Od Vajgaru s jedním bodem

Zveřejněno 10.12.2014 | mk, Jan Wirkner
Jindřichův Hradec SKLH Žďár nad Sázavou
21., středa 10.12.2014
Jindřichův Hradec - SKLH Žďár nad Sázavou JHR - ZNS
Jindřichův Hradec: Kubeš - Tržil, Jasečko, Zich, Novák, Hájek, Procházka - Mazanec, Lazorišák, Milotinský - Brabec, Šperger, Bárta - Voříšek, Trummer, Ferebauer - od 21. min. Dvořák
SKLH Žďár nad Sázavou: Sláma - Smejkal, Steněk, Pleva, Pilný, Kolda - Štěpánek, Kaňka, Krupka, Kunstmüller, Padělek, Gregar, Bureš, Zídek, Vítek D.
Branky a nahrávky: 25. Zich (Šperger), 30. Voříšek (Bárta), 39. Procházka (Voříšek), rozh. nájezd Procházka - 7 Kaňka (Štěpánek), 12. Gregar (Padělek), 33. Štěpánek (Kaňka)
Rozhodčí: Mertl S. - Samuel T., Mertl J
Vyloučení: 5:5 navíc Ferebauer (JHR) 10 min. OT Využití: 1:1 V oslabení: 0:0
Diváci: 295
Střely na branku: 41:28 (10:8, 20:6, 6:8 - 5:6)
Průběh utkání: 0:2, 2:2, 2:3, 3:3, 4:3
J I N D Ř I C H Ů V   H R A D E C – Předehrávkou 21.kola dnes vstoupili žďárští hokejisté do druhé poloviny základní části. A opět se jim podařilo na hřišti soupeře bodovat i když z Jindřichova Hradce vezou pouze jeden bod. Po úvodní třetině to vypadalo nadějněji, když vedly Plameny 0:2. Vajgar však dokázal v prostřední části srovnat na 3:3 a po bezbrankové závěrečné třetině i po prodloužení rozhodli domácí o druhém bodu ve svůj prospěch v samostatných nájezdech.

Ilustrační foto: René Rámiš

Reportáž

Úvodní buly zápasu na sebe nechalo chvilku čekat, protože na hradeckém stadionu vznikl problém s nefunkční časomírou a úvodní minuty zápasu se hrály tzv. „na stopky“. V prvních minutách zápasu o sobě dal vědět Lazorišák s Brabcem, ale ze strany Vajgaru to bylo na delší dobu vše. Ve 4. minutě měl pěknou šanci Štěpánek, ale Kubeš dobře zasáhl svou lapačkou.

Pak se sice dral dopředu Bárta, před Slámou operovali Milotinský s Lazorišákem, ale udeřilo na druhé straně. Žďár předvedl rychlou a přesnou kombinaci, na jejímž konci z mezikruží přesně zamířil Michal Kaňka – 0:1. Vajgar se zdál být zaskočen a obrana Vajgaru chvílemi hořela jako papír.

V desáté minutě musel faulovat Jasečko, dlouho to vypadalo, že se Vajgar ubrání, dokonce se Mazanec s Lazorišákem vydali do brejku, ale jedna přesilovková akce Plamenů přinesla druhou branku v síti Jihočechů. Martin Gregar po Padělkově asistenci dobře zamířil z ostrého úhlu – 0:2. Snížení mohla přinést 13. minuta, ale Voříšek trefil pouze tyčku Slámovy brány. V 16. minutě dostal Vajgar puk do branky, ale po kopnutí do puku nemohl být uznán.

V úvodu druhé třetiny se Vajgar začal osmělovat. Pokusy Trummera nebo Procházky si cestu do branky ještě nenašly. Ve 23. minutě putoval na trestnou lavici hostující Pavel Staněk, kterého o pár vteřin později následoval domácí Trummer. Hra čtyři na čtyři domácím barvám vyšla, Šperger zavezl puk do třetiny, obkroužil branku, předal puk na protilehlou stranu a Petr Zich z první snížil – 1:2. Vajgaru tento gól vlil krev do žil a Jiří Sláma se měl v brance Plamenů co otáčet. Ve 28. minutě se marně snažil Šperger propasírovat puk do černého. O minutu později se vytáhl hradecký brankář Tomáš Kubeš, když zlikvidoval brejk hostů a v sedě lapil tutovku Davidu Vítkovi. V polovině základní hrací doby se před Slámu natlačil Luboš Voříšek, jehož první pokus skončil na betonu Jiřího Slámy, ale následná dorážka už skončila v brance a bylo srovnáno na 2:2.

Hosté šli ale ještě jednou do vedení. Ve 33. minutě zavezl puk do třetiny matador Michal Kaňka, nikam nepospíchal, zkušeně si počkal na spoluhráče z druhé vlny. Vybral si Petra Štěpánka, který z jízdy dělovkou překonal výborně chytajícího Tomáše Kubeše – 2:3.

