Žďár zaspal začátek, Technika rozhodla generálku hned v úvodu

Zveřejněno 15.02.2012 | jb
SKLH Žďár nad Sázavou Technika Brno
44., středa 15.2.2012
SKLH Žďár nad Sázavou - Technika Brno ZNS - TEC
SKLH Žďár nad Sázavou: Linhart (11. Čížek) - Staněk, Doležal, Koželuh, R. Sobotka, Smejkal, Šír, P. Hron - Ježek, Bukáček, Dítě - Kunstmüller, M. Sobotka, Kuba - Man, Hron, Plachý - Šimon, Peňáz, Ludvík.
Technika Brno: Novák - Habrovec, Vozdecký, Strýček, Žalud, Hájek, Zapletal, Šedý, Jelínek, Brzobohatý, Odehnal, Benýšek, Česnek, Jurča, Stehlík, Matouš
Branky a nahrávky: 12. Plachý (J. Hron), 25. Man (J. Hron ), 31. Kunstmüller (Smejkal), 49. Staněk (Dítě, Bukáček) - 1. Česnek (Benýšek, Jurča), 6. Žalud (Česnek), 11. Jurča (Matouš), 11. Odehnal (Habrovec), 14. Jelínek (Habrovec, Šedý), 33. Brzobohatý (Jelínek), 41. Brzobohatý, 60. Benýšek (Česnek). Rozhodčí: Kopeček - Kotlík, Svoboda. Vyloučení: 3:1. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 489. Průběh utkání: 0:4, 1:4, 1:5, 3:5, 3:7, 4:7, 4:8.
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U - Generálka na play-off Plamenům vůbec nevyšla. Autobus s hráči Techniky sice přistál u žďárského zimáku s velkým zpožděním a začátek zápasu musel být odložen, ale Brňané si pak na ledě počínali, jakoby rozbruslení měli dávno za sebou. Po deseti minutách svítilo na ukazateli skóre 0:4 a Linharta v domácí brance nahradil Čížek. Ani on lavinu valící se na žďárskou branku nezastavil. Domácí sice góly Plachého, Mana a Kunstmüllera snížili na 3:5, ale vysokoškoláci vzápětí odskočili opět na rozdíl tří gólů a svoji nadvládu na ledě potvrdili dalšími dvěma góly, kterými orámovaly začátek a konec třetí třetiny. Vysoká prohra 4:8 a současně výhra Hodonína nad Břeclaví potvrdila, že se SKLH Žďár potká s Technikou ještě minimálně v dalších třech zápasech čtvrtfinále play-off.

Foto: Veronika Marková

Reportáž

Plamenům se ve stylu posledních domácích zápasů opět nepovedl vstup do zápasu. Technici hned v prvním střídání zručně kombinovali a do statické obrany udeřil v čase 0:57 Jan Česnek. Domácí kontrovali v 5. minutě, kdy Staněk dlouhou přihrávkou našel Kunstmüllera, ale jeho pokus gólman Novák kryl.

Jak se proměňují šance, ukázal domácím brněnský Filip Žalud na konci 6. minuty, když se po další kombinaci zjevil sám před Tomášem Linhartem a nezaváhal – 0:2.

A technici dál žhavili novou časomíru ve velkém stylu. Petr Jurča v čase 10:19 přebruslil bránícího útočníka i couvajícího obránce a bekhendem vymetl horní růžek žďárské branky. A po dalších 34 vteřinách už na tabuli zářilo hrozivých 0:4. Statisty z bránících hráčů tentokrát udělal Vlastimil Odehnal a čtvrtým gólem vyhnal Linharta z branky, na jeho místo putoval junior Ondřej Čížek.

Chuť do hokeje vrátil Plamenům Jiří Plachý. Ten na konci 12. minuty prolomil svoji střeleckou smůlu a po vyhraném buly pálil z první, gólman nestačil zasáhnout – 1:4. Jenže probuzení trvalo pouhou minutu. Pak se s pukem rozjel Petr Jelínek, obkroužil branku a šikovným manévrem dostal puk až za brankovou čáru - 1:5. Domácí pak alespoň ubránili první oslabení po vyhození puku Koželuhem, které ještě zvýraznil faulem Šír, Plameny ale ve třech neinkasovali.

