Sokolov doma potvrdil roli favorita a ujal se vedení v sérii

Zveřejněno 17.03.2014 | mk
Sokolov SKLH Žďár nad Sázavou
SF1, pondělí 17.3.2014
Sokolov - SKLH Žďár nad Sázavou SOK - ZNS
Sokolov: Habal – M. Rohan, Tomeček, Parýzek, Ruprecht, Schusser, Šik, Novák – Boušek (A), Kverka, Vaněk, Kuběna, Dobřemysl (C), T. Rohan, Sýkora, Bauer, Hudák, Račanský, Říha, Kašpar (A)
SKLH Žďár nad Sázavou: Sláma – Smejkal, Jan, Beneš, Staněk (A), Pleva (A), Kolda – Šír, Jícha, Man, Kotlík, Vítek, Kunstmüller, Kaňka, Plachý (C), Krupka, Říha, Dítě, Gregar
Branky a nahrávky: 23. Sýkora (Šik, Schusser), 29. Vaněk (Kverka), 60. Boušek
Rozhodčí: Pražák, Sýkora – Rubáš, Tvrdík
Vyloučení: 4:8+TS Využití: 1:0 V oslabení: 0:0
Diváci: 1404
Střely na branku: 26:20 (9:5, 11:10, 6:5)
Průběh utkání: 3:0
S O K O L O V - Dnes bylo rozehráno druholigové semifinále mezi Sokolovem a Žďárem. V prvním zápase potvrdil Baník roli favorita a po precizním výkonu korunovaném výhrou 3:0 se ujal vedení v sérii. O své výhře rozhodli Západočeši dvěma brankami v prostřední třetině, třetí pak přidali v poslední sekundě do prázdné branky při power-play Plamenů. Boj o postup do baráže o první ligu bude ve středu pokračovat na žďárských Bouchalkách.

Ilustrační foto: René Rámiš

Reportáž

Utkání začalo poměrně opatrně a oba soupeři se v prvních minutách spíše seznamovali a zkoušeli, co si mohou dovolit. První vážnější vzrušení přinesla na tribuny až 12. minuta, kdy v přesilové hře dostali domácí kotouč do branky, ale stalo se tak až dlouho po odpískání, takže branka nemohla platit.

Ve druhé polovině úvodní třetiny postupně přebírali aktivitu na svoje hokejky domácí, k čemuž jim pomohla i nedisciplinovanost žďárských hráčů, kteří nabídli soupeři hned několik přesilových her a dokonce 43 sekund dvojnásobnou.

Všechna tato úskalí však Plameny ustály a skvělými zákroky podržel své spoluhráče brankář Sláma. V poslední sekundě úvodní třetiny však znovu fauloval Beneš a tak domácí získali na úvodních 20 sekund druhé dvacetiminutovky další početní výhodu 5 na 3.

Také druhou dvojnásobnou přesilu v zápase hosté přečkali bez úhony. Jenomže ve 23. minutě vyhodil Pleva kotouč mimo kluziště a v pořadí páté oslabení již bylo nad síly žďárské defenzivy. Po nahrávce Schussera vypálil z vrcholu levého kruhu Šik a Tomáš Sýkora ztečoval kotouč za Slámova záda – 1:0.

Ještě před polovinou zápasu získali Baníkovci brankovou pojistku a s ní klid na hokejky. Žďárští chybovali ve vlastním pásmu a domácí vytvořili závar před Slámou. Kverka našel zpoza branky dobře postaveného Dominika Vaňka, který nadvakrát protlačil puk za žďárského brankáře – 2:0.

Druhá inkasovaná branka vyvolala mezi hostujícími hráči jakousi paniku a ti se jali bezhlavě útočit, otevírali obranu a umožňovali Horníkům snadné průchody před Slámu. Ten musel řešit gólové šance Bauera, krátce na to Vaňka a následně Dobřemysla.

