Plameny slaví první domácí výhru

Zveřejněno 18.09.2011 | mk
SKLH Žďár nad Sázavou Trutnov
3., neděle 18.9.2011
SKLH Žďár nad Sázavou - Trutnov ZNS - TRU
SKLH Žďár nad Sázavou: Sláma - Doležal (A), Pleva, Smejkal, Sobotka R., Střecha, Šír - Sobotka M. (A), Havelka, Plachý (C), Kunstmüller, Bukáček, Dítě, Man, Kotlík, Ježek, Šulc, Kočan, Hron
Trutnov: Škrabelj - Malinský (C), Klement, Vácha, Rejzek, Hamerský, Antonín (A), Kuna, Fořt, Šimoníček, Březina, Chytráček (A), Luštinec, Bláha, Dlab, Chochola, Berger, Valášek, Veselý
Branky a nahrávky: 15. Ježek, 18. Smejkal (Bukáček, Kočan), 25. Ježek (Sobotka M.), 28. Plachý (Doležal, Sobotka M.), 47. Man (Smejkal) - 23. Šimoníček (Fořt)
Rozhodčí: Pražák - Slavík, Zídek
Vyloučení: 8:5 navíc Malinský 10 min OT Využití: 2:0 V oslabení: 0:0
Diváci: 531
Střely na branku: 33:41 Průběh utkání: 2:0, 2:1, 5:1
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U – Žďárské Bouchalky dnes hostily třetí kolo 2. hokejové ligy. Domácí Plameny v něm přivítaly trutnovské Draky. Přes pět stovek přítomných diváků vidělo pohledné utkání, ve kterém měly navrch domácí Plameny. Dvěma brankami z celkových pěti, se uvedla nová posila žďárského SKLH Ondřej Ježek a důležitým článkem celého týmu byl domácí brankář Jiří Sláma, jenž čelil jedenačtyřiceti střelám Draků, přičemž jen jedinkrát kapituloval.

Foto: Veronika Marková

Reportáž

Hned první minuta utkání přinesla velkou šanci hostujícího celku, jehož útočník Chytráček se dostal do brejku, ale Slámu nedokázal překonat. Pak již převzali taktovku zápasu do svých rukou domácí hokejisté. Jejich aktivitě však chyběla častější a přesnější střelba a to především v první přesilové hře zápasu. Žďárští si vedli dobře také při dvou oslabeních, při kterých nepustili soupeře do vážnější šance.

V patnácté minutě otevřel skóre Ondřej Ježek, který tím oslavil svůj návrat do plamenného dresu, když si sám vybojoval kotouč a střelou z kruhu pod horní tyčku Škrabejlovy branky rozjásal poprvé tribuny žďárských Bouchalek. Dvě minuty před koncem úvodní části hry přineslo ovoce důsledné napadání Jana Kočana, jenž svým důrazem vybojoval puk pro Miroslava Bukáčka a ten jej přihrál Tomáši Smejkalovi, jenž z těžkého úhlu podruhé rozvlnil síť trutnovské branky. V samotném závěru měl šanci ke snížení žďárský odchovanec ve službách Trutnova Tomáš Bláha, ale v poslední chvíli mu byla obráncem zablokována hůl.

Do druhé třetiny vstoupili hosté o poznání aktivněji a již po dvou minutách slavila jejich zlepšená hra úspěch. Patrik Fořt poslal chytrou přihrávku za domácí obranu, kam si nabruslil Jiří Šimoníček a svižnou střelou po ledě snížil vedení domácích na rozdíl jedné branky. O minutu později dostali domácí podruhé v zápase výhodu přesilové hry. Žďárští si však dlouho nedokázali s nabídnutou příležitostí poradit, ale když se konečně v závěru početní převahy dostali do útočného pásma, rozsvítilo se za Škrabejlem červené světlo potřetí. Martin Sobotka z rohu kluziště našel před brankou volného Ondřeje Ježka, který nadvakrát dostal kotouč do trutnovské branky.

