Plameny si výhrou nad Pelhřimovem zajistily „stupně vítězů“

Zveřejněno 24.02.2013 | mk, jk
SKLH Žďár nad Sázavou Lední medvědi Pelhřimov
35., neděle 24.2.2013
SKLH Žďár nad Sázavou - Lední medvědi Pelhřimov ZNS - PEL
SKLH Žďár nad Sázavou: Sláma - Staněk, Střecha, Beneš, Pleva, Smejkal, Jan - Ježek, Kaňka, Plachý (C) - Kunstmüller, Hron, Dítě - Vítek, Kotlík, Man
Lední medvědi Pelhřimov: Čekal - Adam, Beneš, Jelínek, Veselý, Kasalý, Kořínek, Suk, Posmyk, Tobola - Tecl (C), Plachý, Hrbatý, Kubát, Bezděk, Votápek, Svoboda.
Branky a nahrávky: 9. Vítek (Man), 38. Smejkal (Kotlík, Man), 40. Man (Kunstmüller), 41. Ježek (Plachý, Kaňka), 45. Ježek (Plachý), 47. Střecha (Kaňka) - 30. Kořínek (Plachý T., Tecl), 60. Plachý T. (Kořínek)
Rozhodčí: Talpa - Kotlík, Polák Vyloučení: 3:6 Využití: 2:0 V oslabení: 0:0
Diváci: 645
Střely na branku: 41:25 (13:4, 16:13, 12:8)
Průběh utkání: 1:0, 1:1, 6:1? 6:2
Hráč zápasu: Jiří Man (ZNS), Petr Votápek (PEL)
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U – Poslední zápas základní části před vlastními diváky, dnes Plameny zvládly na jedničku a jasnou výhrou nad regionálním rivalem si zajistily nejhůře třetí místo v dlouhodobé soutěži. Poté co se domácí ujali vedení v první třetině a hosté srovnali stav v polovině zápasu, již začali naplno úřadovat hokejisté SKLH. Dvěma góly v závěru druhé a dalším hned v úvodu třetí periody se dostali do trháku, který pak potvrdili dvěma přesilovkovými trefami. V závěru Spartak kosmeticky upravil výsledek na konečných 6:2. Předposlední kolo zúžilo výběr možného soupeře do čtvrtfinále již pouze na Břeclav a právě dnešního soka Pelhřimov.

Foto: Veronika Marková

Reportáž

Od úvodu zápasu vlétli hráči druhého celku tabulky na svého soupeře a dali tak zapomenout na jejich minulé vzájemné utkání na vlastním ledě, kde je na konci listopadu Spartakovci nemile překvapili. Od prvních minut diktovali tempo klání. První vážnější šanci si vytvořil ve třetí minutě Kotlík, ovšem Jan Čekal v hostující brance jej výborně vychytal.

Tlak domácích však neustával a gólman Pelhřimova musel čelit jedné nebezpečné ofenzívě za druhou. Především dnes výborně hrající třetí formace Vítek, Kotlík, Man, pravidelně dorážela na přetíženou obranu soupeře. A právě tento útok také v deváté minutě otevřel skóre zápasu.

Příkladným důrazem vybojoval kotouč mezi kruhy Jiří Man, poslal jej do brankoviště, kde dorážel do branky David Vítek, kterého hostující obrana před vlastní svatyní dostatečně nepokryla – 1:0. Spartak však tato inkasovaná branka příliš nenakopla a pokračoval v pasivní hře.

Potrestat ji však nedokázali Ježek ani Kaňka ve vyložených brankových příležitostech. Na druhé straně poprvé zahrozil až v patnácté minutě hostující kapitán Martin Tecl, ale Jiří Sláma výborně zasáhl proti jeho ráně. Navíc si Posmyk pomohl nedovoleným zákrokem a první část utkání se dohrávala především na polovině týmu z jihozápadního cípu Vysočiny.

