Ani napotřetí jsme na Kobru nestačili

Zveřejněno 20.01.2010 | mk
SKLH Žďár nad Sázavou Kobra Praha
31., středa 20.1.2010
SKLH Žďár nad Sázavou - Kobra Praha ZNS - KOB
SKLH Žďár nad Sázavou: Kousal - Koželuh, Krejnus, Souček, Zdráhal, Novák, Doležal, Lupač - Sobotka M., Kotlík, Dítě, Vránek, Sobotka R., Mühlfait, Dobiáš, Havelka, Bukáček, Kunstmüller
Kobra Praha: Kalčík - Lang, Šmíd, Valenta, Chocholáček, Záhorovský, Drbohlav, Žáček, Bárta, Holý, Nykl, Georgiev, Novák, Regner, Sodomka, Kubišta
Branky a nahrávky: 19. Vránek (Dítě), 33. Bukáček (Kunstmüller), 39. Koželuh (Bukáček) - 17. Bárta (Novák), 30. Regner (Georgiev), 34. Drbohlav (Lang), 52. Regner (Georgiev), 52. Sodomka (Kubišta)
Rozhodčí: Chlaň - Klouda, Křivohlavý
Vyloučení: 6:9 Využití: 1:3 V oslabení: 0:0
Diváci: 550
Střely na branku: 35:32
Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 2:2, 2:3, 3:3, 3:5
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U – Žďárští hokejisté si nedokázali poradit s pražským soupeřem ani ve třetím vzájemném zápase sezóny. Znovu tak potvrdili, že tento soupeř je pro žďárský tým velmi nepříjemný a na jeho styl hry nejsou schopni hráči SKLH najít recept. Třikrát během utkání dokázali domácí odpovědět na vedoucí branku hostí a do třetí části zápasu se nastupovalo za nerozhodného stavu. Závěrečnou třetinu však zvládli lépe hosté z Bráníku. Ze hry bylo cítit, že kdo vstřelí první gól, vyhraje zápas a to se také potvrdilo, navíc vedoucí branku hosté vzápětí potvrdili druhou pojistkou a domácí již nedokázali odpovědět a nepomohla jim ani dvojnásobná přesilovka. Po proudu řeky Sázavy tak odpluly do Vltavy tři důležité body. Napravit domácí prohru budou mít žďárské plameny příležitost v neděli, kdy pocestují na led Kolínských Kozlů.

Reportáž

Do zápasu vstoupili aktivněji domácí a během prvních deseti minut si vytvořili herní převahu a několik slibných příležitostí. Ve druhé části úvodní třetiny začali hosté zvyšovat tempo a přidali na důrazu, z čehož pramenily některé chyby žďárských a následná vyloučení. Jednu z nabídnutých přesilovek využil již po dvaceti sekundách David Bárta, který otevřel skóre zápasu a poslal pražany do vedení. Minutu před koncem první třetiny však domácí oplatili Kobře stejnou mincí. Při vyloučení hostujícího Kubišty předvedl nádhernou akci Jakub Vránek, který pronikl středem do útočného pásma, přiťukl si s Dítětem u mantinelu a propálil Kalčíka. Poprvé se šlo tedy do kabin za rovnovážného stavu 1:1.

V prostřední části stejně jako v téměř celém zápase neviděli diváci nijak zvlášť pohledný hokej. Hosté předváděli spíše silovou než kombinační hru a domácím i přes bojovnost scházela přesnost a rychlost. První vážnější příležitost druhé třetiny si vytvořili domácí, ale puk mířil těsně vedle odkryté části Kalčíkovi branky. V polovině utkání se opět do vedení dostala Kobra, když Tomáš Regner prostřelil Kousala přesnou trefou mezi betony. Reakce domácích na sebe opět nenechala dlouho čekat a měla stejnou podobu. Domácí se rozjeli z vlastního obranného pásma a Miroslav Bukáček po přihrávce Kunstmüllera, se štěstím prostřelil Kalčíka rovněž mezi betony a puk se dokutálel za brankovou čáru. Vyrovnaný stav však nevydržel dlouho. Po vyloučeních na obou stranách dostala Kobra šestisekundovou početní výhodu, kterou dokázala během tří vteřin využít po trefě hostujícího Antonína Drbohlava. Příležitost k opětovnému vyrovnání měl Dítě, který dostal krásnou přihrávku do jízdy za obranu, ale nedokázal Kalčíka překonat. Ke srovnání stavu však přeci jen došlo a domácí potřetí v zápase srovnali krok s pražskými hosty. Bukáček poslal zpětnou přihrávku mezi kruhy, kam si chytře najel Aleš Koželuh a parádní trefou pod víko vsítil vyrovnávací branku. Zároveň to byl jubilejní stý gól žďárského týmu v letošní sezóně. Již o minutu měli domácí blizoučko k prvnímu vedení v zápase. Po pěkné akci však pouze zazvonila tyč Kalčíkovi branky. Půl minuty před druhou sirénou měli znovu šanci domácí, ale ve skrumáži před brankou se rychleji zorientoval hostující brankář. V posledních sekundách měli příležitost i hosté, ale ani ti Kousala nepřekonali. Tudíž i po šedesáti minutách neměl zápas vedoucí mužstvo.

