Povinnou výhrou u Vajgaru se Plameny posunuly na druhé místo

Zveřejněno 17.12.2016 | mk
Jindřichův Hradec SKLH Žďár nad Sázavou
22., sobota 17.12.2016
Jindřichův Hradec - SKLH Žďár nad Sázavou JHR - ZNS
Jindřichův Hradec: Pírs – Straka, Pípal, Kohút T., Růžek, Tržil, Bureš J. – Jaša, Červený, Beran, Kundrát, Lazorišák, Pichler, Vantuch, Hotař, Jindra, Svatuška
SKLH Žďár nad Sázavou: Sláma – Pleva, Beneš, Staněk, Kolda, Smejkal, Půža, Hort, Vítek M., Střecha, Kovářů, Kuřítko, Gregar, Kunstmüller, Vítek D., Bureš L., Kaňka, Juráň, Paták, Červenka
Branky a nahrávky: 49. Jaša (Bureš, Lazorišák) – 5. Vítek D.(Staněk, Půža), 11. Kaňka (Bureš, Staněk), 39. Gregar (Bureš, Kuřítko), 43. Kunstmüller (Vítek D.), 52. Gregar (Kaňka, Bureš), 60. Beneš (Kovářů), 60. Kaňka (Pleva, Gregar)
Rozhodčí: Král – Musil, Rampír
Vyloučení: 6:4 Využití: 0:1 V oslabení: 0:0
Diváci: 185
Střely na branku: 21:39 (9:8, 2:16, 10:15)
Průběh utkání: 0:4, 1:4, 1:7
J I N D Ř I C H Ů V   H R A D E C – Ze začátku to sice nešlo tak hladce, jak by možná mnozí čekali, ale nakonec si Plameny po přesvědčivém výsledku 1:7 odváží od Vajgaru tři body. Žďárští hokejisté tak splnili roli favorita a výhrou se navíc posunují v tabulce na 2. místo.

Ilustrační foto: Petr Nedvěd

Reportáž

Vstup do utkání patřil Žďáru a hned od prvních okamžiků ukazovali hosté, že rozhodně nechtějí nic ponechat náhodě a očekávané vítězství na ledě posledního celku tabulky si nechtějí nechat uniknout. Pomohly jim také dva prohřešky domácích proti pravidlům ve třetí resp. čtvrté minutě. Plameny tak měly usnadněnou úlohu a hrály téměř jeden a půl minuty v pěti proti třem. Dvojnásobnou přesilovku sice ještě nevyužily, ale tu standardní již ano. Krátce po návratu čtvrtého hráče otevřel skóre David Vítek tečovanou střelou po nahrávkách Půži a Staňka – 0:1.

Po inkasované brance se začali stále více projevovat také Jihočeši a Sláma se měl v brance co ohánět. Několika skvělými zákroky udržel pro Žďár těsné vedení. To, po nahrávkách Staňka a Bureše v 11. minutě navýšil trefou pod horní tyčku Michal Kaňka - 0:2. Ale domácí byli nadále velmi aktivní, dobře bruslili a ve svých šancích i nebezpečnější než hosté. A tak především díky vynikajícímu Slámovi, odcházeli po první třetině hokejisté SKLH do kabin s dvoubrankovým vedením.

V prostředním dějství již hosté začali soupeře přehrávat a svoji převahu postupně zesilovali. Jenomže na ukazateli skóre se to nijak neprojevovalo a vynikající Pírs v hradecké brance dlouho trápil žďárské střelce. Až minutu před druhou sirénou se konečně prosadil Martin Gregar, když předtím Bureš dobře atakoval rozehrávku Vajgaru a získaný kotouč posunul volnému Gregarovi před branku – 0:3.

Zatímco první dvě periody byly brankově chudší, ta třetí již přinesla divákům hned pět gólů. Radost z nich však měla hlavně skupinka žďárských fanoušků, protože čtyři z nich skončily v síti Vajgaru. Hned ve třetí minutě našel David Vítek v předbrankovém prostoru Luboše Kustmüllera a ten přesně trefil rožek branky nad Pírsovu lapačku – 0:4.

Hosté se pak snažili především neinkasovat a pomoci Jiřímu Slámovi k čistému kontu. To se však nepodařilo a ve 49. překazil „nulu“ žďárskému brankáři David Jaša, jenž zakončil dobrou kombinaci Lazorišáka a Bureše do odkryté branky – 1:4. Čtyřbrankové vedení vrátil hokejistům z Vysočiny v 52. minutě Martin Gregar, který se po nahrávkách Kaňky a Bureše blýsknul parádní individuální akcí, když se prokličkoval mezi obránci a popáté poslal kotouč do hradecké branky – 1:5.

Běžela poslední minuta utkání, Žďárští byli při chuti a své vedení navýšili ještě dvěma brankami. Nejprve s asistencí Kovářů prostřelil Pírse Petr Beneš - 1:6. O patnáct sekund později uzavřel brankový účet večera Michal Kaňka a podíl na brance si připsali Pleva a Gregar – 1:7.

Konečného svěřenci ukázali, že si dokážou poradit i v zápase, který se sice hraje proti slabšímu soupeři, ale nic než výhra se od nich nečeká a s tímto tlakem se vyrovnali. Vítězná šňůra tak dnes dostala již osmý korálek a dvanáct zápasů v řadě nevyšly Plameny bodově naprázdno. Tato rekordní série vynesla SKLH na druhé místo tabulky, ve které ztrácí na vedoucí Havlíčkův Brod pět bodů.

Ve středu čeká tým kapitána Plevy poslední utkání roku 2016, ke kterému přijede na Bouchalky SC Kolín. To je zatím jediný soupeř letošní soutěže, který nedokázali žďárští hokejisté zatím porazit. A tak určitě přijďte pomoci tuto metu překonat.

 

Ohlasy po utkání

Michal Konečný
Michal Konečný (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):
„Jsem rád, že jsme to zvládli, protože tohle nejsou příjemné zápasy. Nic než výhru od nás nikdo nečekal a hráči se s tím museli srovnat. Kluky jsme upozorňovali, že Hradec odehrál teď dva dobré zápasy s Brodem a s Nymburkem a že to nebude tak snadné, jak by se při pohledu na tabulku mohlo zdát. Tak jsem rád, že k tomu kluci tak přistoupili a hráli zodpovědně. Musím ale říct, že v první půlce zápasu nás Sláma hodně podržel, protože domácí si vytvořili velmi dobré šance. Hradec má mladý tým, jsou to mladí kluci, kteří bojují, mají to nadšení, dobře bruslí a jsou i šikovní. My jsme ale teď v pohodě, takže ten zápas jsme zvládli. I to skóre je pro nás pěkné i když pro Vajgar možná trochu kruté. Ale samozřejmě jsem spokojený.“

Milan Mazanec
Milan Mazanec (trenér KLH Vajgar Jindřichův Hradec)
„Mrzí mě, že jsme naše nasazení nedokázali udržet až do konce zápasu. Závěr byl z naší strany vypuštěný a to mě strašně mrzí. Netrénovali jsme v poslední době kompletní. Nedokázali jsme celou dobu vzdorovat a ještě jsme vypustili závěr. Náš gólman musel být místy hodně nešťastný, když podal slušný výkon a inkasované góly nebyly kvůli jeho chybám. Naše chyby by mi až tak nevadily, ale vadí mi to nasazení. Dnes jsme byli v naší možná nejslabší sestavě, neměli jsme možnost pendlů a to se také projevilo. Nedokázali jsme soupeře ohrožovat, zkoušeli jsme hýbat sestavou, ale všechno bylo kontraproduktivní."