Do prostřední části vstoupili oba rivalové podobně, jako ukončili zahajovací třetinu. Pokračovala ofenzivní přehlídka domácích střelců, kteří si však postupně vylámali zuby na výborném Janu Čekalovi, který tak připravil půdu pro své spoluhráče, kteří se již chystali na steč. S blížící se polovinou zápasu se svěřenci Martina Melouna začali osmělovat stále více směrem dopředu a Jiří Sláma se musel na druhé straně hodně činit.

Zvyšující se aktivita Spartaku záhy přinesla ovoce. Po velké šanci Mana s Vítkem si vzal kotouč hostující kanonýr Tomáš Plachý, který zpoza branky vybídl ke skórování svého spoluhráče Jakuba Kořínka, jenž si bez povšimnutí sjel od modré čáry až před Slámu a trefil přesně levý horní roh jeho klece – 1:1.

Zápas tak dostal nové grády a již tak parádní představení dostalo ještě větší náboj. Oba celky se však střídaly ve spalování gólových možností a dávaly vyniknout výborným gólmanům. To až do 38. minuty, kdy výborně zabojoval v útočném pásmu o kotouč nejlepší hráč utkání na domácí straně Jiří Man, který si puk vyměnil s Kotlíkem a předložil jej na chytře najíždějícího Tomáše Smejkala, jenž nezaváhal a bez přípravy zavěsil – 2:1.

Žďár tak definitivně převzal otěže zápasu a 26 sekund před koncem prostřední části ještě své vedení pojistil. Luboš Kunstmüller za hostující brankou zbavil puku rozehrávajícího Adama a naservíroval jej Jiřímu Manovi, který nekompromisně propálil Čekala – 3:1.

Plány pelhřimovského kouče Melouna na zvrat zápasu, které zřejmě ordinoval o přestávce svým svěřencům, rychle vzaly za své. Již po dvaceti sekundách po nástupu do závěrečné části duelu, jásaly Bouchalky počtvrté. Jiří Plachý prošel přes modrou čáru, kde na sebe natáhl dva protihráče a pasem uvolnil osamoceného Ondřeje Ježka, který střelou mezi Čekalovy betony zavelel k rozhodujícímu trháku – 4:1.

Poté se již odehrávala jednoznačná partie domácích, kteří tým z města rekordů přehrávali. Výjimkou byla brejková individuální akce Tomáše Plachého, při které si domácí fanoušci oddechli, protože obranný zákrok domácího beka byl hodně na hraně a zaváněl trestným střílením, ovšem sudí měl jasno a jednoznačně rozpažil.

Ve 45. minutě neunesl tíhu situace pelhřimovský Dominik Kasalý a vrhnul se na Davida Vítka, který však své emoce dokonale ovládl a nenechal se vyprovokovat (viz foto ze zápasu). Výsledkem bylo dvojnásobné vyloučení (2+2min) hostujícího bijce.

Nabídnutou přesilovou hru využil po jedenácti vteřinách svým druhým přesným zásahem v utkání Ondřej Ježek, který Plachého nabídku mezi kruhy nasměroval nad vyrážečku pelhřimovského gólmana – 5:1.

Tím skončila první část Kasalého trestu, ale ve 47. minutě proměnil i druhou část početní výhody Libor Střecha, který dostal hodně prostoru ke zpracování skákavé nahrávky od Kaňky a svižnou střelou překonal stíněného Čekala – 6:1.

Plameny tentokrát již nepřipustily žádné komplikace a vytvořili si ještě několik zajímavých příležitostí, které však zůstaly nevyužité. Spartakovci hrozili hlavně z nebezpečných brejkových výpadů, ale Sláma těmto akcím skvělými zákroky dlouho odolával.

Až v poslední minutě nechala žďárská obrana daleko za sebou zapomenutého nejproduktivnějšího hráče soupeře Tomáše Plachého, který po Kořínkově přihrávce překonal precizní kličkou do forhendu Jiřího Slámu, čímž uzavřel brankový účet derby – 6:2.

