Plameny si vykoledovaly další drama, Vajgar bojoval až do konce

Zveřejněno 03.02.2013 | mk, jk
SKLH Žďár nad Sázavou Jindřichův Hradec
31., neděle 3.2.2013
SKLH Žďár nad Sázavou - Jindřichův Hradec ZNS - JHR
SKLH Žďár nad Sázavou: Sláma - Staněk, Jícha, Pleva, Šír, Smejkal, Kolda - Ježek, Kaňka, Plachý (C) - Kunstmüller, Březina, Dítě - Vítek, Kotlík, Man - Kočan.
Jindřichův Hradec: Kubeš - Procházka (C), Chmel, Tupý, Tržil, Popelka, Maryška, Kohút, Ištvánik - Dvořák, Kupec, Mazanec, Mařík, Voříšek, Javůrek, Přibyl, Sekera, Zvoník, Jasanský, Pekárek, Matějka
Branky a nahrávky: 11. Kotlík (Smejkal), 32. Ježek (Kaňka, Pleva), 35. Březina (Dítě), 40. Staněk (Kaňka), 49. Ježek (Plachý, Kaňka), 60. Smejkal (Kunstmüller) - 11. Kupec (Tržil), 24. Zvoník (Matějka), 51. Kupec (Dvořák, Mazanec), 54. Kupec
Rozhodčí: Pokorný - Samuel, Polák
Vyloučení: 6:3 Využití: 1:0 V oslabení: 0:1
Diváci: 646
Střely na branku: 40:32 (10:8, 13:13, 17:11)
Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 5:2, 5:4, 6:6
Hráč zápasu: Martin Jícha (ZNS), David Kupec (JHR)
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U – Dnešní duel proti papírové slabšímu Jindřichovu Hradci opět řádně pocuchal nervovou soustavu příznivců žďárský Plamenů. Nejprve museli domácí dvakrát odvracet vedení soupeře a když už se zdálo, že mají konečně zápas pod kontrolou a před polovinou závěrečné třetiny zvyšoval Ježek na 5:2, přišel již tradiční závěrečný výpadek Sobotkových svěřenců a Vajgar snížil na 5:4 a byl velmi blízko vyrovnání. Definitivní uklidnění přinesl až gól Smejkala do opuštěné branky při power-play Hradce.

Foto: Tomáš Marek

Reportáž

Od prvních minut se strhla vyrovnaná, napínavá podívaná z obou stran, které na začátku mírně dominovali hráči od řeky Sázavy. Hned v úvodu si vytvořili několik slibných brankových příležitostí. V 10. minutě si domácí příznivci poprvé zakřičeli gól! Ovšem podle hlavního sudího dokopl puk za brankovou čáru Michal Kaňka bruslí a na ukazateli skóre tak nadále svítil bezbrankový stav.

Ten se však měnil při prvním vyloučení hostujícího hráče a to hned dvakrát. Nejprve Pleva na útočné modré trefil Davida Kupce, který z následného brejku propálil brankáře Slámu mezi betony – 0:1. Při té samé přesilové hře Žďáru se však prosadil Dan Kotlík, který po nahrávce Tomáše Smejkala využil závaru před hostující svatyní a z kruhu vyslal střelu, kterou Kubeš jen ztlumil, ale puk proklouzal až do branky – 1:1.

Následovalo několik velkých možností na obou stranách kluziště. Ve výborné střelecké příležitosti netrefil branku Pleva a parádní akci 2 na 1 v podání Kaňky s Plachým zlikvidoval Kubeš. Za Vajgar nebezpečně střílel Kupec, ale Sláma, jeho jedovku vytěsnil betonem a minutu před koncem úvodní dvaceminutovky zlikvidoval další dobrý pokus po akci Maříka s Přibylem. Především díky výborným gólmanům se oba celky rozešly do kabin smírně.

