Plameny před rekordní návštěvou zdolaly Spartak a ujaly se vedení

Zveřejněno 02.03.2013 | mk, jk
SKLH Žďár nad Sázavou Lední medvědi Pelhřimov
ČF1, sobota 2.3.2013
SKLH Žďár nad Sázavou - Lední medvědi Pelhřimov ZNS - PEL
SKLH Žďár nad Sázavou: Sláma - Smejkal, Kolda, Pleva, Doležal, Staněk, Střecha, Šír, Jan - Vítek, Kotlík, Man - Kunstmüller, Březina, Štěpánek - Ježek, Kaňka, Plachý (C)
Lední medvědi Pelhřimov: Čekal - Beneš, Tobola, Posmyk, Veselý, Podlipnik, Kořínek, Stebih, Adam, Kasalý - Hadrava Marek, Bezděk, Suk, Hrbatý, Kubát, Tecl (C), Hadrava Martin, Plachý, Votápek
Branky a nahrávky: 3. Kolda (Vítek), 32. Ježek (Kaňka), 39. Kunstmüller (Štěpánek), 58. Březina (Štěpánek)
Rozhodčí: Slavka - Linhart, Lošťák Vyloučení: 7:6+TS, Využití:1:0 V oslabení: 0:0
Diváci: 1346 Střely na branku: 37:23 (13:8, 14:5, 10:10) Průběh utkání: 4:0
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U – Rekordní počet diváků dnes viděl na Bouchalkách nejprve slavnostní zahájení od organizátorů a pak úspěšné zahájení čtvrtfinálové série od žďárských hokejistů, kteří po výborném výkonu zdolali pelhřimovský Spartak. Plameny se ujaly vedení ve třetí minutě, ale na další gól diváci čekali až do poloviny zápasu a opět to byli domácí, kteří pojistili své vedení. Dalšími dvěma brankami definitivně rozhodli Sobotkovi svěřenci o zisku prvního utkání série. Jako třešničku na dortu vychytal žďárský gólman Jiří Sláma první nulu v sezóně. Čtvrtfinále se v pondělí přesune do města rekordů ke svému druhému duelu.

Foto: Jiří Bárta

Reportáž

Prvnímu čtvrtfinálovému duelu předcházelo slavnostní zahájení celého play-off, které doprovázely světelné efekty a moderátorka Tamara Pecková si popovídala s hostem Jaroslavem Benákem. Žďárskou hokejovou hymnu zazpíval frontman kapely Exit Radim Píbil. Působivý byl nástup obou mužstev na led za doprovodu pyrotechnických efektů a následné představení hráčů. Zahájení vyvrcholilo českou státní hymnou a slavnostním buly, kterého se ujal místostarosta Žďáru nad Sázavou Bc.Ladislav Bárta a host Jaroslav Benák.

Pak se již hlavní aktéři večera vrhli do boje o první čtvrtfinálový zápas. Oba soupeři přistoupili od první minut k zápasu velmi zodpovědně, k vidění byl takticky hodně vyspělý hokej na obou polovinách hrací plochy. Ovšem po 135 sekundách fauloval hostující Pavel Suk a jeho vyloučení nezůstalo bez trestu.

Už po šestnácti vteřinách využil početní výhodu Josef Kolda, který převzal kotouč od Davida Vítka, udělal několik rychlých kroků vpřed do volného prostoru a propálil bezmocného Čekala, který vůbec nic neviděl – 1:0. Následně byl poslán na trestnou lavici domácí Martin Pleva, ale Pelhřimov se neprosadil proti výborně bránící čtveřici Žďáru v čele s Kaňkou.

Po ubráněném oslabení se Plameny vrátily k vyčkávající hře ve středním pásmu, kde zachytávaly útočné akce soupeře a samy příležitostně chodily do pootevřené obrany. Byla to však spíše šachová partie a vzrušujících a zajímavých akcí bylo po málu.

S blížícím se koncem první části však narůstala převaha a hlavně střelecké možnosti domácích, kteří nevyužili několik hodně slibných příležitostí. Ale také na druhé straně hráči Spartaku zahrozili, když se dvakrát vytáhl proti ráně Bezděka a Martina Hadravy gólman Plamenů Jiří Sláma. V 19. minutě domácí Man vyslal do střelecké šance spoluhráče Kotlíka, který ovšem další početní výhodu nevyužil. První část zápasu tak skončila nejtěsnějším vedením žďárského celku.

