Pelhřimov dobyt! A Žďár stoupá tabulkou

Zveřejněno 21.09.2011 | Jiří Bárta, mk
Lední medvědi Pelhřimov SKLH Žďár nad Sázavou
4., středa 21.9.2011
Lední medvědi Pelhřimov - SKLH Žďár nad Sázavou PEL - ZNS
Lední medvědi Pelhřimov: Dolejš - Rašner, Pour, Novotný, Adam, Kasalý, Plch, Beneš - Hrbatý, T. Plachý, Tecl - Havel, Kubát, Suk - Martin Hadrava, Votápek, Workman - Vrátný, Hubata
SKLH Žďár nad Sázavou: Linhart - Pleva, Jícha, Smejkal, R. Sobotka, Střecha, Šír - M. Sobotka, Havelka, J. Plachý, Kunstmüller, Bukáček, Man, Kotlík, Ježek, Šulc, Kočan, Hron
Branky a nahrávky: 11. T. Plachý (Tecl), 31. Kubát (Adam), 50. Rašner (Plch), 55. Rašner (Tecl) - 3. Ježek (M. Sobotka, Plachý), 13. Kočan (Kotlík), 40. Bukáček (Havelka), 43. Man (J. Plachý), 53. Kotlík (Kočan, R. Sobotka), 60. Man (Ježek)
Rozhodčí: Němec - Samuel, Kotlík
Vyloučení: 3:6, navíc Suk (PEL) 10 min OT. Využití: 1:1. V oslabení: 0:1
Diváci: 488
Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 2:2, 2:4, 3:4, 3:5, 4:5, 4:6.
P E L H Ř I M O V - Žďárští hokejisté vyhráli potřetí za sebou a v tabulce se vyškrábali už na třetí místo. V očekávaném a napínavém derby Vysočiny byli celý zápas o gól napřed, ale výhru 6:4 pojistili gólem Jiřího Mana do prázdné brány až dvě vteřiny před závěrečnou sirénou.

Ilustrační foto: Tomáš Marek

Reportáž

Žďárští ve městě rekordů vytvořili dva nové rekordy. Prvním z nich byla rekordně dlouhá cesta, která díky dopravním komplikacím trvala dvě a půl hodiny. Ten druhý byl pro žďárské příznivce mnohem příjemnější, když jejich tým dokázal po dlouhých pěti letech v Pelhřimově zvítězit.

Přestože díky pozdnímu příjezdu neměli žďárští hokejisté příliš času na přípravu a rozbruslení, začali zápas velmi aktivně. Hned ve druhé minutě si vynutili faul a nabídnutou přesilovku po necelé minutě zužitkoval Ondřej Ježek, když odražený puk po nahrávce Jiřího Plachého a střele Martina Sobotky poslal do pelhřimovské svatyně. Hosté pak důsledným forčekinkem nepouštěli Spartak do vážnějších šancí. Až v osmé minutě ohrozil Linharta Kasalý, ale rozezvonil pouze tyč jeho branky.

V polovině úvodní dvacetiminutovky přeci jen domácí dosáhli vyrovnání, když stejně jako hosté využili svoji početní výhodu, při které rozebrali bránící čtveřici a po nahrávce Martina Tecla se z kruhu přesnou střelou nad Linhartovu vyrážečku prosadil Tomáš Plachý. O chvíli později mohl otočit skóre Hadrava, ale tváří v tvář Linhartovi jej svoji kličkou nepřelstil. Místo obratu si však po třinácti minutách hry vzali vedení zpět Plameny. Dan Kotlík vyhrál vhazování, poslal puk mezi kruhy a odtud pohotovou střelou z otočky překvapil Dolejše Jan Kočan.

Nadále působili hosté aktivněji a důrazněji. S přibývajícími minutami však i domácí začali hrozit a Linhart musel několikrát zasahovat. V závěru byl Spartak dvakrát blízko vyrovnání. Nejprve se v brankové pozici ocitl Tecl, ale byl faulován a v následné přesilovce Pelhřimov sice síť žďárské branky rozvlnil, ale stalo se tak až po vypršení dvaceti minut vymezených pro úvodní třetinu. Do kabin tak odcházeli spokojenější hosté ze Žďáru s jednobrankovým vedením.

Druhou periodu začal domácí tým zbývající přesilovkou, ale nic nebezpečného nevymyslel. Potom ovšem přišly kritické minuty pro Žďár, které však hostující hráči s vypětím všech sil a s pomocí štěstěny ustáli. Spartak výrazně zvýšil svoji aktivitu a bojovnost a Plameny zažívaly perné chvilky. Ve třetí minutě nedokázali domácí využít neskutečného zmatku před Linhartovou brankou. V zápětí předvedla něco ze svého umění kanadská posila Pelhřimova Joel Workman a o půl minuty později se po křídle bleskově uvolnil domácí Plachý, vystřelil přesně do protipohybu Linharta, ale ten proti jeho projektilu rozsvítil parádní semafor.