Do prostřední části vstoupili aktivněji domácí hráči. Ovšem protivník je znovu potrestal z první vážnější akce. Z kruhu vystřelil Zvoník přes obránce, Sláma vyrazil, ale Matějka mu vrátil kotouč zpět před branku a napodruhé se již Vladimír Zvoník nemýlil – 1:2. Následovalo množství vyloučení především na straně Plamenů, které i přes velký tlak, Vajgar do většího vedení nepustily.

Od poloviny utkání již opět přebírali aktivitu na svoje hokejky domácí hráči a jejich převaha se začala projevovat i na skóre. Ve 32. minutě dostal od Plevy kotouč Kaňka, výborně zabojoval za brankou soupeře, odkud předložil nabídku před Kubeše, kterého trefou k tyči propálil Ondřej Ježek – 2:2.

Obrat dokonal o necelé tři minuty později Ondřej Březina, který po lobu Dítěte z vlastní třetiny až na útočnou modrou, využil zaváhání hostující obrany a v samostatném úniku překonal parádní bekhendovou kličkou hradeckého brankáře – 3:2.

K závěru druhé části se stále více prosazovala první formace Vajgaru. Hlavně Kupec s Dvořákem často zavírali žďárské hráče v jejich pásmu. Jiří Sláma ale několikrát své spoluhráče podržel a především proti tutovce Dvořáka vytasil důležitý zákrok.

Necelou minutu před koncem zaveleli k protiútoku sehraná dvojice Kaňka s Plachým, kteří vytvořili prostor pro Pavla Staňka, jenž si nikým neatakován nabruslil mezi kruhy, v klidu zamířil a jeho projektil se zastavil až v síti – 4:2.

Do závěrečné části vstupovali domácí s dvoubrankovým náskokem. Ovšem Jihočeši nic nezabalili, právě naopak. Obrana svěřenců Martina Sobotky, musela odrážet jednu ofenzivní akci za druhou a většinou u toho byla elitní formace Jindřichova Hradce. Například Matějka již dorážel puk do prázdné brány, ale Sláma stačil vleže fantasticky vytrčit svoji lapačku a blýskl se i parádním zákrokem proti gólovce Dvořáka.

Plameny se začaly dostávat z útlumu a po několika příležitostech, které zlikvidoval skvělý Kubeš, se přeci jen prosadila první pětka. Po Plachého přihrávce za brankou předložil Kaňka kotouč najíždějícímu Ondřeji Ježkovi, který z prostoru před brankovištěm nezaváhal – 5:2. Ale ani za tohoto stavu nehodil Vajgar hokejky do rybníka a přišly chvíle nejlepšího hráče hostí a velké závěrečné drama.

David Kupec nejprve využil chyby protivníka ve středním pásmu a ze samostatného nájezdu překonal Slámu kličkou do forhendu – 5:3. Následně Březina ani Plachý neproměnili své obrovské šance a tak udeřil opět David Kupec, který šikovně prokráčel zkoprnělou obranu domácích, zkompletoval hattrick a snížil na rozdíl jediné branky – 5:4.

V závěrečných minutách tlačili hosté svého soupeře. Jejich nápor přerušila jen obrovská šance Kunstmüllera, který se po levém křídle dostal do úniku, ale Kubeš famózním zákrokem držel naděje hráčů v modrých dresech.

A 84 sekund před koncem se již hosté dokonce radovali z vyrovnání, ale stejně jako pro domácí v první třetině, to byla radost předčasná. Nečekaným nahozením prostřelil Kupec Jiřího Slámu, puk doklouzával do branky a zastavil se ve sněhové závěji u tyčky na brankové čáře a nebylo příliš zřejmé, zda ji celým objemem překonal. Hlavní sudí však jasně rozpažil a jeho verdikt potvrdil i brankový rozhodčí. Nic na tom nezměnily ani vehementní protesty hráčů Jindřichova Hradce.

