Úvod play-off se vydařil po všech stránkách

Zveřejněno 28.02.2015 | mk
SKLH Žďár nad Sázavou Řisuty
OF1, sobota 28.2.2015
SKLH Žďár nad Sázavou - Řisuty ZNS - RIS
SKLH Žďár nad Sázavou: Sláma – Staněk (A), Beneš, Pleva (A), Vítek M., Smejkal, Kolda, Pilný – Vítek D., Kaňka, Štěpánek, Kunstmüller, Gregar, Plachý (C), Krupka, Bureš, Padělek
Řisuty: Schwamberger (36. Černý) – Babický, Sedláček, Bílek, Kašák (A), Dostál, Raclavský, Tomáš, Náprstek, Kos (A), Vlček, Záleský, Kraus (C), Krpata, Brém , Vodička, Vyšín, Šubrt
Branky a nahrávky: 2. Štěpánek (Kaňka, Beneš), 3. Beneš (Kaňka, Štěpánek), 4. Padělek (Beneš), 24. Kaňka (Štěpánek, Beneš), 34. Padělek (Kaňka), 36. Štěpánek (Krupka), 42. Štěpánek (Kaňka) – 15. Náprstek (Kašák), 24. Záleský (Kraus, Vlček)
Rozhodčí: Pokorný – Měkýš, Otáhal
Vyloučení: 9:7 navíc Staněk 10min OT (ZNS), Raclavský 5min + DKU OT, Vlček 10min OT (oba ŘIS)
Využití: 2:0 V oslabení: 1:0
Diváci: 1031
Střely na branku: 30:23 (10:5, 11:9, 9:9)
Průběh utkání: 3:0, 3:1, 4:1, 4:2, 7:2
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U - Plameny vstoupily do vyřazovacích bojů skvělým způsobem. Již po čtyřech minutách si vypracovaly vedení 3:0. Řisuty se snažily dotahovat, ale Žďárští si náskok udržovali a postupně navyšovali až na konečných 7:2. Hattrickem a dvěma nahrávkami přispěl k první výhře osmifinálové série Petr Štěpánek a čtyřmi body nestárnoucí Michal Kaňka. Kromě úspěchu na ledě, se podařila i dobrá věc. Přítomní diváci, hráči „A“ mužstva, realizační tým a vedení klubu, přispěli na podporu a léčbu vážně nemocného Petra Krábka vybranou částkou 24.000,- Kč.

Foto. Jiří Bárta, MAFRA

Reportáž

Po působivém slavnostním zahájení spojeném s charitativní akcí pro nemocného Petra Krábka, kterému se budeme věnovat v samostatném článku, začalo utkání docela zostra. Hosté vstoupili do utkání jako skuteční Buldoci a během půl druhé minuty si vykoledovali dvě vyloučení.

Dvojnásobnou přesilovkou Plameny nepohrdly a po 22 sekundách zahájil svůj velký večer Petr Štěpánek, když přesnou trefou zakončil kombinaci po nahrávkách Beneše a Kaňky -1:0. V pokračující standardní přesilovce si stejná trojice prohodila role. Štěpánek posunul Kaňkovi a ten křížnou přihrávkou na levý kruh vybídnul Petra Beneše, jenž trefou do levého horního rohu Schwambergerovy branky zvýšil na 2:0.

A to ještě nebylo vše, snový nástup SKLH do play-off pokračoval ve 4. minutě a opět u toho byl Beneš. Ten zachytil kotouč na modré, nahrál na pravý kruh Aleši Padělkovi a ten „z první“ potřetí rozvlnil síť řisutské branky – 3:0.

Buldoky však úvodní studená sprcha nepoložila a nadále bojovali a pokoušeli se o návrat do zápasu kontaktní brankou. V obrovské šanci však Babického vychytal Sláma a několikrát podržel Plameny při dalších šancích soupeře. Na druhé straně byl blízko čtvrté brance Gregar, který dostal v přečíslení dva na jednoho, přihrávku před branku od Bureše, ale kotouč projel těsně vedle levé tyče.

V 15. minutě se hosté přeci jen kontaktní branky dočkali. Po Kašákově střele zůstal puk poskakovat před Slámou a

Šimon Náprstek ho dokázal mezi betony a těsně kolem levé tyčky protlačit do žďárské branky -3:1. Snížení Buldoky nakoplo a ještě několikrát ohrozili Slámovu branku, ale žďárský gólman již soupeři do konce první třetiny víc nedovolil.

