Po patnácti letech opět velký obrat proti Vajgaru

Zveřejněno 28.09.2016 | mk
Jindřichův Hradec SKLH Žďár nad Sázavou
4., středa 28.9.2016
Jindřichův Hradec - SKLH Žďár nad Sázavou JHR - ZNS
Jindřichův Hradec: Pírs – Tržil, Pípal, Straka, Bureš, Zderadička, Kohút T., Budín, Růžek – Faško, Vantuch, Beran, Kundrát, Lazorišák, Bílek, Šmerha, Kohút D., Heldák, Přibyl, Pichler, Homolka
SKLH Žďár nad Sázavou: Blažíček, 25-33 Sláma – Kolda, Staněk, Pleva, Beneš, Vítek, Půža – Červenka, Kunstmüller, Kaňka, Plachý, Krupka, Kovářů, Gregar, Bureš, Nováček, Pazourek
Branky a nahrávky: 9. Kundrát (Lazorišák, Bureš), 23. Lazorišák (Kohút), 25. Lazorišák (Kundrát), 28. Šmerha (Heldák), 31. Lazorišák, 33. Šmerha (Bureš, Vantuch), 35. Kohút (Zderadička) – 1. Červenka (Beneš, Pleva), 3. Kaňka (Kunstmüller, Pleva), 5. Kolda (Gregar), 39. Plachý (Kaňka, Kunstmüller), 48. Červenka (Gregar), 52. Pleva (Plachý), 60. Pleva, 60. Bureš
Rozhodčí: Mertl S. – Mertl J., Horažďovský
Vyloučení: 6:10+TS navíc M.Vítek (ZNS) a T.Kohút (JHR) 10 min. OT Využití: 4:1 V oslabení: 1:0.
Diváci: 200
Střely na branku: 32:32 (9:13, 18:8, 5:11)
Průběh utkání: 0:3, 7:3, 7:8
J I N D Ř I C H Ů V   H R A D E C – Zní to až neuvěřitelně, ale dnes to je přesně 15 let, kdy zažily Bouchalky neuvěřitelný obrat z 1:6 na 8:7 a proti komu jinému než Jindřichovu Hradci. Mnozí pamětníci, tak dnes zažívali „déja vu“. Dnešní zápas skončil přesně stejným výsledkem, po podobném obratu a rozdíl byl jen v tom, že zápas se hrál u Vajgaru. Lví podíl na zvratu k vítězství má kapitán Martin Pleva, který k výhře přispěl dvěma brankami a dvěma nahrávkami.

Ilustrační foto: René Rámiš

Reportáž

Dnešní utkání, které nelze nazvat jinak než bláznivé, začalo pro hostující Plameny jako v krásném snu. Na časomíře ještě neuběhlo ani pět minut a skóre ukazovalo stav 0:3. Hned v první minutě otevřel mimořádně bohatý účet zápasu Martin Červenka, když s Benešem a Plevou využili chyby domácích při střídání – 0:1. O dvě minuty později zakončil nápor hostů, po nahrávkách Kunstmüllera a Plevy, pohotovou střelou Michal Kaňka - 0:2.

Třetí branka přišla po pouhých osmdesáti sekundách, když Josef Kolda prošel hradeckou obranou a využil přesilovou hru – 0:3. Zdálo se, že vše je zalité sluncem a Plameny mají úžasně rozehraný zápas, který by měl být náplastí po nepovedeném utkání s Pelhřimovem. Jenomže krásný sen se záhy začal měnit na strašlivou noční můru.

Hned po inkasovaném třetím gólu, si hradecký trenér Milan Mazanec vyžádal oddechový čas, a jak se ukázalo, tento tah mu vyšel dokonale. Nejprve se zastavila úvodní branková smršť Žďáru a v deváté minutě v početní výhodě, našel Lazorišák zpoza branky volného Dominika Kundráta, který bez přípravy vsítil kontaktní branku – 1:3. Domácí gólman pak ještě jednou zachraňoval situaci přikrytím puku na brankové čáře a na druhé straně Šmerha nepřekonal v obrovské šanci Blažíčka.

Ve druhé třetině se začal hororový scénář dále naplňovat hned od jejího úvodu. Ve 23. minutě využil v přesilovce přečíslení dva na jednoho Oto Lazorišák - 2:3. Za dvě a půl minuty již bylo vyrovnáno, když z ostrého úhlu opět Oto Lazorišák prostřelil Blažíčka – 3:3. V brance hostů vystřídal Blažíčka Jiří Sláma, ale ani on nedokázal tsunami z Vajgaru zastavit. Ve 28. minutě jej ranou ze dvou metrů propálil Tomáš Šmerha - 4:3.

A to zdaleka nebylo vše. Ve 31. minutě se při vlastním oslabení řítil na Slámu osamocený Oto Lazorišák a v brejku byl zastaven Plevou za cenu faulu. Hradecký kapitán následné trestné střílení proměnil v pátou branku domácích a završil svůj hattrick – 5:3. Následně se Tomáš Šmerha vracel z trestné lavice, získal kotouč a střelou k pravé tyči poslal Slámu zpět na střídačku – 6:3.

