Vydřené vítězství, aneb Jak je důležité míti „Vajnyho“

Zveřejněno 31.01.2010 | mk
SKLH Žďár nad Sázavou Kutná Hora
34., neděle 31.1.2010
SKLH Žďár nad Sázavou - Kutná Hora ZNS - KHO
SKLH Žďár nad Sázavou: Vajner - Koželuh, Smejkal, Novák, Doležal , Sobotka R., Pleva - Plachý, Sobotka M., Vránek, Štěpánek, Dítě, Dobiáš, Bukáček, Kunstmüller, Kotlík, Havelka
Kutná Hora: Kalousek - Křišťan, Prachař, Bláha, Kadlec, Florian, Beránek, Adamec, Nakládal, Veselý, Heřmanský, Hemský, Sladký, Janata, Rejzek, Králíček, Bělohlávek
Branky a nahrávky: 28. Štěpánek P. (Sobotka R., Kotlík)
Rozhodčí: Kareš - Lučan, Plch
Vyloučení: 8:8 navíc Křišťan (KH)10 min OT Využití: 1:0 V oslabení: 0:0
Diváci: 684
Střely na branku: 35:42
Průběh utkání: 1:0
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U – Poslední lednový večer poskytl návštěvníkům žďárských bouchalek málo vídaný úkaz, jediná trefa do soupeřovy branky (viz foto), přinesla domácímu týmu plné tři body. Zásadní zásluhu na tom má famózní výkon brankáře Vratislava Vajnera, který poprvé za svého působení ve Žďáře, nepustil za svoje záda ani jediný puk a pro svůj premiérový shut-out si vybral tu pravou chvíli. Jeho spoluhráčům tak stačilo jedinkrát překonat jinak také vynikajícího Kalouska v kutnohorské brance. O tuto jedinou trefu se postaral Petr Štěpánek a celý tým pak díky obrovské bojovnosti a vůli po vítězství, dotáhnul zápas až do vítězného konce, přestože Sršni byli velice těžkým a nepříjemným soupeřem. V nervy drásajícím závěru se dokázali hokejisté SKLH ubránit sevření hostů a pod značným tlakem, byť i s dávkou štěstí udrželi plný tříbodový zisk na Vysočině.

Reportáž

Žďárští nastoupili do zápasu bez marodů Mühlfaita a Součka, ale již s Martinem Plevou, který se objevil v zápase poprvé od listopadového zranění. Hosté dorazili ještě bez avizované posily havlíčkobrodského Česneka, který rovněž těsně před zápasem onemocněl.

Hned v prvních minutách se předvedli oba brankáři, když překazili několik šancí svých soupeřů a předznamenali tak svoji hlavní roli v celém zápase. Slibné šance si vytvořili kutnohorský Nakládal, jenž se dostal osamocený před Vajnera, který jej však vychytal a na druhé straně v podobné situaci minul M.Sobotka branku. Od osmé minuty až do konce první třetiny se prakticky nehrálo se standardním počtem hráčů na ledě a trestné lavice na obou stranách nestačily vychladnout. Do nejvážnější příležitosti k otevření skóre zápasu a celé první třetiny se dostali hosté. Ve třinácté minutě se Sršni vydali do útoku dva na jednoho a předvedli ukázkovou akci, kterou však zneškodnil fantastickým zákrokem Vajner. Vzhledem k tomu, že ani jedno z mužstev nedokázalo využít žádnou z přesilovek, odcházelo se poprvé do kabin za bezbrankového stavu.

Druhá třetina přinesla opět bojovný hokej a opět se činili oba brankáři, ale také rozhodčí. Na trestnou lavici nejprve putoval domácí Koželuh, avšak třicet tři sekund před jeho návratem se provinil sekáním hostující Křišťan a navíc ve stejnou chvíli napočítal čárový rozhodčí šest Sršňů na ledě a tak z oslabení domácích, byla rázem přesilovka a navíc po půl minutě dvojnásobná. Tu však žďárští nedokázali využít a byť se usadili v útočném pásmu, bránící trojici a výborného Kalouska v brance nepřelstili. Pouhých dvacet sekund po návratu z trestné lavice znovu fauluje Křišťan a navíc si řekl také o desetiminutový osobní trest. Z následné přesilovky se zrodil rozhodující okamžik zápasu. Hosté měli na hokejce vyhození kotouče z obraného pásma, to se jim však nepodařilo a domácí Roman Sobotka a Dan Kotlík dostali puk až do bezprostřední blízkosti kutnohorské branky. Ve skrumáži uplatnil své centimetry Petr Štěpánek, který se natáhl a zasunul puk za Kalouskova záda, čímž otevřel a zároveň, jak se později ukázalo, také uzavřel skóre zápasu. Ani ve druhé části prostřední třetiny se dvířka trestných lavic netrhla a v jedné z domácích přesilovek zazvonila tyč kutnohorské svatyně, ale další branky se již diváci nedočkali.

