Přestřelku v Jablonci strhly Plameny na svoji stranu a vezou tři body

Zveřejněno 23.01.2016 | mk
Jablonec nad Nisou SKLH Žďár nad Sázavou
29., sobota 23.1.2016
Jablonec nad Nisou - SKLH Žďár nad Sázavou JBL - ZNS
Jablonec nad Nisou: Stejskal (38-40 Bouška) - Petrmichl, Pilař, Čechura, Pavlů, Zeman, Abrahám, Pulec - Šulc, Bříška, Tondr L., Nevyhoštěný, Demel, Peřina, Mulač, Prokeš, Frk, homolka, Hric
SKLH Žďár nad Sázavou: Blažíček - Beneš, Staněk, Pleva, Lojek, Rašner, Klíma - Štěpánek, Kunstmüller, Kaňka - Vítek D., Gregar, Bureš - Krupka Kovářů, Střecha T.
Branky a nahrávky: 20. Bříška (Tondr L., Petrmichl), 22. Nevyhoštěný (Demel, Peřina), 22. Šulc, 28. Čechura (Demel, Nevyhoštěný) – 8. Pleva (Střecha T. Vítek D.), 17. Střecha T. (Vítek D.), 17. Rašner (Kovářů), 21. Štěpánek (Kunstmüller), 28. Gregar, 29. Štěpánek, 38. Kunstmüller (Štěpánek), 40. Pleva (Štěpánek)
Rozhodčí: Krob - Lacko, Beránek
Vyloučení: 7:7 navíc 10min OT Prokeš (JAB) Využití: 2:1 V oslabení: 0:1
Diváci: 200
Střely na branku: 30:35 (11:12, 9:11, 10:12)
Průběh utkání: 0:3, 1:3, 1:4, 4:4, 4:8
J A B L O N E C   N A D   N I S O U - Po středečním skalpu lídra tabulky si dnes žďárští hokejisté připsali další cennou trofej, když vyplenili jablonecké vlčí doupě, ze kterého si od 17. října nikdo nepřivezl ani jediný bod. Plameny navíc uštědřily Jablonci nejvyšší porážku v dosavadním průběhu sezóny. K nečekanému úspěchu hosté nakročili již v první třetině, kterou vyhráli 1:3. Ve druhé části však oba soupeři spustili neuvěřitelný brankostroj. Když hosté navýšili vedení na 1:4, domácí odpověděli třemi brankami a vyrovnáním. Načež Plameny reagovaly dalšími čtyřmi trefami do jablonecké sítě. Závěrečná dvacetiminutovka skončila bez branek a Sobotkova družina si tak veze na Vysočinu velmi důležité tři body. Famózní formu opět potvrdil Petr Štěpánek a připsal si čtyři body (2+2) a dvěma góly se blýskl obránce Martin Pleva.

Ilustrační foto: René Rámiš

Reportáž

Žďárští hokejisté nevstoupili do zápasu vůbec dobře, a přestože tomu výsledek po první třetině neodpovídal, byli to domácí, kteří ovládali hru na svém malém kluzišti. Ovšem hostům přály dva důležitě prvky. Skvělými zákroky podržel mužstvo brankář Robin Blažíček a hráčům vyšla dokonale střelecká produktivita. Plameny se často bránily drtivému tlaku, ale Blažíček držel čisté konto. Z toho pak hosté vyráželi k občasným protiútokům, ve kterých však byli velmi úspěšní.

V osmé minutě zachytil vyhození Vlků Martin Pleva a po kombinaci se Střechou a Vítkem poslal Žďár nečekaně do vedení – 0:1. Domácí nadále tlačili na vyrovnání, ale v 17. minutě ujeli do přečíslení Tomáš Střecha a David Vítek a první jmenovaný zvýšil na 0:2. Vzápětí šokoval již tak opařené domácí fanoušky Adam Rašner, který po nahrávce Kovářů přidal třetí branku – 0:3.

Domácí ale stále cítili, že jsou lepším mužstvem a na obrat mají čas i možnosti a nadále dotírali na Blažíčka, který po řadě fantastických zákroků nakonec přeci jen kapituloval. V poslední minutě úvodní třetiny pomohla domácím přesilová hra a po ukázkové kombinaci s Tondrem a Petrmichlem snížil na 1:3 Kamil Bříška.

Kontaktní branka Vlky nabudila do druhé třetiny, ale hned v jejím úvodu vrátil tříbrankový náskok Plamenům Petr Štěpánek, který po asistenci Kunstmüllera zvýšil na 1:4. Ani tato rána však Severočechy nezlomila a o minutu později dokázali využít dvou chyb žďárské obrany k návratu do zápasu.

