Výhra v N.Jičíně znamená, že máme postup ve svých rukou

Zveřejněno 04.03.2009 | mk
Nový Jičín SKLH Žďár nad Sázavou
45., středa 4.3.2009
Nový Jičín - SKLH Žďár nad Sázavou NJI - ZNS
Nový Jičín: Kozák - Štindl, Vašut, Valchář, Pelikán (25´ Částečka J.), Gulda st., Marek - Lhotský, Macháček, Gulda ml. - Bacul, Tomášek, Toman R. - Kabeláč (41´ Křesťan ), Sluštík, Skaloš
SKLH Žďár nad Sázavou: Němec M. - Souček, Mühlfait, Havelka, Kolda, Pleva, Sobotka R. - Dítě, Bukáček, Vránek - Dobiáš, Křišťan, Kaut J. - Man, Plachý, Sobotka M.
Branky a nahrávky: 10. Macháček (Vašut), 24. Gulda ml. (Lhotský, Macháček), 43. Vašut - 7. Sobotka R. (Pleva), 22. Vránek, 35. Bukáček (Vránek), 37. Bukáček (Souček, Dítě), 47. Dobiáš
Rozhodčí: .
Vyloučení: 8:6 navíc Sobotka M. (ZNS) 10 min. OT Využití: 0:0 V oslabení: 1:0
Diváci: 236
Střely na branku: 44:34
Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 2:2, 2:4, 3:4, 3:5
N O V Ý   J I Č Í N - Dlouhé tři měsíce, přesně od 10. prosince, čekali hokejisté a příznivci žďárského SKLH na jakýkoli bod z ledu soupeře. Dnes se konečně podařilo toto prokletí zlomit a Žďár zvítězil v Novém Jičíně 3:5, tedy na ledě, na kterém otevřel před půl rokem překvapivým vítězstvím letošní sezonu. Stalo se tak v tu nejdůležitější chvíli, dalo by se říci „za minutu dvanáct“. Vzhledem k výsledkům ostatních konkurentů v boji o play off, máme nyní případný postup ve svých rukou. Postupové matematice, se budeme věnovat ještě podrobněji v tomto článku. Každopádně v neděli nás čeká jeden z nejdůležitějších zápasů sezóny a věříme, že tomu bude odpovídat jak hra žďárského celku, tak atmosféra v hledišti.

Reportáž

Do zápasu vstoupili lépe hosté, kteří byli aktivnější a soupeře často přehrávali, vypracovali si řadu více či méně vyložených šancí, ale jejich proměňování, bylo již tradičně velkým problémem. A tak, když nebyli schopni rozvlnit novojičínskou síť útočníci, vzali to na sebe obránci. V sedmé minutě otevřel skóre perfektní trefou z kruhu Roman Sobotka, kterému přihrál jeho kolega z obranné dvojice Martin Pleva. Z vedení se však žďárští radovali pouhé tři minuty. Ve chvíli, kdy domácí hráč zahříval trestnou lavici, a naskytla se příležitost ke zvýšení náskoku, využili domácí chybu Žďáru a dostali se do akce dva na jednoho, první střelu Vašuta ještě Němec kryl, ale na dorážku Petra Macháčka byl již krátký. Nerozhodným stavem 1:1 skončila i první třetina.

Do prostřední části vstoupili opět lépe žďárští. Po dvou minutách, se při závaru před jičínskou brankou vyplatila důslednost a důraz Jakubovi Vránkovi, který po několika neúspěšných dorážkách razantně vybojoval puk, vytáhl si jej do prostoru a zavěsil. Radost z vedení však měla opět jepičí život a již po dvou minutách se v podobné nepřehledné situaci před Němcovou brankou nejlépe zorientoval domácí Petr Gulda, který znovu vrátil skóre utkání do nerozhodnutého stavu. Naštěstí pro Žďár to bylo již naposledy. Po té co delší dobu žádný z týmů nedokázal překonat soupeřova brankáře, přišla parádní Bukáčkova závěrečná pětiminutovka druhé části. Nejprve mu poslal dnes vynikající Vránek, přesně načasovanou přihrávku do jízdy a v úniku nedal Miroslav Bukáček Kozákovi žádnou šanci. Za další dvě minuty předvedli parádní kombinaci Jiří Dítě na Martina Součka a ten našel před brankou volného Miroslava Bukáčka, který propálil domácího brankáře mezi betony. V závěru druhé části však přišla ještě jedna komplikace. Po nepříjemném zákroku na Martina Sobotku, se tento na svého soupeře obořil několika nevybíravými výrazy, které si bohužel vztáhl na sebe pan rozhodčí a poslal jej na deset minut si odpočinout na trestnou lavici. Nicméně do kabin se odcházelo s dvoubrankovým vedením.

