ZNS - HRB 4:3 - Dramatické derby rozhodl hattrickem Dušek

Zveřejněno 31.01.2024 | Redakce, Ladislav Vácha
SKLH Žďár nad Sázavou BK Havlíčkův Brod
26., středa 31.1.2024
SKLH Žďár nad Sázavou - BK Havlíčkův Brod ZNS - HBR
SKLH Žďár nad Sázavou: Sejpal (Sláma) – Kukla, Půža, Pleva (C), Kubíček, J. Ludvík, Svoboda, Grauer – Půhoný (A), Wasserbauer (A), Dušek – Jícha, Kadleček, Rohlík – Chlubna, T. Ludvík, Gregar – Maštera, Polodna
BK Havlíčkův Brod: Č. Novák (Cinka) – J. Novák (C), A. Dvořák, Vacík, Kerber, Benák, Kutlvašr – Tecl, Valášek (A), Voříšek (A) – Endál, Pártl, Kopic – Havlát, Dymák, Bureš – Pavelec
Branky a nahrávky: 15. Dušek (Půhoný, Wasserbauer), 19. Gregar (Chlubna, T. Ludvík), 26. Dušek (Půhoný, Kukla), 49. Dušek (Půhoný, Wasserbauer) – 1. Tecl (Voříšek), 25. Endál (Kopic, Pártl), 56. Endál (Kutlvašr, Vacík). Rozhodčí: Maťašovský – Tichý, Smetková. Vyloučení: 3:3. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 1186. Střely na branku: 32:36 (13:10, 9:18, 10:8). Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:2, 4:2, 4:3.
Plameny přivítaly v dohrávce 26. kola na svém ledě Havlíčkův Brod. Bruslaři se dostali hned v první minutě do vedení díky Teclovi, ale domácí do konce třetiny zvládli skóre otočit a do kabin šli za stavu 2:1. Ve druhé třetině přidaly oba celky jednu branku a když ve třetí třetině dovršil hattrick Dominik Dušek, dýchalo se domácím přeci jen lépe. Pět minut před koncem však zdramatizoval stav utkání brankou Endál, ale žďárským hokejistům se nakonec podařilo závěrečný tlak Brodu ustát a připisují si do tabulky velmi cenné tři body.

Reportáž

Hosté měli do derby Vysočiny znovu raketový nástup a už za pouhých 34 sekund otevřeli gólový účet zápasu. Luboš Voříšek ještě v obranném pásmu bekhendem přiťukl kotouč do jízdy Marku Teclovi, jenž si najel do pravého kruhu a svižnou zápěstní střelou prostřelil brankáře Sejpala k bližší tyčce. Hosté byli na koni a dál hýřili aktivitou, ale hned několik slibných šancí nedokázali využít. Zahanbit se nechtěly nechat ani Plameny a vyrovnat mohl při přesílení dvou na jednoho Půhoný, ale jeho svižnou ránu z kruhu vyrazil brankář Novák. Na druhé straně o sobě dal důrazně vědět Valášek, který po dobré nahrávce pálil zblízka do gólmana Sejpala a probil se i k následné dorážce, jenže vpádu nezamířil přesně. I nadále se hrálo ve skvělém tempu a fanoušci na slušně zaplněných tribunách sledovali na druholigové poměry nadstandardní hokej. Vstřelit první branku domácích mohl Wasserbauer, jehož nebezpečný projektil z pravého kruhu vyrazil Čeněk Novák. Žďárští hokejisté se nakonec přeci jen dočkali vyrovnání, a to v 15. minutě. Jiří Půhoný obkroužil soupeřovu bránu a našel mezi kruhy Dominika Duška, jenž parádní ranou nechytatelně zavěsil pod horní tyčku. Plameny měly o něco více ze hry a v 19. minutě dokonaly obrat. Tomáš Chlubna předal hrací předmět Martinu Gregarovi, který si vybruslil na okraj kruhů a trefil se přesně k tyčce.

