Z Trutnova bez bodů a bez Kočana

Zveřejněno 22.01.2012 | mk
Trutnov SKLH Žďár nad Sázavou
37., neděle 22.1.2012
Trutnov - SKLH Žďár nad Sázavou TRU - ZNS
Trutnov: Jeschke - Antonín, Klement (od 7. Vácha), Seidl, Kuna, Schwartz, Hamerský - Chochola, Šimoníček, Fořt - Březina, Bláha, Mašek - Veselý, Chytráček, Luštinec - Perutek
SKLH Žďár nad Sázavou: Sláma - Pleva, Staněk - Beneš, Sobotka R. - Střecha, Smejkal - Koželuh - Ježek, Bukáček, Dítě - Kunstmüller, Sobotka M., Kuba - Kočan (od 7. Hron), Kotlík, Havelka
Branky a nahrávky: 8. Luštinec (Antonín), 22. Luštinec (Chytráček), 28. Mašek (Kuna), 33. Březina (Chytráček, Luštinec), 37. Šimoníček (Antonín) - 6. Bukáček (Ježek, Dítě), 19. Staněk (Beneš, Sobotka M.), 23. Kunstmüller (Sobotka M.), 28. Kunstmüller (Kuba, Beneš)
Rozhodčí: Jebavý - Daněk, Hanzlík
Vyloučení: 10:10, navíc Klement (TRU) 5min+DKU Využití: 1:2 V oslabení: 0:0
Diváci: 507
Střely na branku: 32:30
Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 2:2, 2:4. 5:4
T R U T N O V – Žďárští hokejisté odehráli na úpatí Krkonoš kvalitní utkání. Svoji zjevnou herní převahu v první polovině utkání dokázali zužitkovat k dvoubrankovému vedení i když příležitostí měli opět mnohem více. Domácí však potvrdili své kvality z poslední doby a během druhé poloviny prostřední třetiny otočili třemi brankami zápas ve svůj prospěch. Ve třetí části již Plameny nenašly recept na výborného Jeschkeho a díky těsné prohře se vrací na Vysočinu bez bodu. Ještě nepříjemnější než výsledek je však vážné zranění Honzy Kočana. Jednoho z nejlepších žďárských útočníků poslal domácí Klement na hrazení tak brutálně, že skončil v nemocnici s těžkým otřesem mozku a dalšími zraněními v obličeji.

Ilustrační foto: Veronika Marková

Reportáž

Do utkání vstoupili výrazně lépe hosté. Hned od prvních okamžiků zatlačily Plameny soupeře a vytvořili si několik slibných příležitostí. Překonat výborného brankáře Draků Jaschkeho se jim však podařilo až v šesté minutě současně s vypršením prvního trestu domácích. Po přihrávkách Ježka a Dítěte prostřelil domácího gólmana Miroslav Bukáček - 0:1.

Vedení hostujícího celku zřejmě neunesl domácí Klement, který se krátce po rozehrání rozjel zezadu do nic netušícího Jana Kočana a brutálně jej poslal na hrazení. Na trutnovském stadionu se pak odehrávalo drama. Žďárský forvard zůstal bezvládně ležet na ledě v bezvědomí a kolem něj se vytvořila kaluž krve. Následně byl odvezen do trutnovské nemocnice, kde byl hospitalizován a po prvním vyšetření mu byl předběžně diagnostikován těžký otřes mozku.

Autor zákroku byl potrestán pětiminutovým vyloučením a trestem do konce utkání. Hosté však s dlouhou přesilovkou naložili špatně. Za záchrannou brzdu musel zatáhnout Staněk, když se ve vlastním oslabení dostal do brejku domácí Březina a za hákování byl vyloučen, takže síly na ledě se vyrovnaly. O pár sekund později vyslal z vlastního obranného pásma Antonín dlouhou přihrávku na Jakuba Luštince, který trefou nad Slámovu lapačku vyrovnal – 1:1.

Jen za necelou minutu předvedla krásnou akci Bukáčkova formace, ale ztroskotali na betonech Jeschkeho a vedení Plamenům nevrátili. Ve 12.minutě zachránil domácí gólman jistou branku, když po nečekaném odrazu kotouče od mantinelu skokem vyrazil puk mířící do sítě. Parádní zákrok však předvedl i na druhé straně Jiří Sláma, který hbitou lapačkou překazil radost Fořtovi, jenž mířil do odkryté části branky.

V šestnácté minutě se do další obrovské šance dostal Bukáček, když za vlastní brankou upadl domácí obránce. Tváří v tvář Jeschkemu však centr prvního útoku neuspěl. Ještě před první sirénou však dokázali hosté získat opět vedení v zápase. A znovu to bylo využitím přesilové hry. Petr Beneš zachytil na modré čáře vyhození domácích a přihrál na druhou stranu Pavlu Staňkovi, který propálil vše co mu stálo v cestě – 1:2.

Úvod prostřední části hry byl ve znamení dvou slepených gólů. Nejprve znovu předvedl úspěšný brejk Jakub Luštinec, který dostal přihrávku od Chytráčka za obranu a zakončil mezi Slámovy betony – 2:2. Potřetí vrátil vedení hostům hned z protiútoku Luboš Kunstmüller, který po přihrávce Martina Sobotky zakončil nad brankářovu lapačku – 2:3.

