Velký obrat proti Žihadlům přinesl další výhru v přípravě

Zveřejněno 05.09.2013 | mk
SKLH Žďár nad Sázavou Moravské Budějovice
prip., čtvrtek 5.9.2013
SKLH Žďár nad Sázavou - Moravské Budějovice ZNS - MBU
SKLH Žďár nad Sázavou: Sláma – Doležal, Střecha, Pleva, Vítek, Jan, Kolda, Beneš – Haman, Kaňka, Plachý – Kunstmüller, Hron, Dítě – Vítek, Kotlík, Kočan – Šimon, Zídek, Gregar
Moravské Budějovice: Helešic – Sechovec, Jakeš, Tobola, Sobotka, Latner, Vlašín, Hobza, Tichý, Kesner, Zahradník, Telesz, Vlček, Matějka, Přidal, Barták, Pěška, Trojan, Kovalský, Dostál, Nahodil
Branky a nahrávky: 12. Kunstmüller (Střecha), 20. Kaňka (Plachý), 37. Dítě (Kunstmüller, Hron), 38. Plachý (Beneš, Haman), 40. Plachý (Kaňka, Střecha), 42. Gregar (Kunstmüller), 49. Kotlík (Gregar, Vítek) – 4. Dostál (Nahodil, Kovalský), 9. Zahradník (Telesz)
Rozhodčí: Homola - Zídek, Klouda Vyloučení: 7:8 navíc Zahradník (MBU) DKU Využití: 2:1 V oslabení: 0:0
Diváci: 140 Průběh utkání: 0:2, 7:2
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U – Přípravná fáze sezóny finišuje, vždyť ostrý start čeká druholigové kluby již příští týden. Předposlední zápasový test dnes absolvovaly také žďárské Plameny. Zprvu se však nevyvíjel vůbec dobře. V polovině první třetiny vedly Moravské Budějovice již 0:2, ale ještě do první přestávky dokázal Žďár vyrovnat a pak již jen přidával další branky až na konečných 7:2.

Foto: Tomáš Marek

Reportáž

Nakonec ani dnes nenastoupil žďárský tým v úplně kompletní sestavě. Kromě Ondřeje Ježka, jehož pokračování hokejové kariéry není zatím z pracovních důvodů dořešeno, chyběli trenéru Sobotkovi defenzivní opory Pavel Staněk, Tomáš Smejkal a odpočíval Tomáš Doležal, nová ofenzivní posila Lukáš Krupka, který si na jeden zápas odskočil do Jihlavy a další útočník Jiří Man.

Ovšem poprvé po mnoha letech se na žďárském stadionu ukázal divákům žďárský odchovanec a extraligou protřelá legenda Radek Haman a svoji letošní premiéru si odbyl také Michal Kaňka. Tyto dva veterány doplnil v první formaci „mladík“ Jiří Plachý.

Diváci na Bouchalkách však museli první polovinu úvodní třetiny sledovat, jak Plameny čelí značnému tlaku Moravských Budějovic. Ten přinesl nejprve vyloučení na straně domácích a následně využitou přesilovku Žihadel z hole Lukáše Dostála po nahrávkách Nahodila a Kovalského – 0:1. V 9. minutě zvyšoval s asistencí Telesze Petr Zahradník již na 0:2.

Žďárští začali cítit, že jim teče do bruslí a jali se zvyšovat obrátky. Výsledkem bylo snížení v početní převaze. Ve 12. minutě napálil kotouč ze středového kruhu Střecha těsně vedle Helešicovy branky a k odraženému puku od zadního mantinelu přilétl Luboš Kunstmüller a dorazil jej za bezmocného gólmana – 1:2.

V samotném závěru úvodního dějství na sebe poprvé výrazně upozornila veteránská první formace. Plachý našel křižnou přihrávkou před budějovickým brankovištěm hůl volného Michala Kaňky, který neměl problém pohotově uklidit puk do poloodkryté hostující klece – 2:2.

Od druhé třetiny již byl zápas především v domácí režii. Vedoucí a vítěznou branku vsítil ve 26. minutě Jiří Dítě po vynikající souhře s Kunstmüllerem, který pokryl kotouč za brankou a počkal na najetí svého spoluhráče, jenž propálil z blízkosti Helešice – 3:2.

Tři minuty před druhou sirénou zvýšil vedení Plamenů jejich kapitán Jiří Plachý, když dorazil do prázdné klece puk, jenž propadl Helešicovi po střele Beneše a Hamanově přihrávce – 4:2. A elitní žďárský útok šest sekund před koncem třetiny předvedl ještě jednu parádičku. Jiří Plachý si skvěle najel do střelecké pozice před brankou, kde ho po Střechově nahrávce neomylně našel Kaňka – 5:2.

Jak Sobotkovi svěřenci zakončili druhou periodu, tak zahájili i tu třetí. Jan se v brankových úspěších vystřídaly generace a ke slovu se dostali mladíci. Po necelých dvou minutách vystihl soupeřovu chybnou rozehrávku ještě devatenáctiletý Martin Gregar a trefou do pravého horního rohu Helešicovy branky zvýšil již na 6:2.

Do šancí se však dostávali i hosté, ale Sláma byl opět velmi pozorný a bravurními zákroky nedával Žihadlům šanci. Brankový účet zápasu uzavřely v polovině závěrečné části opět mladé pušky. Nastřelený kotouč od Martina Vítka vybojoval u mantinelu Gregar a zadovkou našel mezi kruhy úplně volného Dana Kotlíka, jenž nekompromisně rozvlnil síť budějovické branky – 7:2.

Výsledky v přípravě nejsou nějak zvlášť důležité, ale dnešní výhra jistě fanoušky potěšila, stejně jako fakt, že bilance přípravných zápasů se přehoupla na kladnou stranu (2 prohry, 2 remízy, 3 výhry).

Poslední přípravný zápas a generálka před sobotním ostrým startem, čeká Sobotkovu družinu příští středu na Bouchalkách, kam zavítá Vrchlabí. Krkonošský celek připravuje pro svůj návrat do ligy poměrně silný tým, takže lze očekávat velmi těžkou závěrečnou prověrku.

Fotogalerie