Stejný hráč se v pětadvacáté minutě prodíral do brejkové situace, ale byl podražen. Hned v úvodu následného oslabení se nejprve hosté dostali do šance, ale Ježkova střela skončila v ochranné síti. V zápětí se však žďárští provinili vyhozením kotouče mimo hrací plochu a Spartak získal téměř dvouminutovou dvojnásobnou přesilovku (1:41). Plameny ovšem ve třech bránících hráčích a s pozorným Linhartem v zádech dokázaly tyto kritické chvíle ustát. Poté si standardní přesilovku zahráli i hosté, ale jediným nadějným okamžikem, byl pokus o brejk Martina Sobotky, který byl však rychlejší než Ježkův pas a dostal se již do ofsajdového postavení. V polovině utkání se do gólové šance dostali v rozmezí pár sekund oba jmenovci „Plachý“ na obou stranách, ale ani domácí Tomáš, ani hostující Jiří změnit skóre nedokázali.

Ve třicáté první minutě se však domácí fanoušci přeci jen radovali z vyrovnání. Po nahrávce Richarda Adama pohotově z mezikruží vystřelil Jiří Kubát, střela mu sice úplně nesedla, ale kotouč sklouzl přesně mezi Linhartovy betony. V těchto chvílích derby gradovalo a necelá pětistovka přítomných diváků sledovala atraktivní hokejovou bitvu se šancemi na obou stranách. Oba soupeři se snažili získat vedení na svoji stranu ještě před druhou sirénou a dostat se tak do psychické výhody do závěrečné třetiny. Tu se podařilo získat Plamenům brankou do šatny pouhých dvacet sedm sekund před koncem prostřední části. Po nahrávce Pavla Havelky, se výborně z rohu kluziště uvolnil Miroslav Bukáček dostal se až před Dolejše, kterého doslova vymíchal a potřetí v zápase vrátil hostům vedení .

Po dvaceti sekundách ze třetí třetiny faulovali domácí, ale hosté z početní výhody příliš nevytěžili, naopak ještě před jejím skončení sami faulovali a po chvíli si přesilovku zahráli hosté. Ti s ní ovšem naložili ještě hůře, neboť v ní sami inkasovali. Hosté se ve čtyřech dostali do útočného pásma, z prostoru kruhů tvrdě vypálil Jiří Plachý, jeho střelu Dolejš vyrazil nad sebe a kotouč dopadnuvší na led pohotově doklepl Jiří Man. Hosté se tímto gólem dostali „na koně“, hráli pozorně, dobře napadali, domácím neumožňovali přesnou rozehrávku a přechod do útočného pásma. Zdálo se, že Spartakovci již nebudou mít dost sil zvrátit dvoubrankové manko.

Další pojistku měli na svých hokejkách Kotlík s Kočanem, ale jejich přečíslení dva na jednoho skončilo na Dolejšově betonu. Pelhřimovu ještě nepomohla ani další z přesilových her. V padesáté minutě se ale Spartak dostával konečně do slibné šance, kterou se žďárští pokusili přerušit nedovoleným zákrokem. K vyloučení však nedošlo, neboť při signalizované výhodě přesnou trefou od modré prostřelil cloněného Linharta Adam Rašner. Za chvíli mohlo být vyrovnáno, ale dvě tvrdé střely domácího Havla zlikvidoval pozorný Linhart, přičemž tu druhou takřka zázračně až na brankové čáře.

O minutu později však udeřilo na druhé straně a Plameny opět odskočily na rozdíl dvou branek, když u mantinelu vybojovali puk Jan Kočan s Romanem Sobotkou, který nahrál mezi kruhy osamocenému Danu Kotlíkovi, jenž popáté rozvlnil síť pelhřimovské branky a import bodů z jihu Vysočiny na sever byl nablízku. Ovšem za další dvě minuty se téměř do písmene opakovala situace z předchozí branky domácích. Rozhodčí signalizoval vyloučení Žďáru, na led naskočil šestý hráč Spartaku a opět od modré prostřeli Adam Rašner vše co mu stálo v cestě.

Do konce třetí třetiny zbývalo pět minut a Spartak měl Plameny opět na dostřel. Žďárští však hráli velmi důsledně, dobře bránili střední pásmo a nenechali se dostat pod trvalejší tlak. Domácí se nemohli usadit v útočném pásmu a zkusit hru v šesti bez brankáře. K tomu se dostali až na posledních čtrnáct sekund po zakázaném uvolnění Žďáru. Nic však již nedokázali vytvořit a naopak Plameny pečetily svůj tříbodový zisk trefou do opuštěné branky, když na obrané modré získal puk Ondřej Ježek, nezištně jej nahrál Jiřímu Manovi, který dvě sekundy před závěrečnou sirénou uzavřel skóre zápasu.

Žďárští po pěti letech změnili historii a poprvé za tu dobu si z derby Vysočiny odváží vítězství hosté. Plameny mají v následujícím kole volno a k dalšímu utkání nastoupí až ve středu na svátek svatého Václava, kdy přivítají nováčka skupiny střed, kterým bude silný celek hodonínských Drtičů.