Vajgar vzdoroval, ale Plameny neuhasil

Zveřejněno 11.11.2012 | jk, mk
SKLH Žďár nad Sázavou Jindřichův Hradec
13., neděle 11.11.2012
SKLH Žďár nad Sázavou - Jindřichův Hradec ZNS - JHR
SKLH Žďár nad Sázavou: Sláma - Doležal, Staněk, Jícha, Pleva, Smejkal, Kolda, Jan - Kunstmüller, Březina, Dítě - Vítek, Kaňka, Plachý (C) - Ježek, Kotlík, Man
Jindřichův Hradec: Bláha - Procházka, Chmel, Maryška, Tupý, Hastrman, Ištvánik - Kocar, Kupec, Turek, Mazanec, Mařík, Skokan, Dvořák (C), Sekera, Přibyl, Matějka.
Branky a nahrávky: 28. Dítě (TS), 36. Kolda (Vítek), 47. Kotlík (Vítek), 54. Dítě (Kolda, Březina), 60. Staněk - 24. Dvořák (Kocar)
Rozhodčí: Pokorný - Samuel, Klouda Vyloučení: 4:7+TS, navíc Jan (ZNS) 10 min. OT Využití: 3:0 V oslabení: 0:0
Diváci: 674
Střely na branku: 56:37 (16:10, 25:15, 15:12)
Průběh utkání: 0:1, 5:1
Hráč zápasu: Tomáš Smejkal (ZNS), Ondřej Bláha (JHR)
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U - Kdo čekal v souboji třetího týmu tabulky s posledním, snadnou výhru, byl asi překvapený. Po vyrovnané úvodní třetině šel hostující Vajgar do vedení. Do druhé přestávky však dokázaly Plameny stav zápasu otočit na 2:1. Až v závěrečné části Žďárští svého soupeře přehráli a vyjádřili to i brankově, když třemi trefami rozhodli těžký duel ve svůj prospěch. Ozdobou zápasu byly výkony obou brankářů, kteří dlouho drželi misky vah v hodně vyrovnané poloze. Sobotkův výběr dnešním vítězstvím prodloužil sérii výher na pět a vyrovnal tak rekord z úvodu loňské sezóny. Ve středu čeká hokejisty SKLH cesta na led oživujícího Kolína.

Foto: Jiří Bárta

Reportáž

V úvodní pasáži měla obě mužstva stejně blízko k ovládnutí dnešního zápasu. První vážnější ránu vypálil Dítě, ale hostující obrana byla bezchybná. Poté se však dostali do dobrých příležitostí i hráči z Jindřichova Hradce. Především Turek nutil domácího brankáře Jiřího Slámu k vrcholným zákrokům.

Ovšem po vyloučení právě Turka, se Žďár vrátil ke své aktivní hře a Doležal několikrát prověřil odolnost Bláhy v brance Vajgaru, ten ovšem nezůstal pozadu za svým soupeřem ve žďárské brance a deptal domácí střelce. Hosté se ale připomněli i v tomto vlastním oslabení, kdy nebezpečně pálil Kupec.

Na další větší šanci si museli diváci počkat až do desáté minuty. Eddie Turek minul prázdnou branku a v hledišti to jen zahučelo. Do konce první třetiny se Žďár dostával stále do lepších a lepších možností. V 15. minutě byl ve velké příležitosti domácí Březina, ale jeho střelu skryl skvělý Bláha ve své lapačce, stejně jako Staňkovu dělovku od modré o chvíli později. Především díky jemu a Slámovi na protější straně, zůstala úvodní dvacetiminutovka z obou stran nevyužita.

Hned na začátku druhé části se hosté dostali pod obrovský tlak a mohli jen děkovat, že Kaňka ani Smejkal neproměnili své velké šance. Jakoby branku Vajgaru chránila neproniknutelná clona, která však měla své jméno – Ondřej Bláha. A přišel trest. Ve 24. minutě přesným pasem po délce hřiště za obranu, našel Kocar kapitána Vajgaru Marka Dvořáka, který v samostatném nájezdu překonal kličkou pod betony zatím neprůstřelného Jiřího Slámu – 0:1.

Domácí Žďár na chvíli ztratil půdu pod nohama a za necelou minutu mohli Jihočeši svůj náskok navýšit, ale Mařík se proti Slámovi neprosadil. Jindřichův Hradec pozorně bránil vedení, ale hráči od řeky Sázavy se pomalu ujímali opratí zápasu. Ve 28. minutě se do brejku šikovným manévrem prosmýkl Dítě a musel být zastaven Ištvánikem nedovoleně.

Hlavní arbitr neváhal a nařídil trestné střílení. Jiří Dítě střelou do pravého horního rohu odčaroval Bláhu a vyrovnal na 1:1. Hosté se potom těžko dostávali do hry a pomáhali si nedovolenými zákroky. Domácí získávali stále více navrch, ale důsledná obrana Vajgaru v čele se stále vynikajícím Bláhou, jenž předváděl fantastické zákroky, dlouho držela remízový stav.

Plameny v prostřední části zasypaly hradeckého góĺmana pětadvaceti střelami! Parádními zákroky se českobudějovický junior blýskl při akci 2 na 1, když Kaňka předložil puk najíždějícímu Plachému nebo při dalších šancích Kunstmüllera, Plachého či Kaňky.