Malou náplastí na jejich pocit křivdy bylo alespoň získané útočné pásmo, čehož využil lodivod Jihočechů Ladislav Kolda k oddechovému času a Vajgar nastoupil bez gólmana a se šesti hráči. Hosté sevřeli Žďárské v obraném pásmu a v největší šanci se ocitl Procházka, který v rozhodující chvíli těsně minul branku.

Po dalším tlaku však přeci jen Smejkal dostal puk ze třetiny, převzal jej Kunstmüller, který jej nezištně vrátil Tomáši Smejkalovi a ten 14 sekund před závěrečnou sirénou pečetil výhru Plamenů 6:4.

Hvězdami utkání byli po skončení zápasu vyhlášeni domácí obránce Martin Jícha a autor hattricku Vajgaru David Kupec.

Žďárští si znovu (pokolikáté už?) zbytečně zkomplikovali téměř rozhodnutý zápas a opět si zahrávali se zdravím svých příznivců. Nakonec tříbodový zisk uhájili a s ním i druhé místo v tabulce, když podobný zápas sehrála i třetí Technika na ledě Chotěboře, kde také definitivně rozhodla o výhře až v závěru zápasu.

Stále tedy zůstává mezi oběma soupeři těsný jednobodový rozdíl a s největší pravděpodobností bude příští zápas na Bouchalkách (ve středu 13.2.) přímým soubojem o stříbrnou příčku, právě mezi těmito letošními velkými rivaly. Ještě předtím však čeká Sobotkovu družinu cesta k Labi, kde v neděli změří síly s Kolínskými Kozly.

 

Ohlasy po utkání

Martin Sobotka
Martin Sobotka (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):
„Před zápasem jsem klukům říkal, aby se vůbec nedívali na tabulkové postavení soupeře, že Vajgar má dobrý mančaft a je potřeba jít do toho od začátku zodpovědně. To se celkem podařilo a vstoupili jsme do zápasu aktivně, ale neproměnili jsme několik šancí. Soupeř se pak dvakrát dostal do vedení a začali jsme se trápit. Když to řeknu upřímně, podali jsme dnes jeden z nejslabších výkonů na domácím ledě. Sice jsme pak zase předvedli určitou sílu, otočili jsme to z 1:2 až na 5:2. Pak ale přišel znovu ten náš nešťastný a nepochopitelný závěr… Kdyby to bylo poprvé, tak to nebudu řešit, ale to už bylo tolikrát, ať už to byl Nymburk, Technika, Budějovice, Chotěboř atd.. Nevím čím to je, ale vždycky když vedeme, tak přijde takovéhle polevení, ztráta koncentrace, každý si chce zaútočit, udělá nějakou nadstavbu, která by tam být neměla, nehrajeme zodpovědně odzadu a najednou dostaneme dva, tři góly a klepeme se o výsledek. Zatím máme štěstí, ale v play-off by se nám to mohlo škaredě vymstít. Takže to dnešní vítězství je zase s takovou kaňkou (ne Kaňkou) na závěr. Za body jsem samozřejmě rád, ale s předvedenou hrou bohužel spokojený nejsem.“

Ladislav Kolda (trenér KLH Vajgar Jindřichův Hradec):

Ladislav Kolda
„Myslím, že jsme dnešní zápas neodehráli špatně. Byla škoda, že jsme vždycky dostali brzy vyrovnávací gól. Jak na 1:1:, tak na 2:2 a to nás sráželo. Domácí nám pak odskočili, protože jsme dělali docela slušné chyby a soupeř to trestal. Už to vypadalo, že to skončí debaklem. Jsem ale rád, že to kluci nezabalili a že jsme ve třetí třetině zmobilizovali síly a podařilo se nám vrátit do zápasu a ještě to zdramatizovat. Kdybychom tam neměli ten výpadek ve druhé třetině, tak si myslím, že to mohlo být mnohem vyrovnanější a mohlo to dopadnout jinak.“
Foto: Jaroslav Sýbek / Deník

Fotogalerie