Plameny přetlačily ve vyrovnaném zápase Vajgar

Zveřejněno 04.10.2014 | ok, mk
SKLH Žďár nad Sázavou Jindřichův Hradec
4., sobota 4.10.2014
SKLH Žďár nad Sázavou - Jindřichův Hradec ZNS - JHR
SKLH Žďár nad Sázavou: Sláma – Staněk (A), Beneš, Pleva (A), Pilný, Smejkal, Kolda - Kunstmüller, Padělek, Říha, Krupka, Kaňka, Plachý (C), Vítek D., Dítě, Man
Jindřichův Hradec: Gába – Procházka, Jindra, Zich, Kořínek, Šanda, Tržil, Mazanec (A), Lazorišák, Trummer, Kotrla, Šperger (A), Voříšek (C), Tomšík, Brabec, Dvořák, Milotinský, Kasalý
Branky a nahrávky: 6. Pilný (Vítek), 40. Padělek (Pilný, Beneš), 55. Pleva (Kaňka), 60. Kaňka – 22. Lazorišák (Trummer), 59. Šperger (Mazanec)
Rozhodčí: Held - Klouda, Musil
Vyloučení: 7:6 navíc Kotrla a šperger (oba JHR) 10 min OT Využití: 1:0 V oslabení: 0:0
Diváci: 431
Střely na branku: 26:21 (7:5, 12:7, 7:9)
Průběh utkání: 1:0, 1:1, 3:1, 3:2, 4:2
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U – V sobotní podvečer pokračovala třetí nejvyšší soutěž svým čtvrtým kolem. Plameny na svém ledě přivítaly Jindřichův Hradec. Diváci měli možnost sledovat velmi vyrovnaný souboj, plný šancí na obou stranách a velmi napínavý závěr. Plameny si však dokráčely pro druhé domácí vítězství v řadě.

Foto: René Rámiš

Reportáž

Lépe a aktivněji sice vstoupili do utkání hosté. Nicméně do vedení se dostali domácí, kteří zaměstnávali Gábu a toho v probíhající šesté minutě po přihrávce Davida Vítka překonal Luděk Pilný – 1:0. A vzápětí byl navíc vyloučen Brabec a domácí tak měli šanci vedení navýšit. Během početní výhody si vytvořili několik šancí, ale Gába modrožluté podržel.

A sotva přesilová hra Žďáru skončila, začala druhá po vyloučení Mazance. Scénář byl velmi podobný, Plameny zavřely Jindřichův Hradec do vlastního pásma, ale gól ze svých šancí nevytěžily. Zejména Pleva měl na levém kruhu dobrou pozici, ale Gába kotouč vyrazil. A v šestnácté minutě byl do třetice vyloučen hostující Kotrla, nicméně tato přesilová hra domácím už moc nevyšla a naopak mohli po obrovské šanci inkasovat, když akci dva na jednoho zakončoval Kořínek.

Na konci první třetiny si poprvé v zápase sednul na trestnou lavici domácí hráč, konkrétně Luděk Pilný, čehož Vajgar využil a vstřelil branku. Tu však hlavní rozhodčí neuznal, jelikož byl kotouč dopravený do branky kopnutím.

I vstup do druhé třetiny vyšel lépe hostujícím, kteří zaskočili domácí a hned zkraje si vytvářeli šance. A pouhých 76 vteřin po začátku druhé třetiny využil odrazu kotouče od mantinelu Oto Lazorišák, který dorazil puk k tyčce – 1:1.

A navíc o minutu a půl později se kotouč nachomýtal na brankové čáře, načež vznikly dohady, zda kotouč byl za čárou či nikoliv. Hlavní rozhodčí se poradil s brankovým a rozhodl se branku neuznat. Ve 27. minutě se Kaňka proháčkoval skrz obranu Vajgaru a dostal se až před Gábu, nicméně v dobré pozici mu kotouč na poslední chvíli sjel z čepele.

Krátce poté byl vyloučen Vítek, načež 23 sekund před jeho návratem usedl na trestnou lavici i Pleva a tak měli hosté přesilovou hru 5 na 3. Tu však nevyužili a ani nijak zvlášť neohrozili Slámu, který si s těmi méně nebezpečnými pokusy poradil.

