Kapitán Plachý se svou družinou poslal Žďár do play off !

Zveřejněno 08.03.2009 | mk, jh
SKLH Žďár nad Sázavou Uničov
46., neděle 8.3.2009
SKLH Žďár nad Sázavou - Uničov ZNS - UNI
SKLH Žďár nad Sázavou: Němec M. – Koželuh, Souček, Moščic, Fibikar, Pleva, Sobotka R., Kolda – Sobotka M., Plachý, Havelka – Vránek, Křišťan, Bukáček – Dobiáš, Kaut T., Kaut J. – Štěpánek, Mühlfait
Uničov: Jedlička – Šindler, Molota, Rajnoha, Žákovčík – Luňák, Pur, Sršeň, Diviš, Rajnoha, Handl, Čada, Hromádka, Škoda, Jambor, Huňka, Parma
Branky a nahrávky: 11. Plachý (Sobotka M.), 49. Plachý (Sobotka M., Sobotka R.) - 20. Luňák (Pur)
Rozhodčí: Mech – Pospíšil, Humpolíček
Vyloučení: 6:7 Využití: 1:0 V oslabení: 0:0
Diváci: 840
Střely na branku:
Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U - Po sobotním vítězství Prostějova nad Hodonínem, bylo pro Žďár vstupenkou do vyřazovacích bojů jedině tříbodové vítězství v základní hrací době. Když pak na žďárském stadionu nastoupil celek Uničova bez řady svých největších opor, které zastoupili hráči uničovské juniorky, zdálo se, že by to neměl být zase tak složitý problém. Skutečnost na ledě však byla jiná. Zápas, který příliš hokejové krásy nepobral, byl sice po většinu svého času odehrán v režii domácích, ale stále více nervózní a až přílišnou snahou svazovaní domácí, nemohli dlouho najít recept na velmi aktivně hrající a dobře bruslící hostující mladíky a vynikajícího exžďárského Jedličku v brance Uničova. Obléhání jeho svatyně v úvodní třetině, přineslo domácím pouze jednobrankové vedení, o které navíc pět sekund před první sirénou přišli. Rozhodnutí padlo až v polovině závěrečné třetiny, když obě domácí branky zařídil kapitán týmu a jeden z nejlepší střelců celé druhé ligy Jiří Plachý ve spolupráci s Martinem a Romanem Sobotkovými. Tato těsná a nesmírně vydřená a upracovaná výhra, nám tak prodloužila sezónu minimálně o týden. V úterý zajíždí žďárští do daleké Orlové a ve čtvrtek přivítáme tohoto soupeře u nás Na Bouchalkách. Předkolo se hraje na dva vítězné zápasy a případný třetí rozhodující se odehraje v sobotu opět na severu Moravy.

Reportáž

Od samého počátku bylo z herního projevu obou mužstev patrné, že zatímco domácí musí, hosté pouze můžou. Zápas lépe rozehráli domácí, kteří si v první desetiminutovce vytvořili několik solidních střeleckých příležitostí. Ty ale skončily buď na nepřesném zakončení, nebo na pozorném Jedličkovi v brance hostí. Nakonec ale byli za svoji aktivitu přeci jen odměněni. Když v 11.minutě hráli přesilovku, hosté poněkud ukvapeně vystartovali ve dvojici do brejku, ale bohužel pro ně bez puku. Toho využil M.Sobotka, naservíroval puk mezi kruhy Plachému a střela domácího kapitána byla naprosto přesná. Domácí ale vstřelená branka až příliš uklidnila a jejich herní převaha byla najednou pryč. A že hosté nepřijeli zápas pouze odklouzat ukázal v poslední minutě Luňák, když přesným švihem přes bránícího hráče srovnal skóre zápasu. Ve druhé části se tak začínalo prakticky znovu. A opět to byli domácí, kteří si vytvořili znatelnou převahu. Bohužel všechny šance včetně samostatného nájezdu Plachého skončily bez gólového efektu. V polovině třetiny pak domácí aktivitu zbrzdila tři po sobě jdoucí vyloučení. Hosté se sice do vážnějších šancí nedostali, nicméně domácí tlak byl otupen. Vše tak musela rozhodnout až poslední třetina. V ní domácí opravdu zapnuli na nejvyšší obrátky a hosté se do útočného pásma dostávali jen sporadicky. Jenže domácí převaha byla dlouho bezzubá. Hosté obětavě bránili, a když už se domácí dostali ke střele, byl Jedlička na místě. V polovině třetiny se ale na domácí přeci jen usmálo štěstí. Po vyhraném buly v útočném pásmu se puk dostal na modrou. Následovala střela, která však těsně před brankou změnila po teči směr. Jedlička reflexivně puk vyrazil pouze k M.Sobotkovi a ten jej posunul na volného Plachého. Před tím už byla jen prázdná branka a domácí kanonýr tak pohodlně svou druhou trefou v zápase poslal domácí tým do play-off. Tentokrát už domácí nepřipustili žádné komplikace a zápas bez větších problému dovedli do vítězného konce.

Dvojice pro předkolo play off:

Orlová   -    Žďár n. Sáz.
Opava    -    Břeclav   
Vsetín   -    Nový Jičín   
Uničov   -    Přerov  
Technika -    Šternberk
 

Ohlasy po utkání

Tomáš Sršeň (trenér HC Uničov)
Já bych chtěl poděkovat našemu mančaftu, který odvedl výborný výkon. Škoda toho druhého gólu, nicméně hráli jsme tady vlastně s klukama, co hráli poprvé tuto soutěž. Hrají většinou krajský přebor juniorů. Pro ně to byl obrovský skok, ale nechali tam srdce.

Jaroslav Benák (trenér SKLH Žďár nad Sázavou)
Byl to těžký, hodně těžký zápas, protože byla taková ta nervozita, kdy prostě chceme dát góly, šance jsme měli, prostě to tam nepadalo. To je těžké hráčům něco říci, protože bojovali. Všichni od gólmana, obrany, útok, všichni perfektní, ale ta hrozná křečovitost, ale je to tam. Díky všem za tři body. Jedeme dál. Jedeme v úterý do Orlové, kde nemáme co ztratit, můžeme jen získat. Díky i divákům za výbornou atmosféru.

Fotogalerie