Plameny zlomily Nymburk v poslední třetině a uhájily třetí příčku

Zveřejněno 20.01.2013 | mk, jk
SKLH Žďár nad Sázavou Nymburk
28., neděle 20.1.2013
SKLH Žďár nad Sázavou - Nymburk ZNS - NYM
SKLH Žďár nad Sázavou: Sláma - Staněk, Střecha - Pleva, Šír - Smejkal, Kolda - Ježek, Kaňka, Plachý (C) - Kunstmüller, Březina, Dítě - Kočan, Kotlík, Man
Nymburk: Bílek (Matoušek) - Malínský, Cicvárek, Šefl, Sem, Havlena, Vrba, Kurka – Tregl, Šimek, Stehlík (C), Velechovský, Protivný, Sirotek, Dvořák, Drda, Marek, Koudela, Bičiště
Branky a nahrávky: 1. Plachý (Ježek), 24. Kolda (Smejkal), 46. Kunstmüller (Březina, Dítě), 47. Plachý (Kaňka, Střecha), 55. Ježek (Staněk, Kaňka) - 40. Šimek (Sirotek), 40. Šimek (Malinský)
Rozhodčí: Slavka - Klouda, Samuel Vyloučení: 7:9 Využití: 1:2 V oslabení: 0:0
Diváci: 611
Střely na branku: 38:33 (11:12, 13:12, 14:9)
Průběh utkání: 2:0, 2:2, 5:2
Hráč zápasu: Jiří Plachý (ZNS), Martin Šimek (NYM)
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U – Dnešní utkání nenabídlo divákům hokejovou podívanou tak vysoké úrovně jako to středeční, přesto byla k vidění řada parádních akcí, pěkných gólů i brankářských zákroků. Především však tento duel vyzněl vítězně pro domácí Plameny, které po většinu času hru ovládaly. Dramatickou zápletku na konci druhé třetiny, kdy díky zbytečným vyloučením ztratil Žďár dvougólové vedení, však napravili Sobotkovi svěřenci ve třetí části, když si rázným způsobem, vyjádřeným třemi brankami, řekli o tři body. Dvěma góly se na výhře podílel kapitán Jiří Plachý a v těžkých chvílích držel svůj tým fantastickými zákroky brankář Jiří Sláma.

AKTUALIZOVÁNO: Ohlasy trenérů + foto

Foto: Tomáš Marek

Reportáž

První střelu obstarali hráči Nymburka, kteří nebezpečnou akcí prověřili domácího brankáře Jiřího Slámu hned z kraje zápasu. Ovšem ten svůj zákrok zvládl a naznačil, že je dnes ve skvělé formě. Hned vzápětí se dostal také Žďár ke své úvodní střele, ale ta již skončila v síti za zády brankáře Pavla Bílka, který nedosáhl na střelu domácího kapitána Jiřího Plachého, kterému adresoval přihrávku Ondřej Ježek – 1:0.

Tato situace na chvíli utlumila snahu žďárského soupeře a další tutovku měl Jiří Man, ale těsně minul branku. S přibývajícími minutami se hra začala vyrovnávat a také NED několikrát zahrozil z dobré akce. Oba rivalové si vytvořili nespočet brankových příležitostí, ale gólmani se předháněli ve skvělých zákrocích. Po polovině první části odešel na trestnou lavici hostující Protivný a opět se začala dominance ve hře obracet na stranu domácího týmu.

Přehlídka nevyužitých šancí však dále pokračovala. Poté se poroučeli na trestnou lavici hráči Plamenů. Tím se Nymburk dostal do tempa a vytvářel na bíločervené častý a silný tlak. A jen díky strážci domácí svatyně Slámovi udrželi těsné vedení až do první sirény.

Do prostřední části vstoupili lépe hosté, kteří ještě dohrávali přesilovou hru a po 90 sekundách také málem vyrovnali. Václav Dvořák však rozvlnil pouze boční síť. Poté ale sám odešel nuceně na dvě minuty za krosček a Bouchalky podruhé vybuchly radostí. Po nahrávce Tomáše Smejkala vypálil Josef Kolda. Bílek jeho střelu vytěsnil jen na svoje rameno a k jeho smůle se kotouč svezl po zádech za brankovou čáru – 2:0.

V následujících chvílích se hrálo prakticky na jednu branku. Soutěže o to, kdo spálí větší šanci, se postupně zúčastnili Kočan, Plachý, Kaňka, Ježek a Smejkal. Nápor na branku NEDu neustále sílil a hosté si začali pomáhat nedovolenými zákroky. Jenomže Žďár pohrdnul i přesilovkou pět na tři. Jak s takovou situací správně naložit, předvedli za několik okamžiků Středočeši.

Nejprve si nešťastně přehazoval hokejku Kočan a zasáhl soupeře holí do obličeje a díky zranění byl potrestán dvěma dvouminutovými tresty. V tomto oslabení se opět blýskl Sláma parádním zákrokem a domácí se vymanili z tlaku, ale pak přišel zkrat domácího Kotlíka, který při napadání v útočném pásmu vrazil soupeře na hrazení a následný dvouminutový trest byl ještě milosrdný.

V součtu to znamenalo, že NED získal plné dvě minuty dvojnásobné přesilovky. Tu dokázali hosté zužitkovat po třiceti vteřinách, když našel Sirotek v levém kruhu Martina Šimka a ten nedal Slámovi šanci – 2:1.