Do druhé třetiny už nenastoupila první formace, kterou kouč Číhal nechal sedět. Zbylé tři formace, včetně té juniorské, se dostaly víc do tempa a výsledkem byl po čtyřech minutách prostřední části gól Jiřího Mana, který se položil do ideálně načasované přihrávky Josefa Hrona od zadního mantinelu.

V polovině zápasu se Plameny dostaly zpátky do zápasu. Na rozdíl dvou gólů snížil Luboš Kunstmüller, když v prostoru mezi kruhy využil Smejkalovy přihrávky – 3:5. Zpátky na led posadil probuzené domácí Michal Brzobohatý. Šťastnou střelou z pravé strany nachytal gólmana Čížka a mnozí diváci kroutili hlavou, jak se puk do branky vůbec dostal – 3:6.

Elitní formace SKLH Žďár se do hry vrátila ve třetí třetině, ale opět inkasovala rychlý gól. Čtyřiadvacet vteřin po zahájení hry si puk u levé Čížkovy tyčky našel Brzobohatý, obkroužil branku a Čížek už se nestihl přemístit – 3:7.

V čistě hraném utkání (poměr vyloučených byl nakonec 3:1) sice domácí svoji jedinou početní výhodu nevyužili, ale ještě než se Vozdecký stačil aktivně zapojit do hry, Pavel Staněk si sjel z modré mezi kruhy a přihrávku Dítěte šikovně tečoval do horního koutu Novákovy branky – 4:7.

Poslední slovo ale měli hosté. Vysokou produktivitu potvrdila akce Česneka sedmnáct vteřin před koncem, který sice ve snaze vystřelit zavrávoral a netrefil, ale i v nehokejové poloze stačil přistrčit puk Karlu Benýškovi, který už měl mezi zkoprnělými beky snadnou úlohu – 4:8.

Debakl jen potvrdil očekávané dvojice pro play-off. Hodonín se podle předpokladů utká v sousedském derby s Břeclaví a Žďár vyzve favorizovanou Techniku, které má po třech porážkách v základní části co vracet. Čtvrtfinálová série hraná na tři vítězné zápasy začne v sobotu v Brně a už v pondělí se Plameny vrátí na domácí led.

 

Ohlasy po utkání

Svatopluk Číhal (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):

Sice jsme postavili i mladíky, ale nehráli nám dobře zkušení hráči. Jako už poněkolikáté jsme inkasovali hned v první minutě. První třetina byla z naší strana hodně vlažná, rychle jsme prohrávali 0:3, a to už se pak těžko zvedá. První lajnu jsem „sundal“, protože takhle se hokej nehraje, to si ti kluci musí uvědomit. Mají mužstvo táhnout a ne aby si jen přišli zahrát hokej, i když v zápase už o tolik nešlo. Nám šlo o navození atmosféry pro play-off a místo toho jsme k tomu přistoupili hodně laxně. Play-off začíná už v sobotu a za hráče můžu všem fanouškům slíbit, že když na nás nezanevřou a přijedou nás podpořit, uvidí úplně jiné mužstvo než dnes.

Vlastimil Odehnal (sportovní manažer VSK Technika Brno)

Kvůli sněhu jsme sice dnes přijeli pozdě, ale první třetina nám výborně vyšla. Zní to trochu nelogicky, ale mužstvo, které má normální rozbruslení a pak několik desítek minut stojí, je docela v nevýhodě oproti těm, kteří přijedou pozdě a jdou rovnou hrát. Nám se povedlo této situace využít a v první třetině jsme byli jasnými pány na ledě. Pomohly nám dvě rychlé branky, čímž jsme si vytvořili náskok. Od druhé třetiny už zápas neměl zvlášť vysoké nasazení, ale to se dalo čekat. Spíše se dohrávalo a oba týmy už myslely na play-off. (zdroj: http://hokej.vsktechnika.cz)

Fotogalerie