Žďár nedal Drakům šanci

Zveřejněno 06.11.2013 | mk
SKLH Žďár nad Sázavou Bílina
13., středa 6.11.2013
SKLH Žďár nad Sázavou - Bílina ZNS - BIL
SKLH Žďár nad Sázavou: Opršal – Jan, Staněk, Pleva, Smejkal, Doležal, Vítek M. – Kunstmüller, Dítě, Hron – Kaňka, Štěpánek, Plachý – Vítek D., Boček – Gregar - Zídek
Bílina: Nechvátal – Polák, Kunrt, Cvek, Jirkovský, Dostál, Ságer, Pozděna – Hartman, Hrdlička, Průša, Malec, Salač, Procházka, Bezpalec, Böhm, Kýhos
Branky a nahrávky: 10. Plachý (Kaňka, Staněk), 25. Kunstmüller (Dítě), 28. Plachý (Kaňka, Staněk), 44. Staněk (Plachý, Štěpánek), 47. Dítě (Hron, Jan), 51. Doležal (Kaňka, Štěpánek), 58. Plachý (Kaňka) – 57. Kunrt
Rozhodčí: Netopil – Kříž, Maťašovský Vyloučení: 8:13 navíc Kunrt (BIL) 10 min. OT
Využití: 2:0 V oslabení: 0:0
Diváci: 362
Střely na branku: 50:20 (10:4, 16:10, 24:6)
Průběh utkání: 6:0, 6:1, 7:1
Hráč zápasu: Jiří Plachý (ZNS), Patrik Nechvátal (BIL)
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U – Bez větších potíží si dnes večer žďárské Plameny připsaly tři body do druholigové tabulky, když po zodpovědném výkonu porazily Draky z Bíliny jednoznačně 7:1. Po brankově chudé první třetině se převaha Žďáru naplno projevila ve zbytku zápasu a domácí nedovolili soupeři žádnou komplikaci. Hattrickem přispěl k vysokému vítězství kapitán Jiří Plachý a spolehlivý Petr Opršal přišel o čisté konto necelé čtyři minuty před závěrečnou sirénou.

Foto: René Rámiš

Reportáž

Žďárský kouč se dnes musel obejít bez dalších hráčů základního kádru. Kromě dlouhodobě chybějících Ježka, Střechy a Kočana, dosavadních marodů Koldy, Mana a Kotlíka a do Jihlavy odvelených Jíchy a Krupky, byl včera odvolán do Havlíčkova Brodu Beneš a navíc onemocněl Šír. Stále více zdecimovaná sestava Sobotkova týmu přiměla vedení klubu k angažování mladého dvacetiletého útočníka Jana Bočka z brněnské Komety, který již v minulosti nastupoval v dresu juniorského týmu Plamenů a dnes si odbyl premiéru v „A“ mužstvu.

Po oboustranně opatrném úvodu a vzájemném oťukávání byla v první třetině k vidění nijak zvlášť atraktivní, ale relativně vyrovnaná partie. Domácí postupně zvyšovali tempo a krok za krokem přebírali otěže zápasu do svých rukou. První velkou šanci utkání však měli hosté, když se v 9. minutě dostal do úniku Hrdlička, ale Opršal si ve složité situaci před svojí brankou bravurně poradil.

O minutu později se však již skóre měnilo a k radosti nevelkého počtu domácích diváků otevřely skóre Plameny. Kaňka vyhrál buly na Staňka, ten posunul kotouč do pravého kruhu na volného Jiřího Plachého, který z první prostřelil gólmana Draků Nechvátala a zahájil svůj velký večer – 1:0. Ve zbývajících minutách úvodního dějství se diváci mnoha vzrušujících chvil nedočkali, ale Žďárští po vstřelené brance začali nabírat na aktivitě.

Ta se ještě výrazněji projevila ve druhé periodě, ale hokejisté s „žetkem“ na hrudi stále častěji naráželi na výborného gólmana Nechvátala. Ve 22. minutě reflexivně vyrazil kotouč po více než slibné dorážce Hrona a vzápětí zlikvidoval Kaňkovu střelu z levého kruhu. O dvě minuty později rozezvonil tyč Bílinské brány Kunstmüller.

Ale nemusel smutnit, protože za necelou půlminutu již mířil přesně. Po Nechvátelem vyražené střele Dítěte se k puku dostal Luboš Kunstmüller a podruhé rozvlnil síť za hostujícím brankářem – 2:0. Za okamžik však musel být na druhé straně ve střehu Opršal proti ráně bílinského útočníka z pravého kruhu.

V prostřední třetině se hra hodně přiostřila a sudí nešetřil tresty, celkem v této části zápasu rozdal 32 trestných minut včetně jedné „desítky“. Jednu z přesilových her domácí využili ke zvýšení svého vedení ve 28. minutě. Po Staňkově střele se ke kotouči dostal Kaňka, který bravurně našel výborně postaveného Jiřího Plachého na nějž zívala již jen prázdná brána – 3:0.

Hosté se pokusili kontrovat, ale Hartmanovo dobré zakončení z blízkosti skvěle zlikvidoval Opršal. Druhá polovina třetiny byla poznamenána již zmíněnými mnoha vyloučeními na obou stranách a hodně rozkouskovanou hrou. Několik minut se hrálo v nejnižším možném počtu s pouhými šesti hráči v poli a někteří vyloučení dokonce strávili na trestné lavici ještě delší čas než jim byl vyměřen, neboť museli na odpykání trestu čekat.

