střílení bylo kouzelné, to teda gratuluji střelci.
O vašich postupových ambicích se zatím mluví spíše mezi fanoušky než oficiálně…?
Našim cílem je přiblížit se loňskému výsledku, kdy jsme hráli, řekl bych skoro finále, protože Tábor pak postoupil a my jsme je potrápili ve čtyřech zápasech a z toho byly dva o gól. Kdyby se nám podařilo něco podobného a naplnili dvakrát zimák v Hradci a došli takhle daleko, tak bychom byli spokojení. Postoupit a hlavně hrát první ligu, to je o velkých penězích a to asi nikdo u nás nemá a ani nenajde.

Martin Sobotka (hrající asistent trenéra SKLH Žďár nad Sázavou):
Dnešní zápas se mi samozřejmě hodnotí velmi dobře i když pár chyb tam bylo. Největší chyba, která se opakuje u nás pravidelně jsou nástupy do třetin, které nemáme dobré. Asi nám chybí koncentrace a i když se na to vždy upozorňujeme, tak potom na ledě se tomu nejsme schopni vyvarovat. Zase jsme dnes dostali góly ve dvacáté prví a čtyřicáté první minutě. Po několikáté se také dnes opakovalo, že když vedeme o dvě, tři branky, tak se přestaneme koncentrovat na obranu a dostaneme dva rychlé góly a tím si ten zápas komplikujeme sami. Přesto musím dnešní utkání hodnotit v superlativech a jsem rád, že se dařilo i naší lajně. Myslím, že to co předvedli dnes Kuba Vránků a Luboš Kunstmüller, ukazuje, že to tady budou jednou lídři mančaftu a musím je moc pochválit, ale stejně tak celé mužstvo, včetně opět vynikajícího Vajnyho (Vajner p.r.). Myslím, že jsme odvedli výborný kus práce. Ukázali jsme, že když se opravdu zabojuje, tak se dá vyhrát zápas i proti špičkovému soupeři a dokonce ve výrazně oslabené sestavě. Na druhou stranu nechci ten zápas přeceňovat, je možné že kdybychom hráli za nějaký den znovu, tak prohrajeme třeba 1:8. Byl to dnes opravdu den „D“, všichni jsme se kousli a ještě jednou chci kluky pochválit a poděkovat jim. Doufám, že nám to vydrží i na Písek.
Měl na výkon mužstva, kromě toho oslabení, vliv nedělní zápas v Pelhřimově?
Určitě, neuvěřitelně nás to semklo a dalo nám to hodně sil a všechny to opravdu vyhecovalo k tomu výkonu, který diváci viděli. Třeba náš útok, já, Kuba (Vránek pozn.redakce) a Kuzma (Kunstmüller p.r.), jsme si uvědomili, že ten zápas bude záležet hodně na nás, že když ty góly dáme, tak můžeme ten zápas zvládnout. Druhá lajna nás podpořila a třetí útok byl hodně provizorní, hráli v tomto složení poprvé a jsou to mladí kluci. Ta tíha zodpovědnosti byla na nás a byla velká, takže jsem šťastný, že jsme to zvládli a že se to celému mančaftu takhle povedlo.
Nemůžu se nezeptat na to geniální trestné střílení. Měl jste to připravené nebo to byla momentální improvizace?
(smích) Ne, už dopředu jsem věděl, že to udělám a šel jsem s tím na to. Zkoušel jsem to v tréninku a docela to vycházelo, takže to byla ideální příležitost. Gólman dobře vybruslil, ale naštěstí mi nevystrčil hokejku, takže to vyšlo.

Fotogalerie