Žďár porazil Vrchlabí a slaví sedmou výhru v řadě

Zveřejněno 27.11.2013 | mk
SKLH Žďár nad Sázavou Vrchlabí
17., středa 27.11.2013
SKLH Žďár nad Sázavou - Vrchlabí ZNS - VRC
SKLH Žďár nad Sázavou: Sláma – Doležal, Staněk, Pleva, Smejkal, Kolda, Vítek M., Šír – Krupka, Kaňka, Plachý (C) – Kunstmüller, Štěpánek, Dítě – Vítek D., Kotlík, Man – Zídek, Gregar
Vrchlabí: Jeschke – Vondráček, Hamerský, Poskočil, Klement, Kolář, Lenoch, Provazník – Jakubec (C), Filip, Fořt, Jirků, Šťastný, Veselý, Březina, Bláha, Gengel, Filip, Svoboda
Branky a nahrávky: 23. Kunstmüller (Štěpánek, Dítě), 26. Štěpánek (Dítě, Kunstmüller), 40. Pleva (Staněk, Dítě) – 28. Vondráček (Fořt, Filip), 55. Kolář (Gengel)
Rozhodčí: Talpa – Zídek, Kotlík Vyloučení: 2:6 Využití: 1:1 V oslabení: 0:0
Diváci: 531
Střely na branku: 24:26 (9:7, 11:6, 6:11)
Průběh utkání: 2:0, 2:1, 3:1, 3:2
Hráč zápasu: Tomáš Šťastný (VRC), Tomáš Doležal (ZNS)
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U – Žďárské Plameny udělaly dnes večer vítěznou tečku za první polovinou základní části, zápasem proti velmi těžkému soupeři. Přes pět stovek diváků mohlo sledovat pohledné utkání, hrané v rychlém tempu, ve kterém nebyla nouze o atraktivní momenty a nechyběla mu ani dramatická koncovka. Po bezbrankové třetině se Žďárským vydařila druhá dvacetiminutovka, ve které zvítězili 3:1. Závěrečná část přinesla snížení hostujícího Vrchlabí a nervy drásající závěr, ve kterém Sobotkův tým uhájil těsné vítězství.

Foto: René Rámiš

Reportáž

Do utkání vstoupili o poznání aktivněji hosté a od úvodních okamžiků zaměstnávali domácí obranu a brankáře Slámu. Žďárští však úvodní nápor horalů ustáli a od sedmé minuty se začali soupeři v aktivitě vyrovnávat a vypracovali si několik šancí. Ovšem také hostující gólman Jeschke byl bezchybný a tak se neprosadil Man ani Kaňka ani Dítě s Kotlíkem.

Po velké šanci na obou stranách přinesla 14. minuta, když nejprve ve výborné střelecké pozici stihl Fořtovu střelu zblokovat Kaňka a následně si v brejku na skvělém Jeschkeovi vylámal zuby Plachý. Fořt neproměnil ani svoji další šanci v 16. minutě a tak první třetina nenabídla divákům žádnou branku.

Ovšem ve druhé dvacetiminutovce se již skóre měnilo a to hned v jejím úvodu. Ve 23. minutě přišla blesková souhra Plamenů ve středním pásmu, kde po Dítěho přihrávce vyslal Štěpánek do úniku Luboše Kunstmüllera, který prostřelil Jeschkeho mezi betony a otevřel brankový účet zápasu – 1:0.

Stejná formace pak předvedla další parádní kousek. Ve 26. minutě vybojoval kotouč u mantinelu Kunstmüller a předložil jej na druhou stranu na úplně volného najíždějícího Dítěte, který ještě vyšperkoval celou situaci další přihrávkou do protistrany na Petra Štěpánka. Ten už měl jednoduchou pozici, zasunul puk do prázdné brány a Jeschke neměl šanci -2:0.