Vyrovnanou a atraktivní hru předváděli hráči obou mužstev i ve druhé třetině. Jako první mohl udeřit Voříšek, který dobře napadal žďárskou rozehrávku. Moc mu nechybělo k tomu, aby brankáři Sejpalovi vypíchl puk z hole. Na opačné straně hřiště se protáhl za brodskou obranu Půhoný, jehož zápěstní střelu z mezikruží vytěsnil betonem do bezpečí gólman Novák. Zanedlouho ujeli do přečíslení dvou na jednoho Kopic s Pártlem a druhý jmenovaný po nahrávce svého parťáka nechal bekhendovou střelou vyniknout pohotového brankáře Sejpala. Ze žďárského tábora na sebe potom upozornil střelou od modré čáry Gregar, když zřejmě ještě po lehké teči zamířil kotouč těsně vedle brodské brány. Dvořák vzápětí narýsoval krásnou nahrávku na útočnou modrou čáru rozjetému Teclovi, jenž se prosmýkl až před brankoviště, ale na výborně chytajícího brankáře Sejpala nevyzrál. Havlíčkův Brod potom tahal za delší konec pomyslného provazu a ve 25. minutě se radoval ze zaslouženého vyrovnání. Nahození Michala Kerbera od modré čáry tečovali Filip Pártl s Markem Kopicem, kotouč se odrazil před odkrytou bránu k volnému Lukášovi Endálovi a ten pohodlně skóroval. Soubor z Bouchalek si však vzal prakticky okamžitě ztracené vedení zpět, když využil přesilovou hru. Jiří Půhoný po vhazování přihrál k modré čáře Miroslavu Kuklovi, jenž si všiml na levém křídle úplně volného Dominika Duška. Vyhlášený kanonýr Plamenů měl dostatek času a prostoru na to, aby povedeným projektilem propálil gólmana Nováka. Ze své oblíbené palebné pozice mezi kruhy zanedlouho střílel Půhoný, vylámal si však zuby na Novákově betonu. Hosté si pak zahráli hned dvě přesilovky za sebou a byli hodně blízko vyrovnání. Dvakrát práskl na levé straně z voleje do puku Havlát, jenže gólman Sejpal se v obou případech blýskl dobrými zákroky. A když zmařil i prudkou ránu Valáška z levého kruhu, šlo se do kabin za stavu 3:2.

Do třetí periody vstoupili domácí šancí Půhoného, který ani tentokrát neprostřelil Novákovy betony. Neuspěl ani Endál, jehož pumelice z okraje kruhů jen o kousek minula Sejpalovu svatyni. Hodně dobrou příležitost si vytvořil i Dušek, ale z pravé strany neprocedil puk k bližší tyčce přes Novákovy betony. Broďáci pak chybovali při rozehrávce a museli si pomoct faulem. Při žďárské přesilovce se prezentoval prudkou střelou z levé strany Půža, výborně chytající Novák však byl pozorný. Rozhodující okamžik pohledného derby nadešel ve 49. minutě. Plameny nádhernou kombinací dokonale rozebraly havlíčkobrodskou defenzivu a Dominik Dušek doklepnutím puku do odkryté brány završil svůj hattrick. Kraučukovi svěřenci se pak snažili s nepříznivým stavem něco udělat, ale domácí hráli velmi dobře takticky. Skvěle střežili vlastní modrou čáru a svého soka takřka vůbec k ničemu nepouštěli. I přesto mohl v 52. minutě snížit Benák, jenž zakončoval z bezprostřední blízkosti, ale gólman Sejpal se bleskově přesunul a bravurním zákrokem mu sebral gólovou radost. Bruslařům však přeci jen svitla jiskřička naděje. V 56. minutě si zavezl puk do levého kruhu Lukáš Endál a vypálil ke vzdálenější tyčce. Gólman Sejpal nezakročil ideálně a kotouč mu přepadl přes lapačku až za brankovou čáru. Hosté ještě zkusili závěrečnou hru v šesti bez gólmana, ale bez kýženého efektu. Žďár nad Sázavou tak porazil Havlíčkův Brod těsně 4:3.

VIDEOREPORTÁŽ

Fotogalerie