Hned v úvodu závěrečné třetiny měl čtvrté vedení Kobry na hokejce Georgiev, ale trefil pouze tyč. Především na domácích byla vidět snaha o rozhodnutí zápasu ve svůj prospěch, ale hosté výborně pokrývali střední pásmo a v obraně nedovolili domácím dostat se do vážnější šance. S narůstajícím časem bylo stále zřetelnější, že ten ze soupeřů, který vstřelí první branku bude nakonec i vítězem zápasu, protože protivník již nebude mít dost času a psychických i fyzických sil na obrat. To se také nakonec potvrdilo. Bohužel pro domácí fanoušky, to nebyl jejich tým, kdo strhl vedení na svoji stranu. V padesáté druhé minutě nebezpečnou střelu Georgieva dokázal ještě Kousal vyrazit, ale puk zůstal v mezikruží a nikdo z domácích jej nedokázal zneškodnit, tak Tomáš Regner neměl těžkou práci získat počtvrté v zápase vedení pro Kobru. Neuplynula ani půlminuta a hosté pojistili svůj náskok pátou brankou z hole Karla Sodomky. Domácí se ani pak nevzdali a bojovali, ale jejich snaha byla příliš křečovitá a platonická. Ke vstřelení kontaktní branky nepomohla Žďáru ani více než půlminutová přesilovka pět na tři. Hosté se dokázali ubránit a v závěru zápasu si své dvoubrankové vedení ohlídali.

 

Ohlasy po utkání

Martin Sobotka (asistent trenéra SKLH Žďár nad Sázavou):

Dnešní zápas se hodnotí těžko, opět jsme s Kobrou prohráli. Je to již třetí zápas v této sezóně a těžko říci jestli máme na ně nějaký komplex nebo jestli na ně prostě neumíme hrát. Oni hrají takový silový hokej a to nám nevyhovuje, lépe se nám hraje s těmi hokejovějšími mančafty, které to trochu otevřou a hrají hokej. Na druhou stranu Kobra hrála parádně dozadu a nedělali chyby, což se o našem dnešním výkonu říci nedá. Mají tam několik zkušených hráčů, a když my zachybujeme, tak oni to dokážou potrestat a proměnit. Byl to trochu smolný zápas, nechtěl bych kluky nějak zatracovat, protože chtěli, bojovali a snažili se. Šance tam byly, ale v těch rozhodujících momentech nám to někde uskočilo nebo to promáchneme, připadalo mi to i hodně nervózní. V závěru si to již Kobra v klidu a zkušeně pohlídala a odváží si tři body.

Jak hodnotíte odehrané přesilovky, které dnes zápas rozhodly, když Kobra využila tři ze šesti a Žďár pouze jednu z devíti?
Nemyslím, že bychom sehráli dnes ty přesilovky vyloženě špatně, bývá to i horší. Bylo tam i dost střel a protože kluci vědí, že nám moc ty přesilovky nejdou, tak se to snažili hrát spíš na beky a odtud střílet, jenže často nastřelíme prvního hráče, což je třeba i nezkušenost některých mladých kluků nebo to gólman pochytal. Největší problém ale je, že se pořád málo tlačíme před branku, při hře pět na tři tam musí být dva a to prostě nedokážeme. Snažíme se na tom pracovat a kluky k tomu nutit, ale je to asi otázka osobní statečnosti, protože tam to hodně bolí a ne každý je ochoten do toho čtverce před brankou vlézt.

Jak vypadá Váš zdravotní stav a kdy Vás diváci uvidí na ledě?
V Písku jsem již dvě třetiny odehrál, ale jen proto, že nás bylo málo, protože jsem nastoupil po měsíční pauze a absolvoval jsem jen jeden trénink. Dnes jsme se domluvili, že když je dost hráčů, budu jen připravený, kdyby přišlo nějaké zranění nebo to někomu vyloženě nešlo, tak že bych naskočil. Zatím trénuju, vypadá to dobře, myslím že v Kolíně již nastoupím plnohodnotně a snad to pak chvíli vydrží.

Fotogalerie