V 36. minutě byl vyloučen vajgarský Hastrman a po jedenácti sekundách přesilové hry vypálil od modré Josef Kolda a po nahrávce Davida Vítka konečně prostřelil Bláhu, kterému dobře zaclonil výhled Tomáš Smejkal – 2:1. V závěru měl při přesilovce vyrovnání na své hokejce Mařík, když po vyšachování domácí čtveřice posílal již kotouč do odkryté brány, ale Sláma mu fantastickým rozklekem zkazil radost.

V závěrečné třetině již ovládli hru jednoznačně hráči ze Žďáru nad Sázavou, kteří svého soupeře do ofenzivních akcí příliš nepouštěli a dokázali již svoji převahu projevit i brankově. Větší klid dal Plamenům ve 47. minutě Dan Kotlík, který po parádní přihrávce od Davida Vítka zpoza branky, rozvlnil síť hradecké svatyně - 3:1.

Přece jen se však naskytla možnost Vajgaru vykřesat naději, když byl v padesáté minutě vyloučen domácí Kunstmüller za zbytečný faul uprostřed hřiště. Sláma byl však bezchybný a David Kupec ani nikdo z jeho spoluhráčů, své příležitosti neproměnili.

V 54. minutě definitivně zlomil odpor žlutomodrých svojí druhou brankou v utkání Jiří Dítě, který po střele Koldy a přiklepnutí Březiny poslal černou gumu za Bláhova záda – 4:1.

Hosté z Jindřichova Hradce už v utkání totálně odešli a téměř sedm stovek nadšených diváků mohlo sledovat další velké šance a nakonec si přece jen mohli ještě jednou zakřičet góóól! Půl minuty před závěrečnou sirénou se od modré trefil Pavel Staněk a dal tak výsledku konečnou podobu 5:1.

Diváci si tak užili na Bouchalkách další hokejovou podívanou a mohli sledovat, jak si Plameny v zápase, který se od začátku nevyvíjel podle jejich představ, vlastní bojovností a vůlí postupně dokázali vynutit převahu a tu následně přetavit v další důležitý úspěch a tři body do druholigové tabulky. V tomto kole opět plně uspěla vedoucí čtveřice a začíná se dostávat do úniku, řečeno cyklistickou terminologií. Příznivce žďárských barev může těšit, že Plameny jsou jeho součástí.

Sobotkova družina svede další boj o body ve středu na ledě Kolínských Kozlů, kteří po nevýrazném vstupu do soutěže začínají vystrkovat rohy, když z posledních dvou utkání vytěžili plný bodový zisk. Již nyní se však fanoušci mohou těšit na nedělní domácí bitvu proti brněnské Technice.

 

Ohlasy po utkání

Martin Sobotka (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):
Martin Sobotka
„Věděli jsme, že Jindřichův Hradec je těžký soupeř a většinu zápasů prohrává jen o branku. Ono to tabulkové postavení poněkud klame. Podle toho, co ten mančaft v těch dvou zápasech proti nám předvedl, tak by měl být alespoň o tři, čtyři příčky výš a rozhodně tam jsou mnohem horší mužstva nebo minimálně jedno. Rozhodně jsme za tyhle tři body moc rádi, protože Vajgar hrál dobrý hokej a ukázal, že je silný protivník. V rozhodujících chvílích nás podržel gólman Sláma a díky tomu jsme se pak odrazili. Zaplaťpánbůh nám vycházejí ty přesilovky. Kluci šlapou a bojujou a hlavně i za nepříznivého stavu se nenechají zlomit a makají dál a pořád se o ten výsledek rvou, takže můžu být zatím jenom spokojený. Dnes přišlo už také o něco víc diváků, takže i z toho mám radost. Byla parádní atmosféra, fanoušci kluky hnali, takže super a snad to takhle půjde dál.“

Miloslav Čech (trenér KLH Vajgar Jindřichův Hradec):

Miloslav Čech
„Když nevystřelíme, nedáme gól. Když nedáme gól, nemůžeme vyhrát. Žďár byl v dnešním zápase aktivnější a zaslouženě vyhrál. Z naší strany můžu vyzdvihnout výkon gólmana Bláhy, který chytal výborně. Nastavili jsme filozofii, že budeme hrát na svoje kluky a naučíme tyhle mladé kluky hrát hokej. Bohužel, oni však nejsou zatím ani v tom stádiu, aby se na to mohli koukat, aby to mohli hrát a my s nimi už hrajeme i trénujeme a to odpovídá tomu výkonu. Když cvičíme v tréninku modelové situace, tak ti bránící jsou na úrovni krajského přeboru. Takže pak se v zápase na naše obránce hraje moc dobře. Jenže ani střelci na tom nejsou líp. Jsou to všechno vyrovnané zápasy, jedeme čtyřikrát nájezd na bránu a ani nejlepší naši střelci nedají góla. Další věc je, že nemají ani hokejky, já jezdím za svoje, doma už mám problémy. Přestal jsem učit, vzal jsem tuhle práci a ještě jsem neviděl korunu a na krku máme Vánoce. “

Fotogalerie