Z Pelhřimova bez bodu

Zveřejněno 15.11.2009 | mk, Jiří Rada
Lední medvědi Pelhřimov SKLH Žďár nad Sázavou
15., neděle 15.11.2009
Lední medvědi Pelhřimov - SKLH Žďár nad Sázavou PEL - ZNS
Lední medvědi Pelhřimov: Maláč - Meloun, Plch, Gajda, Rašner, Roháčik, Kašpar, Kasalý - Tecl, Plachý, Votápek - Kubát, Dostál, Burian - Jánský, Vrdlovec, Česnek
SKLH Žďár nad Sázavou: Vajner – Smejkal, Fibikar, Koželuh, Mühlfait, Plachý, Bukáček, Vránek, Kaut, Sobotka M., Kunstmüller, Havelka, Dítě, Dobiáš, Plch, Sobotka R., Novák, Man, Sobotka M., Suk
Branky a nahrávky: 1. Tecl (Plachý), 4. Česnek (Rašner), 13. Kubát (Burian), 41. Plch (Kubát), 59. Vrdlovec (Česnek, Jánský) - 7. Fibikar (Bukáček), 12. Man (Mühlfait), 28. Man (Dobiáš), 58. Plachý (Koželuh)
Rozhodčí: Mertl - Hák, Zíka
Vyloučení: 6:7 Využití: 0:1 V oslabení: 1:1
Diváci: 710
Střely na branku:
Průběh utkání: 2:0, 2:2, 3:2, 3:3, 4:3, 4:4, 5:4
P E L H Ř I M O V – 15. kolo centrální divize 2.hokejové ligy svedlo k derby Vysočiny celky Pelhřimova a Žďáru nad Sázavou. Před velmi slušnou návštěvou a díky oběma fanouškovským „kotlům“, také před parádní diváckou kulisou, se odehrál vynikající zápas, který určitě patřil k vrcholům, které lze na druholigových stadionech vidět. Po parádním vstupu domácích do zápasu, kteří již po třech minutách vedli 2:0, dokázali žďárští odpovědět a vyrovnat. V tomto duchu pokračoval celý zápas, ve kterém hosté několikrát dotahovali a vyrovnávali vedení Pelhřimova, jenž jej však vždy dokázal získat zpět. Stalo se tak i v samém závěru zápasu a tak ani tentokrát nedokázali žďárští v Pelhřimově bodovat a domácím zůstaly všechny tři body doma a pokračují tak po svém obrození ve spanilé jízdě již pátým vítězstvím v řadě. Hosty určitě těsná prohra mrzí, ale větší ztrátou by mohlo být zranění klíčového hráče Martina Sobotky, kterému se ve druhé třetině obnovily problémy s třísly a zápas nedohrál.

Reportáž

Úvod první třetiny byl z pohledu domácích přímo bleskový. Zpoza brány nahrával Plachý a Martin Tecl poslal puk Vajnerovi přímo mezi betony - 1:0. Nápor Spartaku pokračoval i na dále a v oslabení poslal kotouč po Rašnerově střele do prázdné branky Jan Česnek – 2:0. Ve 4. minutě doslova čaroval pelhřimovský brankář Maláč. Žďárský útočník již zakončoval do prázdné branky, ale gólman Spartaku se natáhl a rukou jeho pokus bravurně zlikvidoval. Pelhřimovský kolotoč pokračoval i nadále, ale další branka z hole pelhřimovského hráče nepadla. V 7. minutě se první trefy dočkali i hosté. Na střelu Jana Fibikara pod víko Maláč nedosáhl - 2:1. O chvíli později vyrovnával Jiří Man a rázem se začínalo od nuly. Třináctá minuta patřila pelhřimovskému Jiřímu Kubátovi. Nejprve si objel branku a z kruhů vypálil, ale Vajner byl pozorný. Podruhé se již nemýlil. Vystřelil z kruhu a tečovaný kotouč obloučkem přepadl za Vajnerova záda - 3:2. V závěru první periody bylo k vidění několik pohledných šancí na obou stranách, ale žádná z nich již brankou neskončila.

