Po vítězném derby jdou Plameny do trháku

Zveřejněno 18.01.2012 | jb
SKLH Žďár nad Sázavou Lední medvědi Pelhřimov
36., středa 18.1.2012
SKLH Žďár nad Sázavou - Lední medvědi Pelhřimov ZNS - PEL
SKLH Žďár nad Sázavou: Sláma - Staněk, Pleva, Smejkal, Střecha, R. Sobotka, Šír - Ježek, Bukáček, Dítě - Kunstmüller, M. Sobotka, Kuba - Kočan, Kotlík, Plachý (od 21. Havelka)
Lední medvědi Pelhřimov: Dolejš - Zelený, Adam, Rašner, Plch, Kasalý, Pour, Martínek - Tecl, Martin Hadrava, Hrbatý - Kubát, Suk, Votápek - Marek Hadrava, Havel, Zadražil - Vrátný
Branky a nahrávky: 7. Bukáček (Staněk, Dítě), 28. Kočan (Kotlík, Havelka), 43. Dítě (Kotlík) - 10. Tecl (Hrbatý), 58. Kubát (Zelený). Rozhodčí: Coufal - Linhart, Pospíšil. Vyloučení: 6:8, navíc Pour (PEL) 10 minut. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 591. Střely na branku: 42:21. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 3:1, 3:2.
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U - Plameny zabraly! Poprvé od 2. října dokázaly zvítězit dva zápasy po sobě. Těsná výhra 3:2 v přímém duelu o osmé místo znásobila šance žďárských hokejistů na play-off. Poslední derby sezóny bylo napínavé do posledních vteřin hlavně kvůli pelhřimovskému gólmanu Dolejšovi. Žďárští střelci na něj přes velké množství gólových šancí vyzráli v každé třetině jen jednou, a to drželo Spartak ve hře o body až do závěrečné sirény. Ani závěrečná power-play už hostům k vyrovnání nepomohla.

Foto: Tomáš Marek

Reportáž

Do vedení se domácí hokejisté dostali v 7. minutě. Staněk napřáhl od modré a s tečí Bukáčkovy hokejky prošel puk až za Dolejše – 1:0. Fanoušci obou táborů pak viděli po jedné velké šanci na každé straně, ale ujala se až střela Tecla v 10. minutě, když doklepl do poloprázdné branky Hrbatého vyražený pokus – 1:1.

Domácí vzápětí přišli o kapitána Plachého, který po faulu Poura sice ještě zkusil několik střídání, ale po přestávce už se na ledě neobjevil.

Ve 14. minutě mohl Spartak do vedení poslat Suk, jenže sám před brankou bekhendem vysoko přestřelil. Že na hráčích Pelhřimova zanechala šestizápasová šňůra bez bodu stopy, ukázala i minutu a půl trvající přesilovka 5 na 3, kterou domácí bez újmy přežili. Velkou příležitost měl ještě před koncem třetiny domácí Kunstmüller, ale když si vybruslil před branku, trefil jen Dolejšovu hruď.

I další minuty zápasu byly ve znamení boje o rozdílový gól. Žďárskou posilu Kubu v šanci zastavil obránce jen za cenu faulu, v následné přesilovce se do dvou šancí dostal Bukáček. Ne do černého, ale do pruhovaného mířil Martin Sobotka, kterému se střela svezla tak nešťastně, že místo odkryté branky trefil krk sudího Coufala, který musel být ošetřen.

Domácí trochu uklidnila až 28. minuta. Dolejš sice výborně zasáhl a zlikvidoval dvě šance, jenže vyražený puk za gólmana odskočil od výstroje obránce Adama, gól byl připsán Kočanovi, který se puku dotkl jako poslední domácí hráč – 2:1.

Hned v dalším střídání mohl Plameny do trháku poslat Dítě. Když si položil i gólmana a po forhendové kličce mířil do prázdné branky, zvedl puk směřující do kasy bek, který strčil do střely svoji hůl. Také další minuty se nesly ve znamení souboje Dítě versus Dolejš, ale sedmnáctiletý pelhřimovský mladík dál držel šance svého týmu na body.

Po druhém gólu Plameny svého soupeře zatlačily a dusily v jeho obranném pásmu, ale na třetí gól fanoušci čekali až do 43. minuty. Žďárští rozjeli akci v rohu kluziště, po několika přihrávkách se objevil mezi kruhy Dítě a za Dolejšem se po střele mezi betony rozsvítilo červené světlo – 3:1. Ještě ve stejném střídání mohl Dítě přidat čtvrtý gól, jenže po svém úniku poslal puk těsně mimo tyčku.

V hlavní roli se pak dvakrát objevil Kotlík. Nejdřív řešil nepřesnou razantní střelou únik dva na jednoho, o chvilku později jeho záměr najít před odkrytou brankou Kočana vystihl gólman, který do přihrávky strčil hůl.

Spartakovci zahrozili z brejku jen sporadicky, v 55. minutě se Hrbatý tlačil do zakončení i při žďárské přesilovce. Tři minuty před koncem dostali Pelhřimovští výhodu přesilové hry po faulu Kuby. A přesně v čase 58.00 ji Kubát využil, když si ve skrumáži našel vyražený puk přes Slámou, který obránci nedokázali ani nadvakrát dostat do bezpečí -3:2.

Minutu a čtvrt před koncem sáhl kouč hostů ke hře bez brankáře. Domácí se ale pod velký tlak nedostali a dařilo se jim kouskovat hru a vyhazovat do středního pásma, prázdnou branku ale netrefili. Poslední nebezpečí pro Slámu a spol. znamenala ostrá Teclova rána, která proletěla vedle tyčky. Těsná výhra zvětšila žďárský náskok před Pelhřimovem na pět bodů, z náskoku sedmého Trutnova ale Plameny ukrojily pouze bod, protože krkonošský tým vydřel dva body v Hodoníně.

 

Ohlasy po utkání

Svatopluk Číhal (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):

Postavení v tabulce a důležitost zápasu byla vidět po celý zápas, obě mužstva hrála o hodně. Byl to, jak se říká, zápas o šest bodů. Začali jsme dost dobře, byli jsme na puku, ale hráli jsme profesorsky, což se nám vymstilo vyrovnávacím gólem. Chyběla nám lehkost, jakou jsme měli v Chotěboři, doma jsme byli pod tlakem a nervóznější. Až začneme proměňovat aspoň padesát procent šancí, moc problémů mít nebudeme. Máme spoustu šancí, které nedáme, soupeř se pak dostane na rozdíl jednoho gólu a zápas je najednou nervózní a otevřený. Naštěstí jsme dneska po gólu dvě minuty před koncem v oslabení dohráli zápas do vítězného konce.

Fotogalerie