Vlna z Vajgaru spláchla Plameny

Zveřejněno 08.01.2012 | mk, Jan Wirkner
Jindřichův Hradec SKLH Žďár nad Sázavou
33., neděle 8.1.2012
Jindřichův Hradec - SKLH Žďár nad Sázavou JHR - ZNS
Jindřichův Hradec: Kubeš - Mazanec D., Tupý, Procházka, Hastrman, Milotinský, Chmel, Heršálek, Ištvánik, Měrka, Skokan, Záhora, Kocar, Liška, Dvořák, Voříšek, Markulinec, Mazanec J., Semrád, Kadela, Klement.
SKLH Žďár nad Sázavou: Linhart (39-48.Sláma), - Koželuh, Střecha, Pleva, Smejkal, Šír, Doležal, Sobotka R - Sobotka M., Plachý, Kunstmüller, Dítě, Bukáček, Kočan, Man, Kotlík, Havelka, Hron.
Branky a nahrávky: 18. Dvořák, 29. LIška (Záhora), 35. Markulinec (Skokan), 39. Kocar (Voříšek, Chmel), 45. Dvořák (Voříšek, Kocar), 55. Skokan (Markulinec, Milotinský) - 17. Kotlík (Man, Kočan)
Rozhodčí: D. Pražák - Kreuzer, J. Štětina Vyloučení: 4:6 Využití: 1:0 V oslabení: 0:0
Diváci: 452
Střely na branku: 28:37 (7:16, 14:10, 7:11)
Průběh utkání: 0:1,6:1
J I N D Ř I C H Ů V   H R A D E C – Příznivci žďárských hokejistů se překvapení nedočkali. Jindřichohradecký Vajgar splnil svoji úlohu favorita a vyprovodil Plameny ze svého ledu přesvědčivým výsledkem 6:1. Hosté dokázali s Jihočechy držet krok pouze v první polovině zápasu a dokonce se brankou Kotlíka dostali do vedení. Radost však Žďárským vydržela pouze minutu a pak již úřadovali domácí, kteří o svém vítězství rozhodli třemi brankami ve druhé třetině. V té závěrečné pak svůj triumf korunovali dalšími dvěma trefami.

Ilustrační foto: Veronika Marková

Reportáž

Zdroj: http://www.klhvajgar.cz

Domácí Vajgar nastoupil do utkání bez Davida Kupce, který schytal v Hodoníně sekeru a zranění ho nepustilo do hry. Hosté se museli obejít bez obránce Roberta Krejnuse, pro kterého díky zranění v minulém zápase sezóna skončila a ofenzivní hře chyběl jeden z nejlepších forvardů Plamenů Ondřej Ježek kvůli studijním povinnostem.

Úvod zápasu se nesl v duchu vzájemného oťukávání, ani jeden z týmů si nedokázal vypracovat vyloženou šanci. První vážnější příležitost měli hosté, v páté minutě hráli přesilovou hru a Dan Kotlík se nebezpečně pohyboval před hradeckým brankářem Tomášem Kubešem. Na konci šesté minuty kontroval domácí kapitán Marek Dvořák, jehož pumelice protáhla Tomáše Linharta v brance Plamenů.

V úvodu 8. minuty se hosté rozjeli do brejku dvou proti jednomu, ale hostům se tato akce vůbec nepovedla. Aby to Žďáru nebylo tolik líto, hlavní arbitr Pražák poslal na trestnou lavici Ondřeje Chmela. V polovině třetiny David Mazanec doslova sestřelil Kočana, ten se sice dlouho zvedal z ledu, ale nakonec byl v pořádku.

V polovině 14. minuty vyslal prudkou střelu Milotinský, Linhartova lapačka však byla na svém místě. Hostující brankář se vyznamenal i o pár vteřin později při pokusu Aleše Skokana. Na konci 15. minuty využil hradeckého zaváhání ve středním pásmu Martin Sobotka. Dobruslil až ke Kubešovi, jenže ani nadvakrát hradeckého brankáře nepřekonal.

Nemusel dlouho smutnit. V úvodu 17. minuty prošel puk od Mana až na hůl Dana Kotlíka, který byl v tu ránu za hradeckou obranou u pravé tyče a dokázal otevřít účet zápasu ranou do odkryté branky – 0:1. Radost Žďárským však dlouho nevydržela. O necelou minutu a půl později dokázal vyrovnat ranou z kruhu Marek Dvořák – 1:1. Vajgar po vyrovnání očividně ožil a do první sirény měl ještě několik šancí, postupně to na Linharta zkoušeli Markulinec, Procházka nebo David Mazanec.

