Úspěšný vstup Plamenů do čtvrtfinále

Zveřejněno 07.03.2014 | mk
SKLH Žďár nad Sázavou Vrchlabí
CF1, pátek 7.3.2014
SKLH Žďár nad Sázavou - Vrchlabí ZNS - VRC
SKLH Žďár nad Sázavou: Sláma – Smejkal, Jan, Beneš, Staněk, Pleva, Kolda – Vítek D., Kotlík, Man – Kunstmüller, Kaňka, Plachý (C) – Krupka, Říha, Dítě
Vrchlabí: Pavelka, 40.Jeschke – Vondráček, Hamerský, Poskočil, Klement, Kolář, Lenoch, Provazník, Kadavý – Jakubec (C), Filip, Fořt, Jirků, Filip, Šťastný, Březina, Bláha, Gengel, Oppelt, Marek
Branky a nahrávky: 16. Man (Kotlík), 18. Staněk (Dítě), 22. Plachý (Kaňka), 27. Krupka (Plachý, Staněk), 39. Staněk, 43. Man (Kotlík, Vítek), 46. Dítě – 4. Lenoch (Filip M., Klement), 26. Hamerský (Vondráček, Filip M.)
Rozhodčí: Humpolíček, Kika – Linhart, Lošťák Vyloučení: 5:7 Využití: 2:1 V oslabení: 0:0
Diváci: 1089
Střely na branku: 30:23 (10:8, 9:7, 11:8)
Průběh utkání: 0:1, 3:1, 3:2, 7:2
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U – Plameny dnes rozehrály čtvrtfinálovou sérii a vstoupily do ní pravou nohou. Po nevýrazném začátku však šli do vedení hosté a Žďárští museli otáčet skóre. Následně ale Vrchlabí přehráli a po jednoznačném výsledku 7:2 si připsali první bod. Série bude pokračovat v neděli v Krkonoších a na Vysočinu se vrátí opět v úterý.

Foto: René Rámiš

Reportáž

První desetiminutovka dnešního zápasu patřila hostům. Již ve 4. minutě našel Martin Filip zpoza branky připraveného Patrika Lenocha, jenž pohotově otevřel skóre zápasu a celé série – 0:1. V 7.minutě se Vrchlabští dostali do další velké šance. Nebezpečné střely Jakubce a Fořta z mezikruží však fantasticky zlikvidoval Jiří Sláma. O minutu později se na žďárského gólmana řítil osamocený Jirků, ale Sláma znovu vytasil další velmi důležitý zákrok.

Ve druhé polovině úvodní třetiny se začali více prosazovat domácí, zvýšili obrátky a vytvořili si první šance. Ve 13.minutě v přesilové hře našel Kaňka před brankou volného Plachého, který to zkoušel mezi betony, ale Pavelka je včas sklapnul. Za další minutu zahrozili opět Horalé, kdy výbornou akci Fořta s Filipem nedokázal prvně jmenovaný zakončit do odkryté brány.

Následně vychytal Pavelka Dítěte ve výborné šanci z mezikruží. V 16.minutě však vrchlabský brankář nabídl Žďáru vyrovnání, když rozehrál kotouč přímo na hůl Kotlíka, který posunul Jiřímu Manovi a ten trefil přesně pravý horní roh vrchlabské branky – 1:1.

V 18.minutě odvedl dobrou práci Dítě. U mantinelu byl faulován, rozhodčí signalizoval vyloučení, ale žďárský forvard v pádu ještě přihrál najíždějícímu Pavlu Staňkovi, jenž si prohodil Koláře a nadvakrát prostřelil Pavelku, čímž zařídil obrat zápasu – 2:1. V poslední minutě mohl ještě zvýšit Dítě po úspěšném napadání Říhy, ale jeho kličku Pavelka vystihnul.

Do prostřední dvacetiminutovky už vstoupili domácí výrazně lépe. Po půldruhé minutě vybojoval u hrazení kotouč Kaňka, zadovkou jej posunul Kunstmüllerovi a ten parádně našel úplně volného Jiřího Plachého mezi kruhy, odkud vyslal výstavní ránu golfem po ledě a zvýšil na 3:1.