Do branky se vrátil Robin Blažíček, ale než se stačil rozkoukat, lovil znovu kotouč ze své sítě, když domácí využili další početní výhodu z hole Davida Kohůta - 7:3. V závěru druhé dvacetiminutovky hráli přesilovku Žďárští a sice ji ve vymezeném čase nevyužili, ale de-facto ano, protože dřív než se stačil navrátivší hráč zapojit do hry, snížil Jiří Plachý po nahrávkách Kaňky a Kunstmüllera na 7:4.

V závěrečném dějství to nějakou dobu vypadalo, že si Jihočeši ohlídají svůj luxusní náskok a bez problémů si připíšou své první letošní body. Od 48. minuty se však začaly dít věci… Nejprve vyhrál Gregar vhazování na Martina Červenku, jenž trefou po ledě vykřesal pro Plameny naději – 7:5. Jiskru naděje rozhořel v 52. minutě kapitán Martin Pleva, který zavelel k závěrečnému obratu, když ve spolupráci s bývalým kapitánem Plachým zakončil přečíslení snížením na rozdíl jediné branky – 7:6.

Hosté rozpoutali před hradeckým gólmanem Pírsem peklo, ale z velkého tlaku stále vyrovnání nepřicházelo. Ještě v 59. minutě mohl definitivně uhasit Plameny Šmerha, ale ve velké šanci dokázal Blažíček jeho střelu vytěsnit betonem. V čase 55:15 Martin Pleva vystřelil z nulového úhlu a propasíroval kotouč do hradecké klece a bylo vyrovnáno – 7:7.

S ohledem na průběh zápasu by asi žďárští i s remízou byli nakonec spokojeni. Jenomže sedm sekund před závěrečnou sirénou se ve skrumáži před Pírsem nejlépe zorientoval Lukáš Bureš a vystřelil pro Plameny plné tři body – 7:8. Vzápětí mohla vypuknout vítězná radost nejen na střídačce Plamenů, ale také mezi skupinou žďárských fanoušků, kteří celý zápas, za každého stavu, svůj tým podporovali a na obratu mají určitě svůj podíl.

Žďárští hokejisté si zaslouží určitě uznání za famózní obrat, kterému za stavu 7:3 asi nikdo nevěřil. Ovšem vzhledem k předchozímu vedení 0:3, zůstává nad tímto zápasem a hlavně nad obrovským množstvím inkasovaných branek v posledních třech zápasech, určitá pachuť. Skvělý závěr zápasu a zisk tří bodů, by snad mohl vnést na hokejky svěřenců kouče Konečného určitý klid a sobotní duel proti Kolínu na žďárských Bouchalkách, by mohl připomenout loňské boje v play-off.

 

Ohlasy po utkání

Michal Konečný
Michal Konečný (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):
„Dnes se nám povedl famózní začátek, tam musím kluky pochválit, protože to vypadalo přesně tak, jak jsme si řekli. Dostali jsme se rychle do vedení 3:0, ale pak... Musím to říct, jsem fakt naštvanej na oba gólmany, protože takhle se to nedá. Z první šance je to 3:1, ve druhé třetině první šance 3:2, pak nějaká vyloučení, možná jim trochu přitlačil rozhodčí a zase z pár nebezpečných střel, nám dají šest gólů a to ten mančaft strašně sráží. Potom ale musím před klukama smeknout. Důležité bylo, že dal Plášek ten čtvrtý gól ještě do konce třetiny. Já jsem tomu věřil a o přestávce jsme klukům říkali, že se to dá otočit. Bylo ale na hráčích vidět, že je na nich hrozná deka, že si nevěří… Ale šli do toho, překonali to, makali, dřeli a dokázali to a toho si cením.“

Milan Mazanec (trenér KLH Vajgar Jindřichův Hradec)
"Krásný zápas dnes, padlo hodně branek. Byly tam dnes fáze, kdy jsme plnili to, co jsme si řekli a trénovali. V určitém momentě to narazilo. Máme nějakou kvalitu a tu jsme ve třetí třetině nedokázali proměnit. Měli jsme tam tři příležitosti, kdy jsme mohli přidat gól. Za stavu 7:6 jsme mohli dát branku, měli jsme tam dva samostatný nájezdy a mohli dát do odkryté brány. Tam jsme mohli, myslím rozhodnout. Soupeř poté svou kvalitu ukázal, převedl to do jednoduchosti a dokázali to zvednout. Dnes nás bohužel nepodržel gólman, dvě nebo tři branky z nulového úhlu je hodně. A to jsme doma dali sedm gólů. Je potřeba dodat, že každý z hráčů ví, že chyby udělali, že se na tom podíleli a každý si to musí v hlavě probrat sám."
Převzato od www.klhvajgar.cz