Ve 22. minutě měl slušnou střeleckou pozici Jaroslav Kocar, ale z mezikruží trefil jen náruč Tomáše Linharta. O minutu později putoval na trestnou lavici Procházka, ale domácí se ubránili. Na začátku 26. minuty obral Martin Sobotka o puk Chmela, ale na Kubeše se hostující forvard nepřišel. O dvě minuty později se Michal Milotinský natlačil před Linharta, jenže jeho bekend o milimetry minul branku.

Prakticky stejnou situaci si hradecký forvard zopakoval v témže střídání, ale efekt z jeho akce byl prakticky stejný. Vajgar šel do vedení na konci 29. minuty. Daniel Záhora nevypustil souboj u mantinelu za brankou Plamenů, získal kotouč, který přihrál před branku. Znojemský junior Ondřej Liška, který je u Vajgaru na hostování si připsal první seniorský gól – 2:1.

O minutu později měli šanci hosté, Dítě dostal namazáno od jednoho ze žlutomodrých, ale golfem ze střední vzdálenosti Kubeše nepřekvapil. V úvodu 35. minuty putoval za katr po faulu na Záhoru Tomáš Smejkal a Vajgar dokázal přesilovku velmi rychle zužitkovat. Po 15 vteřinách početní výhody našel z levého kruhu skulinku nad Linhartovým ramenem Petr Markulinec – 3:1.

Vajgar poté promarnil jednu přesilovou hru, která se vůbec nepovedla. Dvě minuty před druhou sirénou dostal puk Voříšek do jízdy k Jaroslavu Kocarovi, který se střelou švihem nespletl a vyhnal Linharta z branky Plamenů – 4:1.Domácím zatrnulo ve 43. minutě. Kotouč poskakoval po hradecké brance, ale vzrušení bylo nakonec zbytečné, sudí pískali hostům hru vysokou holí.

Na druhé straně našel Markulinec Milotinského, ten však nastřelil pouze boční síťku. V polovině 45. minuty předvedli domácí povedenou akci. Luboš Voříšek v brejku dvou na jednoho na sebe upoutal hostujícího obránce i pozornost Jiřího Slámy v brance a v ideální okamžik poslal puk před branku, kde Marek Dvořák měl s úklidem puku do branky jednoduchou práci – 5:1.

I další okamžiky patřily domácím, jenže pokusy Záhory, Markulince nebo Roberta Procházky brankou neskončily. Ve 48. minutě fauloval v tutové šanci Měrku Tomáš Smejkal a sudí Pražák nařídil trestné střílení. Při faulu Smejkala se pádem do branky zranil Sláma a do branky hostů musel zpátky Tomáš Linhart.

Vlastnímu trestnému střílení předcházela veselá chvilka. Sudí se pokoušeli posadit branku do původní pozice. To se delší dobu nedařilo, po chvilce se dostavili pánové od rolby, kteří sudím zapůjčili aku vrtačku, ale ani ta nepomohla k ukotvení branky. Tak došlo ke střídání branek. Rozbitá z ledu pryč a náhradnice šup na led.

Svatopluk Měrka zvolil při zakončení „ruský“ blafák, který si Linhart pohlídal. O minutku později putoval za katr Heršálek. Hosté nesehráli špatnou přesilovku, Kubeš se rozhodně nenudil, ale Vajgar se dokázal ubránit. V polovině 53. minuty měli Kocar s Dvořákem obrovskou šanci, ale kotouč do odkryté branky nezasunuli. O minutu později Kubeš vychytal Kunstmüllera. Hradecký brankář zasahoval vsedě.

Pět minut před třetí sirénou vyslal Markulinec puk do kruhu k Aleši Skokanovi, který z otočky a částečně v pádu vystřelil a bylo to o pět gólů – 6:1. Obrovskou šanci v 57. minutě zahodil Tomáš Tupý, který před prázdnou brankou přestřelil asi o metr. V posledních vteřinách zápasu nastřelil ještě Kotlík tyčku Kubešovy branky, ale to již nic nezměnilo na hradecké výhře 6:1.

Po dvou zápasech na ledech soupeřů, které žďárští hokejisté okořenili bodovým importem, vyšli tentokrát Plameny naprázdno. Navíc se zranil brankář Sláma, ale podle posledních informací, by nemělo jít o nic vážného. Plameny stále ztrácí bod na postupovou osmičku a ve středu je čeká v domácím prostředí klíčové utkání proti Nymburku. Do tohoto duelu by měl již být k dispozici Ondřej Ježek a od pondělí začne znovu trénovat Pavel Staněk. Vedení připravuje i posílení útočné síly.