Úkol splněn. Z Bíliny se třemi body

Zveřejněno 01.02.2014 | mk
Bílina SKLH Žďár nad Sázavou
30., sobota 1.2.2014
Bílina - SKLH Žďár nad Sázavou BIL - ZNS
Bílina: Soukup – Pozdena, Havlůj, Fučík. Cvrk, Bittner, Kunrt, Polák, Kurilijak, Hartman, Salač, Kýhos, Procházka, Zděnek, Válek, Přeučil, Novák, Hrubant, Böhm, Malec
SKLH Žďár nad Sázavou: Sláma (Vlach) – Staněk, Beneš, Pleva, Šír, Jícha, Kolda, Vítek M. - Kaňka, Plachý, Kunstmüller - Dítě, Bednář, Hron - Man, Vítek D., Kotlík
Branky a nahrávky: 20. Zdeněk – 13. Kotlík (Vítek, Man), 16. Kotlík, 45. Man (Kotlík), 48. Kaňka (Beneš), 50. Kunstmüller (Pleva, Dítě), 53. Hron (Pleva, Kunstmüller)
Rozhodčí: Knapík - Fiala, Havelec
Vyloučení: 12:5 navíc Havlůj (BIL) 10 min.OT a Hrubant (BIL) OT DKU Využití: 0:3 V oslabení: 0:1
Diváci: 139
Střely na branku: 27:34 (13:15, 9:4, 5:15)
Průběh utkání: 0:2, 1:2, 1:6
B Í L I N A – Domácí Bílina dokázala dlouho Plamenům vzdorovat a až do třetí třetiny držela nadějný stav 1:2. Zlom přišel brankou Žďáru ve vlastním oslabení a následnou neuvěřitelnou sérií faulů a vyloučení domácích, které žďárští nekompromisně trestali. Dvěma brankami a nahrávkou se blýskl Kotlík. Brankář Sláma byl blízko další „nule“, když jedinou branku inkasoval čtyři sekundy před koncem první třetiny.

Ilustrační foto: Tomáš Marek

Reportáž

Sobotkův celek odcestoval do Bíliny bez několika opor. Ze zdravotních důvodů chyběli trenérovi Krupka a Říha a omluven byl také Smejkal. Kouč tak musel trochu improvizovat v sestavě. Kunstmüller se posunul do útoku k Plachému a Kaňkovi a ve druhé formaci dostal příležitost junior Daniel Bednář vedle Hrona a Dítěte.

Hned v prvních sekundách zápasu se dostal do výborné šance mezi kruhy David Vítek, ale domácí brankář Soukup rychlou pohromu zažehnal. Na druhé straně musel ve třetí minutě zasahovat Sláma po nebezpečné dorážce Procházky. V 5. minutě se při vlastním oslabení dostal do obrovské šance znovu Vítek, ale když měl zasunout puk do odkryté branky, tak jej správně netrefil. Podobně si počínal v 10. minutě Kunstmüller po nahrávce Mana, ale také on nedokázal před prázdnou brankou zpracovat kotouč.

O tři minuty později zahrozili domácí, když zachytili vyhozený puk na modré a dostali se ve třech před jednoho obránce a brankáře Slámu, ten však předvedl skvělý zákrok proti zakončení Válka. Hned nato se již skóre otevřelo a to zásluhou hostujících Plamenů. Po Manově nahrávce se do další obrovské šance dostal David Vítek, jeho střelu však Soukup vyrazil, ale puk se dostal mezi kruhy, kde byl připraven Dan Kotlík a ten poslal černou gumu do téměř prázdné branky – 0:1.

Za další minutu se řítili dva na jednoho Kaňka s Kunstmüllerem, ale druhého jmenovaného skvělým zákrokem vychytal Soukup. Hosté však přeci jen druhou branku přidali v 16. minutě. A opět to byl Dan Kotlík. Získal kotouč v útočném pásmu a nadvakrát jej procedil za Soukupova záda – 0:2.

