O vítězství Nového Jičína rozholo třicet sekund

Zveřejněno 09.11.2008 | mk, jh, vs
SKLH Žďár nad Sázavou Nový Jičín
16., neděle 9.11.2008
SKLH Žďár nad Sázavou - Nový Jičín ZNS - NJI
SKLH Žďár nad Sázavou: Němec - Koželuh, R.Sobotka, Moščic, Souček, Fibikar, Pleva - Fila, M.Sobotka, Plachý, Vránek, Dítě, R.Štěpánek, J.Kaut, Mühlfait, Dobiáš, T.Kaut
Nový Jičín: Urbánek - Andrýsek, Gulda, Hruškovský, Koloničný,Pelikán, Slabý, Vašut - Glabazňa, Kabeláč, Lhotský, Macháček, Skaloš, Sluštík, M.Toman, Tomášek, Uhlár, R.Toman, Zedník
Branky a nahrávky: 4. Plachý (R. Sobotka) - 38. Sluštík (Vašut ), 38. Glabazňa (Kabeláč), 60. Skaloš (NJI)
Rozhodčí: Pokorný - Klouda, Křivohlavý
Vyloučení: 5:8 navíc Koželuh (ZNS) 10min OT a Hruškovský (NJI)OK Využití: 0:1
Diváci: 740
Střely na branku: 25:34
Průběh utkání: 1:0, 1:3
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U - Domácí brzy vedli, ale ve druhé třetině se v závěru dostali pod tlak a hosté během třiceti sekund otočili zápas ve svůj prospěch. V závěrečné části byly vidět zajímavé momenty až v její druhé půli, kdy byla znát snaha Žďáru o vyrovnání, dostali se do tlaku ale bez brankového efektu, hosté pak definitivně potvrdili své vítězství střelou do prázdné branky při naší PowerPlay.

Reportáž

Úvod zápasu patřil domácím. Už ve druhé minutě při rychlém přečíslení výborně uvolnil M.Sobotka Plachého, ten ale odkrytou branku minul. O dvě minuty později R.Sobotka našel nádhernou kolmicí na útočné modré znovu Plachého a ten už se tentokrát nemýlil. Zatímco úvodní desetiminutovka tak vyzněla ve prospěch domácích, pokračování už bylo v režii hostů. Domácím se nedařil přechod do útoku, jejich rozehrávka byla pomalá a zdlouhavá. Hostům se dobrým napadáním několikrát podařilo zachytit nepřesnou nahrávku domácích a jen výborný výkon gólmana Němce zachránil domácí od pohromy. Světlou výjimkou byla samostatná akce R.Štěpánka, která však skončila na hostujícím brankáři. V závěru třetiny se pak o velké vzrušení postaral hostující Hruškovský, který byl za brutální faul na Filu po zásluze vyloučen do konce utkání. Ke smůle domácích však byl udělený pětiminutový trest rozdělen sirénou.

Druhou třetinu tedy domácí zahajovali tříminutovou výhodou jednoho muže v poli. Bohužel kromě dvou pokusů Koželuha od modré vážněji hostující branku neohrozili. Ale hned po návratu hostujícího hráče na led předvedl krásnou akci T.Kaut, který našel zcela osamoceného Štěpánka. Jeho blafák ale hostující brankář v poslední chvíli zastavil betonem. Pak se postupně začal opakovat scénář z první třetiny. Domácím se nevedlo, kazili i zdánlivě jednoduché věci a jejich bezkrevný výkon ostře kontrastoval se hrou hostí. Ti si postupně vypracovali řadu výborných šancí a domácí v těchto chvílích držel nad vodou jen famózní výkon Němce. V závěru třetiny pak přišel za pasivní hru domácích zákonitý trest. Nejprve se v přesilovce prosadil z dorážky Sluštík. A po necelé půl minutě dostali domácí dokonalé k.o., když se po závaru ve třetině nekompromisní střelou z kruhů prosadil Glabazňa. Od ještě větší pohromy pak domácí zachránil konec třetiny.

Ve třetí třetině se hosté rozhodli bránit hubený jednogólový náskok. Soustředili se hlavně na pečlivou obranu a domácí se tak přes veškerou snahu do vyložených šancí nedostávali. A protože hosté se dopředu také příliš nehrnuli, bylo zajímavých momentů poskrovnu. Opravdu gólovka se urodila v domácím podání až v 52 minutě při přesilové hře. Dorážka z hole Plachého bohužel v brance hostí neskončila. O další vzrušení se pak pět minut před koncem postaral hostující Kabeláč, který nevybíravě atakoval domácího gólmana. Z následné přesilovky ale domácí nic nevytěžili. Poslední naděje na vyrovnání tak svitla dvě minuty před koncem. Domácí se odhodlali k power-play. Tu ještě umocnil hostující brankář, když efektním volejem ze vzduchu odpálil puk, ale k jeho smůle mimo hřiště. Následoval dvouminutový trest. Domácí se však do vážnější šance nedostali a naopak hostující Skaloš do prázdné branky pečetil zaslouženou výhru hostí.

 

Ohlasy po utkání

David Handl: (trenér HC GEDOS Nový Jičín)
My jsme přijeli víceméně bránit a spoléhat na rychlé brejky. V první třetině nás soupeř trošku nachytal, dostali jsme první branku - ale i přesto jsme si vytvořili – neřekl bych hodně šancí – ale byli to šance, z kterých jsme mohli vstřelit gól. Bohužel se tak nestalo a v závěru třetiny nás přibrzdilo pětiminutové oslabení. To jsme si řekli, že tuhle pětiminutovku musíme ubránit, protože kdybychom dostali gól, bylo by s náma zle. To se nám podařilo a ve druhé třetině jsme myslím absolutně ovládli hru a byl to víceméně souboj našich útočníků s výborným domácím gólmanem. V poslední třetině už jsme si vítězství pohlídali.

Jaroslav Benc: (trenér SKLH Žďár nad Sázavou)
Dneska opravdu nevím jak začít. To bude začátek... Ložená věc – na jeden gól doma nemůžeme s takovýmhle soupeřem vyhrát, nemůžeme ani s jiným, ani s tím posledním. Nemůžeme na jeden gól vyhrát – to se stává málokdy a je to zaneseno v hokejových análech, že se vyhrálo na jeden gól. A my – nevím, co se s tímhle mančaftem děje – ale prostě ve druhé třetině, jak když na ně hodí deku, konec, přestanou bruslit, přestanou hrát a myslí si, že si soupeř ty góly dá sám. Ale to žádný soupeř neudělá, každý nad náma bude chtít vyhrát !!! A my proti tomu nedokážeme najít zbraň, přitom to všechno trénujeme. Beci – hrajeme 6 na 4, beci neodstupujou, málo střílíme, hrajeme v jednom rohu „na pětníku“, pořád, neustále, přitom přesilovky tady pořád trénujeme. Takhle to nejde - musíme s tím něco udělat, jenom ještě nevím co...