Ještě veseleji bylo na Bouchalkách za další dvě minuty. Martin Sobotka vyhrál buly pro Tomáše Doležala, který přihrál mezi kruhy kapitánovi Plamenů Jiřímu Plachému, jenž se z dobré střelecké pozice nemýlil a trefil přesně horní rožek Škrabejlovi branky. Dva rychle inkasované góly znamenající tříbrankové vedení Žďáru, však trutnovské na kolena nesrazily, ale naopak vyprovokovaly je k vyšší aktivitě a začali se především střelecky častěji prosazovat. Jiří Sláma se měl v domácí brance co ohánět.

Poradil si i s přečíslením dva na jednoho v polovině zápasu i s okupací svojí svatyně při početní výhodě hostů. V pětatřicáté minutě se ke slovu dostali opět domácí, když Bukáček našel přesným pasem najíždějícího Kunstmüllera, jenž se však tváří v tvář Škrabejlovi nedokázal prosadit. O chvíli později mohl Ježek v početní výhodě zkompletovat hattrick, ale Škrabejl mu nedovolil zasunout kotouč podél svoji levé tyče. Hosté pak ještě několikrát prověřili Slámovu pozornost, ale ten držel bezpečný náskok svého celku.

V samotném úvodu třetí třetiny se do šance opět dostal Plachý, ale ležícího Škrabelje nepřekonal. Hosté se stále nevzdávali a hýřili ofenzivní aktivitou, která však končila na bezchybném Slámovi. V sedmé minutě třetí části však žďárští hokejisté využili podruhé v zápase přesilovou hru a definitivně pohřbily naděje hostů na import bodů z Vysočiny do Podkrkonoší. Po přihrávce Tomáše Smejkala, se prosmýkl Jiří Man přes obránce a z úhlu bekhendem přidal pátý úspěch Plamenů.

Stejný hráč mohl přidat ještě jednu branku o minutu později, ale svůj brejk zakončil nepřesně. Ani přes čtyřbrankové manko hosté nesnižovali svoji ofenzivní aktivitu, ale pozorná domácí obrana podpořená pozorným Slámou, nedávala Drakům šanci ani ke korekci skóre a to ani během dlouhé dvojnásobné přesilovky Trutnova. Žďárští hráli pozorně a zodpovědně si drželi svůj luxusní náskok, který si zaslouženě během zápasu vypracovali.

Drobnou kaňkou na jinak pohledném a férovém zápase, byl zbytečně nervózní závěr rozhodnutého utkání ze strany hostů, z něhož si odnesl kapitán Draků Malinský desetiminutový osobní trest. Dvacet sekund před koncem mohli udělat domácí ještě brankovou tečku za zápasem, když se řítili dva na nikoho Kočan s Kotlíkem, ale svoji akci nedokázali úspěšně zakončit.

Domácí předvedli podstatně lepší výkon, než před týdnem proti Chotěboři a zaslouženě si připsali první tříbodový zisk v sezóně. Již ve středu čeká Plameny regionální derby v Pelhřimově.

 

Ohlasy po utkání

Petr Kuchyňa (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):

Dnes kluci odvedli výbornou práci a předvedli skvělý výkon. I po takovémhle zápase však musíme zůstat na zemi, protože zase tam byly chybičky i chyby. Obrovské pozitivum však vidím v tom skutečně týmovém pojetí dnešního zápasu a takhle bych si to přesně představoval. Když někdo udělá chybu, tak hned je tam za něho druhý hráč, který pomůže a tu chybu napraví a tím pádem ty chyby pak nejsou ani příliš vidět. Kluci mají moje uznání, protože zápas skutečně odmakali. Bylo to skvělé utkání, hodně gólů, krásné akce, výborná atmosféra od diváků, ale jak říkám musíme zůstat při zemi a jít dál.

Jaromír Jindřich (trenér HC Trutnov):

Věděli jsme, že nás ve Žďáře čeká velmi těžký zápas a že zde moc nevyhrává. Víme, že domácí mají kvalitní tým a musím soupeři pogratulovat, protože nás předčili ve všech činnostech. Mě hrozně mrzí, že naši kluci trochu více nebojovali. My jsme si to prohráli v první třetině dvěma individuálníma chybama, kdy se zápas rozhodoval. Pak už byl Žďár ve všech směrech lepší a bohužel my jsme ani moc nebojovali, což mě opravdu mrzí.

Fotogalerie