Žďár otočil derby a v Pelhřimově vydřel dva body

Zveřejněno 12.01.2013 | mk
Lední medvědi Pelhřimov SKLH Žďár nad Sázavou
26., sobota 12.1.2013
Lední medvědi Pelhřimov - SKLH Žďár nad Sázavou PEL - ZNS
Lední medvědi Pelhřimov: Kůdela - Adam, Beneš, Jelínek, Veselý, Dominik Kasalý, Podlipnik, Martínek, Suk - Tecl, Plachý, Hrbatý - Kubát, Bezděk, Martin Hadrava - Marek Hadrava, Filip Kasalý, Votápek
SKLH Žďár nad Sázavou: Opršal (7. Sláma) - Jan, Kolda - Pleva, Šír - Střecha, Staněk - Plachý, Kaňka, Vítek - Kunstmuller, Březina, Dítě - Ježek, Kotlík, Man
Branky a nahrávky: 1. Suk (Plachý), 7. Bezděk (Martin Hadrava), 24. Hrbatý (Plachý, Adam), 31. Plachý - 15. Ježek (Man, Kotlík), 15. Kunstmüller (Březina), 30. Kaňka (Vítek), 57. Plachý (Staněk, Střecha), 63. Kunstmüller (Střecha)
Rozhodčí: Pokorný - Klouda, Polák
Vyloučení: 6+TS:7 Využití: 0:1 V oslabení: 1:0
Diváci: 443 Střely na branku: 35:39 (11:11, 13:11, 11:17) Průběh utkání: 2:0, 2:2, 3:2, 3:3, 4:3, 4:5
P E L H Ř I M O V – Derby o druholigového krále Vysočiny dnes v Pelhřimově sice nenabídlo tolik hokejové krásy, jako bývá v těchto duelech zvykem, zato o dramatický vývoj zápasu nebyla nouze, stejně jako o slušnou porci vstřelených branek. Tu první přinesla hned úvodní minuta, kdy šel do vedení Spartak, jenž následně odskočil do dvougólového trháku. Plameny pak stihly během patnácté minuty vyrovnat, ale domácí ještě dvakrát v průběhu zápasu strhli vedení na svoji stranu. Definitivní dělbu bodů zajistil až kapitán Jiří Plachý tři minuty před třetí sirénou a druhý bod vystřelil pro SKLH v prodloužení Luboš Kunstmüller.

AKTUALIZOVÁNO: Ohlasy trenérů

Ilustrační foto: Tomáš Marek

Reportáž

Do města rekordů a kuriozit dnes odcestovala Sobotkova družina bez čerstvého třicátníka Tomáše Smejkala, kterému odjezd znemožnil požár ve firmě, kde pracuje. Příležitost tak opět dostal junior Miroslav Jan.

Domácí Spartak předvedl svým divákům nástup do derby z říše snů. Hned první střela po třiceti sekundách otevřela skóre zápasu. Z levého kruhu vypálil Pavel Suk a jeho parádní trefa o vzdálenější tyč Opršalovy branky rozjásala domácí fanoušky – 1:0. Úvodní gól na dlouhou dobu určil role soupeřů. Zaskočení hosté se víceméně bránili tlaku Spartakovců, kteří byli rychlým úspěchem hodně při chuti a vypracovali si několik dalších příležitostí.

V největších se ocitli Plachý a Jelínek, ale proměnit je nedokázali. Hosté se k vážnějšímu ohrožení branky, kterou hájila čerstvá posila z Berouna Hynek Kůdela, dostali až v páté minutě z hole Kaňky, ale k vyrovnání to nevedlo. V sedmé minutě však Spartak udeřil podruhé. Chybnou rozehrávku Žďáru zachytil Libor Bezděk. Opršal se jej pokusil zastavit vleže, ale domácí forvard jej šikovně objel a zasunul kotouč do prázdné branky – 2:0.

Hostující trenér Sobotka neváhal a okamžitě si vyžádal oddechový čas a zároveň poslal do branky Jiřího Slámu ve snaze dát mužstvu nový impuls. Tento tah se ukázal jako úspěšný. Žďárští se začali probírat z úvodního šoku. Nejprve se do slibné šance po sólové akci dostal Březina a následně si hosté svoji aktivní hrou vynutili dva fauly.

Více než minutovou přesilovku 5 na 3 však nedokázali využít. Následně se hra vyrovnala a náznaky šancí se objevovaly na obou stranách. Žďárský tým vrátila pak do zápasu patnáctá minuta. Nejprve se po závaru před Kůdelovou brankou nejlépe zorientoval Ondřej Ježek a po asistencích Mana a Kotlíka snížil na 2:1. Za pouhých 34 sekund se po nahrávce Březiny prosmýkl Luboš Kunstmüller před branku a střelou mezi gólmanovy betony vyrovnal – 2:2.

Nástup do druhého dějství opět vyšel lépe domácímu celku. Časomíra ukrojila necelé tři a půl minuty a Tomáš Plachý našel dokonalou přihrávkou volného Jana Hrbatého, jenž z těsné blízkosti z první prostřelil Slámu a vrátil Pelhřimovu vedení – 3:2. V dalších minutách se na ledě odehrával spíše boj plný nepřesností a soubojů u hrazení, než nějaká velká hokejová podívaná.

Zajímavé momenty přinesla až polovina utkání. Nejprve David Vítek najel před Kůdelu, sice jej nepřekonal, ale z následné skrumáže dorazil kotouč do odkryté klece Michal Kaňka - 3:3. Ovšem radost skupinky žďárských příznivců trvala jen o něco déle než jednu minutu. Hosté sice dostali výhodu přesilové hry, ale po levém křídle ujel Tomáš Plachý, který prostřelil Slámu a počtvrté vrátil domácím vedení – 4:3.

