Proti Moravským Budějovicím Žďár protáhnul vítěznou šňůru v prodloužení

Zveřejněno 03.12.2016 | mk
SKLH Žďár nad Sázavou Moravské Budějovice
19., sobota 3.12.2016
SKLH Žďár nad Sázavou - Moravské Budějovice ZNS - MBU
SKLH Žďár nad Sázavou: Sláma – Pleva, Beneš, Březka, Kolda, Smejkal, Půža, Hort, M. Vítek – Střecha, Krupka, Kovářů, Kuřítko, Gregar, Kunstmüller, D. Vítek, Bureš, Kaňka, Paták, Juráň, Pazourek
Moravské Budějovice: Dudáček – Šťáva, Sobotka, Kliment, Peroutka, Pelikán, Polívka, Salát – Mikeš, Nováček, Rytnauer, Krutiš, Horký, Lupač, Matějka, Hačecký, Šurý
Branky a nahrávky: 31. Vítek D. (Pleva, Sláma), 65. Beneš (Kaňka) – 53. Polívka (Hačecký)
Rozhodčí: Zbořil – Bubela, Zedník
Vyloučení: 4:5 Využití: 2:0 V oslabení: 0:0
Diváci: 768
Střely na branku: 32:29 (10:5, 8:13, 12:7 - 2:4)
Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U – Atraktivní a bojovný hokej ve vysokém tempu, to viděli diváci dnes večer na žďárských Bouchalkách v utkání Plamenů s moravskobudějovickými Žihadly. Neviděli však tentokrát mnoho gólů. V základní hrací době jen dva, když ve druhé třetině se ujali vedení domácí a ve třetí pak hosté vyrovnali. O vítězství a zisku dvou bodů pro SKLH rozhodl v prodloužení Petr Beneš.

Foto: Petr Nedvěd

Reportáž

Do utkání vstoupili o něco aktivněji domácí a vypracovali si několik zajímavých příležitostí. V osmé minutě Juráňova střela zazvonila o tyč Dudáčkovy branky a krátce na to se již tribuny začínaly radovat, když do odkryté budějovické brány zasouval kotouč Bureš, avšak v poslední chvíli zázračně vytěsnil puk Dudáček svým betonem. Jasná gólová situace zmátla i brankového rozhodčího, jenž už stihnul probliknout červeným světlem. Hosté postupně vyrovnávali hru a dostávali se rovněž do nadějných situací, ale výborně chytající Sláma, stejně jako jeho protějšek, drželi čisté konto.

Žďárský gólman se pak blýsknul dalším důležitým zákrokem v úvodu druhé třetiny, kdy při vlastní přesilovce chybovali domácí ve středním pásmu a na Slámu se řítila hned dvě Žihadla, ale překonat jej nedokázala. Velkou naději otevřít skóre zápasu získaly Plameny v polovině utkání, kdy hrály minutu s výhodou dvou mužů v poli navíc. Žďárští sevřeli bránící trojici a dobývali Dudáčkovu branku. Jenomže Střecha nedokázal zvednout kotouč do horní odkryté poloviny branky a Beneš pouze orazítkoval horní tyčku.

Po návratu prvního z vyloučených se však domácím přeci jen podařilo přesilovku využít. Podíl na této brance si připsal dokonce brankář Jiří Sláma, od něhož kotouč putoval k Martinu Plevovi, ten nahrál do jízdy ve středním pásmu Davidu Vítkovi, jenž si nabruslil mezi kruhy a parádní trefou do levého rohu rozvlnil síť budějovické branky – 1:0. Pak již ale opět kralovali oba brankáři a tak do kabin odcházeli s těsným, jednobrankovým vedením a tedy o něco spokojenější žďárští hokejisté.

Ve třetí dvacetiminutovce měli nejprve domácí několik příležitostí vsítit pojišťovací druhou branku. Ty největší byly dvě. Nejprve, když Střecha ujížděl osamocen na Dudáčka, ale ten jej svojí hbitou lapačkou vychytal a pak měli hosté obrovské štěstí. Dudáček očekával nahození domácích ze středního pásma po mantinelu a vydal se zachytit puk za branku, ale Lukáš Hort místo toho volil střelu na bránu a kotouč jen těsně minul prázdnou klec.

V 53. minutě nedokázali domácí pokrýt průnik Žihadel a po Hačeckého přihrávce se Erik Polívka prosmýkl až před Slámu a šikovným bekhendem zařídil Budějovickým vyrovnání – 1:1. Tento úspěch hosty hodně povzbudil a vytvořili si další tlak a dobré šance, dokonce v závěru se dostali do přečíslení dva na jednoho. V těchto okamžicích Plameny opět podržel vynikající Sláma.

Zápas tím dospěl do prodloužení a diváci si tak potřetí z posledních pěti domácích zápasů mohli užít atraktivní podívanou v podobě nastavení „tři na tři“. Po několika přelití útoků na obě strany fauloval Hačecký a Žďár tak získal navíc čtvrtého hráče na led. Této výhody po minutě využil skvělou trefou Petr Beneš, jemuž šikovně naservíroval kotouč Michal Kaňka a pětadvacet sekund před koncem prodloužení zajistili Plamenům druhý bod z dnešního utkání – 2:1p.

Cenu pro nejlepší hráče utkání si následně převzali Tomáš Hačecký za hosty a na straně domácích zcela po zásluze brankář Jiří Sláma. Dvoubodový přírůstek na konto Žďáru znamená, že Konečného družina udržela místo v elitní čtyřce. Ve středu mají hokejisté volno a o další body pojedou bojovat v sobotu do Písku. Na Bouchalky se Plameny vrátí opět ve středu 14. prosince, kdy zde přivítají v dalším derby Lední Medvědy z Pelhřimova.

 

Ohlasy po utkání

Michal Konečný
Michal Konečný (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):
„Řekl bych, že diváci viděli pěkný zápas. Z mého pohledu to bylo trpělivé a odpracované. Trochu mě mrzí, že to je už asi třetí zápas, kdy jsme to podle mě měli rozhodnout za tři body. Nechci být neskromný, ale myslím si, že těch šancí jsme tam měli spoustu a mohli jsme ještě nějaký ten gól přidat a pojistit to. Na druhou stranu musím pochválit Salyho (Jiří Sláma – pozn. redakce), který nás neuvěřitelně podržel. Nakonec jsme zvládli to prodloužení, takže ve finále asi spokojenost a jedeme dál…“

.

Tomáš Jakeš (asistent trenéra HC Moravské Budějovice 2005)
"Byl to sympatický zápas. Měli jsme za sebou nějaké prohry a věděli jsme, že nás tu čeká těžký soupeř. Říkali jsme si ale, že když budeme hrát z defenzivy a vyrážet do protiútoků, tak že na to máme a můžeme zde uhrát nějaký slušný výsledek. Řekl bych, že první třetina tomu scénáři nějak odpovídala, ale na šance a střely byl Žďár lepší. Ve druhé třetině jsme dostali gól a věděli jsme, že musíme něco změnit. Na třetí třetinu jsme rozházeli pětky a věřili jsme, že ten gól dáme. Držel nás Milan Dudáček, který to odchytal fantasticky a máme šikovné hráče, tak jsme tomu věřili. Bylo to o tom, jestli dá Žďár druhý gól a odskočí nebo se podaří nám vyrovnat a to se povedlo. V tom prodloužení to bylo prostě vabank a k tomu se nedá víc říct. Klukům nemůžeme nic vytknout, hráli dobře a pro nás je ten bod odtud v této situaci dobrý. "

Fotogalerie