Těžce vybojované vítězství v Nymburku

Zveřejněno 19.12.2009 | mk
Nymburk SKLH Žďár nad Sázavou
25., sobota 19.12.2009
Nymburk - SKLH Žďár nad Sázavou NYM - ZNS
Nymburk: Rückl – Kozák, Kříž, M. Krejčík, Kořínek, Sem, Švácha, Pánek – Němeček, Velechovský, Vacek – Dvořák, Sirotek, T. Hladík – Martinec, Dulovec, Drak
SKLH Žďár nad Sázavou: Navrátil - Koželuh, Sobotka R.,Smejkal, Mühlfait, Posmyk, Novák - Plachý, Bukáček, Kunstmüller, Dobiáš, vítek, Suk, Vránek, Havelka, Dítě
Branky a nahrávky: 11. Sirotek (Hladík T.), 43. Drak (Dulovec), 46. Kozák (Hladík T., Dvořák), 49. Švácha (Sirotek, Dvořák), 59. Martinec (Drak, Kříž) - 5. Vránek (Havelka), 6. Bukáček (Kunstmüller), 22. Suk, 44. Kunstmüller (Smejkal), 49. Sobotka R. (Plachý), 58. Suk
Rozhodčí: Chlaň - Plch, Tasch
Vyloučení: 12:17 navíc Krejčík (NYM) 10min OT Využití: 2:2 V oslabení: 0:0
Diváci: 170
Střely na branku: 45:36
Průběh utkání: 0:2, 1:2, 1:3, 2:3, 2:4, 4:4, 4:6, 5:6
N Y M B U R K – Přesně tři měsíce čekali žďárští příznivci, až jejich tým přiveze nějaký bod z ledu soupeře. Stalo se tak dnes a opět na stadiónu v Nymburku, ovšem s tím rozdílem, že 19. září to byl pouze jediný bod, zatímco dnes přitekly z Labe do Sázavy všechny tři body. Ve velmi těžkém zápase, který byl poznamenán neobvykle vysokým počtem vyloučených, což především ve druhé třetině odebralo žďárským hodně sil, když odseděli na trestné lavici celkem šestnáct minut. Domácí tým pak předvedl mohutný finiš v závěrečné třetině, když dokázal smazat dvoubrankový náskok Žďáru a dostat se do velké psychické výhody. Hokejisté SKLH však ukázali velkou morální sílu, nenechali se tímto vývojem zlomit a dokázali získat zpět dvoubrankové vedení. V opravdové drama se proměnil závěr zápasu, když domácí snížili minutu a půl před třetí sirénou na rozdíl jediné branky. Žďárští však dokázali s vypětím všech sil těsné vedení ubránit a potvrdili tak po středečním vítězství nad Benešovem zlepšenou formu a zaslouženě odváží tři vánoční body na Vysočinu jako dárek pro své fanoušky.

Reportáž

Žďárští vstoupili do zápasu mnohem aktivněji a s vysokým nasazením. To sice trochu přibrzdilo vyloučení Posmyka hned po minutě hry, ale domácí se nedostali do vážnější šance. Svůj důraz hosté proměnili v první branku v páté minutě, když Havelkovu nahrávku poslal k tyči za Rücklova záda Jakub Vránek. Již o půl minuty později Kunstmüllerovu přihrávku mezi kruhy přesnou trefou zužitkoval Miroslav Bukáček. Hosté pak ubránili dvojnásobnou přesilovku Nymburka, ale v polovině třetiny dokázali do té doby takřka neškodní domácí využít první chybu Žďáru a Jaroslav Sirotek snížili na 1:2, což je herně zvedlo a druhá polovina úvodní části byla již o něco vyrovnanější a několika výbornými zákroky se blýskl brankář Navrátil. Celkově v této části byl Žďár lepším mužstvem a to jak bruslařsky, tak v osobních soubojích.

Druhá třetina byla poznamenána ještě větším počtem vyloučených než ta první. Celkem v této části hry sudí rozdal 24 trestných minut, z toho 16 Žďáru, takže se celou třetinu prakticky nehrálo se standardním počtem hráčů. Zatímco nymburští nedokázali využít ani jednu z těchto výhod a to dvakrát dokonce i dvojnásobnou, žďárští proměnili hned první přesilovku z hole Pavla Suka, který přejel modrou čáru, tísněn obránci dloubl do puku a k překvapení všech včetně autora, kotouč propadl až do sítě. Bránění přesilovek bylo sice úspěšné, ale hodně vyčerpávající. Nutno také dodat, že v těchto okamžicích stálo při Žďáru i štěstí, když jednou zazvonila tyč Navrátilovi branky, jednou nedokázal domácí hráč zasunout puk do odkryté branky a jednou vyhazoval žďárský obránce puk z brankové čáry.