Jenomže o chvíli později hráli hosté přesilovou hru a domácím se dlouho dařilo odolávat tlaku soupeře. Deset sekund před vypršením trestu, ale Vrchlabští početní výhodu přeci jen využili. Po nahrávce od Filipa našel Patrik Fořt úplně volného Davida Vondráčka, který si sjel od modré až před brankoviště, odkud neměl problém trefit odkrytou bránu a poslat puk za záda bezmocného Slámy – 2:1.

Další velké šance přinesla 35. minuta. Nejprve domácí roztočili tlak před Jeschkem, ale parádní Krupkovu finální nabídku do ideální střelecké pozice Kaňka minul. Vzápětí byli blízko vyrovnání hokejisté z Krkonoš, když se do brejku dostal Veselý, ale Sláma byl proti a držel těsné vedení svého týmu.

Následoval výrazný tlak domácího celku. Štěpánkova rána byla sražena mimo, Dítěte vychytal Jeschke a hosté se pod tlakem dopustili faulu. Po 22 sekundách se do obrovské šance dostával domácí útočník, ale byl podražen a Plameny měly před sebou dlouhou dvojnásobnou přesilovku.

Ve velkých šancích nepřekonali vrchlabského gólmana Kaňka ani Plachý. Na led naskočil první vyloučený hráč, ale dříve než stačil zasáhnout do hry, dokázaly Plameny přeci jen početní výhodu zužitkovat. Dítě posunul z rohu puk Staňkovi na modrou, ten nabil na druhou stranu Martinu Plevovi, jenž 40 vteřin před druhou sirénou, trefil přesnou střelou švihem pravý horní roh Jeschkeho branky – 3:1.

Do závěrečného dějství nastoupili horalé s jasným cílem vstřelit co nejdříve kontaktní branku, předváděli hodně ofenzivní hru a dostávali se do zajímavých šancí. Domácí však aplikovali důslednou a zodpovědnou obranu, podpořenou skvělými zákroky brankáře Slámy. A když bylo nejhůř, stálo při Žďárských i štěstí, když ve 45. minutě rozezvonil Veselý tyč.

Hokejistům v červených drsech se pak postupně dařilo eliminovat tlak Stadionu a sami se dostávali do zajímavých šancí. Když už se zdálo, že si Plameny dvoubrankové vedení uhájí a v klidu dohrají zápas, přišlo v 55. minutě náhlé snížení, které vrátilo Vrchlabí do hry o body. Ani dva bránící hráči v červeném nedokázali zabránit Gengelovi v nahrávce na modrou, kde číhal Daniel Kolář, jehož parádní bombu zastavila až síť Slámovy branky – 3:2.

Šanci na vyrovnání navíc zvýšila hostům přesilovka. V té měli největší šance Gengel, který nebezpečně vypálil od modré a tu úplně největší Lenoch, kterému u pravé tyče sebral gólovou radost parádním zákrokem ležící Sláma.

Domácí oslabení přečkali a plánovaný závěrečný tlak překazil hostům Klement, který fauloval vysokou holí. Plameny se snažili především držet kotouč v útočném pásmu a nedovolit soupeři ohrozit branku, vypracovali si jednu hodně slibnou šanci, ale bez gólového efektu.

Po návratu vyloučeného Klementa zbývalo hokejistům v bílých dresech čtyřicet sekund na srovnání stavu. Jakmile se dostali do útočného pásma, Jeschke spěchal na střídačku a jeho spoluhráči začali v šesti nebezpečně zatápět před Slámou, ale vyrovnání již nestihli.

Po zápase byli již tradičně vyhlášeni nejlepší hráči zápasu a dnes to byli dva Tomášové. Na straně Vrchlabí byl dekorován Tomáš Šťastný a za domácí byl vyhlášen dnešní oslavenec Tomáš Doležal. Naše redakce se připojuje k zástupu gratulantů a přeje „Ďolíkovi“ k jeho dnešním 39. narozeninám vše nejlepší, pevné zdraví a hodně štěstí ve sportovním, soukromém i pracovním životě!