Ve 38. minutě se dral do šance Bárta, byl faulován Kunstmüllerem a Vajgar následnou přesilovou hru dokázal využít. Robert Procházka u levé tyče žďárské branky tak dlouho dorážel, až puk skončil v brance Slámy a bylo opět vyrovnáno – 3:3. V poslední vteřině druhé třetiny měl šanci Aleš Padělek, ale Kubeš puk vytěsnil svou maskou.

Obrany obou týmů nebyly ve třetí třetině tak prostupné, jako v předchozím průběhu utkání. Ve 46. minutě měl zase plné ruce práce Tomáš Kubeš, když obrana Vajgaru nedokázala eliminovat tlak Plamenů. O minutu později zase na druhé straně kombinoval Dvořák se Špergerem. Ve 49. minutě měl Kubeš v brance Vajgaru velké štěstí, když dorážka zblízka trefila jeho chrániče.

V téže minutě Vajgar špatně střídal a chvilku hrál v šesti. Tohle oslabení Hradečtí ustáli. Domácí chtěli zápas zlomit, Jasečko s Tržilem pálili od modré, Dvořák nedokázal dorazit nahození Patrika Nováka od modré čáry. Vajgar v dalším průběhu hry nevyužil přesilovou hru, a přes šance na obou stranách kluziště zápas dospěl do prodloužení.

V prodloužení měl Vajgar opticky více ze hry. Jenže Šperger se marně dral k dorážce, Hájkův pokus od modré neuklidil do branky Ota Lazorišák. Vajgar v nastaveném čase hrál po faulu Procházky v oslabení, ale Padělek z bodu pro vhazování Kubeše na švestkách nenachytal. V poslední minutě nastavení ujel Trummer, ale marně hledal skulinku v pravém horním rohu žďárské branky. Dvě vteřiny před koncem prodloužení fauloval Procházku brankář hostů Jiří Sláma.

O druhém bodu tak rozhodovaly až samostatné nájezdy. Luboš Voříšek netrefil dobře mezi betony, na druhé straně Štěpánek Kubeše nerozhodil a blafákem nezakončil. I Jan Trummer to zkusil mezi betony, ale ani on neuspěl, stejně jako Michal Kaňka na druhé straně, kterého lapačkou vychytal Tomáš Kubeš. Mezi betony se ale trefil Josef Mazanec, jenže Aleš Padělek švihem do růžku hned vyrovnal. Padělek jel hned další nájezd, Kubeše však nepřekonal a na druhé straně rozhodl Robert Procházka, který svým pohybem Slámu malinko uspal a bekhendem po ledě rozhodl utkání.

Utkání potvrdilo předzápasová očekávání. Diváci viděli atraktivní hokejový duel, Vajgar potvrdil, že je doma velmi silným a nepříjemným soupeřem, ale také to, že Plameny nemají na protivníkově kluzišti takovou sílu, jako na domácím stadionu. I když v poslední době se i toto zlepšilo a z posledních šesti venkovních utkání se Plameny vracely bez bodu pouze jednou.

Získaný bod vrátil SKLH zpět na 4.místo tabulky před Kolín, ale ten má se stejným počtem 30 bodů o jeden zápas k dobru. Budou-li se chtít Plameny udržet v elitní čtyřce, budou muset v sobotu na domácím ledě porazit právě Kolín. V tomto mimořádně důležitém zápase totiž půjde tzv. o šest bodů.

Zdroj: www.klhvajgar.cz

 

Ohlasy po utkání

Martin Sobotka
Martin Sobotka (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):

„Zápasu remíza slušela, soupeř byl šťastnější v nájezdech. Já jsem s bodem spokojený. První dvě třetiny byly z mého pohledu hodně otevřené, bylo to 3:3, ale kdyby to bylo 7:7, tak se nikdo nemohl divit. V poslední třetině mohl každý gól rozhodovat, tak se obrany trochu zavřely. Mohli jsme v poslední minutě třetí třetiny prohrát, mohli jsme v prodloužení v přesilovce zase vyhrát. Bod pro nás zasloužený, dva body pro Vajgar za šikovnost v nájezdech. Kluky chci pochválit za bod z venku. Musíme se připravit na sobotu na Kolín, to bude další těžký zápas.“

.

Jaroslav Brabec (trenér KLH Vajgar Jindřichův Hradec):

Jaroslav Brabec
„Z našeho pohledu špatný začátek, dnes proti nám nastoupilo velice zkušené mužstvo, mají hráče, kteří to hrají chytře. Utekl nám začátek zápasu, kdy jsme soupeře podcenili. Svojí chytrostí a šikovností nám soupeř utekl na dva góly. Po první třetině jsme udělali malinko dusno, proběhla malinká změna v sestavě. Mužstvo začalo od 21. minuty makat, dobojovali jsme to a jsme šťastní za dva body. Proti nám stálo mužstvo velice kvalitní. Když to porovnám s prvním utkáním ve Žďáru, tak jsme tam byli takoví nabruslení. Teď nám malinko chybí šťáva. Soupeř má hráče jako je Kaňka nebo Padělek, to jsou jednoduše hokejisti a dnes to ukázali. Dostanou se do šance, umí to zakončit, umí dát puk, nelítají, neblázní.“