Z mezikruží pak nebezpečně pálil Vondráček, ale Sláma tasil svoji hbitou lapačku. Na druhé straně se do brejku dostal Kotlík, ale jeho forhendová klička skončila na Pavelkově betonu. Ve 26. minutě po faulu Kunstmüllera získali hosté početní výhodu, kterou bleskově zužitkovali. Vondráček vyhrál buly a Ondřej Hamerský z pravého kruhu propálil dobře zacloněného Slámu – 3:2.

Radost hostujících fanoušků však trvala pouze minutu. Po nahrávkách Plachého a Staňka propálil Pavelku trefou z vrcholu levého kruhu pod horní tyčku Lukáš Krupka a vrátil Plamenů dvoubrankové vedení – 4:2. Ve 29.minutě pálil z pravého kruhu Bláha, ale Sláma utěsnil prostor u své levé tyče. Žďárský gólman si poradil i s nebezpečnou střelou Filipa při přesilovce ve 32.minutě. Na druhé straně zahrozil ve 34. minutě Plachý, ale Pavelka byl pozorný.

Vzápětí hráli hosté další přesilovou hru, ale Žďárští je nepustili do žádné nebezpečnější akce. Zato Plameny se svojí početní výhodou ve 39.minutě naložily lépe. Ještě předtím však Kunstmüller nedokázal trefit odkrytou branku a otřel kotouč o tyč. Ve zmíněné přesilovce však již udeřilo. Pavel Staněk si nabruslil na střed kluziště a ranou švihem od modré trefil přesně levý horní roh Pavelkovy branky – 5:2.

V závěru druhé třetiny se na ledě začalo poněkud jiskřit a po vyloučení Klementa za držení a chvíli na to Lenocha za hrubost, měli domácí dvojnásobnou početní výhodu. V poslední sekundě však putoval na trestnou lavici také domácí Kolda za sekání. Do závěrečného dějství se do branky Stadionu postavil místo Pavelky Oto Jeschke a Žďárští ho hned přivítali. Ve 42.minutě putoval za katr opět Klement a Kunstmüllerova střela se sice ještě neujala, ale následný pokus Vítka sražený Jeschkem přikopl Vítek na hůl Jiřího Mana, jenž se trefil k pravé tyči – 6:2.

Ve 44.minutě se blýskl dalším výborným zákrokem Sláma po akci Fořta s Filipem. Za další dvě minuty se vydal do parádní individuální akce Jiří Dítě, který zachytil rozehrávku soupeře a prostřelil vyjetého Jeschkeho – 7:2. Zbývající minuty již další branku nepřinesly. Domácí zodpovědně bránili, nepouštěli soupeře do vážnějších situací a zápas se postupně již spíše dohrával.

Plameny po vlažném a nervózním začátku předvedly vynikající výkon, kterým si zaslouženě vybojovali vedení 1:0 ve čtvrtfinálové sérii. Ta se však hraje na tři vítězství a tak zdaleka není vyhráno. V neděli lze v Krkonoších očekávat peklo a plný stadion požene Stadion k vyrovnání série. Ta se pak vrátí v úterý zpět na Bouchalky.

 

Ohlasy po utkání

Martin Sobotka
Martin Sobotka (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):
„Do utkání jsme vstoupili dost vlažně, dostali jsme první gól a můžeme děkovat Jirkovi Slámovi, který tam pochytal další dvě tutovky soupeře, že jsme neprohrávali o dvě nebo tři branky a bylo by hodně těžké to otáčet. Od desáté minuty jsme už začali hrát lepší hokej, začali jsme víc bruslit a otočili jsme to na 2:1. To si myslím, že byl zlomový moment a pak jsme hráli opravdu dobře. Dobře jsme kombinovali, přidali jsme další pěkné branky a potom už jsme to měli pod kontrolou a celkem zaslouženě vyhráli. Teď musíme na ten výsledek zapomenout, protože v neděli se začíná znovu za stavu 0:0 a musíme předvést minimálně takový výkon, jako jsme předvedli dnes od té desáté minuty.“

Fotogalerie