Přípravné derby rozhodl Spartak v závěru

Zveřejněno 21.08.2012 | mk, Pavel Blažek
Lední medvědi Pelhřimov SKLH Žďár nad Sázavou
příp., úterý 21.8.2012
Lední medvědi Pelhřimov - SKLH Žďár nad Sázavou PEL - ZNS
Lední medvědi Pelhřimov: Jíra (30. Čekal) - Adam, Kasalý, Tobola, Rašner, Fibikar, Martínek - Plachý, Tecl, Hrbatý - Marek Hadrava, Bezděk, Martin Hadrava - Votápek, Vrátný, Beneš
SKLH Žďár nad Sázavou: Linhart (41.Sláma) - Pleva, Sobotka, Krejnus, Staněk, Kolda, Smejkal, Střecha, Šír, Dítě, Březina, Šimon, Fúzik, Man, Plachý, Kunstmüller, Zrust, Hron, Ludvík, Bureš
Branky a nahrávky: 10. Marek Hadrava, 52. Marek Hadrava (Bezděk), 56. Bezděk, 58. Votápek (Beneš) - 44. Fúzik (Pleva)
Rozhodčí: Jílek – Svoboda, Lhotský Vyloučení: 6:8, navíc Smejkal (ZNS) 10 min OT Využití: 0:1 V oslabení: 2:0
Diváci: 140
Střely na branku:
Průběh utkání:1:0, 1:1, 4:1
P E L H Ř I M O V - Žďárské Plameny mají za sebou druhé přípravné měření sil. V Pelhřimově dnes odehrály vyrovnaný duel, ale Spartak v závěrečných deseti minutách rázným způsobem strhnul vedení na svoji stranu. Na jednobrankové vedení domácích z úvodní části dokázal v závěrečné třetině odpovědět vyrovnáním Jakub Fúzik. Spartakovci ale v závěru dokázali třikrát skórovat a připsat si třetí přípravnou výhru. Martin Sobotka určitě lituje dvou branek inkasovaných při vlastní přesilovce. Jeho svěřenci se tedy pokusí dosáhnout na výhru ve čtvrtek, ale budou to mít velmi těžké. Na Bouchalky totiž přijede prvoligová Dukla Jihlava.

Ilustrační foto: Veronika Marková

Reportáž

Začátek úvodního derby sezóny byl opatrný, s postupem času se začalo zvyšovat i tempo hry a přicházely i první šance, ovšem pelhřimovský Jíra i žďárský Linhart byli bezchybní. První větší vzrušení přišlo v páté minutě. Votápek s Benešem ujížděli dva na jednoho, ale jejich vzájemná souhra branku nepřinesla. V sedmé minutě šel na trestnou domácí Tecl, ale přesilová hra hostí zůstala nevyužita, naopak, v oslabení ujel Marek Hadrava a samostatnou akcí otevřel skóre střelou podél Linharta – 1:0.

Následně byla Žďáru nabídnuta krátká dvojnásobná přesilovka, ovšem hosté stříleli slepými. Žďár poprvé výrazně zahrozil ve 12. minutě, Jíra však vyrovnání nepřipustil. Hosté poté přidali na obrátkách, Man řádně protáhl domácího brankáře. V této části hry měli hosté mírně navrch a k vidění bylo mnoho osobních soubojů v podání hráčů obou mužstev. Poslední akce první třetiny ale patřila domácím. Závar před Linhartem však tentokrát brankou neskončil.

V úvodu druhé třetiny měli domácí možnost přesilové hry, naložili s ní ovšem prachbídně. Hra se poté přelévala ze strany na stranu, útočné akce většinou končily nepovedeným přechodem do útočné třetiny. V polovině zápasu Čekal vystřídal v pelhřimovské brance výborného Jíru, který byl za svůj bezchybný výkon odměněn potleskem domácích fanoušků.

Zbytek druhé třetiny Žďár domácím zle zatápěl, ovšem Čekal šel ve stopách svého předchůdce a také on hájil své brankoviště na výbornou. Zejména šance Šimona zaváněla vyrovnáním. Nicméně hostům se stále nepovedlo překonat domácí obranu, takže do šaten šel s jednogólovým náskokem Spartak.

Do poslední dvacetiminutovky nastouil do branky Plamenů místo Linharta Jiří Sláma. Opět byl k vidění tlak hostujícího mužstva, Březina si však na Čekala nepřišel. Následně se hra trochu vyrovnala. Ve 43. minutě ovšem dostali hosté výhodu přesilové hry, kterou nepohrdli a Jakub Fúzik střelou k tyči vyrovnal – 1:1. Žďárské hokejisty vstřelená branka pokropila živou vodou a vedoucí gól hostí visel ve vzduchu.

Ve 47. minutě měl Spartak 90 sekund výhodu dvou hráčů v poli, s nabídnutou přesilovkou však pohrdl. Poté si vykoledoval Smejkal osobní trest a přesilovka přinesla několik slibných šancí domácích, které však Sláma bezpečně kryl. V 52. minutě vyslal Bezděk krásnou přihrávku napříč pásmem a Marek Hadrava vsítil svůj druhý gól večera – 2:1.

Žďár se nenechal zahanbit a tlačil se do útoku, Čekal ale svojí svatyni ubránil. V 55. minutě vyrobila obrana Žďáru školáckou hrubku. Obránci hostí doslova namazali Liboru Bezděkovi, jenž zkušeně vykoupal Slámu v brankovišti a zvýšil již na 3:1. To vše při přesilové hře hostujícího celku. Od tohoto okamžiku byl Spartak na koni a neřipouštěl komplikace s udržením vedení.

Následovala tvrdá střela Rašnera, který řádně zrentgenoval Slámovu výstroj. Tečku za povedenou třetí třetinou napsala v 58. minutě dvojice Beneš - Votápek, první jmenovaný v úniku přihrál a Petr Votápek rozvlnil síť branky hostí počtvrté. Spartak tedy porazil Žďár nad Sázavou 4:1.

Plameny ve druhém zápase opět předvedly poměrně dobrý výkon, ale ani tentokrát to na vítězství nestačilo. Stále se však jedná o přípravné zápasy a více než vítězství, bude důležité jak se v nich hráči připraví na mistrovská klání o soutěžní body. Na druhou stranu každá výhra potěší fanoušky a hráčům dodá sebedůvěru. O tu první se pokusí Martin Sobotka se svým týmem znovu již ve čtvrtek na žďárských Bouchalkách, kam dorazí slavná Dukla Jihlava, takže Plameny nečeká nic lehkého. Pro diváky to však bude určitě zajímavý zážitek.