Nejprve Demel s Peřinou získali kotouč za brankou a najíždějící Michal Nevyhoštěný neměl těžkou práci ke skórování – 2:4. Hned na to se opakovala podobná situace, kdy vystihl rozehrávku Jan Šulc a snížil na rozdíl jediné branky – 3:4. Ještě před polovinou zápasu dostali domácí dvojnásobnou početní výhodu, kterou nepohrdli. Po nahrávkách Demela a Nevyhoštěného, zařídil vyrovnání Tomáš Čechura - 4:4.

Jenomže pak přišly skvělé okamžiky Plamenů a definitivní zlom. Domácí ještě pokračovali ve standardní přesilovce, když Martin Gregar vypíchl přihrávku mezi obránci a ve vlastním oslabení proměnil svůj brejk a vrátil Plamenům vedení – 4:5. Od té doby byli již Ždárští jasně lepším mužstvem, což hned vzápětí potvrdil šestou brankou Petr Štěpánek - 4:6.

A to ještě nebylo zdaleka vše. Ve 38. minutě nahrál Štěpánek na sedmou branku Luboši Kunstmüllerovi - 3:7 a vyhnal Stejskala z jablonecké branky. Do té nastoupil Bouška, ale ani ten se nestihl mezi tyčemi moc rozkoukat a už lovil kotouč ze sítě. V posledním minutě druhé třetiny, po další Štěpánkově asistenci, se druhou trefou v zápase prezentoval Martin Pleva - 4:8.

Po přestávce se do branky Vlků vrátil zpět Jiří Stejskal. Závěrečná dvacetiminutovka již však byla plně v režii svěřenců Martina Sobotky, kteří již žádné další drama nepřipustili a výborně takticky zvládnutou hrou udrželi čtyřbrankový náskok. Důležitým faktorem bylo i to, že se nenechali vyprovokovat tvrdou hrou soupeře plnou ataků, napadání a dohrávání. V samotném závěru utkání mohl ještě korunovat vítězství Žďáru Tomáš Střecha, který po faulu prováděl trestné střílení, do kterého se pustil i přes krvavé zranění, avšak Stejskala již nepřekonal.

Vzhledem k nepřítomnosti kapitána Smejkala vedl tým s „C“ na hrudi Martin Pleva a i díky svým dvěma gólům dovedl Plameny k zisku důležitých, a jelikož z Jablonce se příliš body nevozí, tak trochu i nečekaných tří bodů. Jenomže situace ve středu tabulky, kde probíhá lítý boj o play-off, je velmi vyrovnaná a díky řadě neodehraných utkání i dost nepřehledná. Proto musí svěřenci trenérů Sobotky a Benáka tento úspěch potvrdit i ve středu, kdy na domácím stadionu přivítají hokejisty Klášterce. Ti sice letos příliš neoslňují, ovšem jejich poslední výsledky (výhry nad Táborem a Vrchlabím, remíza na Kobře) zdvihají varovný prst před jakýmkoli podceněním.

 

Ohlasy po utkání

Martin Sobotka
Martin Sobotka (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):

„Na Jablonec jsme se připravovali, protože víme, že na tom svém úzkém kluzišti jsou opravdu silní a nebezpeční. Měli jsme rychle rozehrávat puky, dostávat je ze třetiny a tím eliminovat případný tlak. To se nám ale v první třetině vůbec nedařilo a soupeř byl lepší. Nebýt skvělého výkonu Robina Blažíčka, tak by Jablonec určitě první třetinu vyhrál. Naopak se štěstím jsme ji vyhráli my, když jsme z pěti šancí dali tři branky. Do druhé třetiny jsme chtěli vstoupit lépe, to se nám sice podařilo a dali jsme na 4:1. Jenomže pak jsme se zase nevyvarovali několika zbytečných chyb a soupeře jsme pustili do zápasu na 4:3, pak dvě zbytečná vyloučení a inkasovali jsme na 4:4. Hned na to byl asi zlomový moment zápasu, kdy hrál Jablonec ještě přesilovku a Martin Gregar vypíchl bekům kotouč, ujel a dal na 5:4. Od té doby se to zlomilo a byli jsme lepší. Dali jsme další branky a v té poslední třetině jsme to už zodpovědně odzadu uhlídali a soupeře jsme k ničemu vážnému nepustili. Shrnul bych to tak, že první polovina utkání byla z naší strany šťastná a ta druhá dobrá.“

.