V 18. minutě mohl Kotlík zkompletovat čistý hattrick, když pohotově zakončoval po nahrávce zpoza branky, ale tentokrát byl úspěšnější brankář Draků. Do konce první třetiny chyběly pouhé čtyři sekundy, když hostující obrana nechala hodně prostoru v obranném pásmu a Jakub Zdeněk si krásně vybruslil z rohu kluziště, uvolnil se před branku a přesnou trefou pod horní tyčku snížil na 1:2.

Druhá třetina nebyla příliš zajímavá a moc pěkných akcí nepřinesla. Prvních deset minut se hrálo sice nahoru – dolu, ale bez vážnějších šancí. Druhou desetiminutovku začali získávat více ze hry domácí. Ve 33. minutě mohl v přesilovce vyrovnat Hrubant, ale v rozhodující chvíli, kdy mohl zakončovat do odkryté branky, promáchl kotouč.

Za dvě minuty se zjevil před Slámou osamocený Válek, ale žďárský gólman svůj tým podržel. Ve 38. minutě po nahrávce od zadního mantinelu, pálil nebezpečně z mezikruží Hrdlička, ale vyrovnání ztroskotalo opět na Slámovi.

V úvodu závěrečné třetiny pokračovali domácí ve snaze o vyrovnání, ale hosté trpělivě a pozorně bránili a soupeře již do větších šancí nepouštěli. Definitivní zlom zápasu přinesla 45. minuta. Draci hráli přesilovku a v obrovské šanci se ocitl Novák, který dostal mezi kruhy přihrávku zpoza branky, ale Sláma tasil fantastický zákrok a jeho důležitost ještě umocnily následné okamžiky.

A opět u toho byl Kotlík, který na modré svým tradičním důrazem vybojoval kotouč a ujel společně s Jiřím Manem, který jejich spolupráci při vlastním oslabení zakončil – 1:3. Ovšem ještě v závěru přesilovky vytvořili domácí před Slámou obrovský závar, ale žďárský gólman postupně zlikvidoval dorážky Böhma, Nováka i Hrdličky.

V tu chvíli domácí přestávali zvládat zápas psychicky a uchylovali se k jednomu faulu za druhým, často i dost záludným, kdy hrozilo zranění. K tomu přidali pár technických přestupků, jako příliš mnoho hráčů na ledě či zdržování hry a navrch vyfasovali i dva osobní tresty za nesportovní chování. Plameny tak hrály téměř permanentní přesilovku a velmi často i dvojnásobnou a také trestaly.

Hned první výhoda o dva muže přinesla čtvrtou branku. Ve 48. minutě Beneš našel pasem přes brankoviště u pravé tyče Michala Kaňku, který z první zavěsil – 1:4. V 50. minutě vyslal Pleva od modré střílenou přihrávku k levé tyči, kde Luboš Kunstmüller přesně nastavil hůl a kotouč zapadl za Soukupova záda – 1:5.

Další využití přesilovka přišla v 53. minutě. Tentokrát našel Pleva od modré volného Josefa Hrona na pravém kruhu, ten měl dost času i prostoru aby si bruslí zpracoval kotouč a zavěsil – 1:6.

Hlavní arbitr v závěrečné dvacetiminutovce rozdal celkem 13 dvouminutových trestů v poměru 10:3, jednu „desítku“ a jeden trest do konce utkání. Hosté již měli zápas pod jasnou kontrolou a dohrávali jej s viditelnou opatrností a snahou vyhnout se nějakému zranění, což se naštěstí až na několik šrámů podařilo a Plameny mohly ve zdraví slavit důležité vítězství i s hrstkou svých fanoušků, kteří neváhali vážit dlouhou cestu na sever Čech.

Dnešní vítězství udrželo SKLH nadále na čtvrtém místě a vzhledem k tomu, že po třech bodech si připsali i nejbližší rivalové, třetí Kolín a páté Vrchlabí, zůstává situace v boji o první čtyřku téměř nezměněná. Z tohoto souboje však prakticky již vypadla Kobra Praha, která po prohře v Nymburku již ztrácí na čtvrté místo sedm bodů.

Do konce základní části chybí čtyři kola a Plameny čekají příští týden poslední dva zápasy na domácím ledě. Ve středu to bude předehrávka 33. kola, ve kterém Žďárští přivítají další celek z chvostu tabulky Milevsko a v sobotu se pak utkají s nepříjemným Nymburkem.