Inkasovanou brankou se krátil pouze první Kočanův trest a tak hosté pokračovali proti třem bránícím hráčům domácího celku. A tentokrát neuplynulo ani půl minuty a znovu Martin Šimek skóroval. Po střele Malinského od modré, kterou ještě Sláma pokryl, půl minuty před koncem druhé třetiny, dorážkou srovnal stav na 2:2.

Od třetí třetiny se tak začínalo znovu, ale Polaban měl ještě půldruhé minuty standardní přesilovky k dobru. Vstupovalo se do ní s velkými otazníky. Co poslední minuty s domácím týmem udělají? Otočí Nymburk definitivně zápas ve svůj prospěch a svěřenci Martina Sobotky prohrají i druhé utkání na vlastním ledě v jednom týdnu?

Na to Plameny odpověděly hodně rychle, ubránily oslabení a samy ve 46. minutě šly opět do vedení. Zápas se však mohl vyvíjet zcela opačně nebýt Slámova fantastického zákroku proti velmi nebezpečné individuální akci Dvořáka.

Když se hned vzápětí po chybě hostů dostali domácí ve středním pásmu ke kotouči, Dítě díky skvělému zákroku Bílka ještě neuspěl, ale Březina přihrál před prázdnou branku na najíždějícího Luboše Kunstmüllera, jenž nezaváhal – 3:2.

Ovšem hned po necelé minutě mohli hosté vyrovnat po hrubé chybě domácí obrany při rozehrávce. Stehlík již cílil kotouč do odkryté branky, ale v poslední možnou chvíli se zjevil hrdina okamžiku Jiří Plachý, který v tu chvíli zabránil jistému gólu a z následného protiútoku sám skóroval.

Od Libora Střechy dostal puk Michal Kaňka, jenž parádním pasem našel na pravém křídle rozjetého Jiřího Plachého, který z kruhu nechytatelnou bombou do levé šibenice propálil Bílka – 4:2. To Nymburk definitivně zlomilo.

Po dalších nevyužitých brankových příležitostech upravil na konečných 5:2 z pohledné kombinační akce Ondřej Ježek a smeknutím vysekl poklonu Pavlu Staňkovi za geniální přihrávku. Když se neujala ani dobrá rána Smejkala od modré v těsném závěru zápasu, vypršel časový limit a domácí mohli se svými fanoušky slavit další důležité vítězství.

Nejlepšími hráči zápasu byli následně vyhlášeni oba dvougóloví střelci Martin Šimek za Nymburk a kapitán Plamenů Jiří Plachý za domácí.

Ubojované a vydřené vítězství znamená, že Žďárští uhájili třetí místo v tabulce před dotírajícím Nymburkem, jehož naopak přeskočil Kolín, díky nečekané výhře na Hodonínem. NED tak poprvé v letošní sezóně opustil elitní čtyřku.

Další útok svých pronásledovatelů, se bude Plachého parta snažit odvrátit na dálku v neděli v Chotěboři, proti již beznadějně posledním Lvům. Je to zdánlivě snadný úkol v duelu se soupeřem, na kterém si všichni vylepšují skóre, ale není žádným tajemstvím, že v našich vzájemných zápasech je to trochu jinak…

 

Ohlasy po utkání

Martin Sobotka
Martin Sobotka (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):
„Konečné hodnocení bude kladné a samozřejmě se odvíjí od výsledku, protože za tři body jsme velmi rádi. Co se týká předvedené hry, byl to dnes hodně ubojovaný zápas. Ale i takové zápasy v sezóně jsou, kde to neklape tak jak by mělo a musí se to vydřít a ubojovat. První dvě třetiny nebyly z naší strany dobré a můžeme děkovat Jirkovi Slámovi, že to bylo jen 2:2 po druhé třetině. Především díky jemu jsme dnes ten zápas zvládli a nakonec vyhráli. Ve druhé třetině jsme vedli 2:0, měli jsme přesilovku 5 na 3 a místo abychom si to pojistili, tak přišly dva hloupé fauly. U Honzy Kočana to ještě beru, když si přehazoval hokejku a nešťastně trefil protihráče, to se stane. Ale pak Dan Kotlík udělá takový zbytečný faul v útoku, když hrajeme ve čtyřech. Z toho byly dva góly a vyrovnání, takže to jsem byl hodně naštvaný. Pak jsme to ale ještě ubránili a kluci se do soupeře zakousli a ta poslední třetina už z naší strany vypadala už zase jako hokej a díky tomu jsme to vítězství nakonec urvali, za což jsme strašně rádi“

Pavel Bičiště (trenér NED Hockey Nymburk):

Pavel Bičiště
„Jeli jsme sem vyhrát, protože body z venku jsou příjemné. Hlavně tím, že tabulka je takhle vyrovnaná a našlapaná. Motá se tam Pelhřimov, Kolín, Nymburk, Žďár i Brno a každý by chtěl play-off začínat doma. Dnešní výsledek – prohra 5:2 se hodnotí velice špatně. Prohrávali jsme 2:0 a pak během minuty jsme to z přesilovek srovnali na konci třetiny. V podstatě jsme byli my na koni. V kabině jsme si řekli, že do třetí třetiny půjdeme s dobrou obranou a že ty šance přijdou. No a dopadlo to přesně jako ten minulý zápas tady, kdy jsme srovnali na 4:4 a pak dostali tři branky. Šance jsme měli, ale byli jsme dnes jaloví na vstřelení branky.“

Fotogalerie