Plameny otočily zápas v Nymburku a vezou tři body

Zveřejněno 16.12.2015 | mk
Nymburk SKLH Žďár nad Sázavou
22., středa 16.12.2015
Nymburk - SKLH Žďár nad Sázavou NYM - ZNS
Nymburk: Brázdil – Kříž, Knesl, Novák Loučka, Rittig, Saňa, Pýcha – Bičiště, Šimek (C), Protivný, Eis, Čapek, Stehlík, Jindra, Smejkal, Brzák, Michálek, Barbora, Ječný
SKLH Žďár nad Sázavou: Sláma – Staněk, Pleva, Beneš, Lojek, Smejkal (C), Vítek M. – Kunstmüller, Kaňka, Štěpánek, Bureš, Malec, Krupka, Vítek D., Střecha, Gregar
Branky a nahrávky: 6. Stehlík (Saňa), 26. Stehlík (Saňa, Kříž) – 22. Kaňka (Kunstmüller, Beneš), 36. Lojek (Krupka, Vítek D.), 56. Štěpánek (Kunstmüller)
Rozhodčí: Jechoutek – Špringl, Pechánek
Vyloučení: 6:6 Využití: 1:1 V oslabení: 0:0
Diváci: 150
Střely na branku: 25:30 (6:6, 12:19, 7:5)
Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:3
N Y M B U R K – Žďárští hokejisté sehráli dnes v Nymburku velmi důležité utkání s přímým konkurentem v boji o play-off. Domácí dvakrát během zápasu vedli, ale Plameny dokázaly vždy odpovědět a čtyři minuty před koncem dokonal obrat a rozhodl o zisku tří bodů Petr Štěpánek.

Ilustrační foto: René Rámiš

Reportáž

První třetina se odehrávala sice v poměrně vysokém bruslařském tempu, avšak bez výraznějších gólových šancí na obou stranách. Také jediná branka úvodní dvacetiminutovky nepadla po nějaké zajímavé hokejové šanci, ale byla spíše dílem náhody. V šesté minutě nahazoval kotouč na zadní mantinel nymburský Saňa, ale díky nějaké nerovnosti v hrazení, se puk nečekaně odrazil přímo před branku, kde byl připravený Jan Stehlík, pro kterého nebyl problém dostat puk za Slámova záda – 0:1.

Vzhledem k tomu, že domácí byli přeci jen o něco aktivnější, bylo jejich vedení víceméně zasloužené. Dalším pokusům Nymburka o nevýšení vedení již zabránil jistými zákroky brankář Jiří Sláma a v jednom případě spálil tutovku smolař večera Dominik Barbora, když těsně minul odkrytou bránu.

Do druhé části zápasu již vstoupili lépe hosté a po dvou minutách bylo vyrovnáno. Po Benešově nahrávce, našel Kunstmüller mezi kruhy volného Michala Kaňku, který trefou pod Brázdilovu lapačku vyrovnal na 1:1. Jenomže o dvě minuty později byli krátce po sobě vyloučeni Kunstmüller a Lojek a domácí získali bezmála dvouminutovou přesilovku pět na tři. Když se začínalo zdát, že by mohli Žďárští dvojnásobné oslabení ustát, rozehráli Středočeši výbornou kombinaci, na jejímž konci byl opět Jan Stehlík, jenž střelou bez přípravy vrátil Polabanu vedení - 2:1.

Také na druhé vedení Nymburku však dokázali hokejisté z Vysočiny zareagovat. Trvalo to ovšem deset minut. Nejprve měl k vyrovnávací brance velmi blízko Štěpánek, kterého v ideální pozici, vychytal fantastickým zákrokem Brázdil a žďárský forward si pak ještě pěknou chvíli prohlížel strop nymburského stadionu.

Ve 36. minutě se však již Plameny vyrovnání dočkaly, k čemuž jim pomohla přesilová hra. Nejprve byl ovšem vyloučen žďárský Malec, ale domácí se dvěma technickými přestupky o tuto výhodu připravili, nejdříve to byl vyhozený kotouč z hrací plochy a následně příliš mnoho hráčů na ledě. Rázem se z toho vyvinula početní výhoda pro Žďár, kterou po nahrávkách Davida Vítka a Lukáše Krupky zužitkoval Martin Lojek, jehož rána od modré prosvištěla vzduchem a zastavila se až v síti Brázdilovy branky – 2:2.

