Zdařilá generálka ve Vrchlabí

Zveřejněno 22.02.2014 | jméno neznámé
Vrchlabí SKLH Žďár nad Sázavou
34., sobota 22.2.2014
Vrchlabí - SKLH Žďár nad Sázavou VRC - ZNS
Vrchlabí: Jeschke – Vondráček, Hamerský, Poskočil, Klement, Kolář, Lenoch, Pulec, Provazník, Kadavý – Jakubec "C", Filip M. "A", Fořt, Jirků, Filip D., Šťastný, Březina, Bláha "A", Marek
SKLH Žďár nad Sázavou: Sláma – Staněk "A", Smejkal, Pleva "A", Šír, Beneš, Jícha, Kolda, Krupka, Kaňka, Plachý "A", Kunstmullër, Říha, Dítě, Vítek, Hron, Man
Branky a nahrávky: 31. Bláha (Březina), 53. Šťastný – 6. Staněk (Krupka, Kaňka), 8. Man (Hron), 20. Hron (Man), 46. Hron (Plachý, Beneš), 59. Staněk (Říha, Vítek), 60. Vítek (Hron, Man)
Rozhodčí: Horynek – Bosák, Maštalíř Vyloučení: 2:3 Využití: 0:0 V oslabení: 1:0
Diváci: 710
Střely na branku: 28:28 (7:12, 12:9, 9:7)
Průběh utkání: 0:3, 1:3, 1:4, 2:4, 2:6
V R C H L A B Í - Poslední utkání základní části již nemělo zodpovědět nějaké tajenky. Vše bylo jasné, čtvrté místo Plamenů i Děčín jako soupeř pro play-off. Jen domácí Vrchlabí ještě bojovalo o pátou příčku na dálku s Kobrou. Zápas se však hned od úvodu vyvíjel lépe pro Žďár a přestože herně bylo utkání poměrně vyrovnané, výsledek vyzněl jasně pro SKLH. Čtyřmi body za dva góly a dvě asistence se blýskl Josef Hron a třemi Jiří Man. V klíčových okamžicích tým podržel Jiří Sláma.

Ilustrační foto: Veronika Marková

Reportáž

Utkání začalo poměrně zostra a Sláma se měl ve žďárské brance od prvních minut co ohánět. A nešlo o nějaké seznamovací střely, ale o těžké zákroky ve vyložených brankových šancích, do kterých se domácí dostávali. Ve třetí minutě zachytil Pulec žďárskou rozehrávku a řítil se na Slámu. Nejprve to zkusil mezi betony, tam však hostující brankář mezírku utěsnil, jenomže kotouč se mu opět odrazil na hokejku, ale Pulec bekhendem minul hostující klec.

O dvě minuty se situace opakovala a tentokrát vyrazil na steč žďárské branky Jirků, ale ani on svým bekhendovým blafákem mezi betony Slámu nepřekonal. Ovšem den otevřených dveří se konal i na druhé straně a Man uháněl osamocen na Jeschkeho, ale také on vytáhl skvělý zákrok a lapačkou odrazil kotouč do bezpečí.

Ovšem jen o pár sekund později po nahrávkách Krupky a Kaňky propálil Vrchlabského brankáře Pavel Staněk - 0:1. Krátce na to v osmé minutě nahrál Hron do mezikruží, kde byl připraven Jiří Man, jenž střelou nad beton k levé tyči zvýšil na 0:2. Těsně před koncem úvodní třetiny ještě hosté přidali jednu branku a strůjci té předchozí si vyměnili role. Man nahrával a Josef Hron zavěsil – 0:3.

Domácí se však nevzdávali a ve druhé třetině se pokoušeli o zvrat utkání, které se do té doby pro ně nevyvíjelo vůbec dobře. Ovšem první velkou příležitost měly Plameny, když se ve 24. minutě proháčkoval Kaňka až před Jaschkeho, ale ten si prostor mezi svými betony dobře ohlídal. V polovině utkání se však již zvýšený tlak Stadionu začal projevovat.

Nejprve se v obrovské šanci ocitl Šťastný po přihrávce Bláhy zpoza branky, ale Sláma vytěsnil kotouč ramenem. Jenomže za půl minuty se prosadila exžďárská dvojice. Po nahrávce Březiny, vyslal nepříliš prudkou střelu na branku Tomáš Bláha, ale kotouč skončil za zády cloněného Slámy – 1:3.

Domácí získali nový náboj a chuť vrátit se do zápasu. Jen po pár desítkách sekund mohli snížit na rozdíl jediné branky, když se Filip dostal sám až před Slámu, ale nedokázal jej překonat. Přes zvýšenou aktivitu však již Vrchlabští do konce druhé třetiny kontaktní branku nevsítili.

V závěrečné dvacetiminutovce již měli hosté opět zápas pod kontrolou. Ve 42. minutě se po akci dva na jednoho dostal k zakončení Man, ale jeho střelu na vzdálenější tyč vytáhl Jeschke vyrážečkou mimo branku. Ale ve 46. minutě si již vzaly Plameny tříbrankové vedení zpět a to z hole Josefa Hrona po nahrávkách Plachého a Beneše – 1:4.

V 50. minutě chyběly domácím ke snížení jen centimetry, když Jirků rozezvonil horní tyč Slámovy branky. To Tomáš Šťastný o tři minuty již mířil mnohem přesněji a při vlastním oslabení po chybě Žďáru prostřelil Slámu ranou nad lapačku – 2:4. Ale ani toto snížení neznamenalo pro Plameny vážné komplikace a v další velké šanci se po nahrávce Plachého ocitl Jícha, jenomže z ideální pozice mezi kruhy pálil sice tvrdě, ale nepřesně.

Definitivní podobu konečnému výsledku dala poslední minuta. Nejprve po nahrávkách Říhy a Vítka vypálil od modré bombu Pavel Staněk přesně nad pravý Jeschkeho beton – 2:5. A 30 sekund před závěrečnou sirénou zaokrouhlil na půltucet David Vítek po nahrávkách Hrona a Mana – 2:6.

Závěrečné utkání se tedy Plamenům vydařilo a vytvořili si dobrou pohodu do nadcházejícího play-off. Avšak asi ještě důležitější než výsledek zápasu je to, že se nikdo nezranil a tým bude moci být na úterní první čtvrtfinálový zápas připraven v plné síle.

Závěrečné kolo určilo také, kdo bude o druholigovou příslušnost bojovat v baráži a kdo se jí na poslední chvíli vyhne a navíc si zahraje play-off. Z tohoto ohledu byl rozhodující zápas Bíliny v Nymburku, kde po dvou třetinách vedl NED 3:1, což stavělo na předposlední příčku Milevsko. Ovšem v závěrečné třetině se Drakům podařil nevídaný obrat, když během čtyř minut nasázeli Nymburku čtyři branky a výhrou 3:5 si zajistili záchranu a postup do play-off.

Zraky všech fanoušků a hokejových příznivců však již směřují v úternímu startu play-off. Již před dnešním zápasem bylo jasné, že v osmifinále se Plamenům postaví Medvědi z Děčína. První utkání vypukne v úterý na žďárském stadionu na Bouchalkách v 18:00…!