To již nevydržel trenér Sobotka a vyžádal si oddechový čas, aby své svěřence zklidnil a přiměl ke zodpovědné a trpělivé hře. V závěru prostřední části si oba soupeři vypracovali velké šance. Nejprve úplně volný Man neuspěl tváří v tvář Habalovi a krátce na to se domácí dostali do přečíslení. Kverka najel do útočného pásma, natáhl na sebe bránícího hráče a naservíroval kotouč do vyložené šance Vaňkovi, ten však minul branku.

V závěrečné periodě se hosté snažili s nepříznivým výsledkem něco udělat, ale Baník zvládal hru velmi dobře jak po taktické, tak po technické stránce. Západočeši se nikam nehrnuli, trpělivě bránili, vyhazovali puky a nepouštěli hráče v bílém do nebezpečných situací. S několika zajímavými a nadějnými akcemi si poradil výborný Habal.

Ovšem také Sláma musel opět vytáhnout několik dobrých zákroků, protože zvýšená ofenzivní aktivita Plamenů sebou přinášela také občasné výpady žlutočerných. Branky ale nepadaly ani na jedné straně. Nejblíže k ní měli Sokolovští, když po Kunstmüllerově faulu bylo nařízeno trestné střílení. Tomáš Rohan se pokusil o tzv. ruský blafák a ze dvoumetrové vzdálenosti se mocně napřáhl ke golfové ráně, ale kotouč téměř netrefil a Sláma si s ním snadno poradil.

Na závěrečné půldruhé minuty to hosté zkusili v šesti a Sláma putoval na střídačku. Vytvořili si dobrý tlak a dvě obrovské šance, ale Staněk netrefil odkrytou část branky a Krupka nedokázal zvednout kotouč nad Habalův beton. Nakonec se domácí osvobodili a Ladislav Boušek poslal jednu vteřinu před závěrečnou sirénou kotouč do opuštěné klece hostů – 3:0.

První zápas tak skončil podle papírových předpokladů a domácí Sokolov se po velmi přesvědčivém výkonu zaslouženě ujal vedení v sérii. Ta bude pokračovat ve středu na Vysočině a Plameny se pokusí srovnat krok, přičemž se budou moci opřít o tradičně silnou podporu svých fanoušků. Diváci se již nyní mohou těšit na velký hokejový zážitek a na jeden z vrcholů vrchol play-off a celé letošní sezóny.

 

Ohlasy po utkání

Martin Sobotka
Martin Sobotka (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):
„Přijeli jsme s cílem hrát z dobré defenzivy, protože jsme věděli, že soupeř je hodně bruslivý a že musíme hrát zodpovědně odzadu. První třetina byla celkem dobrá, ale pak jsme měli zbytečná vyloučení, byly tam vyhozené kotouče, útočné fauly a takové nešťastné věci. No a soupeř nás z přesilovky potrestal takovým trochu šťastným gólem a pak přidal ještě druhý a potom to už bylo strašně těžké. Celkově byl soupeř rozhodně lepší a nezbývá než jim pogratulovat k zaslouženému vítězství. Je to ale jen první zápas a k postupu musí vyhrát ještě dva a my se ve středu pokusíme jim to zkomplikovat a vrátit se sem za stavu 1:1.“

.

Jan Michna (trenér HC Baník Sokolov):

Jan Michna
„Čekali jsme, že Žďár bude úplně jiný soupeř, než co jsme hráli doposud, protože oba předchozí soupeři byli poměrně slabší. Z těch předchozích utkání jsme věděli, co nás asi čeká, protože tady jsme celkem jednoznačně prohráli a ve Žďáře jsme vyhráli až v prodloužení. Věděli jsme, že je to velice dobré a disciplinované mužstvo. Proto jsme se tomu celý týden věnovali a připravovali se na to. Hráli jsme dnes dostatečně koncentrovaně a disciplinovaně. Ve druhé třetině se nám to vyplatilo, dali jsme nějaké góly a pak už jsme to kontrolovali. Věděli jsme, že na to máme fyzicky, protože v tom závěru některým hráčům soupeře docházely síly a dokázali jsme je přebruslit a to si myslím rozhodlo. Ten závěr byl sice takový hektický, ale myslím, že jsme to měli pořád pod kontrolou.“

Foto: Arnošt Mucha – Deník