O tři minuty později byl blízko dalšímu vyrovnání Jiří Plachý, jenž však ani na několik pokusů nedokázal překonat ležícího Kůdelu. Naopak dvě a půl minuty před druhou sirénou zabránil Jiří Sláma parádním zákrokem proti uniknuvšímu Votápkovi, dvobrankovému trháku domácích.

Do třetí periody vstoupili hosté s viditelným cílem zvrátit nepříznivý vývoj utkání. Jejich útočná snaha však často končila na soupeřem dobře bráněném středním pásmu, případně na vlastních nepřesnostech pramenících z přílišné snahy a narůstající nervozity.

Ke kýženému vyrovnání nevedl ani obrovský závar před domácí brankou ve 45. minutě, ani další dvě gólové příležitosti v polovině třetiny. Nejprve bylo za faul Veselého na unikajícího Vítka nařízeno trestné střílení, ve kterém však hostujícího útočníka Kůdela vychytal betonem. O minutu později se do dalšího brejku dostal Ježek, jenže i tentokrát byl úspěšnější domácí hrdina v brankovišti.

V 53. minutě se parádním zákrokem blýskl také gólman Plamenů Sláma, když na poslední chvíli odrazil hodně gólem zavánějící dorážku Marka Hadravy, čímž udržel naděje SKLH na bodový zisk. S přibývajícími minutami sílila aktivita hostů, ale velké šance na vyrovnání nepřicházely. Za zmínku stojí pouze nebezpečná střela Koldy.

Za neutuchající snahu a bojovnost však byli Žďárští přeci jen odměněni. Střelu Pavla Staňka nedokázal domácí gólman udržet a kapitán Plamenů Jiří Plachý kotouč dorazil za jeho záda – 4:4. Vyrovnávací branka rázem nalila hostujícím hráčům novou krev do žil a ti si v závěru ještě vytvořili značný tlak a nechybělo mnoho a domácí tým, který prakticky celý zápas vedl, odcházel z ledu s prázdnou.

Půl minuty před koncem se ve středním pásmu dostával do přečíslení Kaňka a Veselý jej zastavil nedovoleným zákrokem. V následné přesilovce sedm sekund před sirénou však po Plachého střele zachránila Spartakovce tyč a po šedesáti minutách si tak oba soupeři připsali po jednom bodu.

Do prodloužení si hosté přinesli jedenapůlminutovou přesilovku, kterou sice nevyužili, ale pětatřicet sekund po jejím vypršení zařídil druhý bod pro Žďár Luboš Kunstmüller. Ten po Střechově nahrávce bekhendovou kličkou překonal ležícího Kůdelu – 4:5p.

Žďárští hokejisté se v tomto zápase dokázali poprat nejen s velmi silným soupeřem, ale dalo by se říci i sami se sebou, když se jim zdaleka nedařilo dostat se do obvyklé herní pohody, nevycházely kombinace a „nevynucené“ chyby srážely jejich psychiku. O to cennější je toto doslova vydřené vítězství a zisk dvou bodů, kterými si zajistili udržení druhé příčky před závěrečným zápasem třetí čtvrtiny základní části.

A zápas to bude opravdu mimořádný. Ve středu budou žďárské Bouchalky svědky pravého šlágru mezi druhými Plameny a lídrem soutěže Hodonínem. Již nyní si rezervujte čas na středeční osmnáctou hodinu a rozhodně si nenechte tento hokejový svátek uniknout.

 

Ohlasy po utkání

Martin Meloun
Martin Meloun (trenér Spartak Pelhřimov):
„Díky výbornému vstupu do zápasu jsme rychle 2:0 vedli, pak jsme si to ale nechali vyrovnat. Ubránili jsme přesilovku 5 na 3, šli jsme zase do vedení, ale soupeř to vždycky dotáhl. Většinu zápasu jsme vedli, takže to že je z toho jen bod trochu zamrzí. Možná je to ale spravedlivý výsledek, který byl dán vyrovnaným soupeřem. Žďár byl pak šťastnější v prodloužení. Třeba jim to vrátíme v play-off, kdybychom na sebe narazili. “

Foto: www.hokejpelhrimov.cz

.

Martin Sobotka (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):

Martin Sobotka
„Bylo to derby a to je vždy padesát na padesát a rozhoduje momentální forma. Myslím, že ta remíza byla zasloužená a ani jedna strana si nezasloužila prohrát. Celý zápas jsme byly o krok pozadu a síla soupeře byla velká, takže jsem se dvěma body nadmíru spokojený. Před zápasem jsem říkal, že za jakýkoli bod budu rád. Důležité bylo, že se nám docela podařilo eliminovat tu obrovskou ofenzivní sílu domácích. Za stavu 2:0 jsem vystřídal gólmany, ale nebylo to tím, že bych ty branky Opršalovi vyčítal a že by špatně chytal. Byl to ale nešťastný úvod a věděl jsem, že musím něco udělat, tak jsem chtěl takovýhle nějaký impuls pro mužstvo. Opět tam dnes z naší strany byly chyby a ten začátek nám vůbec nevyšel. Ale patří čest tomuhle mančaftu, který má tu obrovskou sílu a vůli i za toho nepříznivého stavu zabojovat a porvat se o to. Navíc jsme pak znovu ještě dvakrát prohrávali a i to kluci ustáli a nakonec se k nám díky té vůli i to štěstí přiklonilo.“