Plameny vypálily dračí sluji a vezou z Trutnova cennou výhru

Zveřejněno 30.10.2011 | mk
Trutnov SKLH Žďár nad Sázavou
15., neděle 30.10.2011
Trutnov - SKLH Žďár nad Sázavou TRU - ZNS
Trutnov: Jeschke - Hamerský, Klement, Poul, Antonín, Rejzek, Kuna, Malinský, Šimoníček, Fořt, Bláha, Chytráček, Luštinec, Březinec, Veselý, Dlab, Perutek, Chochola
SKLH Žďár nad Sázavou: Sláma - Staněk, Střecha - Smejkal, Sobotka R. - Krejnus, Šulc - Ježek, Bukáček, Plachý - Kunstmüller, Sobotka M., Havelka - Man, Kotlík, Kočan - Hron
Branky a nahrávky: 37. Luštinec (Malinský, Chytráček), 46. Cyhtráček (Malinský, Veselý) - 24. Plachý (Bukáček, Ježek), 41. Ježek (Bukáček, Plachý), 44. Kunstmüller (Sobotka R., Smejkal), 58. Sobotka M. (Ježek)
Rozhodčí: Vokřál - Maštalíř, Prokop
Vyloučení: 5:6+TS Využití: 2:1 V oslabení: 0:0
Diváci: 452
Střely na branku: 34:35
Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:3, 2:3, 2:4
T R U T N O V - Žďárští hokejisté vstoupili do třízápasového turné po hřištích soupeřů velmi úspěšně. Díky výhře v Trutnově 2:4 nad místními Draky vezou na Vysočinu tři důležité body. K nápravě dvou předchozích neúspěchů zavelel kapitán týmu Jiří Plachý, který se svými parťáky Ježkem a Bukáčkem v nově vytvořené formaci vsítili dvě úvodní branky. Vítěznou trefu zaznamenal Luboš Kunstmüller. Zásadní podíl na výhře má také brankář Plamenů Jiří Sláma, který v nejtěžších chvílích držel svůj tým a doslova vychytal nebezpečné trutnovské střelce.

Ilustrační foto: Veronika Marková

Reportáž

Trenér Kuchyňa před dnešním zápasem prohodil centry prvních dvou formací. Mezi Ježka a Plachého nastoupil Bukáček a ve druhé lajně se objevil Martin Sobotka s Kunstmüllerem a Havelkou na křídlech.

Domácí si na začátku zápasu vytvořili úvodní tlak a více času se hrálo před Slámovou brankou. Ten však již od začátku ukazoval domácím útočníkům, že k tomu aby jej překonali, se budou muset snažit více. První obrovskou šanci měli ale hosté v osmé minutě. Martin Sobotka však pouze trefil tyč domácí branky.

Ve čtrnácté minutě nedokázal proměnit své sólo trutnovský Luštinec a dvě minuty před první sirénou naložil se stejnou situací podobně Jan Kočan, který podruhé rozezvonil tyč Jeschkeho branky. Plameny postupně vyrovnaly hru a tak oba celky odcházely do kabin za zaslouženě nerozhodného resp. bezbrankového stavu.

Nástup do prostředního dějství zvládli lépe Žďárští. Hned od jeho začátku se tlačili do útočného pásma a po třech a půl minutě vyústil tlak v úvodní branku zápasu. Plameny sevřely soupeře před vlastní brankou a po kombinaci mezi Miroslavem Bukáčkem a Ondřejem Ježkem, se dostal ke kotouči kapitán Jiří Plachý a domácího gólmana prostřelil trefou nad jeho vyrážečku - 0:1. Hned po vhazování mohl odpovědět domácí Fořt, ale Sláma jej vychytal.