Začátek prostřední části byl plný nepřesností na obou stranách a hrál se rychlý hokej. Ve 23. minutě mohl zvýšit vedení domácích Dostál, ale jeho samostatný únik vytěsnil výborný Vajner mimo tři tyče. V přesilové hře se dostali žďárští k několika šancím, ale Mühlfaitovu střelu Maláč vyrazil a posléze Novákova bomba od modré byla skvěle zblokovaná Rašnerem. Ke střele se dostali i pelhřimovští, ale Burian nad Vajnerem nevyzrál. Ve 28. minutě se Jiří Man obtočil kolem pelhřimovského beka a pohodlně zakončil podél Maláče -3:3. Na pelhřimovském zimním stadionu panovala skvělá atmosféra a hráči si ji perfektně užívali. Šance střídala šanci, ale oba brankáři byli pozorní. Pohlednou kombinaci předvedl Vrdlovec s Jánským, ale druhý jmenovaný již nedokázal zakončit, podle svých představ. Ve 31. minutě se ocitl sám před Maláčem žďárský Dítě, ale netrefil branku. Poté přišel velký tlak Pelhřimova. Nejprve protáhl Vajnera Meloun a poté z první pálil Kašpar. Oba tyto pokusy brankář hostů vychytal. Ke konci třetiny unikal pelhřimovský Plachý, ale ždárský obránce si nebral servítky a poslal domácího útočníka tvrdě k ledu.

Poslední část začala stejně jako ta první. Spartak poslal přesným nahozením od modré do vedení obránce Petr Plch – 4:3. Hosté se snažili o rychlé vyrovnání, ale ani v přesilové hře nebyli příliš nebezpeční, a když už se usadili v útočném pásmu, tak svůj tým vždy podržel brankář Pavel Maláč. V 54. minutě připravil střeleckou příležitost Plachému mladý Votápek, ale centr prvního útoku se mýlil. I když pelhřimovští o gól vedli, tak se rozhodně nezatáhli a hráli ofenzivní hokej, což se jim vymstilo a Jiří Plachý se dostal před Tecla a v úniku o horní tyčku vyrovnal skóre zápasu - 4:4. Jenomže o necelou minutu déle se prosadil pelhřimovský Daniel Vrdlovec, který z ostrého úhlu skóroval o Vajnerovu výstroj -5:4. Toto skóre vydrželo až do konce utkání i přes power – play hostů.

 

Ohlasy po utkání

Pavel Zmrhal (trenér Spartak Pelhřimov):
Splnilo se to, co bylo anoncováno v médiích, že to bude řežba, ale myslím tím, že to byla pravá hokejová řežba a velmi kvalitní druholigový zápas s hodně dobrou diváckou kulisou. My jsme byli nakonec šťastnější, tím že jsme dali ten pátý gól a strhli zápas na svoji stranu. Takže tři body zůstávají tady, i když zápasu by zřejmě slušela remíza. S trenérem Benákem jsme se shodli, že to byl opravdu hodnotný zápas a myslím si, že hráči na obou stranách odvedli vysoce kvalitní výkon.
Velké zmrtvýchvstání, které nyní Pelhřimov prožívá, je způsobeno příchodem brankáře Maláče nebo jsou tam ještě nějaké jiné příčiny?
On nastoupil již v Nymburce, ale tam jsme neodehráli šťastné utkání. My jsme samozřejmě na Pavla Maláče čekali, protože od léta byl avizovaný jako největší posila pelhřimovského hokeje pro letošní sezónu. Pak měl zdravotní problémy, naštěstí je překonal a je v bráně, za což jsme samozřejmě rádi a mužstvu určitě pomohl. Já bych to zvednutí ale spíše přičítal tomu, že jsme trochu obměnili kádr a vyměnili jsme některé hráče, kteří nedělali zrovna zdravou atmosféru v kabině. Teď se to podstatně zlepšilo a ten mančaft šlape úplně jinak a je to vidět i na trénincích. Druhá věc je, že jsme se skládali za pochodu a takové to přípravné období, které normálně mají mančafty v srpnu, tak my jsme měli až v září a teprve jsme se hledali a doufám že to nezakřiknu, když řeknu, že jsme se našli a snad to pošlape dál a budeme se posouvat tabulkou víš, protože to poslední místo nám moc neslušelo.

Jaroslav Benák (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):
Začátek zápasu jsme měli slabší, protože již ve dvacáté vteřině jsme prohrávali po chybě bránících hráčů, pak to bylo rychle 2:0 a už to vypadalo na ručník. V průběhu první třetiny jsme to srovnali a ten zápas se už pro nás vyvíjel líp. Bruslařsky jsme začali víc stíhat a ve druhé třetině bych řekl, že jsme byli dokonce lepší. Škoda, v té poslední třetině. Když jsme srovnali v závěru zápasu na 4:4 a měli jsme být víc na koni než domácí, tak jsme dostali poměrně zbytečný gól, který rozhodl. Byl to ale určitě hodně zajímavý zápas pro diváky, kteří si jej podle mě užívali. Jinak musím poděkovat hráčům za bojovnost a předvedený výkon a fanouškům, kteří vážili cestu do Pelhřimova a celý zápas byli hodně slyšet.

Fotogalerie