Druhá dvacetiminutovka začala šancí domácích, když hodně aktivní Štěpánek po vynikajícím průniku těsně minul branku Středočechů. Ve 24. minutě se však již znovu na Bouchalkách slavilo. Beneš vypálil od modré, odražený kotouč posunul Štěpánek tísněnému Michalu Kaňkovi, který přesto dotlačil puk do odkryté branky – 4:1.

Jenomže za necelou půlminutu hosté zchladili euforii na tribunách, když Kraus pronikl po levém křídle, nahrál před branku a Ivan Záleský ztečoval kotouč kolem tyče za Slámova záda – 4:2. Vzápětí mohli hosté stáhnout náskok Plamenů na rozdíl jednoho gólu po rychlém objetí branky, ale domácí obránce na poslední chvíli zasáhl.

Buldoci se dál snažili zvrátit nepříznivý vývoj zápasu, ale Žďárští dobře bránili a Sláma vše jistil. Definitivní zlom utkání přišel ve druhé polovině prostředního dějství. Nejprve ve 34. minutě ve vlastním oslabení vystihl Padělek rozehrávku soupeře, vyslal do protiútoku Kaňku, jehož střelu vyrazil Schwamberger k Aleši Padělkovi a ten zvýšil na 5:2.

O dvě minuty později zajel po levém křídle do útočného pásma Krupka, který poslal přesnou přihrávku mezi kruhy na Petra Štěpánka, jenž neměl problém zamířit k pravé tyčce – 6:2. Po této brance hosté vystřídali brankáře a Schwambergera nahradil Černý. Ten již do druhé sirény další branku Plamenům přidat nedovolil, ale přesto odcházeli hokejisté v červených dresech do kabin nadmíru spokojení se čtyřbrankovým náskokem.

Jakékoli snahy Středočechů o zdramatizování zápasu, zarazil hned v úvodu závěrečné třetiny opět Petr Štěpánek, který po bleskovém průniku Kaňky a jeho nahrávce, střelou bez přípravy z pravého kruhu završil hattrick – 7:2. Závěr rozhodnutého zápasu se zbytečně vyhrotil a přinesl nejen řadu vyloučení a osobních trestů, ale po některých nevybíravých zákrocích hrozila i nepříjemná zranění.

Na stavu se však již nic neměnilo a žďárští hokejisté mohli se svými fanoušky slavit první výhru letošního play-off. Již v pondělí se vydá Sobotkova družina na druhý zápas série do Slaného, kde se utká s Buldoky a pokusí se přivézt do Žďáru mečbol. Třetí zápas osmifinále sehrají Plameny znovu před domácím publikem ve středu 4. března.

 

Ohlasy po utkání

Martin Sobotka
Martin Sobotka (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):

„Zápas jsme výborně rozjeli, k čemuž přispěly i ty úvodní přesilovky, ve kterých jsme dali dva rychlé góly. Ale bylo to naším dobrým nástupem a výborným pohybem a tím jsme soupeře k těm faulům přinutili. Pak jsme přidali třetí branku a ten výsledek jsme si víceméně hlídali. Nějaké chyby tam byly, ale ten zápas jsme drželi pod kontrolou. Trochu jsme vypadli z role poté, co nám Řisuty snížili na 4:2 a měli tam ještě ale dvě gólovky a mohli to nepříjemně zdramatizovat. Tam jsme to ale ustáli, podržel nás gólman a dalšíma dvěma rychlými góly jsme to definitivně zlomili. Zásadní bylo, že nám vyšly přesilovky, což je v play-off hodně důležité a dobře jsme zvládali i oslabení. Dnes fungovala dobře i defenziva, takže to po všech stránkách klapalo. Co říct k té třetí třetině…? Je to play-off, soupeř se nás pokusil zastrašit, šel nám po těch klíčových hráčích. No…, zkusili to, je to play-off a i takhle se to hraje, ale my se nesmíme nechat zastrašit, protože to je boj a kdo uhne, ten neuspěje a my uhnout nesmíme. Jinak bych chtěl moc poděkovat divákům za pěknou návštěvu, za parádní atmosféru a hokejovou kulisu hodnou play-off a hlavně za to, jak neuvěřitelně přistoupili k té sbírce pro Petra Krábka a připojili se tak vysokou částkou.“

.

Fotogalerie