Třetí třetina nabídla nejpohlednější hokej, byla tam rychlost, nasazení, kombinace a byly k vidění atraktivní akce. Hosté stupňovali tempo a z jejich herního projevu byla patrná neutuchající snaha po vyrovnání. Domácí dokonale zabezpečili především obranu a hráli zodpovědně odzadu, kde vše jistil vynikající Vajner, jenž si i přes dobře organizovanou defenzivní hru na nedostatek práce rozhodně nemohl stěžovat. Ve čtyřicáté osmé minutě přeci jen hosté Vajnera překonali, ale puk se sunul podél brankové čáry, jeden ze Sršnů jej sice ještě přišťouchl, ovšem jen do tyčky a odtud putoval mimo branku. Žďárští dál hráli trpělivě bez větších chyb a čekali na příležitost a chybu soupeře, ten ovšem stupňoval svůj tlak a nehodlal Žďár pustit k pojištění svého vedení. Přesto ještě domácí dokázali jednou nastřelit tyčku a největší šance se jim naskytla necelé dvě minuty před koncem třetí třetiny, kdy se dostali do brejku dva na jednoho. Kunstmüller zavezl puk do třetiny a nahrál úplně volnému Dítěti mezi kruhy, ten zamíchal pukem a pokusil se Kalouskovi zasunout kotouč mezi betony, ale ten je včas sklapnul. Pak následovaly pro domácí perné chvíle, obě střídačky si postupně vybrali oddechový čas, v poslední minutě hosté odvolali brankáře a několikrát zle zatopili před Vajnerovou brankou, který však s ledovým klidem likvidoval projektily kutnohorských snajprů. Paradoxně největší starosti mu nadělala poslední zoufalá střela ze středního pásma, která podivně zaplachtila a proti očekávání gólmana i celého stadionu neskončila v jeho lapačce, ale naštěstí pro domácí ji Vajner ještě dokázal vytěsnit mimo branku a to zároveň se zvukem sirény, znamenající tříbodový zisk pro SKLH, za nejtěsnější možnou výhru fotbalovým skóre 1:0.

 

Ohlasy po utkání

Jiří Mlika (asistent trenéra TJ Sršni Kutná Hora):
Myslím, že divákům se muselo utkání líbit a z našeho pohledu bych řekl, že to byl vyrovnaný hokej. Ve druhé třetině jsme se vinou častých vyloučení dostali pod tlak. Při jenom z oslabení 4 na 5 jsme dostali ten jeden rozhodující gól. Sice jsme si vypracovali předtím i potom řadu šancí, které jsme ale neproměnili a ta střelecká smůla nás provází již třetí utkání, takže je to pro nás těžké, ale musíme jít dál a konečně to zlomit.

Jaroslav Benák (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):
Musím říci, že to byl velice, opravdu velice těžký zápas. Co jsem ve Žďáře, tak jsme výsledek 1:0 ještě nikdy nehráli a ani žádný zápas bez inkasované branky. „Vajny“ dnes za tu „nulu“ zaslouží absolutorium. Už před zápasem jsme věděli, že nás čeká těžký soupeř a to se také potvrdilo. Hráli jsme však zodpovědně a důsledně dozadu i důrazně dopředu, skutečně dobrý celoplošný hokej a díky tomu se to povedlo dotáhnout. Možná se někomu mohlo zdát, že jsme ke konci hráli zbytečně pasivně, ale věděli jsme, že při ofenzivní hře, kterou soupeř předváděl a naší poměrně chabé střelecké produktivitě ve spojení s vynikajícím gólmanem hostí, by otevření hry mohlo být smrtící, proto jsme kladli důraz hlavně na jistotu a zodpovědnou hru ve středním a obraném pásmu. Kluci do toho dnes dali všechno a já jim za to moc děkuji a blahopřeji k parádnímu výkonu.

Fotogalerie