Situace s dvěma rychlými góly se znovu opakovala ve 28.minutě. Nejprve sice zahrozili Draci, když se do přečíslení dostali Chtráček s Luštincem, ale finální přihrávku parádně vystihl Petr Beneš, přihrál Michalu Kubovi, ten našel Luboše Kunstmüllera, který nadvakrát překonal domácího gólmana. Svým druhým gólem tak vytvořil pro Plameny slibný dvougólový náskok – 2:4. Ten měl však jepičí život. Po pětatřiceti sekundách domácí snížili. Nejprve pálil Kuna, jehož střelu ještě Sláma pokryl, ale na dorážku Libora Maška již nedosáhl – 3:4.

Do té doby výborný tým Žďáru jakoby najednou začal přenechávat iniciativu domácím. Ti očividně ožili a zvýšili aktivitu a začali mnohem častěji ohrožovat žďárskou branku. A netrvalo dlouho a přineslo jim to vyrovnání. V přesilovce domácí doslova vyšachovali bránící čtveřici hostů a po přihrávkách Luštince a Chytráčka přesně zakončil Ondřej Březina - 4:4.

Hosté se snažili opět získat své vedení zpět a vytvořili si několik příležitostí, ale výborný Jeschke držel domácí tým. Udeřilo však na druhé straně a Draci během necelých deseti minut třetí brankou dokonali obrat. Tři a půl minuty před druhou sirénou, po přihrávce Antonína, propálil dělovkou Slámu Jiří Šimoníček - 5:4. V závěru prostředního dějství si ještě připsal tři těžké zákroky gólman Plamenů Sláma. Dvakrát pálil exžďárský Bláha a jednu tvrdou ránu vyslal Fořt.

V závěrečné periodě se sice hosté snažili a nevzdali boj o důležité body, ale domácí předvedli své kvality a vyspělost týmu, který v poslední době patří k nejlepším ve skupině Střed. Zelenobílí hráli velice chytře a nepouštěli již Plameny do takových šancí, jako v první polovině utkání. Důsledně bránili střední pásmo a dvakrát sami zahrozili. Další nájezd Luštince však parádně vychytal Sláma a překazil mu tak hattrick a o chvíli později Bláha pouze rozezvonil tyč.

Ve druhé polovině třetí části se opět ke slovu začali dostávat Žďárští a znovu přebrali iniciativu na své hokejky. Snaha o vyrovnání byla zřejmá, ale opět vše hatila nepřesná koncovka. Pojistku domácím mohl přidat Mašek, ale nedokázal z blízkosti trefit úplně odkrytou Slámovu branku. Šance se střídaly na obou stranách a s přibývajícími minutami se hosté nadechovali k závěrečnému tlaku.

V čase 58:15 byl vyloučen domácí Fořt a kouč hostů Číhal si vyžádal oddechový čas. Po jeho uplynutí nastoupilo proti domácí čtveřici šest žďárských hráčů. Ježkovu nadějnou střelu pokryl Jeschke a následně vytvořili hosté obrovský tlak před jeho brankou. Pálil nejprve Sobotka, pak Dítě a Bukáček a nakonec i Kunstmüller, ale ani jeden z nich nedokázal propasírovat kotouč do trutnovské svatyně. Domácí pak trefili prázdnou branku, gól však nebyl kvůli ofsajdu uznán. Zápas tedy skončil těsným jednobrankovým vítězstvím domácích Draků.

Hosté se vracejí nejen bez bodů, ale i bez vážně zraněného Honzy Kočana, který zůstal v Trutnovské nemocnici a pokud se potvrdí první nepříliš povzbudivé předpoklady, letos ho již na ledě neuvidíme. Je to obrovská škoda, protože letošní sezóna mu vycházela parádně a patřil k nejlepším hráčům Plamenů. Trenér Svatopluk Číhal přišel o další důležitý článek týmu a po nemoci Jirky Mana se tak prakticky rozpadla velmi úderná třetí formace.

Vzhledem k dnešní prohře, budou již zbývající zápasy Plamenů především ve znamení boje o osmé místo, které zajišťuje postup do play-off . Vzhledem ke stále rozšiřující se marodce, bude i to poměrně těžké. Naděje na vyšší příčky jsou již spíše jen v teoretické rovině. Další utkání čeká žďárský celek ve středu, kdy pocestuje na nejdelší zájezd do jihomoravského Hodonína. Duel na ledě lídra tabulky bude hodně zvláštní jak pro trenéra Svatopluka Číhala, který dlouho Drtiče vedl a zažil s nimi řadu úspěchů, tak pro útočníka Michala Kubu, jenž ještě v minulém vzájemném zápase hájil oranžovomodré barvy a dokonce za ně skóroval. Oba se poprvé vrátí na hodonínský stadion jako soupeři.

 

Ohlasy po utkání

Svatopluk Číhal (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):
Utkání jsme dobře rozehráli, bohužel jsme nevyužili pětiminutovou přesilovku, ale pak jsme šli znovu do vedení. Ve druhé třetině jsme odskočili na 2:4, ale velmi brzy jsme opět inkasovali a dokonce třikrát. Chtěli jsme to zlomit ve třetí třetině zpátky, ale domácí to odehráli velice chytře a i když jsme tam nějaké šance měli, nedovolili nám to otočit. Je to velká škoda třikrát jsme vedli a není ani bod. Je to další zápas, který jsme prohráli o gól. Musíme ale dát hlavy nahoru a jít dál. Na mužstvu se podepsalo i to zranění Honzy Kočana. Byl to hodně brutální zákrok. Rozjel se na něj z několika metrů a muselo mu být jasné, že o něm neví a že mu ublíží. Tohle už je o inteligenci hráčů. V každém zápase přicházíme o důležité hráče a bojím se, že pro Kočana sezóna skončila.