Kolín na Bouchalkách naděloval a srovnal stav čtvrtfinálové série na 1:1

Zveřejněno 05.03.2016 | mk
SKLH Žďár nad Sázavou Kolín
ČF2, sobota 5.3.2016
SKLH Žďár nad Sázavou - Kolín ZNS - KOL
SKLH Žďár nad Sázavou: Blažíček (9.Sláma) – Pleva, Lojek, Beneš, Smejkal, Rašner – Kunstmüller, Kaňka, Štěpánek, Krupka, Vítek D., Kovářů, Gregar, Bureš, Střecha T., Pazourek, Hron
Kolín: Sejpal (Moravec) – Barták, Skokan, Voženílek, Březina, Suchý, Veselý, Samirád, Malý, Jankovský, Zumr, Morkes, Chvojka, Karlec st., Ježek, Jelínek, Marvánek, Kadlec ml.
Branky a nahrávky: 19. Střecha T. (Bureš), 40. Kaňka (Štěpánek, Rašner) – 2. Veselý (Semirád), 12. Morkes (Voženílek, Jankovský), 12. Kadlec st. (Suchý, Veselý), 24. Morkes (Jankovský), 28. Veselý (Voženílek), 29. Malý (Morkes), 32. Malý (Veselý, Kadlec J. st.), 35. Ježek (Březina, Chvojka), 48. Semirád (Malý, Kadlec J. st.)
Rozhodčí: Veselý – Urubčík, Pechánek
Vyloučení: 11+5min+TS : 11 navíc Beneš 10min+DKU, Lojek DKU (oba ZNS), Zumr (KOL) 10min, celkem 79:32 minut
Využití: 1:3 V oslabení: 0:0
Diváci: 1673
Střely na branku: 28:37 (7:14, 8:11, 13:12)
Průběh utkání: 0:3, 1:3, 1:8, 2:8, 2:9
Stav série: 1:1
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U – Žďárští hokejisté dnes nedokázali zopakovat čtvrteční výkon z kolínského ledu a Kozlové vysokou výhrou vyrovnali stav série na 1:1. Středočeši rozhodli o svém vítězství již v první třetině, když ve 12. minutě vedli již 0:3. Své vedení nadále navyšovali až na konečných 2:9. Raritou utkání byla skutečnost, že utkání řídil jako hlavní rozhodčí bratr jednoho z hráčů Kolína. Jeho výkon komentovat nebudeme…

Foto: René Rámiš

Reportáž

Po zranění Libora Střechy v Kolíně a stále nedoléčeným zraněním dalších dvou obránců Pavla Staňka a Martina Vítka, nastoupily do zápasu Plameny pouze s pěti beky a v průběhu zápasu o další dva přišli. Už v 15. minutě byl hlavním rozhodčím odeslán do sprch Petr Beneš a v polovině utkání jej následoval Martin Lojek, takže druhou polovinu zápasu hráli Žďárští s pouhými třemi obránci.

Hosté se ujali vedení již ve druhé minutě, když Semirád vyhrál vhazování na Jana Veselého a ten šikovnou kličkou otevřel skóre zápasu – 0:1. Klíčové okamžiky zápasu pak přinesla druhá polovina úvodní dvacetiminutovky. Ve 12. minutě využili hosté přesilovku 4 na 3 přesnou střelou Petra Morkese . V následné hře 4 na 4 se prosadil Jiří Kadlec st. a zvýšil už na 0:3.

Trenér Sobotka si vyžádal oddechový čas a v brance Robina Blažíčka vystřídal Jiří Sláma. Na začátku 15. minuty, dostal žďárský obránce Beneš trest dvě plus deset minut, s kterým viditelně nesouhlasil a tak rozhodčí nezaváhal a poslal jej do kabiny (osobní trest do konce utkání). Domácí oslabení ubránili a začali se nadechovat k vyšší aktivitě a ohrožovat Sejpalovu branku.

Gregarova velká šance ještě zůstala nevyužita. Ovšem v 19. minutě nahrál Bureš do jízdy Tomáši Střechovi, který se prosmýkl před kolínského brankáře, trefil přesně levý horní roh jeho klece a vykřesal naději kontaktní brankou – 1:3. Jenomže hned vzápětí putoval na trestnou lavici Pleva za sekání a tak se místo tlaku v závěru třetiny, museli se Žďárští bránit.

O přestávce se mezi diváky začala lavinovitě šířit slavná citace z Klabzubovy jedenáctky: „Já na bráchu, brácha na mě…,“ jako zjevná narážka na nevídaný fakt, že hlavní rozhodčí Tomáš Veselý je bratr kolínského útočníka Jana Veselého. Navíc si hlavní sudí svými výroky v první třetině přízeň domácích diváků rozhodně nezískal a ti dávali svoji nevoli zřetelně najevo. Těmto náladám nahrával také poměr vyloučených v první třetině, který byl 40 ku 6 minut.

