Prokletí zlomeno! Plameny vyhrály po sedmi letech úvodní zápas

Zveřejněno 14.09.2016 | mk, ok
SKLH Žďár nad Sázavou Moravské Budějovice
1., středa 14.9.2016
SKLH Žďár nad Sázavou - Moravské Budějovice ZNS - MBU
SKLH Žďár nad Sázavou: Blažíček – Pleva, Staněk, Beneš, Kolda, Rašner, Půža, Březka – Kunstmüller, Kaňka, Červenka, Krupka, Kovářů, Gregar, Střecha T., Nováček, Bureš, Juráň
Moravské Budějovice: Šoustal – Šťáva, Švanda, Sobotka, Kliment, Kovář, Pelikán, Beran – Havel, Mikeš, Nováček, Rytnauer, Krutiš, Horký, Lupač, Matějka, Peška, Hačecký
Branky a nahrávky: 15. Juráň, 25. Střecha T. (Krupka, Pleva), 51. Červenka (Kovářů, Staněk), 54. Kovářů (Pleva, Střecha T.) – 13. Havel (Nováček, Švanda), 37. Šťáva
Rozhodčí: Held – Otáhal, Čelechovský
Vyloučení: 3:5 Využití: 1:0 V oslabení: 0:0
Diváci: 503
Střely na branku: 35:24 (12:8, 14:7, 9:9)
Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:2, 4:2
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U – Novým trenérem, „Zážehem“, novými dresy, novým autobusem, novým webem, novým fanshopem… tím vším, ale novinky nekončí. Tu asi nejmilejší dnes přidali také sami žďárští hokejisté. Po sedmi letech dokázali vyhrát první zápas sezóny. Nebylo to snadné, ale po dvou nerozhodných třetinách rozhodli svěřenci kouče Konečného o výhře nad moravskobudějovickými Žihadly dvěma brankami v závěrečné dvacetiminutovce.

Foto: Pavlína Havelková

Reportáž

Utkání začalo přesně tak, jak to u prvních zápasů o mistrovské body bývá, tedy především opatrně. Na obou soupeřích byla znát nervozita, puky odskakovaly, přihrávky nevycházely a přes viditelnou snahu se žádná velká hokejová podívaná nekonala. Do první vážnější šance se dostal domácí Beneš, ale ztroskotal na hostujícím Šoustalovi.

Poté převzala otěže zápasu na své hokejky Žihadla. Nejprve musel obrovskou chybu domácí obrany zachraňovat Blažíček. Na ránu z první Lukáše Havla z pravého kruhu ale neměl nárok. Hostující útočník krásně vymetl pavučinky žďárské branky - 0:1.

Netrvalo ale dlouho a radovali se i domácí fanoušci. V rohu kluziště obral soupeře o kotouč Marcel Juráň, nabruslil si ke kruhu a přesnou střelou do horního rohu branky srovnal na 1:1. Hned při svém prvním startu ve žďárském dresu si tak připsal první branku, a nejen svoji, ale také premiérový gól Plamenů v novém ročníku 2.ligy.

Druhá třetina se odehrála v jasné režii Plamenů, alespoň co se týče dění na ledě. Po několika slibných příležitostech konečně dostal kotouč z dorážky za záda Šoustala Tomáš Střecha - 2:1. Tlak domácích se postupně zvyšoval a třetí branka byla několikrát na spadnutí. Plameny si svou aktivitou vybojovaly i přesilovou hru, ale ani v ní nevyzrály na Šoustala.

Smůla se však žďárským hokejistům z paty neodlepila. Krátce po skončení početní výhody si totiž nešťastně při přečíslení soupeře kotouč mířící z hole Ondřeje Šťávy srazil do vlastní branky Josef Kolda - 2:2.

Do padesáté minuty se hrál vyrovnaný hokej, ale šancí bylo poskrovnu. Až v ní měl před sebou poloodkrytou branku hostující Nováček, jenomže Blažíček se stihl skvěle přesunout a vyrazit. O několik sekund později se ale skóre měnilo na druhé straně. Martin Červenka projel útočným pásmem a bezmocného Šoustala položil a překonal - 3:2.

Po důležité brance Plamenům pomohla přesilová hra. Na trestnou lavici zamířil za faul kolenem Lupač a volného prostoru využil Ondřej Kovářů, který sám projel celé hřiště a celou akci zakončil gólem - 4:2.

Ve zbytku utkání se Žihadla tlačila kupředu, ale Plameny plnily pokyny trenéra Michala Konečného bez chyb. Zbytek velmi jistě pochytal Robin Blažíček. Žďráští hokejisté oslavili po sedmi letech vítězství v úvodním zápase sezony a to před skvělými fanoušky, kteří dnes vytvořili zápasu výbornou kulisu. Další utkání čeká žďárskou skvadru v sobotu na ledě Písku.

 

Ohlasy po utkání

Michal Konečný
Michal Konečný (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):
"Začátek byl nervózní, možná pro to, co se tu v pátek dělo, to se málokde vidí. Kluci byli asi i trochu v šoku. První třetina byla naší strany křeč a bláznivá, můžeme děkovat Blážovi (Blažíček – pozn. redaktora), že jsme nedostali víc branek. Od druhé třetiny jsme ale měli výrazně navrch a šance na to rozhodnout zápas. Cením si toho, že i když jsme tu druhou třetinu měli jasně vyhrát, ale místo toho jsme dostali haluzový gól, tak to kluky nepoložilo a šli jsme si ve třetí třetině za vítězstvím, které jsme potvrdili dvěma brankami. Jinak musím podotknout, že jsem tu sice nový, ale to co dnes fanoušci dokázali vytvořit za atmosféru, to bylo opravdu super."

Tomáš Jakeš (asistent trenéra HC Moravské Budějovice 2005):
"Byl to první ostrý zápas. První třetinu jsme hráli vyrovnanou partii, dali jsme první gól, ale soupeř vyrovnal po naší chybě. Myslím, že ve druhé třetině to byl podobný scénář. Šlo se do třetí třetiny a čekalo se, kdo udělá nějakou chybu. Měli jsme nějaké šance, ale bohužel jsme je nedali. Soupeř využil naše zaváhání a tvrdě jsme za to zaplatili. Rozhodlo to, že jsme udělali chyby a soupeř toho využil, neodehráli jsme špatný zápas, kluci bojovali a za to je musím pochválit.“

Fotogalerie