Další velký okamžik žďárského gólmana přišel v sedmadvacáté minutě. Šimoníček se řítil sám na branku, ale v rozhodující okamžik byl podražen a hlavní arbitr nařídil trestné střílení. Jiří Sláma však skvělým zákrokem jeho blafák vystihl a držel dál jednobrankové vedení Plamenů. Ty byly ve druhé třetině lepším týmem a byly tím kdo tvořil hru. Pojistku vedení Žďáru měl na hokejce v polovině zápasu Bukáček, ale také domácí gólman Jeschke nenachával nic zadarmo a blýskl se perfektním zákrokem.

Ve druhé polovině prostřední třetiny přišla série dvou vyloučení Žďáru. První ještě Plameny bez úhony ubránily, ale to druhé již přineslo vyrovnání. Ve 37. Minutě od modré čáry vypálil Jiří Malinský, jehož střelu ztečoval za záda bezmocného Slámy Jakub Luštinec - 1:1. Vstřelená branka nalila energii do žil Draků a oba soupeři si vypracovali po jedné velké příležitosti ještě před druhou sirénou, ale bez brankového efektu. Tak i po čtyřiceti minutách byl stav zápasu nerozhodný.

Ovšem nástup Plamenů do závěrečné třetiny byl doslova raketový. Hosté se okamžitě usadili v útočném pásmu a po jedenačtyřiceti sekundách si předali puk Jiří Plachý, Miroslav Bukáček a Ondřej Ježek, jenž poslal Žďár do vedení – 1:2. Za tři minuty bylo hokejistům Žďáru ještě veseleji. Přesilovou hru využil Luboš Kunstmüller po nahrávkách Romana Sobotky a Tomáše Smejkala – 1:3.

Za další minutu se snažili domácí procpat kotouč do žďárské svatyně. Puk poskakoval po brankovišti a v závaru hosté faulovali. Žďárští dlouho odolávali a drželi Draky v bezpečné vzdálenosti od Slámy. V závěru početní výhody však přeci jen od zelenobílých udeřilo, když snížil Petr Chytráček opět na rozdíl jedné branky – 2:3. Domácí znovu ožili a cítili, že není zdaleka nic ztraceno. Hosté však dobře bruslili, pozorně bránili a výborně pokrývali střední pásmo. Navíc vše jistil vynikající Jiří Sláma, který musel čelit několika nebezpečným střelám a akcím soupeře.

S přibývajícím časem sice narůstala snaha domácích o vyrovnání, ale Žďárští hráli zodpovědně a důsledně bránili modrou čáru, což bylo pro Draky velkou překážkou ke kýženému vyrovnání. Z narůstající snahy Trutnova pramenily také chyby a jedna z nich definitivně rozhodla o osudu zápasu. Do přečíslení se dostali Ondřej Ježek a Martin Sobotka, který čtvrtou brankou dvě a půl minuty před koncem, pečetil vítězství Žďáru - 2:4. Hosté si potom již vítězství uhlídali a nedali soupeři šanci na nějaké drama.

Hokejisté žďárského SKLH tak odpověděli tím nejlepším způsobem na předchozí dva nevydařené zápasy a z těžkého a bojovného duelu vytěžili všechny tři body. Výhra v Podkrkonoší posouvá žďárský celek na čtvrtou příčku tabulky. Plameny však nyní čekají těžké zápasy v Hodoníně a Kolíně a navíc volné kolo, což ještě znásobuje důležitost dnešních tří bodů.

 

Ohlasy po utkání

Petr Kuchyňa (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):

Dnes jsme sehráli velice nervózní a upracované utkání, ve kterém jsme ale byli podle mého názoru celkově o něco lepší. Vítězství se však nerodilo vůbec lehce. Kluci ovšem podali bojovný, ale i trpělivý a disciplinovaný výkon. Základem úspěchu bylo dobré bruslení a důsledné a zodpovědné bránění středního pásma, stejně jako fantastické zákroky Jirky Slámy. Jsem moc rád, že jsme konečně zase dali více než jednu branku a že se trefili hráči, kteří to pro takovou tu svoji pohodu určitě potřebovali. Ale zápas vyhrál skvělý týmový výkon od všech hráčů, výborným Slámou počínaje a posledním náhradníkem na střídačce konče.