Veškeré naděje domácích příznivců vzaly za své v první polovině prostředního dějství. Ve 24. minutě vrátil Středočechům tříbrankové vedení Petr Morkes – 1:4. Ve 27. minutě to vypadalo na dobrou příležitost pro domácí znovu vykřesat naději, když po faulech Suchého a Semiráda, měli hrát více než půlminutovou přesilovku 5:3. Ta však vzala záhy za své, neboť na trestnou lavici hned putoval Smejkal.

Ve 28. minutě početní výhodu zužitkoval Jan Veselý a o půl minuty později se prosadil Josef Malý - 1:6. V tu chvíli už bylo všem jasné, že podruhé se překvapení konat nebude a dnes si výhru připíše favorizovaný Kolín. Ve 32. minutě putoval do sprch další žďárský obránce Martin Lojek a hosté získali navíc pětiminutovou přesilovku a díky předchozímu vyloučení Smejkala, zároveň také dvojnásobnou početní výhodu.

Tu velmi rychle zužitkoval Josef Malý- 1:7. Do konce druhé třetiny ještě stačili hosté přidat osmou branku z hole Martina Ježka - 1:8. A také domácí dokázali v poslední minutě korigovat hrozivý stav na 2:8, což po Štěpánkově nahrávce zařídil Michal Kaňka. Hosté ještě mohli zvýšit z nařízeného trestného střílení, ale Březina Slámu nepřekonal.

V závěrečné třetině padla již jen jedna branka, když Kolínští využili další přesilovku pět na tři. Dorážkou se se před brankovištěm prosadil Jakub Semirád. nedá se však říci, že by se rozhodnutý zápas jen dohrával. Bojovnost, tvrdost a vysoké nasazení, stále zdobilo oba celky. Skóre se už neměnilo a tak si Kozlové mohli užívat oslavy vítězství a srovnání série s velmi početnou skupinou svých fanoušků. Ovšem, možná trochu překvapivě, probíhala „děkovačka“ také na druhé straně a žďárští fanoušci tímto skvělým gestem naplnili svoje vlastní heslo „Hrdí, když se vítězí. Věrní, když se nedaří“.

Zápas přinesl několik „rekordů“, bohužel spíše negativních. Jednak to byla nejvyšší porážka Žďáru v play-off od návratu do 2.ligy v roce 2008 a nejvyšší porážka letošní sezóny. Také ale druhá nejvyšší návštěva (po derby s Havl.Brodem) nejen letošní sezóny, ale od návratu do 2.ligy. No a také zápas, ve kterém bylo uděleno nejvíce trestných minut – celkem 111, z toho 79 Žďáru a 32 Kolínu.

Takový výprask, obzvláště před druhou nejvyšší návštěvou sezóny, téměř sedmnácti stovek diváků, není pro hráče rozhodně nic příjemného. Ale ruku na srdce, prohra v prodloužení by byla příjemnější? Určitě ne, ono je to v play-off opravdu jedno, počítají se jen výhry a prohry a na ty je to vyrovnané. Jde pouze o psychiku, a tak bude teď nejvíce záležet, jak rychle dokáží hokejisté hodit tento zpackaný zápas za hlavu a vzít si z něj jen poučení. V pondělí série pokračuje dalším zápasem v Kolíně a ve středu přijede jeden z týmů na Bouchalky s mečbolem a bude tam chtít rozhodnout o svém postupu.

 

Ohlasy po utkání

Martin Sobotka
Martin Sobotka (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):

„Po dvou zápasech je stav 1:1, takže je série pořád otevřená a pro nás to znamená, že není nic ztraceného. V pondělí jedeme do Kolína a zápas bude začínat 0:0. Bude se to odvíjet, podle toho, jak se s tím po dnešku vyrovnáme, my nesmíme teď sklopit hlavy. V play-off je jedno, jestli prohrajeme 9:2 nebo 2:1 na nájezdy, pořád je to jeden zápas. My se musíme zmobilizovat, dát hlavy nahoru, vyrazit do Kolína a ten bod tam urvat. Jinak ten zápas nám nevyšel od samého začátku a nemá cenu se v tom teď asi pitvat. Musíme zapracovat na tom, aby se nám to už nestalo a dívat se dopředu. K rozhodčímu snad jen to, že se domnívám, že v úvodu to utkání ovlivnil a to už se pak s takovým mančaftem jako je Kolín těžko dotahuje. Na druhou stranu, jestli bychom s jiným rozhodčím dnes vyhráli, to taky jednoznačně říci nelze. Každopádně mi připadá hodně divné, když přijede pískat brácha bráchovi play-off, to jsem za svoji hráčskou ani trenérskou kariéru nikdy nezažil.“

.

Jiří Seidl (trenér SC Kolín):

Jiří Seidl

„Určitě jsme spokojení. Do zápasu jsme šli jinak, než u nás doma. Tam se nám vstup do zápasu nepovedl, tady to byl pravý opak. V Kolíně rozhodla první třetina a tady dnes také rozhodla první třetina. Je to 1:1 a je to dál otevřené.“

Myslíte si, že je v pořádku, když píská takovéto utkání bratr jednoho z vašich hráčů?
Už nám pískal asi dvě utkání a vždycky to bylo korektní. Já v tom nevidím nic špatného.

Foto: www.hokej.idnes.cz

Fotogalerie