Plameny vydolovaly v Sokolově tři body

Zveřejněno 12.10.2013 | mk, ok
Sokolov SKLH Žďár nad Sázavou
7., sobota 12.10.2013
Sokolov - SKLH Žďár nad Sázavou SOK - ZNS
Sokolov: Habal – M.Rohan, Schusser, Tomeček, Kuncl, Ruprecht, Šik – T.Sýkora, Dobřemysl (C), Švec, Boušek (A), T.Rohan, Vaněk, Říha, Račanský, Kašpar (A), Hudák, Hroch
SKLH Žďár nad Sázavou: 30 Sláma – Staněk (A), Pleva (A), Smejkal (C), Kolda, Jícha, Šír - Štěpánek, Kaňka, Krupka - Vítek, Kotlík, Man - Kunstmuller, Hron, Zídek
Branky a nahrávky: 7. Štěpánek (Jícha), 44. Kaňka (Štěpánek), 53. Kunstmüller (Zídek, Hron), 56. Štěpánek (Krupka, Kunstmüller)
Rozhodčí: Jechoutek – Nepomucký, Žemlička
Vyloučení: 3:6 navíc Kaňka (ZNS) 10 min OT Využití: 0:1 V oslabení: 0:0
Diváci: 785
Střely na branku: 38:24 (12:8, 18:7, 8:9)
Průběh utkání: 0:4
S O K O L O V – Dlouhý výlet na západ republiky se Plamenům náramně vydařil. Fantastický výkon brankáře Slámy, který si připsal první čisté konto v letošní sezóně doplnili Žďárští čtyřmi brankami. O výsledku víceméně rozhodla výborná třetí třetina.

Ilustrační foto: Tomáš Marek

Reportáž

Na nejdelší výjezd sezóny odcestoval kouč Sobotka s poněkud okleštěnou sestavou, ve které chyběl kapitán Jiří Plachý, jenž zápolí se zdravotními problémy, stejně jako Jiří Dítě. Nemocný je také Petr Beneš, který již má vyřízený střídavý „návrat“ do Žďáru, ale vysoké horečku mu vystavily stopku a na svůj první letošní zápas za mateřský klub si bude muset ještě počkat.

V defenzivě zůstalo volné místo ještě také po Liboru Střechovi, kterého nepustilo do Sokolova pracovní vytížení. Naopak svoji letošní premiéru v plamenném dresu si odbyl Petr Štěpánek, kterému přesně v pátek vypršela lhůta pro hostování do Havlíčkova Brodu a mohl být zařazen na soupisku rodného klubu.

Po úvodním oťukávání a vzájemném seznamování obou soupeřů, přišla první vážnější šance zápasu v 6.minutě, když musel Sláma čelit nebezpečné střele z kruhu a ještě dorážce. Za několik sekund se do skvělé střelecké pozice dostal domácí Boušek, ale Slámu neohrozil.

A tak přišla na konci 7.minuty chvíle pro Plameny. Martin Jícha našel na polovině hřiště najíždějícího Petra Štěpánka, ten se prosmýkl mezi dvěma hráči a urputně se tlačil na bránu. A přestože na jeho zádech viseli dva domácí obránci, dokázal svým důrazem protlačit puk až do branky – 0:1.

Domácí mohli brzy vyrovnat, ale akci dva na jednoho, na jejímž konci byl Švec, zlikvidoval Sláma, stejně jako následnou bombu Rohana od modré. Domácí se hodně snažili o rychlou odpověď na vedoucí branku Žďáru a získávali si svoji ofenzivní aktivitou herní převahu. V 11.minutě to dokumentoval nejlepší sokolovský hráč Ladislav Boušek, který se prosmýkl až před Slámu a byť faulován, dokázal ještě nebezpečně zakončit, ale žďárský gólman byl pozorný.

Na trestnou lavici putoval Kotlík a tlak Baníku ještě zintenzivnil, obzvláště pak když po jeho návratu pokračovali domácí v další početní výhodě za příliš mnoho hráčů na ledě po chybě při střídání. Plameny však dlouhé oslabení dokázaly ustát, když v první jeho části musel několikrát hasit situaci Sláma a naopak druhou část odehráli jeho spoluhráči, tak, že prakticky nepustili soupeře do žádné šance či tlaku.

Závěr úvodní dvacetiminutovky již patřil hostům z Vysočiny. V 17. minutě se do brejku dostal Kunstmüller, ale domácí brankář Habal jej skvěle vychytal a poradil si také se Staňkovou dělovkou od modré. Necelé dvě minuty před první přestávkou se ještě do výborné šance dva na jednoho dostali Kunstmüller s Hronem, ale gól z toho nebyl, nýbrž vyloučení domácího Sýkory. Po první třetině tak odcházeli do kabin o něco spokojenější hosté.

Druhá třetina se nesla ve znamení snahy Baníku o vyrovnání. Hosté se soustředili na zodpovědnou defenzivu a snažili se držet své těsné vedení a čekat na chyby soupeře. A ta přišla již ve 4. minutě, když po křídle nabral rychlost kolem domácího obránce Kotlík, natlačil se před bránu, překonal gólmana, ale z brankové čáry stihl kotouč vyhodit do bezpečí vracející se Martin Rohan.

Domácí však byli velmi aktivní a nebezpeční a nedávali žďárské obraně a především brankáři Slámovi vydechnout. Starosti mu nadělala tečovaná střela, která nepříjemně změnila směr po kontaktu se Šírovou bruslí. Ve 26. minutě pálil nebezpečně Tomáš Rohan a Sláma s tím měl značné problémy, ale nakonec dokázal neposedný kotouč zkrotit. O tři minuty později se tváří v tvář strážci žďárské svatyně zjevil Dobřemysl, ale ani on nedokázal hostujícího gólmana překonat a nepovedlo se to ani Švecovi následnou střelou.