Po závěrečné siréně se dočkali ocenění pro nejlepší hráče zápasu Petr Votápek z Pelhřimova a Jiří Man za celek Žďáru.

Vítězství v dnešním duelu udrželo Plameny na druhém místě, ale o konečném pořadí bude rozhodovat až závěrečné středeční kolo, ve kterém budou Plameny o konečnou stříbrnou příčku bojovat na dálku s brněnskými Techniky. Sobotkovi svěřenci to budou mít o poznání těžší, neboť cestují na led suverénního Hodonína, zatímco Vysokoškoláky čeká duel v Moravských Budějovicích.

Na druhou stranu Plamenům stačí získat jeden bod nebo spoléhat na ztrátu alespoň jednoho bodu svého pronásledovatele. Nicméně již současný stav znamená, že tým pod vedením kapitána Plachého dosáhl největšího úspěchu v dlouhodobé soutěži za posledních dvacet let a čekají na něj nejhůře pomyslné bronzové medaile.

Ovšem zraky hokejových příznivců na Žďársku již vyhlíží sobotní podvečer, kdy vypukne vrchol sezóny. Kdo vyzve Plameny v prvním kole play-off ještě nevíme, ale předposlední kolo zúžilo potencionální čtvrtfinálové soupeře Sobotkova týmu na Břeclav a právě dnešního protivníka Pelhřimov.

Poprvé od návratu do druhé ligy, budou moci žďárští fanoušci sledovat úvodní zápas play-off na vlastním ledě. Při této příležitosti a jako poděkování za podporu v základní části, připravilo vedení SKLH pro diváky slavnostní zahajovací show, která začíná v sobotu v 17:15.

Ještě předtím však budete moci nasát atmosféru před vyřazovacími zápasy, na páteční odpolední „PředPlay-off“ párty na žďárském náměstí Republiky, kterou SKLH pořádá ve spolupráci s Českým rozhlasem Region a pivovarem Ježek. Podrobnější informace brzy přineseme.

 

Ohlasy po utkání

Martin Sobotka
Martin Sobotka (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):
„Myslím, že zápas měl dobrou úroveň, byla tam atmosféra a příchuť derby, takže to bylo i trochu ostřejší a vyhecovanější. Nezačali jsme špatně, dali jsme gól, ale ještě ta první třetina nebyla úplně ono. Hodně nás v tu dobu podržel Jirka Sláma, který dnes podal vynikající výkon. V půlce zápasu sice Pelhřimov vyrovnal, ale paradoxně od té chvíle si myslím, že jsme měli už navrch. Hlavní zlom pak přišel v té čtyřminutové přesilovce, kdy David Vítek ukázal zodpovědnost a disciplinovanost a nechtěl se prát. Z toho jsme dali dva góly a definitivně rozhodli zápas. Klukům musím poděkovat za skvělý výkon, ale zase mě tam trochu mrzí, těch posledních pět minut, kdy nám tam Tomáš Plachý dvakrát nebo třikrát ujel a dal nám gól. Přitom jsem upozorňoval, abychom si na to dávali pozor. Play-off bude o dobré obraně a jedině důsledná celoplošná obrana může vést k úspěchu. Na to se teď musíme soustředit a vypilovat a dobře se na to připravit.“

.

Martin Meloun (trenér Spartak Pelhřimov):

Martin Meloun
„Po takovémhle výsledku se zápas těžko hodnotí. Žďár byl první třetinu lepší, ve druhé se nám to postupně podařilo srovnat a chvílemi jsme možná byli i lepší my a vyrovnali jsme na 1:1. Nebudu říkat, že to ovlivnil rozhodčí, ale byl tam faul na Pláška (Tomáš Plachý pozn.redakce), který nepískl. Pak jsme ještě dostali dva góly a zápas se už jen dohrával. Na play-off by byl Žďár super, protože by chodili lidi, ale uvidíme jak se to zamotá.“

Foto: www.hokejpelhrimov.cz

Fotogalerie