Skvělý úvod vynesl Plamenům tři body

Zveřejněno 20.11.2011 | jb
SKLH Žďár nad Sázavou Jindřichův Hradec
21., neděle 20.11.2011
SKLH Žďár nad Sázavou - Jindřichův Hradec ZNS - JHR
SKLH Žďár nad Sázavou: Sláma - Doležal, Smejkal, Staněk, Střecha, Krejnus, Jícha – Ježek, Bukáček, Plachý - Kunstmüller, M. Sobotka, Dítě – Kočan, Kotlík, Man.
Jindřichův Hradec: Kubeš - Chmel, Hastrman, Procházka, Bača, Semrád, Tupý, Ištvánik - Měrka, Skokan, Záhora, Kocar, Kupec, Dvořák, Mazanec, Voříšek, Markulinec, Härkönen.
Branky a nahrávky: 2. Kočan (Man, Kotlík), 3. Dítě (M. Sobotka, Staněk), 13. Kotlík (Kočan), 33. Man (Krejnus), 34. Bukáček (Plachý), 60. Man (Bukáček, Plachý) - 35. Skokan (Měrka), 42. Kocar (Kupec), 47. Kupec (Procházka), 55. Procházka (Kupec, Kocar). Rozhodčí: Doležal - Samuel, Klouda. Vyloučení: 4:7, navíc Ježek (ZNS) a Bača (JH) 5 min. a do konce utkání. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 748. Průběh utkání: 5:0, 5:4, 6:4.
Žďárští hokejisté přímý souboj o páté místo zvládli. Soupeře od Vajgaru v prvních dvou třetinách jasně přehrávali, diváky dostávali do varu povedenými gólovými akcemi a vedli už 5:0. Ve třetí třetině ale přišel útlum, Jindřichohradečtí se chytili dvěma góly a v závěru sahali po bodu. Definitivně je zlomil až Manův gól na 6:4 do prázdné brány jedenáct vteřin před koncem. Jiří Man se blýskl dvěma góly a asistencí, povedený večer prožil i Jan Kočan, který si v prvním zápase po zranění připsal dva body při úvodní smršti.

Ilustrační foto: Veronika Marková

Reportáž

Plameny vlétly do zápasu s velkou chutí. Hned při svém prvním střídání se prosadila třetí lajna. V signalizované výhodě si Jan Kočan našel u branky volný puk, který před gólmanem Kubešem skotačil po zblokované střele Kotlíka, a dokázal jej zvednout pod horní tyčku – 1:0.

A hned po čtrnácti vteřinách domácí kotel vybuchl radostí podruhé. Už v čase 2:12 se na ukazateli rozsvítila jedna dvojka navíc. Jindřichohradečtí propadli ve středním pásmu, hráči v červených dresech se dostali přes modrou čáru a Martin Sobotka v přečíslení dva na jednoho našel Jiřího Dítěte, který dokázal puk napálit mimo dosah Kubeše – 2:0.

Hra pokračovala ve vysokém tempu a hráči se střídali v šancích před oběma gólmany. V 9. minutě se blýskl Jiří Sláma, když dokázal vychytat Daniela Záhoru. Tomu stačilo v jasné šanci ve vlastním oslabení zvednout puk a přehodit po vyšachování obrany ležícího gólmana, ale neuspěl.

Místo toho góly stříleli dál jen domácí borci. Ve 13. minutě Jan Kočan nedopřál klid hostujícímu bekovia, za brankou ho čistě obral o puk, odstavil si ho zády a naservíroval kotouč před branku najíždějícímu Danu Kotlíkovi, který už měl jednoduchou úlohu – 3:0.

Zkorigovat skóre mohl před koncem třetiny Luboš Voříšek, ale když se k němu při napadání dostal po smolném odrazu puk od domácího útočníka, nikým neatakován nechal vyniknout Slámův beton.

Festival krásných akcí a zahozených šancí pokračoval i ve druhé třetině. Na gól fanoušci čekali víc než dvanáct minut. Když nešlo domácím zakončení po líbivých kombinacích, zkusili to jinak. Obránce Robert Krejnus dloubnul na vlastní polovině puk tak šikovně, že vysokým lobem vyřadil ze hry celou obranu, Jiří Man si puk na modré zpracoval a Kubeše znectil jesličkami poté, co si ho roztáhl bekhendovým blafákem - 4:0.

