Premiéra nevyšla. Body putují do Chotěboře

Zveřejněno 11.09.2011 | Lukáš Maša, jb
SKLH Žďár nad Sázavou Chotěboř
1., neděle 11.9.2011
SKLH Žďár nad Sázavou - Chotěboř ZNS - CHT
SKLH Žďár nad Sázavou: Sláma - Staněk, Doležal, Pleva, Smejkal, R. Sobotka, Střecha, Šír, Šulc - Havelka, M. Sobotka, Plachý, Kunstmüller, Bukáček, Dítě, Man, Kotlík, Dobiáš, Kočan, Hron.
Chotěboř: Opršal – Bělohlávek, M. Blažek, Fibikar, Mlejnek, Zítka, Němec - Pelán, Janda, Škarýd, Vylíčil, Hospodka, Fila, P. Blažek, Varga, Venc, Stehlík.
Branky a nahrávky: 45. Havelka (Staněk, M. Sobotka) - 11. Varga (Stehlík), 57. Varga (P. Blažek). Rozhodčí: Dědek - Černý, Kříž. Vyloučení: 6:11, navíc Pleva 5 min. + do konce utkání) a Dítě (oba Žďár) 10 minut OT. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 634. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2.
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U - Žďárští hokejisté vstoupili do sezony porážkou. Po deseti minutách inkasovali a pak téměř celý zápas marně doráželi na Opršalovu branku. Brankář Chotěboře kapituloval až po teči Pavla Havelky ve 45. minutě. Jenže díky baseballové trefě, kterou Varga čtyři minuty před koncem uzemnil víc než šest stovek fanoušků na žďárském zimním stadionu, putují všechny body za humna. Domácí o body připravila mizerná koncovka a také zbytečná vyloučení Plevy a Dítěte, kvůli kterým musel kouč Kuchyňa míchat se sestavou.

Reportáž

Plameny vstoupily do zápasu nadějně, když soupeře držely před jeho bránou a dokázaly ho donutit k faulu. Oslabení Lvům paradoxně pomohlo. Po návratu vyloučeného Zítky hosté vyrovnali hru a občas se dostávali do mezer ve žďárské obraně.

V polovině úvodní části už měli domácí problémy se dostat trvaleji do útočného pásma z důvodu bránění obranné modré a středního pásma soupeřem. V 11. minutě přišla studená sprcha pro Plameny. Stehlík našel od zadního mantinelu Vargu, ten střelou pod horní tyčku překonal Slámu a dál Chotěboři nečekané vedení.

Hra se začala přiostřovat. Po vedoucí brance Lvi přitvrdili, Fila si odseděl na trestné lavici šest minut téměř v kuse. Po prvním vyloučení za vysokou hůl vyfasoval po pár vteřinách po návratu na led 2+2 minuty za hrubost po zákroku na Dítě.

Jeho zákrok okamžitě ztrestal Pleva, který Filu narazil na mantinel. Rozhodčí za tento zákrok v přerušené hře vyloučil Plevu na 5 minut a do konce utkání, takže z domácí čtyřminutové přesilovky nebylo nakonec nic.

Ke konci první třetiny byli domácí hráči zbytečně vylučováni a na dlouho tak poslali svůj tým do tří. Hosté výhodu jednoho hráče v poli využili k trvalejšímu tlaku na domácí, protože po návratu Fily na led hráli ještě nějakou dobu výhodu proti 3 nebo 4 hráčům Plamenů na ledě. Lvi se snažili do konce třetiny navýšit své vedení, ale jejich snaha byla proti pozorně bránícím Plamenům marná, kteří byli téměř do konce třetiny v oslabení.

Za zmínku stojí Vylíčilův pokus z rohu kluziště, kdy poslal puk několik centimetrů podél brankové čáry, a vyzkoušel Slámovu pozornost, jestli si nesrazí kotouč za svá záda.

Stejná vzpruha jako po prvním vyloučení v hostujícím týmu Chotěboře v úvodu druhé třetiny u Plamenů nepřišla. Ve 22. minutě Dítě zakončil střelou z kruhu akci s několika přesnými přihrávkami, kterými se Žďárští dostali za obranu Chotěboře. Jenže střela skončila na Opršalovi.

Na to se krátce Plameny dostaly do útočného pásma. Na rozdíl od úvodu zápasu nyní při vyloučení Stehlíka se prakticky nedostali před Opršala. Snad těsně před návratem Stehlíka na led našel Kunstmüller Dítě, jenže ten střílel jen do Opršala.

V 28. minutě po vhazování před Slámou se do mezikruží dostal s pukem Pavel Blažek, mířil nepřesně a Sláma nemusel zasahovat. Při dalším vyloučení hostí, tentokrát střelce branky Vargy, se situace opakovala jako v úvodu třetiny. Plameny se pomalu nedostaly zpoza vlastní brány a Lvi napadali úspěšně jejich rozehrávku. Ke konci výhody se přece jen žďárští hráči dostali ke střele od modré, kterou ukryl Opršal pod svou lapačku před vlastní hokejkou.