První polovinu závěrečného dějství byli o něco aktivnější domácí a vytvořili si několik velmi nadějných a dokonce i vyložených šancí. Stehlíkovi výborným zákrokem překazil hattrick Jiří Sláma. Ve 46. minutě rozezvonil tyč brankové konstrukce domácí Kříž. Krátce nato se dvakrát dostal do obrovské šance opět Barbora, ale poprvé těsně minul odkrytou branku a podruhé úžasně zasáhl Sláma.

Když hosté přežili tyto horké chvíle bez úhony, začali opět přebírat aktivitu na svoje hokejky a ohrožovat také nymburskou branku. Za své snažení byli také řádně odměněni. V 56. minutě výtečně zabojoval za brankou soupeře Luboš Kunstmüller, získal kotouč a přesně ve správný okamžik jej předložil mezi kruhy najíždějícímu Petr Štěpánkovi. Žďárský snajpr poslal z první puk přímo pod Brázdilovu vyrážečku – 2:3.

Plameny pak skvěle zvládly závěr zápasu a to jak herně, tak vysokým nasazením a bojovností, ale především po taktické stránce. Hosté střežili výborně modrou čáru, kouskovali hru a nepouštěli soupeře do žádného většího tlaku. V závěru to ještě domácí zkoušeli v šesti bez brankáře, ale ani to na vyrovnání nestačilo.

Žďárští si tak připsali čtvrtou tříbodovou výhru v řadě a upevnili si sedmou příčku v tabulce. Zároveň tím prodloužili sérii výher nad Nymburkem, se kterým naposledy prohráli v září roku 2012 a dnes to byl již devátý vítězný duel s tímto soupeřem v řadě. Naprosto opačnou bilanci však mají Sobotkovi svěřenci se svým příštím soupeřem, kterým bude již v sobotu aktuálně druhý tým tabulky - Tábor.

 

Ohlasy po utkání

Martin Sobotka
Martin Sobotka (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):
„Po tom vysokém sobotním vítězství jsme to chtěli dnes potvrdit i venku. Ale nezačali jsme moc dobře a ta první třetina nebyla z naší strany dobrá. Kdyby nám tam soupeř utekl ještě třeba na rozdíl dvou branek, což reálně hrozilo, tak by to bylo horší a těžko by se nám s tím něco dělalo. V některých důležitých momentech nás tam taky dobře podržel Jirka Sláma. Ve druhé třetině jsme se zlepšili, hlavně v důrazu před oběma brankami a dali jsme dva góly. Ve třetí třetině rozhodlo trochu i štěstí, soupeř tam měl tyčku a dvakrát prázdnou bránu a my jsme pak po pěkné akci dali na 2:3. Jsou to opravdu strašně důležité tři body a klukům musím poděkovat. Nebylo to vůbec snadné a oni to skutečně poctivě odmakali. Zároveň si myslím, že je to skvělá výzva pro fanoušky, které bych chtěl pozvat na sobotní zápas s Táborem, protože to bude určitě velmi kvalitní hokej, bude skvělá atmosféra a my budeme chtít konečně tu nepříznivou bilanci s Táborem zlomit.“

.

Pavel Bičiště
Pavel Bičiště (trenér NED Hockey Nymburk):
„Vyšla nám dobře první třetina, dali jsme gól a měli jsme tam další šance, kde jsme mohli ohrozit gólmana. Druhou část jsme prohráli 1:2. Byli jsme tam už hodně vylučovaní a ta situace, kdy jsme měli přesilovku a pak jsme se z toho nechali dvakrát vyloučit, tak ta nastartovala úplně všechno. Tam jsme dostali vyrovnávací branku a tam bych řekl, že se to zlomilo. Ve třetí třetině byly šance nahoru dolů, měli jsme tam opravdu velké šance… Jenomže když z toho nedáme, tak pak inkasujeme po chybě za bránou po ztrátě kotouče a hráč, který by měl být pokrytý, nám to tam zavěsil. No v tom závěru už z toho nejde moc udělat a je to strašně těžké. Vzhledem k průběhu toho zápasu, bychom bývali brali i bod, protože musím uznat, že ta silová převaha a ta práce kolem brány, ten důraz, byl u Žďáru stoprocentně lepší než u nás.“