V prostřední části postupně vzaly Plameny utkání do vlastních rukou, rozehrály parádní hokejové představení a soupeře téměř k ničemu nepustily. Od 26. minuty diktovali Žďárští tempo zápasu a zasypávali hostujícího gólmana Čekala nebezpečnými střeleckými možnostmi. Ve 28. minutě vypadl jeden z pokusů Čekalovi z výstroje, ovšem domácí dorazili kotouč za jeho záda až po odpískání.

Nadále však pokračovala přehlídka zmařených šancí především před hostující svatyní včetně Střechovy tyčky. Další šanci pojistit těsné vedení dostali domácí v polovině zápasu, po faulu na unikajícího Petra Štěpánka. Toho však při nařízeném nájezdu fantasticky vychytal hostující strážce brankoviště Jan Čekal.

O dvě minuty později se již třináct stovek diváků dočkalo a Bouchalky explodovaly radostí. Kaňka famózně vyslal do úniku Ondřeje Ježka, který z levého kruhu prostřelil Jana Čekala – 2:0. V závěru druhého dějství pak ještě přidal do šatny třetí a zřejmě zlomovou branku Luboš Kunstmüller, který dostal přesný pas od Petra Štěpánka a z brejku skóroval – 3:0. Převahu domácích v rozhodující druhé třetině ilustruje i poměr střel v této části 14:5.

V závěrečném dějství přenechali domácí iniciativu soupeři, který vyústil ve stoprocentní šanci Bezděka, ale vynikajícího Slámu nepřekonal. Poté Plameny vyrovnaly hru a po velkých šancích Ježka, Kaňky a dvou Kunstmüllera, se však stav neměnil.

V polovině třetí třetiny se poroučel na trestnou lavici domácí Kotlík, který odpykal trest pro střídačku za šest hráčů v poli. Pelhřimov se hned ujal příležitosti, ale všechny jeho pokusy výborně pochytal hrdina dnešního klání v domácí brance Jiří Sláma.

V závěru ještě pečetil výborný výkon navrátilec v plamenném dresu Petr Štěpánek, který ovšem Čekala ještě nepřekonal. To se povedlo až jeho spoluhráči Ondřeji Březinovi z dorážky – 4:0. Závěr byl již jen bojem o čestný úspěch na straně jedné a čisté Slámovo konto na straně druhé. Nakonec byl úspěšnější Žďár a kromě vítězství, se mohl Jiří Sláma radovat i z vychytané „nuly“.

První krok mají Sobotkovi svěřenci úspěšně za sebou. Čtvrtfinále ale pokračuje již v pondělí a série se stěhuje na jihozápad Vysočiny. V Pelhřimově bude místní Spartak před vlastními diváky usilovat o vyrovnání série. Naopak kapitán Jiří Plachý se svojí družinou se pokusí přivézt do Žďáru mečbol.

Pokud patříte mezi fanoušky a příznivce žďárských Plamenů, můžete jet své oblíbence do Pelhřimova osobně podpořit. Fanklub SKLH Žďár nad Sázavou zorganizoval na toto utkání autobusový zájezd. Zájemci o místa si je mohou rezervovat na tel: 734 276 430. Po prvním zápase se zájem o místa prudce zvýšil a rychle ubývají, proto neváhejte a ozvěte se co nejdříve.

 

Ohlasy po utkání

Martin Sobotka
Martin Sobotka (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):
„Když jsem přišel z kabiny na střídačku a viděl jsem ty plné tribuny, tak jsem byl opravdu příjemně překvapený a bylo by skvělé hrát před tolika diváky a takovým publikem celou sezónu. Díky všem, kteří dneska přišli. Řekli jsme si, že do toho musíme jít od začátku na 100%. Určitě byl strašně důležitý první gól. V play-off když dáte první gól, můžete se víc soustředit na obranu a nehnát se tolik dopředu. Hlídali jsme si to odzadu a podařilo se nám přidat další góly. Trochu mě mrzela v poslední třetině ta naše nedisciplinovanost. Těch vyloučených jsme měli moc a tohle se může v play-off vymstít. Soupeře tím pustíte do nějakého kontaktního gólu a pak se budeme klepat o výsledek. Jinak celou sezónu jsme se nedočkali nuly a jsem rád, že se to dnes povedlo Jirkovi Slámovi hned v prvním utkání play-off a blahopřeji mu k tomu a děkuji mu. Je to parádní vstup, ale je to teprve první bod a udělat musíme tři. Takže musíme jít dál a poctivou prací od začátku zápasu v Pelhřimově a zase jen tvrdá a poctivá práce nás může dostat dál.“

Fotogalerie