Situace se v polovině zápasu otočila, jelikož na trestnou lavici usedl Brabec. Těsně před jeho návratem narazil Man ve středním pásmu kotouč Vítkovi, který využil obrovské rychlosti a mezi obránci se dostal až před Gábu, ale ten ho výborným zákrokem vychytal. Do samotného závěru se hrálo hlavně před brankou jindřichohradeckého brankáře, ale ten vyzrál na několik nebezpečných šancí Plamenů.

Střelecké trápení ve druhé třetině domácích ukončil dvacet sekund před druhou sirénou Aleš Padělek, který si vzal kotouč ve středním pásmu, proháčkoval se přes obranu, objel branku a našel mezírku mezi Gábovým betonem a jeho levou tyčkou – 2:1.

Začátek třetího dějství vyzněl tentokrát lépe pro domácí, kteří si vytvářeli šance a především ta Vítkova z 48. minuty, kdy měl před sebou žďárský útočník poloodkrytou branku, ale střela mu nesedla a tak branku netrefil. Od druhé poloviny třetí třetiny byli díky dvěmi přesilovkám aktivnější hosté z Jindřichova Hradce a tak musel Sláma řešit několik nepříjemných situací, zejména střela Dvořáka z mezikruží vypadala nebezpečně.

A o pár desítek sekund později střílel tvrdě z pravého kruhu rozjetý Voříšek, ale Sláma vyrazil puk do rohu. V závěru šlo do tuhého a Plameny získaly početní výhodu po chybě hostů, kteří hráli v šesti. V přesilové hře využil Martin Pleva toho, že Gába neměl kotouč úplně ve své moci a za pomoci svých spoluhráčů svým důrazem dotlačil puk za brankovou čáru – 3:1.

Zhruba dvě a půl minuty před závěrečnou sirénou si Vajgar vzal oddechový čas, který vyústil ve hru v šesti bez brankáře. Tento taktický tah se hostům povedl na výbornou, když 106 sekund před koncem snížil na rozdíl jediné branky Zdeněk Šperger – 3:2. Nicméně Vajgar potřeboval vstřelit ještě jednu branku, ale naopak vítězství Žďáru pojistil gólem do prázdné branky Michal Kaňka – 4:2.

Plameny dalším vítězstvím na domácím ledě opět potvrdily, že z Bouchalek soupeři body často nevozí. Sobotkovu družinu nyní čeká perný týden. Poprvé v letošní sezóně bude hracím dnem také středa a žďárské hokejisty čeká dlouhá cesta do Jablonce nad Nisou. V sobotu se pak mohou fanoušci Plamenů těšit na další domácí duel, ke kterému přicestují trutnovští Draci, kteří se po dvouleté pauze letos opět vrátili do druholigové soutěže.

 

Ohlasy po utkání

Martin Sobotka
Martin Sobotka (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):
„Naše hra dnes opět nebyla ještě ideální a tím víc jsem rád za ty tři body. Asi zase potřebujeme těch první pár zápasů, abychom se líp sehráli a připomněli si to, co jsme hráli minulou sezónu, kdy to fungovalo a až na to kluci přijdou, tak i ta předváděná hra by se měla zlepšovat. Musíme se vyvarovat těch zbytečných chyb, kdy soupeři nabízíme zadarmo velké šance. Musíme soupeře donutit, aby si každou šanci musel těžce vybojovat a ne mu je nabízet takhle lacino. Musíme zlepšit rozehrávku, protože ta je pomalá a stále vázne. Útočníci si nenajíždějí do těch pozic jak mají, jsou pořád někde ujetí a těm obránců to komplikují a dostávají je do problémů. Ale děkuji klukům za tři body, odmakali to a hlavně v tom závěru to bylo trochu na krev a je super, že to takhle zvládli. Jindřichův Hradec ukázal, že to nebude ten Hradec z loňské sezóny, dobře posílili, mají kvalitní beky a výborný útok a myslím, že se budou pohybovat v horních patrech tabulky. O to víc jsem rád, že jsme přehráli či spíše přetlačili takhle silný mančaft.“

.

Jaroslav Brabec (trenér KLH Vajgar Jindřichův Hradec):

Jaroslav Brabec
„Myslím, že z naší strany byl ten zápas slušně odehraný, ale určitě jsme tady mohli bodovat. Zklamali jsme bohužel v produktivitě a to rozhodlo. Musím se zase vyjádřit k rozhodčím, protože to jsou od nich prostě slabé výkony.“

Fotogalerie