Do závěrečné třetiny vstoupili domácí s velkou vervou a doslova na hosty vlétli. Jejich zvýšená aktivita jim přinesla záhy i ovoce i když za přispění žďárského obránce. Ve 43. minutě vystřelil Přemysl Vašut a jeho střelu nešťastně srazil za Němcova záda R.Sobotka. Domácí Gedos tento kontaktní gól ještě více povzbudil, navíc vycítili šanci i v tom, že na trestné lavici stále seděla jedna z opor hostujícího celku a tak aktivita Nového Jičína neutuchala a Němec se měl v brance co ohánět, ale v těchto chvílích svůj tým podržel. Větší klid na hokejky žďárských hráčů, vrátil pojišťujícím gólem Ugo Dobiáš, když doslova vymíchal dva soupeřovi hráče a nekompromisní trefou do šibenice zvýšil na 3:5. Ani pak se domácí s výsledkem nespokojili a až do posledních chvil bojovali a snažili se o zvrat v utkání. Proti však byl jak výborný Němec ve žďárské brance, tak pozorně a zodpovědně hrající hráči v poli, čímž dokázali své vedení udržet a ze severu Moravy zaslouženě odváží všechny tři body.

Na novojičínském webu vyšel rozhovor s hráči obou mužstev Přemyslem Vašutem a Romanem Sobotkou, čtěte zde.

Postupová matematika
Toto veledůležité vítězství nám dává nejlepší pozici do posledního kola, ze všech tří týmů bojujících o poslední vstupenku do předkola play off. Jako jediní totiž máme vše ve svých rukou. Pokud v posledním zápase doma s Uničovem zvítězíme, máme jistou postupu, bez ohledu na ostatní výsledky. O konečném pořadí totiž rozhoduje při rovnosti bodů vzájemný zápas. Pouze v případě, že by mělo rovný počet bodů více mužstev, která by neměla vzájemně stejný počet utkání, rozhodovalo by celkové skóre, což by mohlo nastat v případě, že by Pelhřimov vyhrál a my a Prostějov prohráli. Z toho vyplývá několik následujících faktorů, podle kterých se v neděli rozhodne o tom, kdo získá poslední volné místo do vysněných vyřazovacích bojů.
1. Bude-li Žďár nebo Prostějov jakkoli bodovat, je Pelhřimov mimo hru.
2. Pokud Žďár i Prostějov prohrají a Pelhřimov vyhraje, bude se rozhodovat podle celkového skóre, což staví mimo hru Ždár a nyní má Prostějov na Pelhřimov náskok sedmi branek, takže ani v tomto případě nemá Pelhřimov příliš reálnou šanci.
3. Pokud Žďár získá alespoň bod a Prostějov jich získá stejně nebo méně, postupuje Žďár.
4. Pokud Žďár i Prostějov prohrají a Pelhřimov nevyhraje za tři body, postupuje Žďár.
5. Pokud Prostějov získá minimálně o jeden bod více než Žďár, postupuje Prostějov.
6. Ten kdo postoupí se utká v předkole s Orlovou, která má již jisté 4.místo.

Takže je jasné, že šance žije, proto, již teď zveme všechny příznivce a fanoušky aby přišli v neděli naše borce podpořit a pozvali další své známé a co nejvíce lidí. Přijďte pomoci vytvořit tu pravou atmosféru, která pomůže žďárským hokejistům, dostat se po dlouhých letech, do vyřazovacích bojů 2.ligy!

 

Ohlasy po utkání

Josef Doboš (trenér HC Nový Jičín)
Dneska nás Žďár přehrál. Byli lepší v bruslení, v kombinaci, vytvořili si plno šancí. Celý zápas nás podržel gólman, jinak bychom dostali více gólů. Musíme zapracovat především na zodpovědnosti hráčů. Nesmíme jezdit na ledě, kde chceme. V neděli nás čeká Přerov a pak play off, na které se musíme připravit jestli chceme něco dokázat. Musíme hrát na sto procent.
(převzato z www.hcnj.cz)

Jaroslav Benák (trenér SKLH Žďár nad Sázavou)
Odehráli jsme výborné utkání, ve kterém jsme konečně dokázali využít více šancí i když opět jich hodně zůstalo nevyužito. První dvě třetiny jsme byli lepším mužstvem, ale ve třetí se do nás domácí obuli a bylo nám těžko, naštěstí nás podržel gólman a kluci bojovali ze všech sil, hráli zodpovědně a ustáli to. Musím pochválit celý mančaft, který dnes vyhrál svojí bojovností a rozhodla perfektní druhá třetina.

Martin Sobotka (hrající asistent trenéra SKLH Žďár nad Sázavou)
Bylo to zajímavé utkání pro lidi. Po první třetině, kdybychom vedli 3:1, tak by se nikdo nemohl divit a utkání by vypadalo asi jinak. Musím pogratulovat hráčům, protože my jsme letos od vánoc vyhráli poprvé venku. Naše největší slabina je neproměňování šancí. Jinak gratuluji Novému Jičínu k postupu do play off a ať se jim daří.
(převzato z www.hcnj.cz)