Ve 30. minutě vymysleli Chotěbořští akci, při které chybělo jen závěrečné načasování. Sláma se vrhl po puku před brankovištěm a být soupeř blíže, mohl mít velkou šanci skórovat. O dvě minuty později se Pavel Blažek dostal k zakončení, Sláma ale chytil i dorážku dojíždějícího Vargy.

Hra byla v polovině zápasu neurovnaná a oba týmy dobře bránily akce soupeře a jejich snahy o útočné prosazení byly téměř vždy eliminovány. Za další dvě minuty se dostaly k zakončení i Plameny, jenže Dítě zblízka Opršala nepřekonal.

Po další střele na Opršala vznikla šarvátka, za kterou byli vyloučeni Varga a Dobiáš. Za další půlminutu byl vyloučen chotěbořský M. Blažek za faul na unikajícího protihráče a Plameny hrály čtyři proti třem.

Při této výhodě v 36. minutě se dostaly na čas do útočného pásma a vyplynula z toho velká šance pro domácí. První střelu Plachého Opršal vyrazil a proti druhé neměl šanci zasáhnout, když ležel na ledě. Doležal ale trefil místo sítě jen konstrukci brány.

Ke konci druhé třetiny se Plameny nadechly k ofenzívě a nenechaly Lvy pomalu ani vystřídat. V 39. minutě z toho byla střela pod hráčem Chotěboře, následně v pokusu stála hokejka soupeře, která puk ztlumila natolik, že se došoural Opršalovi pod lapačku a ten přerušil hru.

I v závěrečné části hry bylo obtížné se dostat do útočného pásma. V 45. minutě se podařilo Plamenům využít přesilovku a ochozy začaly bouřit. Úspěšným střelcem se stal Havelka, který tečoval Staňkovo nahození.

Po vyrovnání se začalo bojovat o každý kousek ledu a hráči neměli moc prostoru kolem sebe a hra ztratila na atraktivnosti.

Čtyři minuty před koncem uhasil žďárské Plameny Vojtěch Varga svou druhou brankou v zápase, když vyražený puk sklepl čepelí ze vzduchu za gólmana. V závěrečné minutě byl vyloučen Fila za vysokou hůl a domácí to navíc zkusili bez brankáře. Nepustili je z obranného pásma. Jenže ani Staňkovy střely od modré ani dorážky už síťku za Opršalem nerozvlnily.

Plameny tak nečekaně v úvodním kole nového ročníku klopýtli se soupeřem, kterého v přípravě dvakrát dokázaly porazit. Sláma se snažil a dlouhé minuty odolával, zvláště v druhé polovině úvodní části hry, chotěbořským střelám. Hvězdami zápasu jsou na straně Lvů Varga a na straně Plamenů Sláma.

(lm)
 

Ohlasy po utkání

Petr Kuchyňa (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):

Těžko se mi mluví, jsem plný emocí a velmi naštvaný. S klidným svědomím můžu říct, že to byl zápas jednoho mančaftu. Ale když nedáme svoje šance, pak už není a vidět, že jsme byli opticky lepší. Rozhodla taky naše nedisciplinovanost. Ty fauly byly tak zásadní, že to zápas poznamenalo. Udělali je hráči, které jsem potřeboval na ledě a ne v kabině nebo na deset minut naproti střídačce. Vítězný gól sice trefil útočník ze vzduchu, ale v takové fázi čtyři minuty před koncem musí náš hráč puk sežrat, aby ho dostal ven z obranného pásma.

Jediné pozitivum je, že předvedená hra, co se týká nasazení, bojovnosti a hry do těla, nebyla špatná, kluci makali a dřeli. Určitě od příštího zápasu musíme něco změnit, aby kluci takové fauly nedělali, protože to poškozuje především tým. Ale tragédii z první prohry nedělám, loni jsme první tří zápasy (ze čtyř) vyhráli a sezona pak nedopadla zrovna dobře.


Vladimír Halamka st. (trenér HC Lvi Chotěboř):

První třetinu jsme byli lepší a měli jsme i víc šancí. Pak do toho domácí víc šlápli, měli převahu, hlavně když Žďár stáhl sestavu a točil ty lepší hráče, měli tlak. Měli smůlu v koncovce, ale my jsme také měli další šance, hlavně Blažek a Janda. Myslím, že remíza by byla spravedlivá, vyhráli jsme šťastným gólem. Chtěli jsme bodovat, byli bychom rádi i za bod. Je to derby, v našem týmu je včetně mě hodně Žďáráků, v přípravě jsme dvakrát prohráli, říkal jsem si, že třetí zápas v řadě už bychom prohrát nemuseli.

(jb)

Fotogalerie