Do závěrečné třetiny vstupoval SKLH s nadějným dvoubrankovým vedením. Ovšem domácí ještě nebyli zdaleka smíření s porážkou a od prvních chvil bojovali o zvrat. Snížit se jim podařilo po dvou a půl minutách, když z kruhu prostřelil Navrátila Jiří Drak. Již o minutu později však Luboš Kunstmüller po Smejkalově asistenci znovu vrátil Žďáru dvoubrankový náskok. Ovšem za další dvě minuty opět snížil nymburský Miloš Kozák na 3:4 a po dalších třech minutách dokonce Jan Švácha vyrovnal. Pravděpodobně zlomový okamžik celého zápasu však přišel vzápětí. Hosté nedali domácím čas na to, aby využili velké psychické výhody z návratu do ztraceného zápasu a po čtyřiadvaceti sekundách od vyrovnání poslal SKLH opět do vedení mimořádně důležitou brankou Roman Sobotka po Plachého nahrávce. Následoval tvrdý boj s šancemi na obou stranách a dalším zazvoněním Navrátilovi brankové konstrukce. Když se v čase 57:08 podruhé v zápase prosadil Pavel Suk, který po celou dobu dělal soupeřovým hráčům velké starosti, zdálo se být rozhodnuto. Ovšem na světelné tabuli svítil čas 57:42, když na trestnou lavici putoval Koželuh a domácí získali svoji sedmnáctou početní výhodu večera. Minutu a půl před koncem třetí třetiny ji využil parádní trefou do horního růžku Navrátilovi branky Jiří Martinec a vykřesal domácím naději. Závěr zápasu byl hodně nervózní , obě mužstva si vybírala oddechový čas, domácí přistoupili ke hře v šesti bez brankáře, ale ani to jim nepomohlo a hosté našli zbytky sil, aby své hubené jednobrankové vedení ubránili až do závěrečné sirény.

Jako již tradičně v zápasech s Nymburkem ani tentokrát nebyli žďárští ušetřeni nepříjemných zranění. S naraženou nohou dochytával Petr Navrátil a bolestivě nastřelený loket má kapitán Jiří Plachý. Tentokrát se však zdají tato zranění méně závažná než předchozí Josefa Hrona v prvním a Martina Plevy ve druhém zápase.

 

Ohlasy po utkání

Pavel Bičiště (trenér NED Hockey Nymburk):
Z naší strany to byl dnes velmi špatný výkon. My jsme odehráli dobrý zápas v Písku a čekali jsme, že se to přenese také sem domů, ta bojovnost a chuť zahrát si dobrý hokej doma, aby ty body tady zůstaly, to dnes fakt nebylo. Řekli jsme si, že začneme naplno hned od začátku, ale pak to bylo jinak. Hrajeme doma, měla by být pohoda a přijede mančaft z dálky, vyběhnou z autobusu a my spálíme hned první třetinu, prostě to jsme nezvládli a podali jsme špatný výkon včetně gólmana. Katastrofální přesilovky, hráli jsme několikrát 5 na 3, ale nedáme gól a to sehrání té přesilovky, které se cvičí na trénincích a věnuje se tomu hromada času, tak je hodně špatné. Když se nám podaří srovnat na 4:4, jdou tam zkušení hráči a hned v zápětí dostaneme zase na 5:4 a pak 6:4. Sice pak v tom závěru ještě byla šance, ale výkon celého mančaftu byl špatný a gólmanovi bych připsal tři góly.

.

Jiří Kaut (asistent trenéra SKLH Žďár nad Sázavou):
Chtěl bych hlavně klukům hodně moc poděkovat za bojovnost, kterou tady odvedli. Když jsme viděli, že po druhé třetině je poměr vyloučených 7:14, kdy nás rozhodčí nepouštěl do hry, tak jsme se tomu chtěli nějak přizpůsobit, ale hrát to co nám vyhovuje, jenže to stálo hodně sil. Kluci to ale vybojovali, gólman zachytal suprově a rozhodlo, že jsme dali ty dvě branky po vyrovnání. Je pravda, že při nás stálo i štěstíčko, ale to k tomu patří. Hlavně jsme dali šest gólů, a když dáte venku tolik branek, tak byste neměli prohrát. Kdo ten zápas ale neviděl, tak neví, jak moc to bylo těžké. První dvě třetiny jsme hráli skoro pořád ve čtyřech nebo i ve třech a za tu obrovskou snahu a bojovnost vezeme zaslouženě tři body domů.