Do šance se pak dostali také hosté, když Štěpánek našel mezi kruhy výborně postaveného Kaňku, ale Habal jeho pokus zlikvidoval. Ovšem pak již opět hrozili hokejisté Baníku a dávali vyniknout Slámově brankářskému umění. Ve 33. minutě vytasil mrštnou lapačku proti střele Šika z kruhu a na svém semaforu rozsvítil puku červenou stopku. Naděje Západočechů na vyrovnání se ještě zvýšili v posledních minutách druhé třetiny, kdy museli hosté čelit třem vyloučením v krátkém sledu.

Nejprve osamocený Hudák u pravé tyče nedokázal překonat Slámův pohotově vytrčený beton. Na stejném muži skončila i souhra Račanského a Říhy. Z druhé vlny pak nebezpečně pálil Schusser a Sláma opět pokryl jak jeho projektil, tak rychlou dorážku. Také po druhé siréně šli Žďárští do kabin s nejtěsnějším jednobrankovým náskokem. Domácí však ve druhé třetině řádně prověřili hostující defenzivu a skvělého Jiřího Slámu, především v několika po sobě jdoucích přesilových hrách.

Jestliže v prvních dvou třetinách byli aktivnější domácí, ta třetí již plně patřila hostujícím Plamenům. Již po třech minutách zavezl Štěpánek po buly kotouč za branku, odkud našel přesně hůl Michala Kaňky, který zvýšil na 0:2. Krátce na to dostali domácí další výhodu přesilové hry, při které se do brejku dostal Dobřemysl, ale Sláma vytáhl další parádní zákrok.

Ve 48. minutě skončila střela Štěpánka jen na tyči Habalovy branky. O dvě minuty později na druhé straně vyslal z otočky nebezpečnou střelu Boušek, ale kotouč zamířil neomylně do lapačky skvělého Slámy. V 52. minutě byl holí do obličeje zasažen Kaňka, což reklamoval u rozhodčího natolik důrazně, že skončil na trestné lavici on sám s desetiminutovým osobním trestem.

Ale nemusel smutnit, protože již po půl minutě jej jeho spoluhráči rozveselili. Štěpán Zídek a Luboš Kunstmüller se dostali do přečíslení dva na jednoho, Zídek vystřelil a gólman vyrazil kotouč přímo na hůl Kunstmüllera, který pojistil vedení Žďáru na 0:3.

Když v 55.minutě dostali početní výhodu konečně také hosté, vypadal již pro ně bodový zisk hodně nadějně. A po minutě také Plameny přesilovou hru využívají, když po nahrávce Krupky obkroužil Petr Štěpánek brankoviště, položil si Habala a pohodlně zasunul kotouč za jeho záda – 0:4.

Ve zbývajících minutách již šlo jen o to, zda Plameny udrží pro svého gólmana čisté konto, které si za svůj fantastický výkon rozhodně zasloužil. Nakonec mu pomohl i domácí Dobřemysl, který po Sýkorově přihrávce minul odkrytou branku. Po šedesáti minutách tak mohla na straně hostujícího Žďáru naplno vypuknout radost z vítězství na ledě favorizovaného Sokolova.

Plameny zatím nadále potvrzují stoupající formu a v zatím nejvydařenějším zápase za výrazné podpory brankáře Slámy, který musel čelit osmatřiceti střelám soupeře, si připsaly potřetí v řadě plný tříbodový zisk. Aktuálně se SKLH usadil v přesném středu tabulky. Již ve středu se však Sobotkova družina utká o další body. Na Bouchalkách přivítá Klášterec nad Ohří, který nyní zdolal silnou pražskou Kobru vysoko 7:2.

 

Ohlasy po utkání

Martin Sobotka
Martin Sobotka (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):
„Tak dnešní hodnocení bude veskrze pozitivní. Konečně jsme zahráli venku, tak jak se venku hrát má, bez nějakých zbytečných chyb v obraně. Posouvali jsme puky ven, hráli zodpovědně odzadu. Základní stavební kámen úspěchu byl brankář Jirka Sláma, který nás hlavně v za toho stavu 0:1, 0:2 a v těch oslabeních skutečně podržel. Některá vyloučení tedy byla zase zbytečná, takže jsme si někdy sami přidělali starosti, ale ubránili jsme to. Možná to vypadalo, že soupeř byl lepší, ale my jsme všechno podřídili taktice, dávat puky rychle z pásma a snažit se o nějaké brejky. Samozřejmě jsme za tři body strašně rádi, protože Sokolov je hodně silný soupeř. Teď ale tohle vítězství musíme potvrdit ve středu doma, dobře se na Klášterec připravit a ukázat, že ta šňůra tří vítězství nebyla náhodná.“

.

Radim Rulík (trenér HC Baník Sokolov):

Radim Rulík
„První dvě třetiny to byl souboj našeho útoku se soupeřovou obranou. Byla tam jednoznačná střelecká převaha, ale bohužel se nám nepodařilo vstřelit branku. Naopak Žďáru se to podařilo a vytěžil ze svých šancí maximum. Ve třetí třetině se to zlomilo druhým gólem. Mám pocit, že naše mužstvo pak už trochu rezignovalo a soupeř hrál vyrovnanou partii a ještě to okořenil góly. Bylo to dnes takové to utkání, které se stává. Obrana zvítězila nad ofenzivou a rozhodlo to, že jsme v prvních dvou třetinách nevstřelili žádný gól.“

Foto: www.hokejkv.cz