Plameny vyhrály i v Řisutech a doma můžou rozhodnout

Zveřejněno 02.03.2015 | ok, mk
Řisuty SKLH Žďár nad Sázavou
OF2, pondělí 2.3.2015
Řisuty - SKLH Žďár nad Sázavou RIS - ZNS
Řisuty: Schwamberger – Babický, Sedláček, Bílek, Kašák (A), Dostál, Raclavský, Tomáš, Náprstek, Kos (A), Vlček, Záleský, Kraus (C), Krpata, Vodička, Vyšín, Šubrt
SKLH Žďár nad Sázavou: Sláma – Staněk (A), Beneš, Pleva (A), Vítek M., Smejkal, Doležal – Vítek D., Kaňka, Štěpánek, Kunstmüller, Gregar, Plachý (C), Krupka, Bureš, Padělek
Branky a nahrávky: 9. Štěpánek (Kaňka), 10. Vítek (Gregar), 60. Beneš (Kaňka)
Rozhodčí: Kostourek - Fiala, Havelec
Vyloučení: 4:8 Využití: 0:0 V oslabení: O:1
Diváci: 250
Střely na branku: 33:23 (5:7, 11:11, 17:5)
Průběh utkání: 0:3
S L A N Ý - V pondělní večer byl na programu druhý osmifinálový zápas, tentokrát hraný na ledě soupeře. Řisuty se snažily sérii vyrovnat, Žďárští naopak chtěli přivést domů mečbol. O osudu utkání rozhodly dvě branky v rozmezí 53 sekund v prvním dějství, kde si Plameny vytvořily náskok. I přes mohutný závěrečný tlak a přesilové hry domácích, dokázala obrana v čele se skvělým Slámou, který čelil celkem 33 střelám Buldoků, udržet čisté konto. Navíc gólem do prázdné branky ve vlastním oslabení, definitivně rozhodl o osudu utkání Petr Beneš. Žďár si tak odváží na Vysočinu vedení 2:0 v sérii a ve středu bude na Bouchalkách útočit na postup do čtvrtfinále.

Ilustrační foto: René Rámiš

Reportáž

Druhý osmifinálový zápas, byl poněkud rozdílný, než ten první na žďárském stadionu. Kromě toho, že se hrálo v poměrně komorní atmosféře, což ostře kontrastovalo se strhující atmosférou sobotního úvodního duelu, byl rozdílný i obraz hry, především u domácího celku. Řisuty hrály doma a přistoupily k zápasu více ofenzivně, obzvláště poté co prohrávaly.

V první třetině to ještě nebylo tolik znát a v úvodu si oba soupeři vypracovali po dvou slibných šancích. Ve vlastním oslabení pak dokonce domácí zazvonili na tyč žďárské branky. Při přesilovce soupeře však zahrozily následně také Plameny, když se do rychlého protiútoku dostali Gregar se Smejkalem, ale zakončení prvně jmenovaného zneškodnil Schwamberger v lapačce.

Buldoci ale byli v početní výhodě velmi nebezpeční. Obzvláště, když se před Slámou ocitl volný Záleský a Babický znovu orazítkoval brankovou konstrukci. Hosté se však ubránili a naopak v deváté minutě sami udeřili. Kaňka vybojoval kotouč za brankou a předložil jej Petru Štěpánkovi, jenž pohotovou střelou navázal na své sobotní představení a otevřel skóre zápasu – 0:1.

Časomíra na stadionu neukrojila ani celou minutu a Žďárští se znovu radovali. Gregar vyhrál vhazování na Davida Vítka a ten bez přípravy propálil Schwambergera – 0:2. V 15. minutě mohly Plameny třetí brankou napodobit sobotní úvodní třetinu ve Žďáře, ale Vítkovu střelu z mezikruží Schwamberger vyrazil a fantasticky vytěsnil i následnou dorážku Padělka.

V 16. minutě se nebezpečně prodíral před Slámu Krpata a zastaven byl až faulem. V následné přesilovce domácí sevřeli Plameny a od kontaktní branky je dělily jen centimetry, když Beneš vyhazoval kotouč těsně před brankovou čárou. Na druhé straně mohl pojistit vedení Žďáru Štěpánek třetím gólem, když se 30 sekund před první sirénou prokličkoval před Schwambergera, ale překonat už jej nedokázal.

Druhá dvacetiminutovka přinesla pohledný a oboustranně útočný hokej, ale paradoxně bez brankového koření, když hlavními hrdiny byli oba brankáři. Ve 26. minutě v početní výhodě intenzivně ostřeloval Slámu Bílek. Především při dvou nebezpečně tečovaných střelách se žďárský gólman vyznamenal.

Jeho protějšek se zase vytáhnul o minutu později, když stanul tváří v tvář Padělkovi. Oba maskovaní muži dál čelili nebezpečným akcím a střelám. Schwamberger skvěle zlikvidoval obrovskou šanci Plamenů poté, kdy Krupka zpoza branky vybídl Štěpánka. Stejný hráč pak střelou z pravého kruhu rozezvonil tyč řisutské branky.

