S Benešovem vítězně i doma

Zveřejněno 04.11.2009 | mk, jh
SKLH Žďár nad Sázavou Benešov
13., středa 4.11.2009
SKLH Žďár nad Sázavou - Benešov ZNS - BNS
SKLH Žďár nad Sázavou: Vajner - Smejkal, Pleva, Fibikar, Koželuh, Mühlfait, Doležal - Plachý, Bukáček, Vránek, Kaut, Sobotka M., Kunstmüller, Havelka, Dítě, Dobiáš, Plch
Benešov: Kielus (40 Malík) - Císař, Verbík J., Zeman, Burda, Drda, Jágr, Jaeger, Kocman, Dvořák, Kaňka, Holánek, Nestrašil, Beránek, Vejvoda, Verbík R., Bosas, Bílek
Branky a nahrávky:24. Dítě (Mühlfait), 27. Kaut (Plachý), 31. Bukáček (Kunstmüller), 39. Dobiáš (Kaut, Pleva), 40. Plachý (Doležal), 56. Sobotka M. (Plachý) - 9. Kocman (Kaňka), 30. Bosas (Kaňka), 41. Zeman (Kaňka), 58. Dvořák (Kocman)
Rozhodčí: Stolín - Zídek, Maštalíř
Vyloučení: 7:4 Využití: 0:2 V oslabení: 2:0
Diváci: 540
Střely na branku: 48:36
Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:2, 5:2, 5:3, 6:3, 6:4
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U – Druhý ze třetice domácích utkání v řadě, se žďárským hokejistům vydařil podstatně lépe než ten první. Především díky velmi úspěšné prostřední třetině porazil Žďár i podruhé soupeře z Benešova a to stejným výsledkem 6:4. Celkově sice zápas nepatřil úplně k těm nejpohlednějším, ale přesto mohli diváci vidět řadu parádních akcí a nádherných branek. O vítězství domácích rozhodly především dvě branky ve vlastním oslabení. Jestli hráči SKLH dokážou dnešní bodový zisk navýšit i ve třetím domácím utkání za sebou, se dozvíme v neděli, kdy přivítáme na Bouchalkách celek Nymburka.

Reportáž

První třetinu lze charakterizovat jako aktivitu na straně domácích a šance na straně hostů. Domácí se od počátku tlačili do útoku a hra se z valné části odehrávala před brankou hostí. Ti se sice dostávali na dostřel domácí branky jen sporadicky, o to nebezpečnější však jejich ataky byly. Skóre se v první třetině měnilo pouze jednou. Při vyloučení Fibikara zavezl Kocman puk do útočné třetiny a překvapivou střelou z kruhů přesně trefil spodní roh Vajnerovy branky. Domácí pak i nadále vytrvale zaměstnávali hostujícího brankáře, ale gólovou příchuť měly spíše rychlé výpady hostí.
Zlom nastal ve druhé třetině. Domácí nepolevili ze své aktivity a hned zkraje trefil Dítě horní tyč. O chvíli později už byl tentýž hráč úspěšnější, když nejprve naznačil střelu a pak švihem trefil přesně nad lapačku hostujícího brankáře. A o další tři minuty už domácí vedli. Hostující obrana zapomněla za svými zády Plachého. Ten zatáhl puk do třetiny, kde ho naservíroval mezi kruhy Kautovi. Jeho střela z voleje zapadla přesně pod horní tyč a poslala domácí poprvé do vedení. Na tuto branku dokázali hosté ještě zareagovat. V polovině zápasu předvedli jeden ze svých rychlých kontrů a Bosas trefil s milimetrovou přesností. Jenže už o minutu později předvedla ve vlastním oslabení nejhezčí akci zápasu dvojice Bukáček – Kunstmuller, kterou prvně jmenovaný zakončoval do prázdné branky. Tentokrát už si domácí vedení pohlídali. V samém závěru jej navíc výrazně vylepšili. Nejdřív Dobiáš uplatnil svou rychlost a v samostatném nájezdu mířil přesně nad vyrážečku hostujícího brankáře a o minutu později vymetl z podobné situace Plachý růžek nad jeho lapačkou (viz.foto).
V nástupu do třetí třetiny domácí patrně pod dojmem jasného vedení trochu zaspali a hosté už po dvaceti vteřinách dokázali podruhé v zápase využít Zemanem přesilovku. Domácí se ale rychle vzpamatovali a žádné větší drama už nepřipustili, i když o dramatické situace nebyla nouze na obou stranách. Pět minut před koncem pak dvojice Sobotka – Plachý sehrála ukázkově přečíslení dva na jednoho a M.Sobotka pošesté rozvlnil síť za hostujícím brankářem. Hosté ještě v samém závěru Dvořákem snížili, ale to již bylo z jejich strany vše.
 

Ohlasy po utkání

Jan Vobecký (trenér VHS HC Benešov):
O zápase rozhodla první třetina, ve které jsme nedali pět gólů, měli jsme plno šancí, měli jsme tam asi tři nebo čtyři brejky, pak z toho byly fauly, neproměnili jsme ani přesilovky a jasné šance. Ve druhé třetině jsme Žďár našimi hrubými chybami pustili do šancí a do brejků, které soupeř trestal a tím se to utkání zlomilo. Pak jsme se snažili to ještě otočit, bylo na to ještě za stavu 5:3, mohli jsme to dát na 5:4, ale místo toho jsme dostali na 6:3. Sice jsme ještě snížili, ale to už bylo rozhodnuto. Podle mě rozhodla první třetina, když jsme neproměnili ty šance a druhá to, že jsme udělali víc chyb než soupeř, který ty šance využil a zaslouženě vyhrál.
Nemyslíte,že po překvapivé výhře v Písku, byli dnes hráči trochu, jak se říká „na hrušce“?
Ne, ne, to určitě ne. My jsme takové mužstvo, že prostě takhle hrajeme už několik zápasů, které prohráváme nebo zase otáčíme zápasy. To mužstvo je prostě takové, je nedisciplinované. Naši beci jsou všichni kolem 23 let, takže naše obrana i devatenáctiletý brankář sbírají zkušenosti a učí se to hrát, tak aby to bylo disciplinované a bez chyb.

Jaroslav Benák (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):
Dnes je to určitě veselejší hodnocení i když v té první třetině nás přehrávali. Měli tam hodně šancí, většinou z té druhé vlny to tam hrozilo. Moc jsme nebruslili, první třetinu jsme byli takoví zaražení, jako bychom se báli hrát hokej, báli jsme se něco tvořit. Pak od druhé třetiny to už byl náš zápas. Hlavně ty góly co jsme dávali, tak si myslím, že to bylo pro diváky parádní a některé to byly učebnicové akce a hlavně proměněné. Gratuluji hráčům k výkonu a teď bychom to měli zopakovat ještě proti Nymburku doma, abychom se trošku chytli a pořád drželi kontakt s těmi mančafty nahoře. Musíme hlavně hrát alespoň tak zodpovědně jako ty dvě třetiny dnes.
Dnes se po několika zápasech vrátili znovu do jedné formace Jirka Plachý a Martin Sobotka, jak to hodnotíte?
Určitě to zase prospělo, i když si myslím, že ta změna předtím prospěla taky, protože to bylo před tím zápasem s Trutnovem, kdy jsme to tam přeházeli a ten zápas vyšel. Dnes jsme to vrátili zpět k té původní sestavě jako jsme začínali. Poprvé dnes nastoupil Jirka Plch, který se předvedl a byl tam hodně cítit a rozhodně platný hráč. Takže dneska byly tři vyrovnané pětky a všechny tři podali parádní výkon.

Fotogalerie