Po zápase se na naší redakci také obrátil Ondra Březina se žádostí o poděkování žďárským fanouškům za příjemné přijetí, které ho velmi potěšilo. Přání mu rádi plníme a přejeme mu mnoho úspěchů v dalších zápasech.

Plameny dnes uzavřely první polovinu základní části sedmou výhrou v řadě, což je unikát, který asi pamatují jen dříve narození fanoušci žďárského hokeje. Ovšem na oslavy není čas, protože druhá liga pokračuje hned v sobotu dalším domácím duelem, ve kterém Sobotkovi svěřenci přivítají Děčín, jemuž mají co oplácet z úvodního zápasu letošního ročníku.

 

Ohlasy po utkání

Martin Sobotka
Martin Sobotka (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):
„První třetina se odvíjela tak nějak podle našeho očekávání. Věděli jsme, že přijede silný soupeř, který má výborný útok. Díky takovým hráčům jako Filip, Fořt, Březina nebo Bláha má Vrchlabí obrovskou sílu dopředu, takže jsme to nechtěli moc od začátku otevřít a jít do toho vyloženě útočně, ale chtěli jsme hlavně vycházet z dobré obrany. Takže tu první třetinu, se obě mužstva docela hlídala a skončila 0:0. Ve druhé třetině se nám povedly dvě pěkné kombinace zakončené gólem. Soupeř potrestal snížením naše vyloučení. Byla to škoda, protože jsme věděli, že Vrchlabí výborně kombinuje kolem brány a dovolili jsme jim tu křížnou přihrávku, která tam prošla a byl z toho gól. Pak jsme využili přesilovku my, sice ne 5 na 3, ale hned potom a odskočili jsme zase na dvoubrankový rozdíl. Podle mě to byl rozhodující moment zápasu a hlavně ten následující, kdy nám ještě pár vteřin před koncem po naší obrovské chybě pláchl hráč, když objel beka, ale Sláma to naštěstí vyřešil skvěle a v tu chvíli nás ohromně podržel. Protože kdybychom tam hned zase inkasovali, tak by to soupeře postavilo na nohy a ta třetí třetina by byla hodně složitá. Ve třetí třetině jsme se soustředili hlavně na dobrou ofenzivu a čekali na chyby soupeře a nějaké brejky. Bohužel jsme ale ty šance a přečíslení, které jsme si vypracovali, nedokázali proměnit. Potom jsme udělali jednu chybu, když jsme si nepohlídali beka, ten nám vystřelil a snížil na 3:2. Pak to byla taková trochu křeč, kluci se začali bát o výsledek, ale naštěstí jsme to dotáhli do vítězného konce. Ještě bych rád řekl, že první třetinu dobře odehrál dnešní oslavenec Tomáš Doležal. O přestávce jsme se podívali do jeho občanky a shodli jsme, že když slaví 39 let, tak ho už nebudeme trápit a nasadili jsme o 20 let mladšího Martina Vítka, který to odehrál velmi dobře. Věříme ale, že Tomáš bude dál připravený zaskočit, když bude potřeba a určitě ještě něco odehraje.“

.

Pavel Biegl (trenér HC Stadion Vrchlabí):

Pavel Biegl
"Po opatrné první třetině domácí zvýšili agresivitu v napadání a osobních soubojích a utekli nám na rozdíl dvou branek. Pak se náš výkon zvedl, ale po kontaktním gólu z přesilovky přišlo přinejmenším přísné naše dvojnásobné vyloučení, čehož Žďár využil. Do konce druhé třetiny jsme mohli vyrovnat, bohužel se to nepovedlo. Ve třetí již domácí poctivě bránili dvoubrankový náskok a přestože kluci projevili enormní snahu, podařilo se jen snížit. Je škoda, že jsme ve vyrovnaném utkání nebodovali..."

Foto: www.hcvrchlabi.cz

Fotogalerie