Více šancí si v těchto nestandardních situacích vytvořili domácí, ale Draky držel výborný Nechvátal. Ten zastavil výbornou ránu debutanta Bočka, nepřekonal jej Kunstmüller ani Gregar. Dvakrát ujeli dezorientované bílinské obraně Jan a Vítek, ale brankář zelenobílých byl znovu úspěšnější. Žďárští do žádné nebezpečnější situace hosty nepustili a tak se již do druhé sirény skóre neměnilo.

Do závěrečné dvacetiminutovky vstoupily Plameny poněkud pasivně a odzadu si jistili svůj bezpečný náskok. To je však po chvíli přestalo bavit a začali motat Drakům hlavy. Od 44. minuty začali domácí předvádět až exhibiční hru, ovšem jedním z jejich hrdinů byl brankář Severočechů Patrik Nechvátal, který svědomitě chránil své spoluhráče od krutého debaklu.

Nejprve Plachý vybojoval kotouč pro Kaňku za bránou, ale jeho ránu vytáhl strážce hostující svatyně a po deseti sekundách zlikvidoval nebezpečnou ránu Štěpánka. Plameny zavřely Draky v jejich obranném pásmu a bušily na jejich bránu až do chvíle, kdy musel Nechvátal kapitulovat. Po nahrávkách Plachého a Štěpánka vypálil z mezikruží přesně pod horní tyčku Pavel Staněk - 4:0.

Další pokusy Gregara, Hrona a Kunstmüllera již opět kryl Nechvátal. Ovšem na následující parádní kolotoč domácích již nestačil. Ve 47. minutě si za brankou vyměnili kotouč Jan s Hronem, ten posunul mezi kruhy na volného Jiřího Dítěte, jenž bez přípravy sklepnul po ledě černou gumu do dračí klece – 5:0.

O dvě minuty později se do ojedinělé šance dostali i hosté, ale v tu dobu málo vytížený Opršal si s Průšou šikovně tečovanou střelou dokázal poradit. V přečíslení pak ztroskotali Plachý s Kaňkou opět na výborném Nechvátalovi.

K dalšímu navýšení skóre pomohla v 51. minutě Plamenům početní výhoda, kterou zužitkovaly již po třinácti vteřinách. Po Štěpánkově nahrávce našel Kaňka dobře najetého Tomáše Doležala v levém kruhu a ten nedal přesouvajícímu se Nechvátalovi šanci – 6:0. Hokejisté v červených dresech dál zasypávali hostujícího gólmana sprchou střel, když jen ve třetí třetině jich na něj mířilo tolik, jako jindy téměř za celý zápas (24).

Parádní zákrok vytáhl také Opršal, když na poslední chvíli lapačkou překazil radost Böhmovi, jenž bekhendem zasouval kotouč k pravé tyči. Jedinou skvrnku na výsledku zápasu přinesla chyba Žďáru ve středním pásmu, po které se ke střele z mezikruží dostal Martin Kunrt, jehož trefa o tyčku pokazila necelé čtyři minuty před koncem Petru Opršalovi čisté konto - 6:1.

Sladkou tečku za dnešním zápasem udělal v 58. minutě kapitán Jiří Plachý. Ten si po Kaňkově nahrávce od zadního mantinelu chytře položil gólmana a zasunul puk za jeho záda a zkompletoval svůj hattrick – 7:1. Na závěr předvedl parádičku pro diváky Kunstmüller, ale jeho efektní přihrávka z otočky na Dítěte již gólem neskončila.

Plameny splnily roli favorita a postupně zvyšujícím tlakem zcela otupily nebezpečí bílinských Draků a zcela zaslouženě si připsaly tři body a třetí vítězství v řadě. Po zápase byli vyhlášeni nejlepšími hráči podle očekávání gólman Bíliny Patrik Nechvátal, jenž svým výborným výkonem zachránil Draky před mnohem výraznějším debaklem. Za domácí si ocenění odvezl z ledu autor hattricku kapitán Jiří Plachý.

Jeho partu čeká již v sobotu cesta k Labi. V Nymburku se pokusí na svého soupeře bodově dotáhnout, když aktuálně na šestý NED Hockey ztrácí právě tři body. Za týden pak přivítají Bouchalky první letošní derby Vysočiny, ke kterému dorazí Lední Medvědi z Pelhřimova.

 

Ohlasy po utkání

Martin Sobotka
Martin Sobotka (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):
„První třetina byla taková oťukávací, nám tam naštěstí spadl gól po buly. Od druhé třetiny jsme již byli herně lepší a do desáté minuty jsme utekli soupeři o tři góly. Pak se hra rozkouskovala těmi vyloučeními. Byli jsme pak podráždění, zbytečně jsme opláceli a to musíme v příštích zápasech eliminovat. Ta naše disciplína se mi hodně nelíbila a musel jsem se ve druhé třetině hodně rozčilovat. Už dříve jsme s tím bojovali, vloni se to zlepšilo a v poslední době se to zase zvrhává a děláme moc zbytečných faulů. Takže na to jsem hned kluky upozorňoval, že tohle musíme od příštího zápasu radikálně změnit nebo to budu muset řešit jinak a ti, kteří tohle nebudou zvládat, tak prostě nebudou hrát. Třetí třetina už byla jasně v naší režii, soupeře jsme už moc k ničemu nepustili, navýšili vedení a v klidu zápas dohráli. Jen mě mrzí, že jsme nepodrželi Peťovi čisté konto, protože nás několikrát během zápasu podržel a určitě by si nulu zasloužil. Zápas to sice asi nebyl na pohled tak atraktivní, ale i takové zápasy bývají. Soupeř to hrál od podlahy, ale kluci to dnes odbojovali, odmakali a důležité je, že máme tři body.“

.

Fotogalerie