O minutu a půl červenobílý kotel ocenil, že hráči vyslyšeli předchozí skandování „Dejte jim bůra!“. Po přihrávce Plachého si v přesilovce nabruslil mezi kruhy Miroslav Bukáček a svoji formu z posledních zápasů potvrdil krásnou trefou do pravého vinglu. Kubeš byl na střelu zápěstím bezmocný – 5:0.

Největší euforii utnul hned v čase 34:31 Aleš Skokan. Třetí žďárská lajna propadla při bránění, Svatopluk Měrka šikovným manévrem vytáhl z branky Slámu a když obkroužil branku, naservíroval puk neobsazenému hráči Vajgaru – 5:1.

Třetí třetina přinesla úplně jiný obraz než dvě předchozí. Hosté se brzy dostali zpátky do zápasu. Ve 42. minutě při hře 4 na 4 dostal hodně prostoru David Kupec, jen stínovaný poslal střílenou přihrávku před žďárskou branku, kde puk šikovně tečoval Jaroslav Kocar - 5:2.

Hodně vyčítavé pohledy na žďárské střídačce přinesla 47. minuta. Domácí obránci si nedali pozor na Davida Kupce, který „za bukem“ dostal přesný pas od Roberta Procházky a rychlou akci vyšperkoval precizním zakončením – 5:3.

Vajgar rázem ucítil šanci na zvrat. Domácí jen těžko chytali útočníky ve žlutomodrých dresech, často si pomáhali jen vyhozením přes všechny čáry. Pohroma pro domácí přišla v 55. minutě. Robert Procházka měl nabito a puk do horního růžku dostal i přesto, že mu do střely skočil Pavel Staněk. Gólman Sláma už střelu nedokázal vytěsnit ani ramenem.

Domácí tým probrala z letargie až bitka Ondřeje Ježka s Jakubem Bačou. Domácí útočník si nenechal líbit osekávání před brankou a pustil se bez respektu do bezmála dvoumetrového beka. Z pošťuchování nakonec byl nefalšovaný pěstní souboj, který oba aktéři odnesli vyloučením do konce zápasu.

Úplný závěr už si domácí pohlídali. I když se hráči Vajgaru dostali k několika nadějným střelám, Sláma si s nimi poradil. Závěrečnou power-play hosté nezvládli. Po time-outu sice před Kubešem vyhráli buly a zkusili hru v šesti, ale pořádně se nedostali za útočnou modrou. Klíčový okamžik přišel ve chvíli, kdy Procházka trefil při nahození Bukáčka, ten vyvezl puk dopředu. Sřílet do prázdné klece už mohl Plachý, ale ťukes ještě vyšperkoval nahrávkou na Mana, který jedenáct vteřin před koncem definitivně rozhodl o tom, že tři body zůstanou ve Žďáře – 6:4.

Domácí nakonec zápas plný zvratů zvládli a přeskočili svého nedělního soupeře v tabulce. Před středečním zápasem s Technikou ztrácejí Plameny z pátého místa na čtvrtý Pelhřimov dva body.

 

Ohlasy po utkání

Petr Kuchyňa (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):

My jsme byli pány na ledě a tvořili jsme hru. Až mě z toho po dvou třetinách mrazilo, jak hrál mančaft skvěle a v obrovském tempu. Do třetí třetiny jsme šli s tím, abychom hráli dál náš hokej. Hráče jsem upozorňoval na Kupce, jakým způsobem hraje, bohužel to dopadlo takhle. Máme problémy pokrývat hráče, kteří dojíždějí při protiútocích do naší třetiny. To se dneska třikrát nepodařilo, Kupec se pohodlně otočil s pukem a hledal svoje neobsazené spoluhráče. Kluci se přesvědčili, že hokej umí, že si to umí dát a střílet góly, musí to dál potvrzovat.

Václav Kmoníček (trenér KLH Jindřichův Hradec):

Začátek byl z naší strany tragický, výsledek 5:1 po dvou třetinách není dobrý. Tušil jsem, že to dnes bude špatné, protože máme velkou marodku. Chyběli nám ze základu tři beci a dva útočníci, do hry zasáhli hráči, kteří měli herní výpadek. Těžko říct, jak by zápas dopadl bez absencí, ale nechci se na to vymlouvat. Nesnižuje to výkon domácích, kteří na nás vlítli, nastoupili nabuzení a dali rychlé góly, podle toho pak hráli. Lidem se musel hokej líbit, pak se sice strachovali o výsledek, ale museli být spokojení. I jindřichohradečtí fanoušci viděli, že naši kluci to neodevzdali, v poslední třetině se zvedli a zápas zdramatizovali. Nebyl z toho propadák, odjíždíme s hlavami nahoře.

Fotogalerie