V 17. minutě vytvořili Buldoci před žďárskou brankou nepřehledný závar, puk skákal před brankovištěm, ale Sláma se rychle zorientoval, a mezi změtí hokejek včas kotouč přikryl. O minutu později strážce žďárské svatyně vytáhl další důležitý zákrok proti domácímu snajprovi Bílkovi, jehož projektily byly skutečně nebezpečné. Po dvou třetinách tedy pořád drželi hosté z Vysočiny dvoubrankové vedení.

V závěrečném dějství se obraz hry ještě více změnil a domácí vsadili vše na ofenzivní kartu, zatímco Žďárští trpělivě bránili a Sláma vytvořil před svojí klecí neprostupnou hráz. Hned v první minutě vytěsnil výbornou střelu Krpaty. Ve 44. minutě nebezpečně pálil z úhlu Kraus a hned nato si Sláma připsal další veledůležitý zákrok, při nepříjemně tečované střele Sedláčka. V 48. minutě, při přesilovce domácích, musel brankář Plamenů znovu tasit další důležitý zásah proti Sedláčkově ráně.

S přibývajícími minutami sílil tlak domácích, ale Sobotkovi svěřenci dobře narušovali pokusy soupeře a vážné šance co nejvíce eliminovali. I tak měl ale Sláma hodně práce. Především pak v závěrečných minutách utkání, kdy domácí získali třikrát za sebou v krátkém sledu početní výhodu. V jednu chvíli doslova zasypali Slámu sprškou střel.

Poslední přesilovku získali Buldoci necelé dvě minuty před koncem třetí třetiny. Tu ještě vyztužili odvoláním brankáře a hrálo se 6 na 4, což na druhou stranu umožňovalo hostům beztrestně vyhazovat puky z obranného pásma přes celé kluziště.

55 sekund před závěrečnou sirénou toho využil Beneš a od vlastní modré poslal kotouč na branku, ale trefil přesně tyčku, čímž vyrovnal skóre v této disciplíně na 2:2. Kaňka ale vyhozený kotouč následně v útočném pásmu získal a Petr Beneš již tentokrát opuštěnou branku Řisut neminul - 0:3.

Plachý a spol. tedy vezou ze Slaného druhou osmifinálovou výhru a tři mečboly a Jiří Sláma navíc první „nulu“ v play-off a celkově třetí v sezóně. Pochopitelně se Žďárští budou snažit proměnit hned ten první a ve středu na domácím ledě oslavit s fanoušky postup do čtvrtfinále. A právě domácí fandové a příznivci by mohli Plamenům k tomu výrazně pomoci.

 

Ohlasy po utkání

Martin Sobotka
Martin Sobotka (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):

„Dnes jsme sem jeli hrát hlavně dobře z defenzívy a myslím, že se nám to vyplatilo. Odehráli jsme dobře první třetinu, kdy jsme si vytvořili dvoubrankové vedení. Pak jsme si už zápas víceméně hlídali. Jediným problémem byla zbytečná častá vyloučení a tím jsme si to mohli zkomplikovat. Ale jinak to kluci skvěle odmakali a v rozhodujících chvílích nás podržel Jirka Sláma. Vedeme 2:0 na zápasy, ale pořád není vyhráno, musíme udělat ještě ten poslední krok. Nemůžeme být někde na hrušce a myslet si, že to už přijde samo. Zítra musíme udělat zase kvalitní trénink a ve středu k tomu přistoupit zodpovědně, jít do toho na sto procent. Jedině tak bychom mohli doma ve středu už sérii ukončit. Věřím, že nám zase pomůžou výborní fanoušci a vytvoří nám opět skvělou atmosféru.“

.

Jan Neliba (trenér HC Řisuty):

Jan Neliba

„Řekl bych, že po té porážce, kterou jsme v sobotu utrpěli, jsme dnes nastoupili daleko lépe. Věděli jsme o síle Žďáru, věděli jsme, že se musíme snažit s nimi hrát trpělivě. Problém byl, že jsme nedokázali vstřelit kontaktní branku. Musím ale říct, že Žďár má kvalitní mužstvo, mají velice silnou první řadu a to dělá ten rozdíl mezi námi. Chtěli jsme se dnes lépe připravit na žďárské přesilovky, ale na trénink nebyl čas, takže jsme o tom mluvili. Nakonec se nám podařilo v oslabení neinkasovat, ale možná jsme tam taky měli víc štěstí. My víme, že když tam hraje Štěpánek, Kaňka, Krupka nebo Padělek, tak tam hrozí velké nebezpečí, protože to jsou výborní hráči a my bohužel takové hráče nemáme a to je ten rozdíl. Nicméně jedeme ještě jednou do Žďáru a chtěli bychom být alespoň důstojným soupeřem a ještě se o to poprat.“